Το "μεγάλο παζάρι" κυβέρνησης - Θεσμών για τα μέτρα στο Χίλτον

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το βράδυ και ο κύκλος των διπαραγματεύσεων που είχαν την Τρίτη Αθήνα και Θεσμοί.

to-megalo-pazari-gia-ta-metra-oi-sugkliseis-kai-oi-diafwnies
SHARE THIS
0
SHARES

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το βράδυ και ο κύκλος των διπαραγματεύσεων που είχαν την Τρίτη Αθήνα και Θεσμοί. Οι επικεφαλής του Κουαρτέρου παραμένουν στην Αθήνα και την Τετάρτη, ενώ κλείστηκε ήδη συνάντηση, σε επίπεδο επικεφαλής, για τις 3 το μεσημέρι. 

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, το βασικό μέτωπο αυτή τη στιγμή στις διπαραγματεύσεις παραμένει το περιεχόμενο των μέτρων και των αντίμετρων που θα ισχύσουν μετά το 2019. 

“Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα τόσο από τη μεριά των εσόδων όσο και από τη μεριά των δαπανών” έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας και πρόσθεσε: “Η αίσθηση μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο μέχρι τοτε. Ακόμη και αν δεν έχουν κλείσει όλα να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα”. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή είναι πιθανόν να παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση. 

Μετά την ολοκλήρωση του γύρου διαβουλεέυσεων της Τρίτης, κυβερνητικός παράγοντας επανέλαβε ότι θεωρεί δεδομένη την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement - SLA) μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ωστόσο διευκρίνισε ότι το SLA για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνει τα μέτρα μέχρι το 2018, δηλαδή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το δημοσιονομικό για το 2018 κλπ. 

Ακόμη και το εργασιακό ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας υποστήριξε ότι είναι ένα θέμα που παρουσιάζει αμφισημία, εννοώντας ότι είναι ξεχωριστό θέμα από το SLA. 

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του ΤheTOC: 

Στο πυρήνα των ζητημάτων φαίνεται πως έχουν μπει οι συζητήσεις με τους Θεσμούς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει ολονυχτία με στόχο την γεφύρωση των διαφορών στους τομείς που παρατηρείται απόκλιση.

Ύστερα από περίπου έξι ώρες διαβουλεύσεων, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διέκοψε για περίπου μια ώρα τις συνομιλίες με τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου και οι δύο πλευρές να επικοινωνήσουν με τους ανώτερούς τους. 

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με πλήρη γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι "συνεχίζεται η πρόοδος σε όλους τους τομείς. Υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα. Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έχει σχεδόν επιτευχθεί". 

Η ίδια πηγή, δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσει αν οι θεσμοί θα αποχωρήσουν αύριο από την Αθήνα "περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μείνουν παρά να φύγουν" υποστήριξε και πρόσθεσε: «Υπάρχει συμφωνία σε πολλά πράγματα ακόμη και για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής προκειμένου να φτάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου».

Σε εκκρεμότητα παραμένουν βέβαια τα μέτρα και τα αντίμετρα. Μπορεί το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να μίλησε για σχεδόν βέβαιο κλείσιμο του stuff level agreement ωστόσο, ξεκαθάριζε ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα δεν περιλαμβάνονται στο SLA. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική πηγή αποσαφήνιζε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει κλείσει καθώς "ακόμη και κατά την άποψη του ΔΝΤ δεν υπάρχει πλέον κενό".

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φώς τις δημοσιότητας νωρίς το βράδυ, το ΔΝΤ φέρεται να δέχεται την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού για το 2016 κάτι που αναμένεται να μειώσει το κενό που «έβλεπαν» οι Θεσμοί για το 2018.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά φαίνεται να δέχεται πως ο λογαριασμός των μέτρων θα παραμείνει κλειδωμένος στο 2% του ΑΕΠ για αφορολόγητο και συντάξεις, τουτέστιν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να κλειδώνει και ο περίφημος μηχανισμός πρόβλεψης των δημοσιονομικών.

Σύγκλιση, αν όχι συμφωνία, φαίνεται πως προκύπτει και στο θέμα των εξωδικαστικού διακανονισμού και των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Την ίδια στιγμή, οι διαφωνίες στα εργασιακά παραμένουν με τους Θεσμούς να βάζουν στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων και την Αθήνα να ζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σοβαρές διαφωνίες φαίνεται πως παραμένουν και στο θέμα των αντιμέτρων, με την ελληνική πλευρά να ζητά μέτρα με θετικό κοινωνικό πρόσημο όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.    

Η παραμονή των Θεσμών γεννά ελπίδες για μια τεχνική συμφωνία 

Οπως ανέφερε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, συμφωνία έχει προκύψει ως προς την μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά παραμένουν ανοιχτό θέμα οι περικοπές στις συντάξεις.

Οσον αφορά τα αναπτυξιακά μέτρα, αυτά δεν έχουν συμφωνηθεί, αλλά ο μηχανισμός είναι λίγο έως πολύ συμφωνημένος.

Οι θεσμοί ζητούν  μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος  και η κυβέρνηση επιδιώξει ελαφρύνσεις σε άλλες «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες.

Μένει να δούμε αν οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά την λήξη του Euro Working group της Πέμπτης.

Αν συμβεί αυτό, τότε υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες -χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως έχουμε φτάσει στην πολυπόθητη τελική κι οριστική συμφωνία.

Οι Θεσμοί θέλουν 1,8 δισ. από το αφορολόγητο και 1,8 δισ. από τις συντάξεις   

Για τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ οι Θεσμοί ζητούν για το 2019 να καλυφθούν κατά το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ)  από την μείωση του αφορολόγητου και το υπόλοιπο 1,8 δισ ευρώ από την κατάργηση το 2020 της προσωπικής διαφοράς στις συντάξει.

Αναφορικά με τα ισοδύναμα το σημείο κλειδί είναι η παράλληλη ενεργοποίησή τους. 

Και γι' αυτόν τον λόγο αναζητείται ένας μηχανισμός που θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2018.

Επί του περιεχομένου,  οι μεν θεσμοί  επιμένουν σε μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων ή/και των υψηλών συντελεστών στην φορολογία εισοδήματος, αλλά και στην ενίσχυση του GΝI (KEA), ενώ από ελληνικής πλευράς δίδεται έμφαση σε παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλα μέτρα που απορρίπτουν ως μη αναπτυξιακά οι δανειστές.

Στα υπόλοιπα πεδία, σύγκλιση υπάρχει και μάλιστα μεγάλη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ μεγάλες παραμένουν οι αποκλίσεις στο εργασιακό.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επέμεινε στο θέμα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων  με δήλωσή της στο Bloomberg ωστόσο οι Θεσμοί και ιδίως το ΔΝΤ εμμένουν στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων.  

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook