Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων στο Βερολίνο θα χαράξει και τον δρόμο που θα πάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και της γρήγορης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά την πολύωρη συνάντησή τους, στον απόηχο όσων επέφερε η διαρροή της υποκλαπείσας συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου και το «μετώπο» που άνοιξε εκ νέου η Αθήνα με το Ταμείο.

«Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις», τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί».

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους η κα. Μέρκελ επανέλαβε την γερμανική άποψη ότι στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους, καθώς δεν είναι νόμιμο. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία», είπε, τονίζοντας πάντως ότι «είμαστε σε καλό μονοπάτι αλλά όχι εκεί που θέλουμε».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση της FAZ σχετική με την δήλωση του έλληνα υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ότι πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους για να έρθουν επενδύσεις σχολίασε:«οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα. Δουλεύουμε μαζί, είχαμε καλή συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος».

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο για να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που θα επιθυμούσαμε, πόσω μάλλον στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται η Ελλάδα ώστε να υπάρξει σταθερότητα, ευημερία και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού λαού», τόνισε.

Παρών στην συνάντηση και ο Πολ Τόμσεν

H παρουσία του Πολ Τόμσεν στο ραντεβού αφενός ήταν σαφής ένδειξη ότι η συζήτηση αφορούσε στο ελληνικό πρόγραμμα, το ρόλο του ΔΝΤ, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους αλλά και μια «απόδειξη» ότι ο Τόμσεν απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της Κριστίν Λαγκάρντ και του Ταμείου.

Εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμσεν, στο γραφείο της Μέρκελ βρέθηκαν πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα - εικόνα 2

Το περίγραμμα της συζήτησης της Μέρκελ με Λαγκάρντ και Τόμσεν είναι γνωστό και αφορά τις πιέσεις του ΔΝΤ να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τη λήψη λιγότερων μέτρων, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Βερολίνο, αν και «καίγεται» για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κάθετα αντίθετο με το οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο τρόπος που η ατζέντα του Βερολίνου και η ατζέντα του ΔΝΤ θα εξισορροπηθούν αναμένεται να ξεκαθαρίσει τόσο στη συνάντηση Λαγκάρντ-Τόμσεν-Μέρκελ

Οπως σημειώνει και η Die Ziet, η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν μια καταστροφή για την Μέρκελ.

«Η συμμετοχή του Ταμείου ήταν η προϋπόθεση για τη συναίνεση των γερμανών συντηρητικών στη χορήγηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Εάν αποχωρούσε τώρα το ΔΝΤ, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Άνγκελα Μέρκελ να βρει υποστηρικτές για την πολιτική της. Από την άλλη πλευρά Μέρκελ και Σόιμπλε απέκλεισαν πολλές φορές ρητώς μια ελάφρυνση του χρέους και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία“ θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και στους δυο τις υποσχέσεις τους».

Σύμφωνα και με τη Welt, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη θέση ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει κούρεμα, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα δεδομένου ότι η παραμονή του Ταμείου υπήρξε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της γερμανικής βοήθειας προς την Αθήνα. Η Μέρκελ θα πρέπει να συνεπώς να κάνει ένα συμβιβασμό με τη Λαγκάρντ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 15-17 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσε να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ στις 22 Απριλίου συενδριάζει το Eurogroup, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κλείσει η συμφωνία.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα - εικόνα 3

Οι στόχοι του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει - «Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο»

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg σήμερα, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την Αθήνα και ότι οι στόχοι του Ταμείο ήταν και είναι δύο: α) να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και β) να εξοπλιστεί η ελληνική οικονομία με ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητη.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή

Παράλληλα επεσήμανε ότι «εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα - γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες - τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα».

Επιπλέον τόνισε πως «προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή».

Τα γερμανικά μηνύματα πριν το ραντεβού Μέρκελ- Λαγκάρντ

Οι θέσεις της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, παρά την διαρροή των Wikileaks, παραμένουν πάγιες, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, να σημειώνει ότι «για εμάς δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους, την ώρα μάλιστα που δίνουμε μάχη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Απλά για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν».

Επεσήμανε επίσης ότι το «κούρεμα χρέους αυτήν τη στιγμή είναι εκτός συζήτησης», υπενθυμίζοντας ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει από το 2022 και μετά. «Είναι αποφασιστικής σημασίας να αποκτήσει η χώρα βιώσιμο προϋπολογισμό. Στόχος παραμένει η επιστροφή της στις αγορές».

Επίσης σημείωσε ότι το Βερολίνο επιμένει πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ όπως τόνισε, δεν υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να μπει σε διαμάχη με το Ταμείο για την Ελλάδα.

Ο Γέγκερ υπογράμμισε ότι ο Σόιμπλε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν την παρούσα στιγμή, είναι αισιόδοξος πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα υπάρξει συμφωνία.

Το μεγάλο παζάρι Μέρκελ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα - εικόνα 4

Κομισιόν όπως... ΔΝΤ

Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η Κομισόν, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να προσπαθεί χθες να υποβαθμίσει τις παράνομες διαρροές με την κοφτή ατάκα «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές».

Συνεχίζοντας στην γνωστή γραμμή της Κομισιόν, σημείωσε πως «δουλεύουμε με αφοσίωση, καλή τη πίστη και "erga omnes" για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με όλους τους στόχους να επιτυγχάνονται. Η Κομισιόν είχε καταλυτική συμμετοχή στο να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και μένουμε στους όρους της. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Σε ερώτηση εάν η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν κοινή θέση όσον αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς περιορίστηκε στην απάντηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Τσίπρας κατά ΔΝΤ με...διαβεβαίωση για εφαρμογή της συμφωνίας

Εντωμεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιθετικός έναντι του ΔΝΤ και της συμμετοχής του στα ελληνικά προγράμματα, μία μέρα μετά την απαντητική επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία όχι μόνο κάλυψε τους υφισταμένους της αλλά «έδειξε» ξεκάθαρα προς την πλευρά της Αθήνας και της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαρροή των επίμαχων διαλόγων.

Η Αθήνα, όπως φάνηκε από σχετική αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θέτει ζήτημα αντικατάστασης του ΔΝΤ από τον ESM στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν και η κυβέρνηση δεν έχει βάλει κάτι τέτοιο στο τραπέζι, έθεσε ωστόσο εμμέσως ζήτημα συνέχισης του Τόμσεν στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Τσίπρα προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν και πότε θα εκτονωθεί το πολεμικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την Κυριακή και τη Δευτέρα σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με Μέρκελ, Ολάντ, Τζο Μπάιντεν, Αντόνιο Κόστα, Μάρτιν Σουλτς και Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν ότι πρέπει να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων στο Βερολίνο θα χαράξει και τον δρόμο που θα πάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Οπως εκτιμάται, αυτός είναι ο λόγος που το κουαρτέτο και το οικονομικό επιτελείο θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη και όχι σήμερα, Τρίτη, παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 15-17 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας θα μπορούσε να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ στις 22 Απριλίου συενδριάζει το Eurogroup, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να κλείσει η συμφωνία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Νοε 2021 | 12:26

Πλεύρης κατά Τσίπρα: Εύχεται νέο lockdown και προβλέπει ως Κασσάνδρα κατάρρευση του ΕΣΥ

"Το ΕΣΥ, όπως άντεξε, θα αντέξει και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 24 Νοε 2021 | 18:39

Τσίπρας: "Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και lockdown"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο TRT, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "κυβέρνηση πρόχειρη και κυνική", την οποία κατηγόρησε για "αδράνεια και ανικανότητα"

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 24 Νοε 2021 | 16:01

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα;- Εντονες διαμαρτυρίες από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην υφυπουργός

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Νοε 2021 | 21:10

Χουάν Ραμόν Ρότσα: "Είμαι με τον Αλέξη Τσίπρα - Έκανε μεταρρυθμίσεις και έσωσε την κατάσταση"

Μιλώντας στην εφημερίδα "Puntal" της Αργεντινής, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στη στήριξή του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟ 23 Νοε 2021 | 20:31

Think Tank Τσίπρα: Αυτοί είναι οι 30 νέοι σύμβουλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Τα βιογραφικά τους

Την πρώτη συνάντησή του με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και συμβούλων του, είχε την Τρίτη ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Νοε 2021 | 12:01

Τσίπρας για το δυστύχημα στη Βουλγαρία: Είμαστε συγκλονισμένοι, οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων

"Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρερει ο Α. Τσίπρας για το δυστύχημα στη Βουλγαρία και είχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 23 Νοε 2021 | 11:14

Τσίπρας για κοινωνικό μέρισμα: Τότε ήταν "ψίχουλα", σήμερα είναι θρίαμβος…

Στη σύγκριση του κοινωνικού μερίσματος που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διακυβέρνησή του και σ' αυτό της κυβέρνησης της ΝΔ προέβη, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Νοε 2021 | 21:12

ΝΔ: "Ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας πλήρως αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός"

Στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα απάντησε η ΝΔ, μετά την πολιτική του αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή

ΑΠΟ ΦΟΥΡΝΑΡΗ, ΑΡΤΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΗ 22 Νοε 2021 | 17:00

Οι 3 λογαριασμοί "φωτιά" της ΔΕΗ που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

3 λογαριασμούς της ΔΕΗ από επαγγελματίες έδειξε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας για να δείξει το πρόβλημα της ακρίβειας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Νοε 2021 | 13:25

Βουλή: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια - "Είστε η κυβέρνηση των deals με συμφέροντα"

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια.