«Χοντραίνει» η κόντρα Αθήνας-Βιέννης για το προσφυγικό

Η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα προς την Αυστρία για το κλείσιμο της οδού των Δυτικών Βαλκανίων.

xontrainei-i-kontra-athinas-biennis-gia-to-prosfugiko
SHARE THIS
0
SHARES

Χοντραίνει η κόντρα Αθήνας - Βιέννης για το προσφυγικό με τον πολιτικό διευθυντή του Ελληνικού ΥΠΕΞ να προχωρά αργά χθες το βράδυ σε διάβημα διαμαρτυρίας, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm,  για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη αύριο Τετάρτη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αντίστοιχο διάβημα προς το Αυστριακό ΥΠΕΞ προχώρησε και ο Έλληνας Πρέσβης στη Βιέννη. 

Μάλιστα στο διάβημα γίνεται λόγος για «μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια», ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε αυτό που γίνεται στα σύνορα «πραξικόπημα» και αναφερόμενος στην Αυστρία δήλωσε πως αν και δεν θέλει να βάλει στην ίδια μοίρα την Αυστρία με τις χώρες του Βίζενγκραντ, αντιδρά σπασμωδικά με λάθος τρόπο και κάνει κακό στην Ευρωπαϊκή ιδέα. 

Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Ενημέρωσης και
Δημόσιας Διπλωματίας

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη διοργάνωση Διάσκεψης στη Βιέννη για το προσφυγικό

Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων,  θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας».

Την ίδια ώρα το έμμεσο κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια προκαλεί έμφραγμα στο εσωτερικό της χώρας με τον Πειραιά, την εθνική οδό και τα hotspots να κατακλύζονται από πρόσφυγες.  
 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook