Ζωντανεύει και στην Ελλάδα ο εφιάλτης του ευρωσκεπτικισμού

Αυξάνονται τα ποσοστά του ευρωσκεπτικισμού στην Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ταφόπλακα στην ελπίδα μετά από 2 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σχημάτισαν για πρώτη φορά κυβέρνηση. Από τους πρώτους μήνες της «πρώτης φοράς Αριστερής κυβέρνησης» η οποία ταλανιζόταν μεταξύ ευρώ και δραχμής μέχρι τον συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης κατέγραφαν σαρωτική επικράτηση στο πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που έφερναν την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα των Μνημονίων, αλλά παράλληλα έδειχναν ότι σε ποσοστά πάνω από 75% η πλειοψηφία των πολιτών ήθελαν την χώρα να παραμείνει στο ευρώ και την ευρωζώνη.

Χάθηκε κάθε ελπίδα για αλλαγή

Σήμερα, δύο χρόνια ακριβώς μετά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα από τους πολίτες για αλλαγή και κυριαρχεί η απογοήτευση και η οργή ενώ παράλληλα αυξάνονται τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών. Τα ποσοστά του 75-80% που ήθελαν ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη το 2015, έχουν μειωθεί κατά 20 μονάδες καθώς δύο δημοσκοπήσεις της εταιρείας ALCO και της Κάπα Research καταγράφουν την άνοδο των ποσοστών του ερωσκεπτικισμού στην Ελλάδα. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής» την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζουν ότι το 42% των πολιτών απάντησε πως ήμασταν καλύτερα χωρίς το ευρώ. Για την ευρωζώνη οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι αφού το 47% επιθυμεί τη διάλυσή της και το 49,5% τη συνέχιση της ύπαρξής της. Αντίστοιχη όμως είναι και η εικόνα στην ερώτηση για το νόμισμα αφού 4 στους 10 (ποσοστό 42%) πιστεύει ότι θα ήμασταν καλύτερα με τη δραχμή και το 45,5% επιμένει στο ευρώ. Η απαισιοδοξία για την οικονομία και η απουσία κάθε ελπίδας για την επόμενη μέρα καταγράφεται στις προβλέψεις για το 2017 όπου το 65% θεωρεί ότι θα είναι χειρότερο από 2016 και παράλληλα φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των πολιτών.

Μέσα σε λίγες ημέρες μία δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO καταγράφει διεύρυνση του ποσοστού των Ελλήνων που βλέπουν αρνητικά το ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Στην ερώτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 58% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ήταν λανθασμένη απόφαση και το 38% ότι ήταν σωστή. Μάλιστα, το 41% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η Ευρωζώνη δεν θα συνεχίσει να υφίσταται και το 40% πως θα συνεχίσει.

Τα συμπεράσματα των ερευνών

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δύο έρευνες είναι ανησυχητικά σύμφωνα με αναλυτές δημοσκοπήσεων καθώς καταγράφεται ότι:
· Αυξήθηκε κατά 20 και πλέον μονάδες, φτάνοντας το 42%, από τον χειμώνα του 2015, το κοινό που συζητά ή βλέπει θετικά την επιστροφή της χώρας στην δραχμή.
· Παράλληλα στα ίδια ποσοστά κινείται και ο αριθμός των πολιτών που βλέπουν θετικά την προοπτική διάλυσης της ευρωζώνης.
· Η αύξηση της επιρροής του κόμματος Σώρρα που άνοιξε γραφεία στην περιφέρεια υποσχόμενο ότι θα καλύψει τα χρέη των πολιτών και οι δυναμικές επανεμφανίσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι θρασύτατα επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους μέσα στην ΕΣΗΕΑ, δείχνουν ότι κερδίζουν έδαφος κόμματα και κινήσεις που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την Ε.Ε. και το ευρώ.
· Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο δεν ..φούντωσε την ελπίδα για αλλαγή αλλά έβαλε ταφόπλακα σε κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας όπως την βλέπουν οι πολίτες και προκαλεί πλέον απαισιοδοξία και τάσεις αποχής από την πολιτική ζωή και τις εκλογές.
· Η απαισιοδοξία και η οργή για την επόμενη μέρα εμφανίζονται κυρίως σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες των οποίων αυξάνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα ξεπερνούν το 75% του εισοδήματος τους.

Πλήρες αδιέξοδο

Μπροστά στα νέα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή των Μνημονίων ένας σημαντικός αριθμός πολιτών βλέπει διέξοδο προς το εθνικό νόμισμα απογοητευμένος από την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτοί οι πολίτες όμως δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από την οποία περίμεναν ότι θα άλλαζε τα πράγματα και τελικά απογοήτευσε εφαρμόζοντας πιστά το Μνημόνιο και δηλώνοντας πίστη προς τους εταίρους στην πολιτική που έχει συμφωνηθεί μέσω της επιστολής του Ευ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς μετά την ανακοίνωση του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο twitter τις προηγούμενες ημέρες πήρε φωτιά η συζήτηση για το εθνικό νόμισμα στο hastag #εθνικό_νόμισμα μετά και την δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO. Τα τιτιβίσματα ξεκίνησαν από όσους θέλουν την επιστροφή στη δραχμή αλλά στην πορεία το ντιμπέιτ άναψε και τα twitts έγιναν τόσο πολλά με αποτέλεσμα τo εν λόγω hashtag έχει αναδειχθεί σε νούμερο ένα trend στο ελληνικό Twitter. Οι γνώμες διχάζονται μεταξύ αυτών που επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή και το δηλώνουν δημόσιο και αυτών πιστεύουν πως η παραμονή στο ευρώ είναι μονόδρομος.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 31 Μαρ 2020 | 15:48

Κορονοϊός: 47 οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξε 51χρονος που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ

Πρόκειται για τον έβδομο άνθρωπο από την περιοχή της Εορδαίας, που καταλήγει από τον φονικό ιό.

EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 31 Μαρ 2020 | 13:35

Ακτίνα αισιοδοξίας από ελληνική μελέτη: Το καλοκαίρι βάζει "φρένο" στον κορονοϊό

Η διασπορά του κορονοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μικρότερη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Μαρ 2020 | 09:45

Ο ελληνικός χάρτης του κορονοϊού - Αυτές είναι οι 18 περιοχές που έχουν μείνει "καθαρές"

Κρούσματα εμφανίζονται στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας με την Καστοριά να έχει ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ 30 Μαρ 2020 | 08:55

Κορονοϊός: Νέα δεδομένα στην Ελλάδα - Χτυπάει πλέον τις πιο παραγωγικές ηλικίες [πίνακες]

Οι άνθρωποι ηλικία από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 39Ο ΚΡΟΥΣΜΑ 30 Μαρ 2020 | 07:50

Koρονοϊός: Επτά νεκροί το Σαββατοκύριακο - Έφτασαν τους 39 στην Ελλάδα

Επτά επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο 28/29 Μαρτίου.Μια 76χρονη από τη Λέσβο ήταν το 39ο θύμα της νόσου.

ΑΠΟ ΤΙΣ 6:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 15:00 29 Μαρ 2020 | 18:32
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Μαρ 2020 | 16:27

Κορονοϊός: Διάγραμμα δείχνει πόσο λιγότερα είναι τα κρούσματα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Τι δείχνουν τα στοιχεία και πώς διαμορφώνεται η καμπύλη κρουσμάτων μέχρι στιγμής.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαρ 2020 | 09:57

Παγκόσμιος "χάρτης" του κορονοϊού: Η Ελλάδα 66η σε κρούσματα και 33η σε θανάτους

20ή διεθνώς σε αριθμό σοβαρών περιστατικών - 34η σε αριθμό ασθενών με κορονοϊό που έχουν αναρρώσει

29 Μαρ 2020 | 07:48

Κορονοϊός - Καθηγητής ΜΙΤ Μ. Κέλλης: Για αυτούς τους λόγους η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση διεθνώς

Η Ελλάδα σε μία από τις καλύτερες θέσεις παγκόσμια, λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών των αρχών και της κυβέρνησης, αναφέρει ο Καθηγητής ΜΙΤ Μ. Κέλλης.

ΙΣΩΣ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Μαρ 2020 | 20:44

Γερμανία: Έτοιμη να δεχτεί γρήγορα ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να δεχτούν τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτα παιδιά και άλλους μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου

ΤΟ ΜΕΤΡΟ - ΚΛΕΙΔΙ 27 Μαρ 2020 | 19:52

Κορονοϊός: Ο λόγος που η Ελλάδα έχει λιγότερα κρούσματα και νεκρούς από την Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει πάνω από τα εννεαπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα και 19 φορές περισσότερους νεκρούς από τη χώρα μας

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ 27 Μαρ 2020 | 17:43

Spiegel: Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία ότι η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπόψη τις πληροφορίες αυτές σε εκπροσώπους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας.

ΠΕΡΑΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 27 Μαρ 2020 | 16:39

Αποκάλυψη: Η κολχικίνη είναι η πρόταση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού [Βίντεο]

Μία μεγάλη ελληνική ιατρική ομάδα ερευνά την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας σε ασθενείς με Covid-19