Follow us

Από το "θάψιμο" στην αποθέωση: Τι έχει γραφτεί για τον Λάνθιμο

Από τον "αντιδραστικό" Κυνόδοντα μέχρι τον "νερόβραστο" Αστακό ένα αφιέρωμα σε δηλώσεις, κριτικές και την πορεία του Γιώργου Λάνθιμου.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από το "θάψιμο" στην αποθέωση: Τι έχει γραφτεί για τον Λάνθιμο

Το 2009 σκάει κυριολεκτικά σαν βόμβα μια ελληνική ταινία που έμελλε να συζητηθεί όσο λίγες άλλες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Η ταινία λέγεται Κυνόδοντας και είναι η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου που έχει δώσει ήδη το δείγμα γραφής του με μια πρώτη μεγάλου μήκους ταινία την Κινέττα. Η παραγωγή είναι των Γιώργου Τσούργιαννη, Ηρακλή Μαυροειδή και Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και η ταινία στοιχίζει 200.000 ευρώ και όπως γράφει ο Αιμίλιος Χαρμπής στην Καθημερινή, βγαίνει στις αίθουσες σε μια πολύ σημαντική χρονιά για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά κι ενώ βρισκόμαστε πια στο κατώφλι της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια σεζόν τρία φιλμ (το επίσης λεγόμενο Weird Cinema των Λάνθιμου, Τσαγκάρη κ.ά., αλλά και το σινεμά των Οικονομίδη, Κούτρα), φέρνουν ξανά το ποιοτικό ελληνικό σινεμά στο προσκήνιο, κερδίζοντας την αναγνώριση και στα διεθνή φεστιβάλ. Είναι ο «Κυνόδοντας» (περ. 40.000 εισιτ.) του Γ. Λάνθιμου, η «Ακαδημία Πλάτωνος» (54.005 εισιτ.) του Φ. Τσίτου και η «Στρέλλα» (περ. 10.000 εισιτ.) του Π. Κούτρα.

Από το "θάψιμο" στην αποθέωση: Τι έχει γραφτεί για τον Λάνθιμο

Με τον Κυνόδοντα, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους τους συντελεστές της, «γεννήθηκε από σκέψεις σχετικά με το μέλλον της οικογένειας. Το πώς o θεσμός της οικογένειας θα εξελιχθεί στο μέλλον και για το τι θα συνέβαινε αν αυτός ο κοινωνικός οργανισμός σταματούσε να υπάρχει όπως τον γνωρίζουμε» μεγάλη μερίδα του κοινού όχι μόνο δεν κατάλαβε τι γινόταν στην ταινία, αλλά και μέρος της έσπευσε να την κατηγορήσει. Είναι μια αταξινόμητη ταινία με δυσδιάκριτα όρια μεταξύ σοβαρού και κωμικού. Ο Κυνόδοντας έκανε περίπου 40.000 εισιτήρια στην Ελλάδα, ενώ διαγωνίστηκε σε μία σειρά από διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και κατάφερε να αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, καθώς και εξαιρετικές κριτικές.

Λάνθιμος, Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια HOLLYWOOD 2011
Λάνθιμος, Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια HOLLYWOOD 2011

Αναλυτικά ο Κυνόδοντας που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες το 2009, απέσπασε το βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un Certain Regard) και Βραβείο Νεότητας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ ειδικό βραβείο επιτροπής και Α' βραβείο γυναικείας ερμηνείας για τις Αγγελική Παπούλια και Μαίρη Τσώνη αποσπά στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαράγεβο. Τα βραβεία συνεχίζονται με: Βραβείο καλύτερης ταινίας επιτροπής νέων και Βραβείο Πολίτης Κέιν καλύτερου νέου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Σίτζες (Διεθνές Φεστιβάλ του Φανταστικού Σινεμά της Καταλωνίας), Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Στοκχόλμης, Βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ του Δουβλίνου, Ειδική μνεία στο Φεστιβάλ της Τεργέστης, Βραβείο νέων στο Φεστιβάλ του Μονπελιέ, Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ του Εστορίλ (Πορτογαλία), Βραβείο στο Φεστιβάλ Νέου Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, Βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ RiverRun (ΗΠΑ).

Στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2010, απέσπασε 5 πρώτα βραβεία κατά την τελετή απονομής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Λάνθιμο, σεναρίου, μοντάζ και δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Χρήστο Πασσαλή).

Ήταν υποψήφια προς την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Τον Ιανουάριο του 2011, η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι ο Κυνόδοντας είναι ανάμεσα στις 5 καλύτερες ταινίες (από τις συνολικά 66 που προτάθηκαν από αντίστοιχα 66 χώρες) που διεκδικούσαν το Όσκαρ.

Από το "θάψιμο" στην αποθέωση: Τι έχει γραφτεί για τον Λάνθιμο - εικόνα 3

Παρόλες τις αντιρρήσεις, ακόμα και την απέχθεια με την οποία αντιμετώπισαν ορισμένοι την ταινία ακόμα και σήμερα η πιο «παράξενη» κριτική είναι αυτή που γράφτηκε στο Ριζοσπάστη, στις 17 Μαρτίου 2011 και ειλικρινά αποκαλύπτει μια πτυχή της ταινίας που δεν είχε ποτέ... συζητηθεί: τον υποτιθέμενο αντιδραστικό της χαρακτήρα, «που η συστημική προπαγάνδα σφιχταγκάλιασε και ανήγαγε διθυραμβικά σε σπουδαία κινηματογραφική τέχνη»

Γράφει η εφημερίδα:

«Ο «Κυνόδοντας» πράγματι λέει κάτι σημαντικό. Επιχειρεί μια προσπάθεια - δειλή για την ώρα - εξίσωσης του φασισμού και του κομμουνισμού, συμβάλλοντας έτσι ενεργητικά, στην ακόμα βαθύτερη αντιδραστικοποίηση της τέχνης που παράγεται στους σημερινούς καιρούς - και δεν αναφερόμαστε μόνο στον κινηματογράφο!

Ο «Κυνόδοντας» συνιστά αντιδραστικό έργο που παρεμβαίνει στην κοινωνική συνείδηση. Διαχειρίζεται ιδέες και συνταγές παρωχημένες, με «πιασάρικη» περιθωριακή θεματολογία, μπόλικο φορμαλιστικό καρύκευμα βίας, γυμνού και πορνό, καθώς και στείρα παρελθοντική νοσταλγία με Γούναρη και Jean Vallin. Οταν έρχεται η ώρα της κάθαρσης, ακόμη κι αυτή η εξέγερση είναι κομμένη και ραμμένη στις μυθολογίες της υποταγής».

Το 2015, το Indiwire επισημαίνει τις 50 σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων 5 ετών τοποθετώντας στη δεύτερη θέση τον Κυνόδοντα.

Από τον "αντιδραστικό" Κυνόδοντα στις "παγερές" Άλπεις

Δυο χρόνια αργότερα, ο Λάνθιμος παρουσιάζει την επόμενη ταινία του τις «Άλπεις». Από «χαμογελαστός νεκροθάφτης της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας» όπως γράφει ο Xan Brooks, στην εφημερίδα Guardian «με τις “Άλπεις”, αυτή την υπέροχα παγερή, αδιαφανή νέα του δουλειά, προχωρά ακόμη παραπέρα, παρουσιάζοντας μια κοινωνία που έχει χάσει προ πολλού τον προσανατολισμό της, καταλήγοντας συναισθηματικά ανισόρροπη.»

Άλπεις
Άλπεις

Στην ταινία του Λάνθιμου ένας προπονητής έχει αναλάβει μία ομάδα που αποτελείται από έναν τραυματιοφορέα, μια αθλήτρια και μία νοσοκόμα. Ο σκοπός αυτής της ομάδας είναι να αντικαθιστά νεκρούς για να απαλύνει τον πόνο των οικείων τους. Οι κανόνες της ομάδας είναι αυστηροί και τα πράγματα αλλάζουν, όταν η νοσοκόμα τους παραβαίνει.

Και ενώ ο ξένος τύπος φαίνεται να βρίσκει στην ταινία μεγάλο ενδιαφέρον, λέγοντας όπως η Deborah Young στο The Hollywood Reporter ότι «η καυστική νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι εξίσου αλλόκοτη και ελλειπτική με τις προηγούμενές του και ασκεί ακριβώς την ίδια ανεξήγητη, όσο και ακαταμάχητη έλξη στους θεατές που θα δηλώσουν πρόθυμοι να παρασυρθούν στον ερμητικά κλειστό ιστό των απάνθρωπων σχέσεών της...», αρκετοί Έλληνες κριτικοί διατηρούν πολλές επιφυλάξεις.

Η ιταλική λοκαντίνα
Η ιταλική λοκαντίνα

«Ουδείς γνωρίζει και ενδεχομένως ουδείς πρόκειται να μάθει και ποτέ τους λόγους για τους οποίους γίνονται όσα γίνονται στις «Αλπεις» Περιέργως, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και υπέρ της ταινίας, διότι όπως και ο «Κυνόδοντας», η προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, έτσι και αυτή σε βάζει στην διαδικασία σκέψης ασχέτως από το ότι στο τέλος δεν είσαι και τόσο βέβαιος για το αν άξιζε τον κόπο η διαδικασία» γράφει ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο ΒΗΜΑ δίνοντας 2 βαθμούς στην ταινία, με το «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στη στεριά» να ακολουθεί στην κριτική του και να παίρνει 3 βαθμούς.

Η ταινία πηγαίνει στο 68ο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2011. Οι Άλπεις παίρνουν βραβείο σεναρίου το οποίο υπογράφουν από κοινού ο Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου. “Είμαστε πολύ χαρούμενοι και κάπως σαστισμένοι. Μάλλον το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να ευχαριστήσουμε όλους μας τους συνεργάτες, χωρίς τους οποίους η ταινία δεν θα μπορούσε να έχει γίνει λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν”, είναι η δήλωσή τους. Η ταινία ταξιδεύει στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Τορόντο, στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου αλλά και στο Φεστιβάλ του Pusan.

Λίγο αργότερα, ο Γιώργος Λάνθιμος εξηγεί σε μια συνέντευξή του στο Βήμα γιατί μετακόμισε στο Λονδίνο.

«Το να κάνω ταινίες στην Ελλάδα σίγουρα είχε και θετικά στοιχεία: ήμασταν απόλυτα ελεύθεροι, δουλεύαμε με φίλους που το βασικό τους κίνητρο ήταν απλώς η αγάπη τους για αυτό που έκαναν και μπορούσαμε να είμαστε ευέλικτοι. Από την άλλη, είχαμε περιορισμούς στο τι ταινίες μπορούσαμε να κάνουμε, λόγω ανεπαρκών πόρων. Οταν, λοιπόν, εξαντλήσεις τις χάρες που σου αναλογούν – γιατί έτσι κάναμε ταινίες –, πρέπει να πας σε κάποια άλλη χώρα και να δοκιμάσεις να κάνεις σινεμά με διαφορετικό τρόπο. Πάντα ήθελα να φύγω από την Ελλάδα και να ζήσω αλλού. Εχοντας γυρίσει εκεί τρεις ταινίες, με τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που αυτό είχε, ήξερα πως αν ήθελα να προχωρήσω και να αναπτυχθώ, έπρεπε να είμαι σε ένα μέρος που έχει την απαραίτητη δομή για να στηρίξει το σινεμά, γι’ αυτό και μετακόμισα στο Λονδίνο».

Το καστ του Αστακού στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών
Το καστ του Αστακού στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών

Η επόμενη ταινία του ο Αστακός (The Lobster - 2015) κάνει πρεμιέρα στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και βραβεύεται με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Κόλιν Φάρελ που μας χαρίζει μία σπουδαία ερμηνεία με την υπέροχη Ρέιτσελ Βάις στο πλευρό του και ένα καστ απίθανων ηθοποιών : Ολίβια Κόλμαν, Άσλεϊ Γιένσεν, Αριάν Λαμπέντ, Τζον Σ. Ράιλι, Λέα Σεντού, Aγγελική Παπούλια, Μάικλ Σμάιλι, Μπεν Γουίσοου. Ο «Αστακός» σηματοδοτεί το αγγλόφωνο ντεμπούτο του σκηνοθέτη, ενώ το σενάριο συνυπογράφει ο σταθερός συνεργάτης του, Ευθύμης Φιλίππου.

Λάνθιμος και Φιλίππου
Λάνθιμος και Φιλίππου

Ο «Αστακός» πραγματεύεται μία αλληγορική ιστορία αγάπης, σ' ένα φιλμ που επιτρέπει στον θεατή πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.Τοποθετημένη σ' ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες.

«Ελπίζω ότι κάνουμε τις ταινίες μ' έναν τόσο ανοιχτό τρόπο που χωράνε τις απόψεις όλων. Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη ταινία, που ελπίζω να έχει τη δική της φωνή και να εγείρει κάποια ερωτήματα. Αλλά πέρα από αυτό, καθένας που θα τη δει ελπίζω να συνδεθεί και να αρχίσει να σκέφτεται διάφορα θέματα με τους δικούς του όρους. Έτσι εύχομαι να λειτουργήσει αυτή η ταινία.» λέει για την ταινία του ο Γιώργος Λάνθιμος.

Από το "θάψιμο" στην αποθέωση: Τι έχει γραφτεί για τον Λάνθιμο - εικόνα 8

Ο σπουδαίος ηθοποιός Τζον Σ. Ράιλι λέει για την ταινία «Σε σχέση με άλλες ταινίες, το μόνο παρόμοιο πράγμα που έχω δει είναι οι ταινίες του Κιούμπρικ, όπου οι ηθοποιοί παίζουν φυσικά, αλλά οι συνθήκες είναι πολύ παράξενες. Είναι πολύ αστείο με στοιχεία μαύρου χιούμορ, ενοχλητικό και πολύ κωμικό την ίδια στιγμή.». Δεν είναι ο μόνος. Οι ηθοποιοί του Λάνθιμου μιλούν για αυτόν με ένα τρόπο που πολλοί σκηνοθέτες θα έδιναν κυριολεκτικά το χέρι τους για να ακούσουν αυτά τα λόγια. «Νιώθω τόσο ήρεμος μαζί του. Δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η συγκέντρωση, κανείς δεν ύψωσε τη φωνή του και στις δύο ταινίες που κάναμε μαζί. Αυτή η ηρεμία προκαλούσε σεβασμό και δεν υπήρχε κανένα είδος καταπίεσης» λέει ο Κόλιν Φάρελ.

Στις Κάννες, πολλοί σπεύδουν να γράψουν ότι ο κόσμος έφευγε από την αίθουσα προβολής ενώ ο Δημήτρης Δανίκας γράφει στο τίτλο του κομματιού του «Ολίγον... ψόφιος ο «Αστακός» του Λάνθιμου» με τον Κώστα Γαβρά να του τηλεφωνεί και να του επισημαίνει ότι έχει άδικο και πως ο Αστακός είναι μια πολύ καλή ταινία. Ο Δανίκας επιμένει λέγοντας ότι στις Κάννες έδωσαν στον Λάνθιμο το "βραβείο της παρηγοριάς".

Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ
Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ

Ο 42χρονος Έλληνας δημιουργός με αυτή την ταινία πήρε μέρος για πρώτη φορά στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Καννών. Εξαιρετικά φειδωλός σε δηλώσεις ο Λάνθιμος όπως μαρτυρούν οι εξίσου φειδωλοί σε δηλώσεις συνεργάτες του ενδιαφέρεται μόνο για τη δουλειά του. Εκφράζεται πάντα θερμά και δημοσίως για τους συμπαραγωγούς και τους ηθοποιούς της ταινίας που τον βοήθησαν να μεταφέρει την ιστορία του και το όραμά του στη μεγάλη οθόνη.

Ο θάνατος του Ιερού Ελαφιού, η γέννηση ενός σπουδαίου auteur

Η αδυναμία που έχουν οι ηθοποιοί στον Λάνθιμο είναι κάτι που διαπιστώνει κάποιος αν παρακολουθήσει τις πρόμο συνεντεύξεις τους για τις ταινίες στις οποίες συμμετέχουν. «Ήθελα εδώ και καιρό να συνεργαστώ μαζί του, απλά ζήτησα να μου πει πού και πότε να έρθω» λέει η Νικόλ Κίντμαν που πρωταγωνιστεί στην επόμενη ταινία του, The Killing of a Sacred Deer (Ο θάνατος του ιερού ελαφιού) το 2017.

Η ταινία έλαβε το βραβείο σεναρίου στο 70ό φεστιβάλ των Καννών, ενώ ήταν υποψήφια και για τον Χρυσό Φοίνικα. Στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου ήταν υποψήφια σε τρεις κατηγορίες: σκηνοθέτη, σεναριογράφου και Α' Ανδρικού Ρόλου (Κόλιν Φάρελ).

Η Λετίσια Κάστα βραβεύει τον Γιώργο Λάνθιμο
Η Λετίσια Κάστα βραβεύει τον Γιώργο Λάνθιμο

Το σενάριο που υπογράφουν από κοινού Λάνθιμος και Ευθύνης Φιλίππου βασίζεται στην αρχαία τραγωδία Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη και είναι η ιστορία της οικογένειας του Στίβεν ενός καρδιοχειρουργού που ζει μαζί με τη συζυγό του Άννα και τα παιδιά τους, Κιμ και Μπομπ. Αρκετές φορές συναντά έναν νεαρό, τον Μάρτιν, τον οποίο συμβουλεύει για πολλά πράγματα. Όταν τον ρωτά ένας συναδελφός του από που τον ξέρει, εκείνος απαντά πως είναι συμμαθητής της κόρης του, ενώ στη γυναίκα του λέει πως πριν χρόνια ο πατέρας είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό και τον βοηθά να αισθανθεί καλύτερα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν, Μπάρι Κιόουγκαν, Ράφεϊ Κάσιντι, Σάνι Σουλτζίκ, Αλίσια Σιλβερστόουν.

Από το "θάψιμο" στην αποθέωση: Τι έχει γραφτεί για τον Λάνθιμο - εικόνα 11

«Με δύο συμπληρωματικά μεγαλειώδεις ερμηνείες από τον Κόλιν Φάρελ και τη Νικόλ Κίντμαν, ο Γιώργος Λάνθιμος αναδεικνύει πιο έντονα από όποια άλλη ταινία του ότι είναι ένας σκηνοθέτης όχι μόνο με ευρήματα, αλλά με κινηματογραφικό όραμα και ικανότητα για πολύ περισσότερα απ’ όσα έχει, ως τώρα, δοκιμάσει» γράφει η Λήδα Γαλανού στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Το σινεμά που φτιάχνουν ακόμη και στις αστοχίες του παραμένει πρωτοποριακό, παραμένει ιδιοφυές, παραμένει κατάκτηση κι εξερεύνηση μιας ηπείρου την οποία δεν είχε πατήσει κανείς άλλος. Όχι με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον. Απόλυτος σεβασμός, λοιπόν, ακόμη και για μια ταινία που προσωπικά με στράβωσε και με πέταξε έξω, γράφει ο OldBoy.

Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ, Λονδίνο
Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ, Λονδίνο

«Εάν μου έλεγε κάποιος να υποδυθώ αυτόν τον ρόλο χωρίς τον Γιώργο Λάνθιμο ως σκηνοθέτη, θα έλεγα αμέσως όχι. Ήμουν «υπνωτισμένη» από το σενάριό του, νομίζω ότι πρόκειται για ένα αριστούργημα και δεν έχει να κάνει με τη δική μου συμμετοχή στην ταινία, αλλά οφείλεται αποκλειστικά σε αυτόν. Πιστεύω ότι ο τρόπος που δημιουργεί αυτή την ένταση και την διαμάχη χωρίς να αποκαλύπτει τι συμβαίνει και υπάρχει ένας τέτοιος ρυθμός και οι λήψεις… οι σκηνές του είναι τόσο δυνατές, σε κρατούν. Μοιάζει με ταινία τρόμου. Πρέπει συνεχώς να σκέφτεσαι γιατί εάν δεν σκέφτεσαι, αυτός αντιδρά σαν να λέει: «Τι κάνεις; Δεν γίνεται τίποτα εδώ… Τίποτα»! Αντίθετα, αν κάνεις κάτι παραπάνω, σου λέει «όχι τόσο πολύ». Μοιάζει με υποκριτική στην κόψη του ξυραφιού», λέει η Νικόλ Κίντμαν.

Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού
Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού

Ο «θάνατος του ιερού ελαφιού» είναι μια κομβική ταινία για τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κυρίως η εγχώρια σκηνή τον Γιώργο Λάνθιμο. Οι ημέρες του Κυνόδοντα είναι πια πίσω και οι πιο δύσπιστου αναγνωρίζουν στον Λάνθιμο την ματιά ενός σημαντικού Ευρωπαίου auteur. Η παρουσία του στο διεθνές πλέον κινηματογραφικό στερέωμα είναι γεγονός και αρχίζουμε να είμαστε υπερήφανοι για τον «‘Ελληνα δημιουργό» που κάνει ταινίες οι οποίες δεν είναι «ελληνικές».

Η Ευνοούμενη, μεγάλη αγαπημένη κοινού και κριτικών

Επόμενη ταινία του (βγαίνει σε πολλές αίθουσες την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου) η «Ευνοούμενη όπως είναι ο ελληνικός τίτλος, The Favourite, μια δραματική κομεντί εποχής με πρωταγωνίστριες το βαρύ πυροβολικό της βρετανικής σκηνής, την Ολίβια Κόλμαν, στο ρόλο της Βασίλισσας Άννας της Μεγάλης Βρετανίας, Ρέιτσελ Βάις στο ρόλο της δούκισσας του Μάρλμπορο Σάρα Τσώρτσιλ και Έμμα Στόουν στο ρόλο της Άμπιγκεϊλ Χιλ, εξαδέλφης κι αντίζηλου της. Το σενάριο της ταινίας είναι των πολυβραβευμένων Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝάμαρα.

Βενετία 2018
Βενετία 2018

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας στις 30 Αυγούστου 2018, όπου τιμήθηκε με δύο βραβεία: το Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν και το Μεγάλο Βραβείο των Κριτικών.

Μέχρι σήμερα έλαβε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, 5 για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας τελικά τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για την Κόλμαν, καθώς και 12 υποψηφιότητες για Βραβείο BAFTA.

Ολίβια Κόλμαν
Ολίβια Κόλμαν

Από το "θάψιμο" στην αποθέωση: Τι έχει γραφτεί για τον Λάνθιμο - εικόνα 16

Η βράβευση της ταινίας είναι η πολλοστή για τον σκηνοθέτη.Σύντομος και λιτός στην ομιλία του, μετά την παραλαβή του βραβείου στη Βενετία ο Γ. Λάνθιμος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας και φυσικά το ίδιο το φεστιβάλ που τον τίμησε καλώντας τον.

«Δεν έχω συναντήσει κανέναν σκηνοθέτη σαν τον Λάνθιμο. Σε τοποθετεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο σύμπαν σαν ηθοποιό, ένα ιδιαίτερο ύφος. Νομίζω, μοναδικό» λέει η Ρέιτσελ Βάις.

Επικριτές και θαυμαστές του έργου του συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ο Γιώργος Λάνθιμος παραδίδει ακριβώς την ταινία που οραματίστηκε, αποδεικνύοντας σε όσους είχαν αμφισβητήσει το μέγεθός του, ότι πράγματι δεν ήταν αυτό που είχε φανεί ως τώρα, αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερο.

«Η Ευνοούμενη» είναι μια από τις εξαιρετικά σπάνιες εκείνες περιπτώσεις ταινιών που δεν βρίσκεις μέσα της ούτε μια λάθος νότα, ούτε ένα λάθος σημείο στίξης. Αν άλλες ταινίες του Λάνθιμου σάς ενθουσίασαν, αυτή θα σας ενθουσιάσει επίσης. Αν άλλες ταινίες του Λάνθιμου δεν ήταν του γούστου σας, αυτή δεν γίνεται να μην είναι. Δεν βλέπω πώς γίνεται να μην είναι. Εκτός κι αν πάτε σινεμά μια φορά τα πέντε χρόνια, εκτός κι αν θα πάτε να το δείτε για να νιώσετε περήφανοι για τον συμπατριώτη μας» γράφει ο OldBoy.

Η ταινία βγήκε στις αίθουσες και έκοψε 8.000 εισιτήρια, σε δυο μόνο αίθουσες τις πρώτες τέσσερις μέρες. Όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες εισπράξεις σε ταινίες του. Δείχνουν και κάτι άλλο που αφορά τον κινηματογράφο. Ότι ένας σκηνοθέτης εξελίσσεται, εκπλήσσει, ξαφνιάζει και οφείλει να προκαλεί τις αισθήσεις μας με τη δημιουργία του. Κάθε ταινία του Λάνθιμου κρύβει μια έκπληξη και όλοι εύχονται αυτό να συνεχιστεί, όπως μέχρι σήμερα.

Φωτογραφία: Reuters, EPA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ 17 Νοε 2025 | 15:17

Η Ντακότα Τζόνσον αυτοπροτάθηκε στον Λάνθιμο: Υπάρχουν κι άλλες ηθοποιοί… εκτός από την Έμα Στόουν

"Γνωρίζεις ότι υπάρχουν και άλλες ηθοποιοί, που είναι πραγματικά ταλαντούχες, ίσως και πολύ κοντά σου;", είπε η Ντακότα Τζόνσον στον Γιώργο Λάνθιμο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ 13 Νοε 2025 | 09:09

Οταν η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ συνάντησε και μίλησε με τον "φίλαθλο" Γιώργο Λάνθιμο στο ΣΕΦ [εικόνες]

Η Αμερικανίδα πρέσβης χαιρέτισε τον κόσμο και φωτογραφήθηκε στις εξέδρες των επισήμων, όπου καθόταν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 03 Νοε 2025 | 18:23

Δίκη 43χρονου ηθοποιού: "Βίαζε την αδερφή μου" κατέθεσε η πρώην σύντροφός του - Παρών ο Γιώργος Λάνθιμος

Η ηθοποιός κατέθεσε ότι όταν ζήτησε εξηγήσεις από τον κατηγορούμενο, εκείνος δεν αρνήθηκε τις πράξεις του - "Έκλαιγε και έλεγε "ξέρεις πώς είμαι, μου άρεσε το σώμα της, πώς κάνεις έτσι…""

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 02 Νοε 2025 | 08:04

Αθηνά Οικονομάκου: "Έχω συνεργαστεί με τον Γιώργο Λάνθιμο. Ήμουν 21 ετών"

Η επιχειρηματίας και ηθοποιός αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο στη νέα ανάρτησή της.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 24 Οκτ 2025 | 13:53

Γιώργος Λάνθιμος: Κάνει παύση από το σινεμά μετά το "Bugonia" – "Χρειάζομαι ένα μικρό διάλειμμα"

Την απόφασή του να κάνει ένα διάλειμμα από τον κινηματογράφο ανακοίνωσε ο Γιώργος Λάνθιμος μετά το "Bugonia".

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ 20 Οκτ 2025 | 22:55

Σινεμά στο Λος Άντζελες προβάλει δωρεάν σε φαλακρούς το "Bugonia" του Γιώργου Λάνθιμου

Φόρος τιμής στον χαρακτήρα που ενσαρκώνει η Έμα Στόουν στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου από τον κινηματογράφο στο ΛΑ

ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ 07 Οκτ 2025 | 19:02

"Bugonia": Κυκλοφόρησε το δεύτερο τρέιλερ της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου [βίντεο]

Η μούσα του Γιώργου Λάνθιμου, Έμα Στόουν, πρωταγωνιστεί και στη νέα κινηματογραφική δουλειά του Έλληνα σκηνοθέτη

ΗΧΗΤΙΚΟ 02 Οκτ 2025 | 10:56

Εκπληξη του Λάνθιμου στις "Νύχτες Πρεμιέρας" - Το μήνυμα της Εμμα Στόουν σε άπταιστα ελληνικά [βίντεο]

Επέστρεψε το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" - Το "παρών" έδωσε ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και είχε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη.

ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 17 Σεπ 2025 | 10:02

Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί τη Σκάρλετ Γιόχανσον στη νέα καμπάνια του οίκου Prada

Ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται πίσω από τη νέα καμπάνια της PRADA με τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με την ηθοποιό.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 08 Σεπ 2025 | 23:27

Επιστολή Λάνθιμου και 1.500 σκηνοθετών και ηθοποιών: "Σταματάμε να συνεργαζόμαστε με ισραηλινές εταιρείες"

"Αυτήν τη στιγμή της κρίσης, όπου πολλές από τις κυβερνήσεις μας επιτρέπουν τη σφαγή στη Γάζα, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι εντός των δυνάμεών μας για να απαντήσουμε σε αυτήν τη συνενοχή" γράφουν στην ανοιχτή επιστολή

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 01 Σεπ 2025 | 08:37

Αιχμηρή ανάρτηση της Μάρως Βαμβουνάκη για τον Λάνθιμο: Μήπως ο κόσμος χειροκροτούσε ενθουσιασμένος επειδή τέλειωσε η ταινία;

Με μία αιχμηρή ανάρτηση, σχολίασε η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη, τη μεγάλη επιτυχία που είχε η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάθνιμου "Bugonia" στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 29 Αυγ 2025 | 09:59

Bugonia: Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας του Λάνθιμου με την Εμμα Στόουν

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Bugonia" έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

82Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. 29 Αυγ 2025 | 09:55

Πρεμιέρα για το "Bugonia": Αποθεώθηκαν Γιώργος Λάνθιμος και Εμμα Στόουν στη Βενετία - Τους χειροκροτούσαν όρθιοι επί 6 λεπτά

Με αφορμή και την παγκόσμια πρεμιέρα του "Bugonia" δια χειρός Γιώργου Λάνθιμου την Πέμπτη, δόθηκε στη δημοσιότητα και το επίσημο τρέιλερ του πολυαναμενόμενου φιλμ.

29 Αυγ 2025 | 09:00

Ο Γιώργος Λάνθιμος κερδίζει ξανά τις εντυπώσεις με τη νέα ταινία του

Με μια θεόπικρη sci-fi σάτιρα της ανθρώπινης αυτοκαταστροφής, ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε.

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 28 Αυγ 2025 | 19:15

Με παλαιστινιακή σημαία στο πέτο ο Γιώργος Λάνθιμος στο Φεστιβάλ της Βενετίας [εικόνες - βίντεο]

Οι συνεργάτες και φίλοι, Λάνθιμος και Στόουν, φωτογραφήθηκαν από τους δημοσιογράφους, με τον Έλληνα σκηνοθέτη να έχει στο πέτο του την παλαιστινιακή σημαία καθ' όλη την διάρκεια

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ 26 Ιουν 2025 | 21:17

"Bugonia": Αυτό είναι το trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου - Πρωταγωνιστεί η "μούσα" του, Έμα Στόουν

"Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν κάνει σινεμά. Φτιάχνει κόσμους", υποστηρίζει η διεθνής κριτική

ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ 22 Μαϊ 2025 | 13:20

ΚΑΣ: "Οχι" στον Λάνθιμο, "ναι" στον Ανθιμο (Ανανιάδη) για γυρίσματα στην Ακρόπολη

Ο ηθοποιός Άνθιμος Ανανιάδης κατάφερε τελικά να λάβει την πολυπόθητη άδεια από το ΚΑΣ, προκειμένου να γυρίσει σκηνές από τη νέα του ταινία στην Ακρόπολη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 15 Μαϊ 2025 | 09:04

Φεστιβάλ Καννών: Επιστολή 400 καλλιτεχνών για τη "γενοκτονία στη Γάζα" - Υπογράφουν Λάνθιμος και Γαβράς

Μήνυμα να "σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα" στέλνουν με επιστολή τους στο Φεστιβάλ Καννών περίπου 400 ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο Κώστας Γαβράς.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Απρ 2025 | 09:18

Στηρίζει τον Λάνθιμο η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: "Φοβική σχέση της Πολιτείας με την πολιτισμική μας κληρονομιά"

"Αυτό το εθνικό σύμπλεγμα κληρονομικής κατωτερότητας θα καθιστά τον σύγχρονο πολιτισμό αενάως απολογούμενο και μετεξεταστέο", αναφέρεται μεταξύ άλλων.

ΜΕΣΩ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ 10 Απρ 2025 | 06:59

Γιώργος Λάνθιμος για το μπλόκο στην Ακρόπολη: Παραπλανητικά δημοσιεύματα προξένησαν βλάβη στην επαγγελματική μου υπόσταση

Με επιστολή της πληρεξουσίας δικηγόρου του, ο Γιώργος Λάνθιμος απαντάει σχετικά με το ζήτημα της αίτησης για γυρίσματα στον χώρο της Ακρόπολης.

ΔΗΜΑΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 04 Απρ 2025 | 07:33

Χάρης Δούκας για Λάνθιμο: Λυπάμαι για το "όχι" από το ΚΑΣ για γυρίσματα στην Ακρόπολη - Τους καλούμε να το ξανασκεφτούν

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, σε ανάρτησή του, εξέφρασε τη λύπη του για το "όχι" του ΚΑΣ στον γνωστό σκηνοθέτη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 03 Απρ 2025 | 08:28

Απάντηση Λάνθιμου στο υπουργείο Πολιτισμού για την Ακρόπολη: Δεν έχουμε ακόμη καμία επίσημη απόφαση

Ανακοίνωση εξέδωσε η παραγωγή της ταινίας Bugonia, ακολουθώντας τις διευκρινίσεις που έκανε το υπουργείο Πολιτισμού για τα γυρίσματα στην Ακρόπολη, της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 02 Απρ 2025 | 15:31

Γιώργος Λάνθιμος: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά γιατί είπε το ΚΑΣ "όχι" για τα γυρίσματα στην Ακρόπολη

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξήγησε τους λόγους για την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 02 Απρ 2025 | 08:36

"Οχι" από το ΚΑΣ στο αίτημα του Λάνθιμου για γυρίσματα στην Ακρόπολη

"Μπλόκο" βάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στο αίτημα του Γιώργου Λάνθιμου να πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ακρόπολη για τη νέα του ταινία.

13 Μαρ 2025 | 09:00

Ο "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου δαγκώνει ακόμα

Είδαμε ξανά την ταινία που ανέδειξε διεθνώς το σκηνοθέτη στο αφιέρωμα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΟ ΡΟΚ 11 Ιαν 2026 | 18:40

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Μπομπ Γουέιρ, κιθαρίστας των Grateful Dead

Μπομπ Γουέιρ, ο κιθαρίστας που συνίδρυσε τους Grateful Dead, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 11 Ιαν 2026 | 11:08

Σέλεϊ Γουίντερς: Η μεγάλη ηθοποιός, παράδειγμα ανθεκτικότητας, θάρρους και ερωτικής τόλμης

Η ακαταμάχητη ηθοποιός και πάντα ζωηρή στην προσωπική της ζωή, θα συνάψει πραγματικά αμέτρητους ερωτικούς δεσμούς

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 15:43

Θέατρο ΦΙΛΙΠ: Mε τις επιτυχημένες παραστάσεις "Terror" και "Βότκα Μολότοφ" και το 2026

Το δικαστικό θρίλερ του Φέρντιναντ φον Σίραχ και η κωμωδία της Ελένης Ράντου συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο θέατρο "ΦΙΛΙΠ"

ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ 09 Ιαν 2026 | 10:46

Η ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο αποκαλύπτεται στη σκηνή - Ο συνθέτης, το κρυφό παιδί και η θαμμένη κασέτα

Μια νεαρή γυναίκα φέρνει στον κόσμο, παράνομα το παιδί ενός μεγάλου συνθέτη, την εποχή της Χούντας... Στη σκηνή ο Νίκος Θεοδωράκης.

ΔΗΛΩΣΗ 09 Ιαν 2026 | 09:50

Μενδώνη για την απώλεια του Χρ. Πολίτη: "Ακάματος εργάτης του θεάτρου, σεμνός υπηρέτης της τέχνης

Πληροφορούμενη την απώλεια του Χρίστου Πολίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δήλωση.

ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 75 ΚΙΛΑ 08 Ιαν 2026 | 18:06

Η "τρελή" δίαιτα του Ματ Ντέιμον για να παίξει στην "Οδύσσεια" - Έφτασε τα κιλά που είχε στο Λύκειο

Ο Κρίστοφερ Νόλαν ήθελε από τον Ματ Ντέιμον να είναι "λεπτός, αλλά δυνατός" για τον ρόλο του Οδυσσέα και ο ηθοποιός πήρε... τα μέτρα του

3200–2000 Π.Χ. 08 Ιαν 2026 | 12:38

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Ραφήνα - Βρέθηκε ταφή σε πίθο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού [εικόνες]

Ο πίθος είχε τοποθετηθεί σε λάκκο διανοιγμένο στο αργιλόχωμα της νότιας όχθης του ρέματος.

ΕΝΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΜΕ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΓΕΛΙΟ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ 08 Ιαν 2026 | 12:33

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παραμύθι έγινε μιούζικαλ - Παρατείνονται οι παραστάσεις

Λόγω της μεγάλης ζήτησης θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις τα Σάββατα 10 και 17 Ιανουαρίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:31

"Φαίδρα" του Γιάννη Ρίτσου: Μία υπαρξιακή προσέγγιση στο Θέατρο Αλκμήνη

Η Φαίδρα του Ρίτσου, προχωρά σε έναν ωμό και ειλικρινή μονόλογο απευθείας προς τον Ιππόλυτο. Δεν προσπαθεί απλώς να τον αποπλανήσει, αλλά χρησιμοποιεί τον λόγο ως μέσο κάθαρσης και αυτογνωσίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΙΑΡΤ 08 Ιαν 2026 | 12:26

"THE LOOP": Μια σύγχρονη ντραμεντί για τις λούπες που μας κρατούν και εκείνες που μας απελευθερώνουν

Το νέο έργο του Μίμη Καπέρδου "The Loop" συνδυάζει χιούμορ, τρυφερότητα και σκληρές αλήθειες μέσα από τη ζωή μιας νεαρής φοιτήτριας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 08 Ιαν 2026 | 12:22

Σαρώνει το "Cleansed": Sold out ο Ιανουάριος - Με ελάχιστες θέσεις ο Φεβρουάριος, άνοιξε η προπώληση για Μάρτιο

Η πολυσυζητημένη παράσταση "Cleansed" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, συνεχίζει την επιτυχημένη της διαδρομή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ 08 Ιαν 2026 | 12:20

​"Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης"​ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Θησείον

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:17

"Ένα κάποιο κενό" της Βαλέριας Δημητριάδου στο θέατρο Εμπορικόν

Με λιτότητα, χιούμορ και συγκίνηση, οι σκηνές του έργου ισορροπούν ανάμεσα στην καθημερινότητα και την υπαρξιακή αναζήτηση, εστιάζοντας στον σύγχρονο άνθρωπο που πασχίζει να βρει φωνή και νόημα.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ 07 Ιαν 2026 | 22:33

Ασύλληπτα νούμερα για την ταινία "Καποδίστριας" - Στα 5.000.000 ευρώ τα έσοδα

Ο "Καποδίστριας" σπάει τα... ταμεία και τα ρεκόρ στους ελληνικούς κινηματογράφους

ΣΑΡΩΝΕΙ 07 Ιαν 2026 | 14:18

"Η μεγάλη χίμαιρα" έσπασε το φράγμα του 1.000.000 θεάσεων στο Ertflix- Ανεβαίνει το 3ο επεισόδιο την Παρασκευή

Νέο ρεκόρ θεάσεων στο ERTFLIX σημείωσε η σπουδαία σειρά "Η μεγάλη χίμαιρα", καθώς έσπασε το φράγμα του 1.000.000 views μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την πρεμιέρα των πρώτων δύο επεισοδίων.

ΥΠΠΟ 07 Ιαν 2026 | 12:19

Αρχαία Τενέα: Εντοπίστηκε χώρος που συνδέεται με μυστηριακές τελετές ίασης - Εντυπωσιακά τα ευρήματα [εικόνες]

Πέριξ του Ταφικού Μνημείου ΙΙΙ αποκαλύφθηκε εκτεταμένο συγκρότημα με χρήση από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ 07 Ιαν 2026 | 10:56

"Σαββόπουλος Long Play": Η μεγάλη εκδήλωση του ΣΚΑΪ - Φόρος τιμής στον σπουδαίο δημιουργό [εικόνες]

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο, πραγματοποίησε ο ΣΚΑΪ στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ, παρουσία πλήθους κόσμου από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 06 Ιαν 2026 | 18:23

"Σαββόπουλος long play": Απόψε το 3ο επεισόδιο - Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί [τρέιλερ]

Το "Σαββόπουλος Long Play", το ιδιαίτερο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, έρχεται, απόψε, στις 23.00, στον ΣΚΑΪ, με το 3ο επεισόδιο - "Ο Μπάλλος και το Βρώμικο Ψωμί".

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ 06 Ιαν 2026 | 15:35

Πέθανε στα 70 του ο εμβληματικός Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ

"Πέθανε ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ", δηλώνει ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρασόνι.

ΘΕΑΤΡΟ 104 05 Ιαν 2026 | 11:37

"Κέλλυ": Αγνή Χιώτη και Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Οι πολυσχιδείς Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις

ΕΡΤ 05 Ιαν 2026 | 11:00

Η "Μεγάλη Χίμαιρα" σαρώνει - Ρεκόρ θεάσεων στο Ertflix με πάνω από 600.000 views

Η τηλεοπτική πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, έγινε το βράδυ της Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, στις 22:00, ενώ κάθε Κυριακή, την ίδια ώρα, θα προβάλλεται και ένα νέο επεισόδιο.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 70 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 04 Ιαν 2026 | 11:54
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Ιαν 2026 | 08:16

Γιάννης Σμαραγδής στο TheTOC: "Ο Καποδίστριας είναι η ελεύθερη φωνή ενάντια σε όσους θέλουν την Ελλάδα προτεκτοράτο"

Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στο TheTOC μιλά για τον "πόλεμο" που δέχεται και καταγγέλλει οργανωμένα κέντρα που επιδιώκουν τον "εθνομηδενισμό"

ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ 03 Ιαν 2026 | 21:02

Ο Γιάννης Βογιατζής έκλεισε τα 100! Το βίντεο-αφιέρωμα της Finos Film με τις χρυσές εποχές του ελληνικού σινέμα

Ο Γιάννης Βογιατζής έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες

ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 03 Ιαν 2026 | 16:39

Ο Σμαραγδής για την κριτική στον Καποδίστρια: "Μου κάνουν πόλεμο... Nα παραμερίσουμε την αρνητικότητά μας"

Ο Έλληνας σκηνοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δέχεται πόλεμο και ο πόνος του γι’ αυτό ξεπερνά την πικρία που νιώθει.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ 02 Ιαν 2026 | 18:23

"Smoke on the Water": Οι ομοιότητες του διασημότερου τραγουδιού των Deep Purple με την τραγωδία στο Κραν Μοντανά

Σημειώθηκαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο - Η διαφορά στο περιστατικό που περιγράφει το τραγούδι είναι πως δεν υπήρξαν θύματα

ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 31 Δεκ 2025 | 15:33

"Μεγάλη χίμαιρα": Πρωτοχρονιά με τα πρώτα δύο επεισόδια της νέας τεράστιας παραγωγής της ΕΡΤ

Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά με τη νέα σειρά της ΕΡΤ "Η μεγάλη χίμαιρα", τη μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

ΤΕΣΤ ΠΑΠ 31 Δεκ 2025 | 12:26

"Ο γάμος, όπως γίνεται συνήθως, είναι ανήθικος": Στο φως οι άγνωστες επιστολές του γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου

Το Αρχείο του Γεωργίου Παπανικολάου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ιδιόγραφες επιστολές ενός από τους μεγαλύτερους ερευνητές του 20ου αιώνα.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 29 Δεκ 2025 | 19:40

"Καποδίστριας": Απανωτά sold out για την ταινία του Σμαραγδή - Οι κριτικοί τη "θάβουν, το κοινό την αποθεώνει

Ο "Καποδίστριας" έχει κόψει ήδη 144.712 εισιτήρια, κάνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας, ανεξαρτήτως προέλευσης, των τελευταίων 15 ετών

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 29 Δεκ 2025 | 19:30

"Jay Kelly", η σκηνή που άφησε άφωνους τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Άνταμ Σάντλερ

Ο Κλούνεϊ αναφέρθηκε στη σκηνή όπου ο ήρωας που υποδύεται -ένας διάσημος ηθοποιός- βραβεύεται για το σύνολο της καριέρας του

29 Δεκ 2025 | 12:43

Το Αρχείο της ΕΡΤ υποδέχεται τη νέα χρονιά με σπάνια ντοκουμέντα και μοναδικά αφιερώματα

Με σπάνια ντοκουμέντα και εξαιρετικά αφιερώματα υποδέχεται τη νέα χρονιά το Αρχείο της ΕΡΤ, από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου.

SOUNDTRACK ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ VIE PRIVEE 28 Δεκ 2025 | 14:26

Όταν η Μπριζίτ Μπαρντό τραγούδησε Γιάννη Σπανό - [Βίντεο]

Sidonie, ένα κομμάτι που ηχογραφήθηκε το 1962 και έγινε το soundtrack της ταινίας Vie Privee

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 28 Δεκ 2025 | 13:35

Μπριζίτ Μπαρντό: H απόπειρα αυτοκτονίας και η εγκατάλειψη του γιου της - Η τραγική ιστορία

Οταν η εικοσιπεντάχρονη Μπριζίτ Μπαρντό έμαθε ότι ήταν έγκυος, προσπάθησε αμέσως να βρει γιατρό για να κάνει διακοπή της κύησης

FONDATION BRIGITTE BARDOT 28 Δεκ 2025 | 12:00

Μπριζίτ Μπαρντό: Πέθανε η θρυλική BB σε ηλικία 91 ετών

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή το ίδρυμα που φέρει το όνομά της "Fondation Brigitte Bardot".

Ο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛ" 28 Δεκ 2025 | 11:24

Ντιν Μάρτιν: Η βελούδινη φωνή των Χριστουγέννων, ο Τζέρι Λιούις, ο Φρανκ Σινάτρα και το "Ρίο Μπράβο"

Ο Ντιν Μάρτιν, που συνέδεσε τη φωνή του με τα Χριστούγεννα, θα πεθάνει, σε μία φάρσα της ζωής, πριν από 30 χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων

"ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ" 28 Δεκ 2025 | 00:36

Δυναμική κινητοποίηση των ηθοποιών που προχώρησαν σε απεργία: "Να ξαναγίνουμε επάγγελμα, δεν είμαστε εθελοντές"

Ηχηρό μήνυμα από το κέντρο της Αθήνας για συλλογικές συμβάσεις έστειλαν οι ηθοποιοί - Δεν άνοιξαν τα θέατρα το Σάββατο 27/12

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 27 Δεκ 2025 | 19:19

Guardian: Ένα ελληνικό άλμπουμ μέσα στα δέκα καλύτερα του 2025 - Σχεδόν από... το πουθενά [βίντεο]

Στη δεύτερη θέση της ετήσιας λίστας του Guardian για τα δέκα καλύτερα παγκόσμια άλμπουμ της χρονιάς

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 27 Δεκ 2025 | 18:26

Το δώρο των γιορτών από τους Pink Floyd στους οπαδούς τους - Κυκλοφόρησαν βιντεοκλίπ για το "Wish You Were Here"

Οι Pink Floyd έγιναν το συγκρότημα με το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο άλμπουμ τους που έφτασαν στην κορυφή των charts

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 65 ΕΤΩΝ 27 Δεκ 2025 | 09:21

Βρετανία: Πέθανε ο Πέρι Μπαμόντε του θρυλικού συγκροτήματος The Cure

Ο Μπαμόντε ήταν βασικό μέλος του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος The Cure

ΠΩΣ ΗΤΑΝ 26 Δεκ 2025 | 12:22

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός και ζωγράφος, Μιχάλης Κατζουράκης

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 26 Δεκ 2025 | 10:04

Κλειστά τα θέατρα το Σάββατο 27/12 - Τι θα γίνει με τα εισιτήρια των θεατών

Απεργία προκήρυξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΙΝΑΛΕ 25 Δεκ 2025 | 11:51

Οι Peaky Blinders επιστρέφουν: Το τρέιλερ της ταινίας που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο [βίντεο]

Η ταινία φέρνει πίσω τον Cillian Murphy στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Tommy Shelby στο σύμπαν του "Peaky Blinders"

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 25 Δεκ 2025 | 10:52

Ρεκόρ Γκίνες: Το "White Christmas" το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών [βίντεο]

Ο Μπινγκ Κρόσμπι το τραγούδησε για πρώτη φορά ανήμερα των Χριστουγέννων του 1941 και έκτοτε παραμένει δημοφιλές

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 60 ΕΤΩΝ 24 Δεκ 2025 | 19:43

Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Πατ Φιν - Έγινε γνωστός από τη σειρά The Middle

Ο Πατ Φιν, με καταγωγή από το Ιλινόις, έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη κωμική σειρά "The Middle"

24 Δεκ 2025 | 09:34

Απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία του D-Athens Διονύσια Greek 2025

Με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό και τη θεατρική κοινότητα ολοκληρώθηκαν με την τελετή απονομής βραβείων και επαίνων την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου τα D-Athens Διονύσια Greek 2025

ΑΠΟ... ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ 22 Δεκ 2025 | 23:16

Θάνατος Κρις Ρία: Η ιδιαίτερη ιστορία για το πώς γράφτηκε το "Driving Home for Christmas" [βίντεο]

Το τραγούδι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986, έγινε ένα από τα πλέον αγαπημένα της περιόδου των Χριστουγέννων

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 22 Δεκ 2025 | 18:31

Παρουσία Ντέιβιντ Μπέκαμ και Λίαμ Γκάλαχερ, το Μάντσεστερ αποχαιρέτισε τον θρυλικό μπασίστα Γκάρι Μάνφιλντ [εικόνες]

Ο Μάνφιλντ πέθανε τον περασμένο μήνα - σε ηλικία 63 ετών - ειρηνικά στον ύπνο του από "αναπνευστικά προβλήματα" που συνδέονται με τη μακροχρόνια πνευμονική πάθηση

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ 22 Δεκ 2025 | 18:31

Εντυπωσιάζει το πρώτο trailer της Οδύσσειας του Κρίστοφερ Νόλαν [βίντεο]

Η Οδύσσεια, είναι μια μυθική επική ταινία δράσης γυρισμένη σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ολοκαίνουργια τεχνολογία IMAX

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ 22 Δεκ 2025 | 17:28

Πέθανε ο τραγουδιστής Chris Rea - Γνωστός για τα "Road to Hell" και "Driving Home For Christmas"

Ο τραγουδιστής αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας που είχαν επιβαρύνει τον οργανισμό του και ξεψύχησε μετά από σύντομη νοσηλεία

88 ΕΤΩΝ 21 Δεκ 2025 | 13:18

Πέθανε η συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου - Είχε γράψει την "Πρόβα νυφικού" και τον "Μεγάλο θυμό"

Και τα δύο μυθιστορήματα έγιναν σειρές για την τηλεόραση, το πρώτο στον ΑΝΤ1 και το δεύτερο στο MEGA, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ! 21 Δεκ 2025 | 09:53

Βιβλιο-προτάσεις: Τα 5 ελληνικά μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε στις γιορτές

Πέντε βιβλία ελληνικής πεζογραφίας για τις γιορτές.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ 20 Δεκ 2025 | 14:10

Πέθανε η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ - Είχε συνεργαστεί με τον Μίμη Πλέσσα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, μετά από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

ΣΕ ΕΡΤ ΚΑΙ ERTFLIX 20 Δεκ 2025 | 13:29

"Μεγάλη Χίμαιρα": Πότε κάνει πρεμιέρα η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή της σεζόν

Η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή της φετινής σεζόν θα κάνει πρεμιέρα μέσα στην εορταστική περίοδο.

ΒΙΒΛΙΑ 20 Δεκ 2025 | 09:13

Βιβλιο-προτάσεις: Τα 5 μεταφρασμένα μυθιστορήματα που θα διαβάσουμε φέτος στις γιορτές - Για όλα τα γούστα

Πέντε μυθιστορήματα από διαφορετικούς τόπους και από διαφορετικές εποχές, με μεταφράσεις που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η οποία μας αφήνει.

19 Δεκ 2025 | 10:14

Πρώτες φωτογραφίες από τον sold out "Αρχιμάστορα Σόλνες" με τον Άρη Λεμεπεσόπουλο

Με συνεχόμενα sold out ξεκίνησε ο πολυαναμενόμενος "Αρχιμάστορας Σόλνες" του Χένρικ Ίψενμε με τον Άρη Λεμπεσόπουλο στον εμβληματικό ρόλο.

ΒΙΒΛΙΟ 19 Δεκ 2025 | 10:02

"Μάλινα": Ενα μυθιστόρημα με αντιπατριαρχικό λόγο και ποιητική γλώσσα

Το Μάλινα, ένα μυθιστόρημα με αντιπατριαρχικό λόγο και ποιητική γλώσσα, κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 2025 από τις εκδόσεις πότλατς σε μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη.

83 ΕΤΩΝ 18 Δεκ 2025 | 12:44

Πέθανε η Κική Μορφωνιού, κορυφαία μεσόφωνος της Λυρικής Σκηνής - Συνεργάστηκε με την Κάλλας

Η κορυφαία μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κική Μορφωνιού, απεβίωσε σήμερα, αφήνοντας μια σπουδαία κληρονομιά στην ερμηνεία της λυρικής τέχνης.

100Η ΤΕΛΕΤΗ 18 Δεκ 2025 | 12:09

Στο YouTube και δωρεάν για όλους τα Βραβεία Οσκαρ από το 2029 - Πολυετής συμφωνία με την Ακαδημία

Από το 2029 έως το 2033, το YouTube θα κατέχειτα παγκόσμια δικαιώματα μετάδοσης, καλύπτοντας ολόκληρο το περιεχόμενο των Όσκαρ, από το κόκκινο χαλί έως την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 18 Δεκ 2025 | 10:49

Μανώλης Μητσιάς: Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής

Στον Νίκο Γκάτσο είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία του Μανώλη Μητσιά, με τραγούδια αποκλειστικά σε στίχους του ποιητή, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2026.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ 18 Δεκ 2025 | 09:58

D-Athens Διονύσια 2025: Την Κυριακή τα πρώτα βραβεία από τη σύμπραξη Δήμου Αθηναίων και Θεάτρου Τέχνης

Κορυφώνεται την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου με την απονομή βραβείων του διαγωνισμού "Μικρά Νέα Διονύσια", η διοργάνωση D-Athens Διονύσια 2025.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΙΜΠΙΛΑ 17 Δεκ 2025 | 17:06

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας το τελευταίο "αντίο"

Οικογένεια και φίλοι θα αποχαιρετήσουν τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ το μεσημέρι της Πέμπτης στη Ριτσώνα

17 Δεκ 2025 | 14:51

"Καποδίστριας": Η νέα μεγάλη συμπαραγωγή της Nova έκανε επίσημη πρεμιέρα!

Η ταινία "Καποδίστριας" έκανε Avant premiere τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ 17 Δεκ 2025 | 12:18

Μια ζωή αφιερωμένη στην Τέχνη ΙΙΙ" - Η τρίτη έκθεση με έργα από τη συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη

Η Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ παρουσιάζει από τις 20 Δεκεμβρίου 2025 την τρίτη κατά σειρά μεγάλη έκθεση με έργα από τη συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη

17 Δεκ 2025 | 10:49

"Ο Μάγος του Κρεμλίνου": Το τρέιλερ της ταινίας με τον Τζουντ Λο μεταμορφωμένο σε Πούτιν

Διασκευασμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζουλιάνο ντα Έμπολι, η ταινία εμβαθύνει στους βυζαντινισμούς της μετασοβιετικής Ρωσίας και την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία.

ΤΑΙΝΙΑ 17 Δεκ 2025 | 09:28

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από την "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν συνηθίζει να αφηγείται μικρές ιστορίες, και η επόμενη ταινία του δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα έπος.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΙΟΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗ 16 Δεκ 2025 | 10:42

50 χρόνια Θεσσαλικό Θέατρο με τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου - Με εξαιρετικό καστ, παραστάσεις σε Αθήνα και Λάρισα

Το Θεσσαλικό Θέατρο γιορτάζει 50 χρόνια αδιάλειπτης καλλιτεχνικής παρουσίας και δημιουργικής προσφοράς, παρουσιάζοντας στην Κεντρική Σκηνή 2025-2026 τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΥ 16 Δεκ 2025 | 10:11

Τελευταίες παραστάσεις για την "Πύλη της Κόλασης" στο Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου

Το έργο που καθήλωσε τους θεατές συνεχίζεται για δέκα μοναδικές βραδιές κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 έως τις 6 Ιανουαρίου.

ΓΕΜΑΤΟ ΔΡΑΣΗ 16 Δεκ 2025 | 00:01

Tρέιλερ για το μεγάλο φινάλε του "Stranger Things": "Ήρθε η ώρα για έναν νέο κόσμο" [βίντεο]

Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ για τη συνέχεια της 5ης σεζόν του "Stranger Things" που αναμένεται να... κόψει την ανάσα

ΟΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 15 Δεκ 2025 | 21:02

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Οι γυναίκες της ζωής του και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση

Ενας αθεράπευτα ερωτευμένος σύζυγος και ένας στοργικός πατέρας - Ποιος ήταν ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ μακριά από τα φώτα και τη σκηνή

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 15 Δεκ 2025 | 16:45

Πέθανε ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του χρόνια - Είχε δίπλα του την οικογένειά του

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Αλμπέρτο Εσκενάζυ

ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ 15 Δεκ 2025 | 16:21

"Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες": Πρεμιέρα για την παράσταση στο Πτι Παλαί

Η Ρένη Πιττακή ερμηνεύει και πάλι τη μοναχική Λιλύ, έναν ρόλο για τον οποίο ξεχώρισε και επαινέθηκε ιδιαίτερα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Δεκ 2025 | 16:02

"Μαύρη Γαλότσα": Μία κωμωδία για όλη την οικογένεια

Η "Μαύρη Γαλότσα" της Βάσιας Αργέντη με τους: Ελένη Καστάνη, Μέμο Μπεγνή και Αντιγόνη Νάκα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Δεκ 2025 | 09:32

Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ηθοποιοί τα Χριστούγεννα - Τι απαντά η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ηθοποιοί στα θέατρα στις 27 Δεκεμβρίου διεκδικώντας μία σειρά από αιτήματα.