Ένα μοναδικό βιβλίο για τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά από την TASCHEN

Μία έκδοση που επιτρέπει περιεκτική περιδιάβαση στη ζωή και το έργο ενός από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους εικαστικούς: του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά.

ena-monadiko-biblio-gia-ton-zan-misel-mpaskia-apo-tin-taschen
SHARE THIS
0
SHARES

Επιτέλους! Ο εκδοτικός οίκος TASCHEN αφιέρωσε 500 σελίδες σε μία έκδοση που επιτρέπει περιεκτική περιδιάβαση στη ζωή και το έργο ενός από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους εικαστικούς: του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά (Jean-Michel Basquiat).

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν, μισός Αϊτινός και μισός Πορτορικάνος, ξεκίνησε ως μέλος του ντουέτο καλλιτεχνών δρόμου SAMO, τη δεκαετία του '80 εξέθετε τα έργα του σε γκαλερί και μουσεία σε όλον τον κόσμο, έφυγε απ' τη ζωή το '88 σε ηλικία 27 χρόνων από υπερβολική δόση ηρωίνης.

 

Αυτό, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των έργων του γέννησαν έναν θρύλο. Μόλις το 1992, το Whitney Museum of American Art φιλοξένησε αναδρομική έκθεση του Μπασκιά. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Αφροαμερικανούς εικαστικούς όλων των εποχών: στις 8 Μαΐου του 2017, στον οίκο Sotheby's, ένα από τα «κρανία» του Μπασκιά (με τίτλο «Untitled») κατοχυρώθηκε σε αγοραστή για το ποσό των 110,5 εκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας καινούργιο ρεκόρ για έργο Αμερικανού καλλιτέχνη σε δημοπρασία. Επιπλέον, ο Μπασκιά ήταν ένας από τους πιο οικονομικά επιτυχημένους καλλιτέχνες στην εποχή του, αξέχαστες είναι οι σκηνές που εμφανιζόταν δημόσια ντυμένος με πανάκριβα ρούχα Armani, όλο μπογιές από τα χρώματα που χρησιμοποιούσε όταν ζωγράφιζε.

Η μονογραφία στον εκδοτικό οίκο TASCHEN φέρει τις υπογραφές της Έλεανορ Νάιρν και του Χανς Βέρνερ Χόλτζγουορθ. Δεμένη έκδοση, με μεγάλες αναπαραγωγές των σκίτσων, έργων ζωγραφικής και σελίδων από τα σημειωματάρια του Μπασκιά. Πολλά δοκίμια – βαθιάς ανάλυσης και αναφοράς στο περιβάλλον της εποχής στην οποία δημιούργησε – οδηγούν τον αναγνώστη, στη σταδιοδρομία του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, χρόνο το χρόνο, από το 1978 ως τον θάνατό του. Ένα άλμπουμ, άξιο και και της φήμης του και της καλλιτεχνικής παρουσίας του.

 

 

ΠηγΉ ΑΠΕ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook