Follow us

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ξεκίνησε με ένα χορό σε δημοπρασία με την Αλίκη

Οι χοροί στη Λέσχη Αξιωματικών, ο παρεμβατικός Εξώστης Β. Η ιστορία του δεύτερου μισού του 20ου αι είναι παράλληλη με του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που μόλις ξεκίνησε.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ξεκίνησε με ένα χορό σε δημοπρασία με την Αλίκη

Πόσο να κόστιζε τη χρυσή κινηματογραφική εποχή του 1960 ένας τιμητικός χορός με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και μάλιστα ενώπιον του γνωστών εκπροσώπων του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας; Ο εφοπλιστής, Μάριος Νομικός, κατέβαλε 30.000 δραχμές εκείνο το βράδυ του Σεπτεμβρίου του 1960 για να κερδίσει σε πλειοδοσία ένα χορό με την εθνική σταρ σε δεξίωση μετά τη λήξη της πρώτης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου. Κάπως έτσι άρχισαν όλα...

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ξεκίνησε με ένα χορό σε δημοπρασία με την Αλίκη
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη επί σκηνής

Οι πρώτες χοροεσπερίδες στη Λέσχη Αξιωματικών, οι συναντήσεις στου παραπλήσιου Ντορέ, ο παρεμβατικός Εξώστης Β΄ και η ιστορία του δεύτερου μισού του 20ου αώνα με άξονα αναφοράς την ΄Εβδομη Τέχνη συνθέτουν το παζλ της ιστορίας του θεσμού.

Μισό αιώνα και βάλε μετά το χορό εκείνο με τη Βουγιουκλάκη, το 56ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του (6 - 15 Νοεμβρίου 2015) σε μια δεκαήμερη γιορτή του κινηματογράφου και με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο σινεμά. Σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, παράλληλες εκδηλώσεις και κινηματογραφικές εκπλήξεις στελεχώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού (Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα), καθώς επίσης και στο ιστορικό Ολύμπιον .

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ξεκίνησε με ένα χορό σε δημοπρασία με την Αλίκη - εικόνα 2

Η πρώτη Επιτροπή: Παξινού, Βλάχου, Μόραλης

Και ήταν σ' αυτό τον πιο παλιό κινηματογράφο της πόλης στην πλατεία Αριστοτέλους που το Φεστιβάλ που ξεκίνησε η πρώτη διοργάνωση με την κριτική επιτροπή να απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, η Κατίνα Παξινού, ο Μάριος Πλωρίτης, η Ελένη Βλάχου και ο Γιάννης Μόραλης με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Στρατή Μυριβήλη. Η λαμπρότητα της διοργάνωσης ήταν από πρώτης στιγμής δεδομένη: Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία» στη δεξίωση μετά την απονομή των βραβείων «...η Θεσσαλονίκη θα αντιπροσωπευθεί από το αι-λάιφ των κοσμικών της κύκλων».

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ξεκίνησε με ένα χορό σε δημοπρασία με την Αλίκη - εικόνα 3

1966: Η φωτισμένη Επιτροπή των Τσαρούχη, Χατζιδάκι, Λαμπέτη

Μέχρι το 1966 κυριαρχούσε ο εμπορικός κινηματογράφος που ήταν σε μεγάλη άνθιση. Χρειάστηκε μια φωτισμένη Επιτροπή εκείνη τη χρονιά (Τσαρούχης, Χατζιδάκις, Λαμπέτη) για να γίνει ουσιαστική στροφή στο νέο κινηματογράφο που ξεκίνησε με τους «Ξεχασμένους Ηρωες» του Νίκου Γαρδέλη. Το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (1966) θεωρείται από την κριτική της εποχή ότι συστήνει μία νέα γενιά σκηνοθετών , στον αντίποδα του κινηματογράφου των μεγάλων παραγωγών και με καινούριες αισθητικές και θεματικές αναζητήσεις.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ξεκίνησε με ένα χορό σε δημοπρασία με την Αλίκη - εικόνα 4

Ο Β΄ Εξώστης διακόπτει προβολή ταινιών

Λογοκρισία στο Φεστιβάλ υπήρξε ήδη από τη «Συνοικία το ΄Ονειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη (1962). Την περίοδο της δικτατορίας, όμως, διογκώνεται. Το 1967 προβάλλονται μόνο ταινίες του εμπορικού σινεμά και ο Πάυλος Ζάννας διώκεται και φυλακίζεται το 1968. Παρ' όλα αυτά, το 1970 βραβεύεται η ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, «Αναπαράσταση». Αποτέλεσμα, το 12ο Φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς να περάσει στην ιστορία ως το Φεστιβάλ της Οργής. Είναι η χρονιά της δυναμικής εμφάνισης του Εξώστη Β΄με έντονη παρουσία θεατών που φτάνουν μέχρι και να διακόψουν την προβολή ταινιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Β' Εξώστης είχε τόσο έντονη παρουσία ώστε να απονέμονται βραβεία από την επιτροπή θεατών του Β΄Εξώστη,

Η Επιτροπή Θεατών του Β΄ Εξώστη αναγγέλει τα βραβεία του κοινού του 15ου Φεστιβάλ (1974). Είναι (από αριστερά) Α. Ψαλτόπουλος, Σ. Φιλιππίδου, Μπ. Ακτσόγλου
Η Επιτροπή Θεατών του Β΄ Εξώστη αναγγέλει τα βραβεία του κοινού του 15ου Φεστιβάλ (1974). Είναι (από αριστερά) Α. Ψαλτόπουλος, Σ. Φιλιππίδου, Μπ. Ακτσόγλου

Το 1975, το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου αποτελεί την πρώτη διοργάνωση στην οποία οι ταινίες δεν ελέγχονται από καμία κρατική επιτροπή λογοκρισίας. Ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κοινού, και κερδίζει τελικά το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, και α' γυν. ρόλου (Εύα Κοταμανίδου).

Το 1977 είναι επίσης μια σημαδιακή χρονιά, διότι μετά τη λήξη της επίσημης 18ης διοργάνωσης τα κινηματογραφικά σωματεία διεξάγουν το Αντιφεστιβάλ στο Ράδιο Σίτυ.

Η δεκαετία του '80 σφραγίζεται από την κατάργηση των χρηματικών βραβείων (1983 επί υπουργείας Μελίνας Μερκούρη) που μειώνει το κλίμα έντασης και ανταγωνιστικότητας μεταξύ των υποψηφίων και την κινηματογραφική κρίση που προκαλεί η έλλειψη ορθής κινηματογραφικής πολιτικής από το κράτος.

Το 1991 ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Θόδωρος Αγγελόπουλος, δηλώνει ότι το Φεστιβάλ έχει φτάσει σε οριακό σημείο κι ότι συναινεί με τη διεθνοποίησή του, Πράγματι, το 1992 το φεστιβάλ μετονομάζεται σε Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα αλλά και Ελληνικό, το οποίο, ωστόσο στην πορεία καταργείται.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ξεκίνησε με ένα χορό σε δημοπρασία με την Αλίκη - εικόνα 6

Η δεκαετία του '90 και οι ανεξάρτητες παραγωγές

Από τη δεκαετία του '90 κι ύστερα, το Φεστιβάλ στρέφει το ενδιαφέρον του σε ανεξάρτητες παραγωγές και νέους ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Α, Τύρος, έχει ανακαλέσει «... μνήμες από τον «Εξώστη Β, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τις ηρωϊκές εκείνες μέρες του Φεστιβάλ με το νεανικό και ανήσυχο κοινό που καθιέρωνε ή κατακρήμνιζε μια ταινία και τις ζωηρές συζητήσεις να συνεχίζονται μέχρι τις πρωινές ώρες στο διπλανό καφενείο, το ιστορικό Ντορέ».

Σήμερα το κλίμα και τα πνεύματα έχουν αλλάξει. Το Φεστιβάλ, όμως παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά κέντρα καλλιτεχνικής και πνευματικής ζύμωσης σε μια Ελλάδα που, μεταξύ άλλων, ανατρέχει στην &η τέχνη για να βρει τη λύτρωση.

http://tiff.filmfestival.gr/

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ξεκίνησε με ένα χορό σε δημοπρασία με την Αλίκη - εικόνα 7

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ 05 Μαϊ 2024 | 10:37

Πάσχα στη Θεσσαλονίκη για τους 1.100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Celestyal Journey"

Το "Celestyal Journey" αποτελεί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ρίχνει άγκυρα στα νερά του Θερμαϊκού για τον τρέχοντα μήνα.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 04 Μαϊ 2024 | 15:24

Θεσσαλονίκη: Σκότωσαν άνδρα στη μέση του δρόμου - Δέχθηκε πυρά από διερχόμενο όχημα [εικόνες]

Συναγερμός σήμανε το Μεγάλο Σάββατο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Νεκρός άνδρας που δέχθηκε πυροβολισμούς.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 03 Μαϊ 2024 | 22:08

Κλίμα κατάνυξης στη Θεσσαλονίκη: Η ιστορική στιγμή που συναντιούνται για πρώτη φορά πέντε Επιτάφιοι στην Αριστοτέλους

Οι επιτάφιοι που συναντήθηκαν είναι από τους Ιερούς Ναούς Της Του Θεού Σοφίας, του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, της Παναγίας Χαλκέων, της Αγίας Θεοδώρας και του Αγίου Νικολάου του Τρανού.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 02 Μαϊ 2024 | 17:28

Νέο περιστατικό βίας ανηλίκων: 15χρονη απείλησε με μαχαίρι 14χρονη, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Το περιστατικό συνέβη τη Μεγάλη Τετάρτη και καταγγέλθηκε από την 14χρονη

ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ 02 Μαϊ 2024 | 12:48

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 30χρονη κρεμάστηκε από πολύφωτο

Μία 30χρονη στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της

ΘΛΙΒΕΡΟ ΘΕΑΜΑ 02 Μαϊ 2024 | 11:11

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βάνδαλοι κατέστρεψαν δέντρα που φύτεψαν μαθητές για τα θύματα των Τεμπών

Οι δράστες έσπασαν 12 από τα δέντρα που είχαν φυτέψει μαθητές δημοτικού σχολείου και αστυνομικοί, στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.

ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ 30 Απρ 2024 | 13:51

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε συμμαθητή του με μαχαίρι στην αυλή σχολείου

Οι δύο μαθητές καβγάδισαν για άγνωστη αιτία, με τον έναν να τραβάει μαχαίρι και να απειλεί τον συμμαθητή του.

ΣΤΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ 30 Απρ 2024 | 12:40

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 49χρονη έκοψε τις φλέβες της και έπεσε από τον 5ο όροφο

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν το σενάριο εγκληματικής ενέργειας.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 30 Απρ 2024 | 09:06

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε πεζούς - Τέσσερις τραυματίες

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τέσσερα άτομα να τραυματίζονται σε τροχαίο ατύχημα.

ΔΕΔΔΗΕ 29 Απρ 2024 | 21:57

Θεσσαλονίκη: Μπλακ άουτ στο κέντρο, βυθίστηκε στο σκοτάδι η πόλη

Το μπλακ άουτ έχει προκαλέσει προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων καθώς οι φωτεινοί σηματοδότες στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

ΒΙΝΤΕΟ 29 Απρ 2024 | 17:53

Το ανθρωποειδές ρομπότ Sophia τελικά δεν φαίνεται να είναι τόσο έξυπνο: Επική τούμπα στη ΔΕΘ, δεν είδε ποτέ το σκαλοπάτι

Η Sophia έπεσε με το πρόσωπο στο πάτωμα, με τους ανθρώπους που ήταν γύρω της να σπεύδουν να την σηκώσουν.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΗΜΕΙΟ 28 Απρ 2024 | 09:07

Μεγάλη πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη: Αποκλείστηκε η γύρω περιοχή

Φωτιά ξέσπασε σε νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τις φλόγες να είναι ορατές σε μεγάλο κομμάτι της πόλης.

ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 28 Απρ 2024 | 08:18