«Μαζί τους κουβαλούν ό,τι πιστεύουν πως θα τους είναι απαραίτητο στην ξενιτιά, δηλαδή ό,τι έχουν και δεν έχουν.
Χειρόγραφα, βιβλία, γραφομηχανές, εργαλεία, ρούχα, χράμια, πλάκες γραμμοφώνου, φάρμακα, φωτογραφίες, τα φετίχ τους, τις αρβύλες για τη μακρινή λασπουριά, σκούφους, ομπρέλες, όλα στριμωγμένα ασφυκτικά μέσα στις παλιές βαλίτσες που τις τυλίγουν προστατευτικά μη διαλυθούν στον δρόμο, σε ξύλινες κάσες, σε σάκους, σακίδια, καλάθια, μπόγους ασήκωτους σε πρόχειρα μπογαλάκια, με κανένα τρόφιμο για το ταξίδι... Οι περισσότεροι είναι άφραγκοι...

«Ματαρόα» στα πολυνησιακά σημαίνει Η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια.
«Ματαρόα» ήταν το όνομα του μεταγωγικού, που τα Χριστούγεννα του 1945 απέπλευσε από τον Πειραιά με προορισμό την Ιταλία και ένα πολύτιμο φορτίο: Περισσότεροι από 130 νέοι έλληνες επιστήμονες, διανοούμενοι και καλλιτέχνες -μεταξύ των οποίων ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός, η Ελλη Αλεξίου, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Νίκος Σβορώνος, η Μάτση Χατζηλαζάρου, η Μιμίκα Κρανάκη, ο Μάνος Ζαχαρίας- εγκατέλειπαν την Ελλάδα που έμπαινε στον εφιάλτη του Εμφυλίου, για το Παρίσι.
Εφευγαν με το πλοίο που είχε μεταφέρει αμερικανούς πεζοναύτες στη Βόρεια Ιρλανδία για την απόβαση στη Νορμανδία και επιζήσαντες Εβραίους προς την Παλαιστίνη.
Η Οδύσσεια ...
Η πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας, Οκτάβιου Μερλιέ να φυγαδεύσει με υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης τον ανθό της νεότερης πνευματικής Ελλάδας, πέρασε στη σφαίρα του θρύλου.
Το ταξίδι με το «Ματαρόα» μέχρι τον Τάραντα της Ιταλίας κράτησε μία εβδομάδα, συνεχίστηκε με τρένο μέχρι τη Ρώμη και, μέσω Ελβετίας, με άλλο τρένο μέχρι τον τελικό προορισμό, το Παρίσι.
Την περιπέτεια κατέγραψε η εικαστικός και συγγραφέας Νέλλη Ανδρικοπούλου στο βιβλίο της με τίτλο «Το ταξίδι του Ματαρόα, 1945» (Εκδόσεις της Εστίας).

Ούτε ένα κομμάτι γης για ν' αγαπήσω...
«Δεν θα' χω πια τίποτα δικό μου, τίποτα, ούτε ένα κομμάτι γης για ν' αγαπήσω. Δε θα' μαι από κανένα τόπο. Μένει μονάχα στον ορίζοντα μια ασπρίλα ορθάνοιχτη -το μέλλον- κι όσα μας περιμένουν εκεί πέρα». Μιμίκα Κρανάκη, συγγραφέας.
«Αφήναμε πίσω μας την αστική και την εθνική και την κομμουνισταρέικη Ελλάδα και φεύγαμε προς τα έξω σε χώρους που έδιναν ευκαιρίες, δυνατότητες που έγιναν συχνά και πραγματικότητες». Κώστας Αξελός, φιλόσοφος

«Δυστυχώς φοβάμαι ότι αν δεν είχα φύγει, ασφαλώς δε θα μπορούσα να είχα κάνει αυτά τα οποία νομίζω ότι μπόρεσα και έκανα φεύγοντας έξω. Δε θέλω να πω ότι φοβάμαι ότι θα με είχε ... φάει η Ελλάδα ... αλλά περίπου το αίσθημα είναι αυτό». Κορνήλιος Καστοριάδης, φιλόσοφος
«Ηταν ο πόλεμος, η Κατοχή, γλυτώσαμε, επιζήσαμε και βρεθήκαμε ελεύθεροι στην Ευρώπη. Γύρισα γιατί ένοιωθα ότι έπρεπε να πολεμήσω στο βουνό, ειδάλλως η ζωή εκεί ήταν υπέροχη, μπορεί να μην είχα επιστρέψει. Κι αν κάνετε σήμερα παράσταση το Ματαρόα να πείτε, τι κρίμα αυτή η χώρα να σπαταλάει τις δυνάμεις της και να μην εκμεταλλεύεται». Μάνος Ζαχαρίας, κινηματογραφιστής.

«Ματαρόα, η διάτρητη μνήμη»
Με σημείο εκκίνησης το βιβλίο της Νέλλης Ανδρικοπούλου μια ομάδα καλλιτεχνών από Ελλάδα και Γαλλία στήνει την παράσταση «Ματαρόα, η διάτρητη μνήμη», προσθέτοντας ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες επιβαινόντων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελέν Σενκ -εξού και η παράσταση θα ανέβει πρώτα στο «Theatre de Soleil» της Αριάν Μνουσκίν, που είναι και συμπαραγωγός- τις μεταφράσεις ο Δημήτρης Αλεξάκης (γιος του συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη) και η Κυβέλη Καστοριάδη (κόρη του Κορνήλιου Καστοριάδη).
Η ελληνική ... πτέρυγα της ομάδας είναι οι Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Κυβέλη Καστοριάδη, Ελίτα Κουνάδη, Δημήτρης Ντάσκας.
Η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού, τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Γιώργου Βαφιά και τα video του Στυλιανού Πάγκαλου.

Παίζουν: Πολύδωρος Βογιατζής, Μαλαματένια Γκότση, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Κυβέλη Καστοριάδη, Ελίτα Κουνάδη, Δημήτρης Ντάσκας, Τατιάνα-Αννα Πίττα, Harold Savary, Γιώργος Στάμος.
Στη συντροφιά, η γλύπτρια Κλειώ Μακρή, ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.
Στο Παρίσι θα παιχθεί για δύο μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2014, τον Ιανουάριο του 2015 θα ταξιδέψει στην Τουλόν και στην Αθήνα θα την υποδεχθούμε το καλοκαίρι του 2015.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr