Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη: Η τέχνη της ...ταχύτητας στο φουλάρι

Μετά το Εθνικό Μουσείο της Washington DC, στην Ελλάδα. Τα Silk Scraves της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη λανσάρονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

mina-papatheodwrou-baluraki-i-texni-tis-taxutitas-sto-foulari
SHARE THIS
0
SHARES

    Πριν από λίγες μέρες έκαναν το ντεμπούτο τους στο Εθνικό Μουσείο της Washington DC (National Museum of Women in the Arts). Από σήμερα κανσάρονται και στην Ελλάδα. Στην γκαλερί  Artion της Βουκουρεστίου (Αθήνα) και στην γκαλερί Artion της Θεεσαλονίκης τα «Silk Scraves - Pochets TDS+MINA P.V. USA» της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη κάνουν τις συστάσεις τους με το ελληνικό κοινό αρχής γενομένης από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. 

 

   Ο λόγος για φουλάρια και εσάρπες από μετάξι με prints την διεθνώς γνωστή θεματολογία της καλλιτέχνιδας έργων εμπνευσμένων από τη Formula 1. Οι δημιουργίες της γνωστής εικαστικού με τίτλο TDS + Mina P.V.  «…αποτελούν ακριβείς αναφορές στα έργα F1 της Μίνας και στη μοναδική απόδοση μέσα από τον παλμό των χρωμάτων, αλλά όχι αντίγραφα», όπως γράφει στον κατάλογο η ιστορικός Μαργαρίτα Δρίλλια. «Δεν τίθεται ζήτημα μίμησης, καθώς δεν πρόκειται για απλή μεταφορά της εικόνας πάνω σε κάποιο υλικό. Είναι έργα σε μετάξι με οντότητα και υπόσταση, τα οποία πέρα από το ὁρῶ που συνήθως προσδιορίζει τη σχέση του ατόμου με τη ζωγραφική τέχνη διεισδύουν ‐μέσω της επ’ ευθείας επαφής με το υλικό‐ και στην αίσθηση της αφής. Έτσι καταρρίπτεται –με την έννοια ότι εξ’ αρχής δεν τίθεται καν‐ και το ερώτημα που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές όσους παθιάζονται με τη μόδα: το ρούχο είναι τέχνη; Εδώ δε διερευνάται το όριο μεταξύ τέχνης‐μόδας, και τούμπλαλιν, διότι η Μίνα αποδεικνύει πως δεν υπάρχει όριο στην ένταση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα τους».

 

   Επίσης πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε boutique και department stores, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε λίγο στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς στο «Foundation of Music and Arts» στο Abu Dhabi με ιδρύτρια την HE Hoda Ibrahim Al Khamis Kanoo. Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσουν επίσης σε επιλεγμένες αθηναϊκές boutique και άλλες συνεργαζόμενες με την καλλιτέχνιδα γκαλερί.

 

    Η παρουσίαση των «Silk Scraves» έγινε στο πλαίσιο της Milano Expo. Την έναρξη του 33ου Φεστιβάλ Μιλάνο έκανε η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη επίσημο μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Festival FICTS που στο παρελθόν είχε βραβευθεί με το βραβείο GUIRLANDE D’ HONNEUR . Φέτος ο μεγάλος guest του Φεστιβάλ που βραβεύτηκε με το βραβείο «Guirlande D' Honneur» ήταν ο σπουδαίος διεθνούς εμβέλειας τενόρος Jose Carreras για την προσφορά του στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι.

Σήφης Βαλυράκης, Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, Χοσέ Καρέρας
Σήφης Βαλυράκης, Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, Χοσέ Καρέρας

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook