
Εκατόν πενήντα πέντε αντικείμενα από τη συλλογή Ιόλα δημοπρατούνται στις 25 Μαΐου από τον οίκο Sotheby's στα γραφεία του στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον οίκο πρόκειται για έργα τέχνης των σπουδαιότερων Ελλήνων και ξένω καλλιτεχνών, (Πικάσο, Ντε Κίρικο, Ουόρχολ, Ντε Σεντ Φαλ, Μπράουνερ, Ματίς, Ερνστ, Τάκις, Πανιάρας, Ακριθάκης, Καρδαμάτης, κ.α.), προσωπικά αντικείμενα και κοσμήματα (ολόχρυσες ταμπακέρες, χρυσά ρολόγια, βαρύτιμα περιδέραια, βραχιόλια, διαμαντένια σκουλαρίκια και μανικετόκουμπα, περίτεχνα μπουκάλια, κ.α), αλλά και έπιπλα, χαλιά, ασημένια σερβίτσια, μπιμπελό και καθρέφτες.

«Είναι ευτράπελο. Παρουσιάζεται ως θησαυρός μια συλλογή με κομμάτια πολλά από τα οποία προέρχονται από υλικά κατεδαφίσεων», λέει στο TheTOC ο βιογράφος και σύμβουλος τέχνης του Ιόλα, Νίκος Σταθούλης. «Μεταξύ άλλων βγαίνει στο σφυρί τμήμα ενός μαρμάρινου λιονταριού το οποίο δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα φουρούσι από υλικά κατεδαφίσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθούλη, ως ιδιαίτερης αξίας παρουσιάζονται επίσης 4 κολώνες προερχόμενες από την Τοσκάνη «που δεν έχουν καμία αρχαιολογική αξία», κατά τη γνώμη του. «Το θεωρώ απληστία να βγαίνουν στο σφυρί τα κομμάτια αυτής της συλλογής», συνεχίζει ο Νίκος Σταθούλης. «Οι κληρονόμοι του - στους οποίους ανήκουν - θα μπορούσαν να τα δώριζαν στο δήμο Αγίας Παρασκευής στον οποίο περιήλθε το σπίτι του Ιόλα και το οποίο θα είναι σύντομα επισκέψιμο στο κοινό. Ομως αυτό που τους ενδιαφέρει, όπως αποδεικνύεται τελικά, είναι μερικές χιλιάδες δολάρια παραπάνω».

Σύμφωνα με τον κύριο Σταθούλη, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως έργα Γουόρχολ ή Ιόλα, και τα εικαστικά έργα που βγαίνουν στο σφυρί δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αξία. «Απλά ευτελίζεται το όνομα του Ιόλα μ' αυτά τα "σκουπίδια" που βγαίνουν στο σφυρί», αναφέρει.

Όπως έχει δικαίωμα, ο οίκος αρνείται να αποκαλύψει τα στοιχεία των πωλητών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, απλούστατα διότι υπογράφονται συμβόλαια εμπιστευτικότητας με τους πελάτες. Αποτέλεσμα, να μην είναι απολύτως σαφές ποιοί βρίσκονται πίσω από την πάλωση αν και όλα δείχνουν ότι πιθανότερα να πρόκειται για τους δύο κληρονόμους του συλλέκτη παρά για κάποιο τρίτο πρόσωπο.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της συλλογής με αποτέλεσμα η δημοπρασία να μη βρει εμπόδιο στην πραγματοποίησή της. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας πρέπει να αποδείξει ότι τα προς δημοπράτηση αντικείμενα είναι κλεμμένα, προκειμένου να μπορέσει στη συνέχεια να τα διεκδικήσει. Και παρ' ότι η περίφημη βίλλα του Ιόλα έχει πέσει θύμα κλοπών στο παρελθόν δεν προέκυψε καμία ενέργεια να μπει φρένο στη δημοπρασία από ελληνικής πλευράς.









Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr