Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο TheTOC

Γίνεται, εν τέλει, να εμπιστευτείς έναν άγνωστο; Και πόσο γνωστοί μας είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ζωές μας;

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο TheTOC
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο TheTOC

Πόσο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, και πόσο εύθραυστες αποδεικνύονται οι βεβαιότητες μας σε έναν κόσμο που νομίζουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε;

To 1996, o Αυστραλός συγγραφέας Άντριου Μπόβελ γράφει το έργο «Speaking in Tongues», σε ελληνική μετάφραση «Σκοτεινές Γλώσσες». Ο Μπόβελ έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι η έμπνευση για τις «Σκοτεινές Γλώσσες» ήταν τα μαθήματα salsa που έκανε με τη γυναίκα του όταν εκείνη απείλησε ότι αν δεν της κάνει τη χάρη να κάνουν μαζί αυτά τα μαθήματα χορού, θα ζητήσει διαζύγιο!

Το 2001 ο ίδιος ο συγγραφέας έκανε τη μεταφορά του έργου στον κινηματογράφο με τον τίτλο «LANTANA» και πρωταγωνιστές τον Geoffrey Rush, τη Barbara Hershey και τον Anyhony Lapaglia.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο TheTOC - εικόνα 2

Στο έργο, μια γυναίκα εξαφανίζεται σε μια ερημική τοποθεσία κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο. Ύποπτος για τον πιθανό φόνο της, ένας άνεργος πατέρας που αρνείται επίμονα την ενοχή του. Σιγά σιγά, καθώς το νήμα ξετυλίγεται μέσα από την αριστοτεχνική αφηγηματική δομή του σπουδαίου Αυστραλού συγγραφέα, μπλέκονται αρκετά ακόμη πρόσωπα γύρω από το συμβάν, όπως ο αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση, η γειτόνισσα που κατέδωσε τον ύποπτο, οι σύζυγοι όλων αλλά και οι εραστές τους. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, πρωτότυπη θεατρική φόρμα, ποιητική ατμόσφαιρα κι ενδιαφέρουσες δεύτερες αναγνώσεις που έρχεται από τους μακρινούς Αντίποδες.

Θωμάς Μοσχόπουλος
Θωμάς Μοσχόπουλος

Για τις «Σκοτεινές Γλώσσες» συναντήσαμε τον σκηνοθέτη της παράστασης Θωμά Μοσχόπουλο.

Γιατί δώσατε στα ελληνικά αυτό τον τίτλο;

Γιατί ο πρωτότυπος τίτλος, το Speaking in Tongues, σημαίνει γλωσσολαλία. Το να μιλάς ακατάληπτα. Είναι αυτό που έπαθαν οι Απόστολοι όταν άρχισαν να μιλούν σε γλώσσες που δεν καταλάβαιναν ούτε οι ίδιοι. Οι ήρωες εδώ έχουν τη δική τους αλήθεια, λένε κάτι που νομίζουν ότι καταλαβαίνουν.

Έχει σχέση με την αυστραλιανή καταγωγή του συγγραφέα αυτό;

Για μένα υπάρχει αυτό το κλειδί στην ιστορία. Στην κουλτούρα των Αβορίτζιανς για να μεταφέρει κάποιος ένα βίωμά του το κάνει παραμύθι, το χορεύει, το ζωγραφίζει το μαγειρεύει, το επαναδημιουργεί για να συνδεθεί με τον παράλληλο κόσμο. Υπάρχει ένας διαισθητικός κόσμος και ένας λογικός. Σε αυτό το έργο μονίμως συγκρούεται η αίσθηση του «ξέρω και ελέγχω» με το «υπάρχει κάτι άλλο ρευστό και τρέχει πίσω από εμάς». Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός ονείρου, ενός τρίτου. Όπως οι γονείς για παράδειγμα ενώνονται μέσω ενός τρίτου που είναι το παιδί.

Πρόκειται για την αδυναμία να επικοινωνήσουμε απευθείας;

Καταγράφει την αδυναμία των ανθρώπων να ορισθούν μέσα από την προσκόλληση στον δυτικό ορθολογισμό. Δηλαδή όλοι νομίζουμε ότι είμαστε μοναδικοί. Λέμε κάτι κοινότοπο αλλά το θεωρούμε εξαιρετικό. Λέμε σ αγαπώ και άλλο εννοεί ο ένας, άλλο ο άλλος. Η γλώσσα ενώ έχει αναχθεί σε ένα εργαλείο πολιτισμού έχει αφαιρέσει τα στοιχείου του Άλλου, της ποιητικής γλώσσας, της αίσθησης του υπαινιγμού. Μπορεί να έχεις ένα πολύ εκφραστικό στόμα και το σώμα σου να είναι ακυρωμένο. Ακόμα και στην υποκριτική το βλέπεις αυτό.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο TheTOC - εικόνα 4

Μου λέτε ότι να μιλάς την αλήθεια είναι ψευδαίσθηση;

Ψευδαίσθηση είναι να είσαι βέβαιος ότι θα οδηγηθείς σε μια αλήθεια με λογικές αναγωγές. Το ίδιο πράγμα μπορεί να σημαίνει τέσσερα διαφορετικά.

Πόσους ήρωες συναντάμε στο έργο;

Είναι εννέα οι ήρωες, τέσσερις οι αφηγητές. Ο συγγραφέας καταγράφει τέσσερις βασικές δυναμικές. Επιθετικούς, παθητικοεπιθετικούς, φαινομενικά θύματα. Βασικές συμπεριφορολογικές τάσεις. Ενώ αυτοί οι άνθρωποι φαίνονται διαφορετικοί, είναι στην ουσία ίδιοι.

Ποιά είναι η κοινή τους συμπεριφορά;

Η υπεραξία που έχει αποκτήσει το εγώ απέναντι στο εμείς. Μπορεί να έχουμε τετρακόσια κοινά και ένα διαφορετικό. Εμείς, στο διαφορετικό θα κολλήσουμε. Μας ενώνει μόνο το κοινό ασυνείδητο. Αν ερχόταν ένας εξωγήινος, η πιθανή έννοια ενός κοινού εχθρού θα μας ένωνε. Χρειάζεται ένας άλλος να μας ορίσει. Και στον ερωτισμό πρέπει να υπάρχει η έννοια του τριγώνου. Να υπάρχει ο ανταγωνιστής. Οι ήρωες δημιουργούν στις συναντήσεις των ζευγαριών έναν τρίτο που τους ορίζει. Αλλιώς διαλύθηκε το τρίγωνο και η σχέση.

Και πώς λύνουν τα ζητήματά τους;

Όσο περισσότερο, κοινωνικά, είναι εμπλεγμένοι οι άνθρωποι στην καθημερινότητα, τόσο πιο εύκολα λύνουν τα πράγματα. Όσο τοποθετούνται σε φιλοσοφικό επίπεδο απομακρύνονται. Είναι ένα φιλοσοφικό σχόλιο του έργου.

Ποιό είναι το σημαντικό στοιχείο της παράστασης;

Υπάρχει μια βασική ιστορία την οποία μπορείς να παρακολουθήσεις και μετά, όποιος μπορεί, όποιος αντέχει πάει πιο μέσα. Παρακολουθείς ένα ερωτικό θρίλερ και τα ερωτηματικά του.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο TheTOC - εικόνα 5

Αυτοί οι ήρωες τι σχέση έχουν με την προδοσία;

Υπάρχει ένα σημείο στο έργο που λέει: την προδίδω ή απλά επιβεβαιώνω τις προσδοκίες της να προδοθεί; Μου θυμίζει την ψυχολογική προσέγγιση που μπορεί να έχει το αρχαίο δράμα. Τα πράγματα ανοίγονται μπροστά σου και εσύ σαν θεατής πρέπει να βάλεις, να τοποθετήσεις τον εαυτό σου. Όσο σύνθετη ή απλή είναι η στάση τους.

Με την συγχώρεση;

Η συγχώρεση είναι η κατάλληλη λέξη για τους ήρωες. Συγ-χωρώ, αφήνω χώρο στον άλλο. Συγχωρούμε πρώτα τον εαυτό μας, γινόμαστε πιο ρευστοί και επιβιώνουμε. Είμαι το νερό και μπαίνω στο ποτήρι. Δεν χάνω την υπόστασή μου, δε γίνομαι ποτήρι. Θα γίνω το νερό μέσα στο ποτήρι.

Τι φοβόμαστε περισσότερο στη ζωή, όπως τα ζευγάρια της ιστορίας;

Φοβόμαστε την ρευστότητα, ενώ στην ουσία είναι το πιο κοντινό πράγμα σε αυτό που λέγεται ευδαιμονία. Την αίσθηση ροής, ότι τα πράγματα είναι σε ένα μόνιμο ρου. Μόνο αυτό. Η ζωή είναι αλλαγή, αλλά οι άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή. Την έχουμε συνδυάσει μέσα από το ενοχικό μας μόνο για το κακό.

Θα μου πείτε μια αγαπημένη σας φράση για τη ζωή;

«Η ζωή καμιά φορά δεν είναι για να την καταλάβουμε, είναι να τη ζήσουμε» έλεγε ο πατέρας μου. Οι άνθρωποι φοβούνται να ζήσουν και αναλύουν, εξηγούν. Κυρίως τους φόβους τους. Δεν απλώνουν το χέρι, δεν τολμούν να κολυμπήσουν. Είμαστε ένας πολιτισμός του δεν. Η ζωή είναι ένα κοινό όνειρο, αλλά εμείς νομίζουμε ότι είναι μοναδικό.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο TheTOC - εικόνα 6

Γιατί δημιουργείται στον άνθρωπο η τρομερή ανάγκη της διαφοροποίησής του από τον άλλο;

Νομίζω επειδή έχουμε απομακρυνθεί από την κοινότητα. Η κοινότητα όσο καταπιεστική και αν είναι, σε νοιάζεται. Σε έναν ισοπεδωμένο κόσμο, στην παγκοσμιοποίηση, έχεις την ανάγκη να δηλώσεις την παρουσία σου, την ύπαρξή σου στα σόσιαλ μίντια για παράδειγμα. Για να μη νιώθεις χαμένος. Και αυτό ταυτίζεται με την έλλειψη αγάπης. Φοβάσαι ότι αν πέσεις δε θα σε σηκώσει κανείς.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο TheTOC - εικόνα 7

Πληροφορίες:

Οι «Σκοτεινές Γλώσσες» του Αυστραλού Άντριου Μπόβελ είναι η πρώτη νέα παραγωγή του ΠΟΡΤΑ για φέτος, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστο Λούλη, Άννα Μάσχα και Γιώργο Χρυσοστόμου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΜΨΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ 07 Δεκ 2021 | 07:27

Μαρία Ναυπλιώτου: Με τον αδελφό της σε μία throwback φωτό - Χαμογελαστοί σε βραδινή έξοδο

Μία throwback φωτογραφία, από βραδινή της έξοδο με τον αδελφό της πέντε χρόνια πριν, δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο instagram η Μαρία Ναυπλιώτου.

05 Δεκ 2021 | 08:15

Φίλιππος Σοφιανός: Η σπάνια εμφάνιση με τον 23χρονο γιο του - Η εκπληκτική ομοιότητά τους

Ο Τζάνος Σοφιανός εμφανίστηκε στην πρεμιέρα του πατέρα του στο θέατρο Αργώ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 03 Δεκ 2021 | 11:54

Σάλος με την παράσταση του Ζαραλίκου: Εισέβαλε με μπράβους η Σάσα Σταμάτη στη σκηνή για να τη διακόψει

Αδιανόητο περιστατικό στο θέατρο "Τζένη Καρέζη". Η Σάσα Σταμάτη συνοδεία "φουσκωτών", σύμφωνα με καταγγελίες, εισέβαλε στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ 02 Δεκ 2021 | 11:25

Mυστήριο με την Θεοφανία Παπαθωμά: Αποχώρησε ξαφνικά από την παράσταση όπου πρωταγωνιστούσε

"Μυστήριο" με την αιφνίδια αποχώρηση της Θεοφανίας Παπαθωμά από το θέατρο. Γιατί αντικαταστάθηκε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

ΑΠΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:21

Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ, του Εντγκαρ Άλλαν Πόε στο θέατρο Δρόμος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διήγημα αυτό του Πόε "Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ" μεταφέρεται στο θεατρικό σανίδι με τους πρωταγωνιστές να βγαίνουν από τα παγωμένα άρθρα των εφημερίδων και να ζωντανεύουν στη σκηνή.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟΥ 25 Νοε 2021 | 13:09

"Συμφορά από το πολύ μυαλό" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή.