Οι «απαγορευμένες» εικόνες του ναυαγίου των Αντικυθήρων

Χαλκινο δόρυ, μέρος άγκυρας, απόληξη κλίνης, ακέραιο αγγείο: Επίσημη παρουσίαση των ευρημάτων του Ναυαγίου μετά τη λογοκρισία από το ΥΠΠΟΑ. Επιβεβαιώνεται το The TOC

Οι «απαγορευμένες» εικόνες του ναυαγίου των Αντικυθήρων

΄Ενα χάλκινο συμπαγές δόρυ με σταυροειδούς διατομής σαυρωτήρα (το μεταλλικό τμήμα στην πίσω άκρη του δόρατος) – το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή μαρμάρινο άγαλμα – ένας χάλκινος δακτύλιος προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, μολύβδινο κάτω μέρος (στύπος) άγκυρας του ναυαγισμένου πλοίου που είχε εντοπιστεί το 2013, ένας δακτύλιος, μια χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης και καθώς και σχεδόν ακέραιη λάγυνος (σ.σ. είδος αγγείου) είναι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού τα ευρήματα της νέας ενάλιας έρευνας που διεξήχθη από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα». Το υπουργείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και φωτογραφικό υλικό από τα ευρήματα και τη νέα έρευνα, υλικό που, ως γνωστόν, είχε λογοκριθεί από το ΥΠΠΟΑ στην παρουσίαση σε δημοσιογράφους η οποία έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Κύθηρα.(Στην κεντρική φωτογραφία: Ανίχνευση μετάλλων. Χάλκινος δακτύλιος και λάγυνος - αγγείο - που ανελκύστηκαν).

Η επίσημη ανακοίνωση των ευρημάτων επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του TheTOC.gr της περασμένης Δευτέρας 6 Οκτωβρίου.

Η ακριβής ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού είναι η εξής:

«...Ως αποτέλεσμα προέκυψε ο εντοπισμός και τελικά η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου, του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος από το χώρο του ναυαγίου, ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος».

Οι «απαγορευμένες» εικόνες του ναυαγίου των Αντικυθήρων
Ανέλκυση χάλκινου δόρατος με σαυρωτήρα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στο χώρο. Αντίστοιχα, η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από την δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου.

Οι ανακοινώσεις των ευρημάτων που λογοκρίθηκαν στα Κύθηρα

Σημειωτέον, οι ανακοινώσεις των ευρημάτων δεν έγιναν, όπως ήταν προγραμματισμένο, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη δημοσιογραφική αποστολή στα Κύθηρα όπου έγινε η παρουσίαση της νέας ενάλιας έρευνας. «Δυστυχώς η εκδήλωση αυτή γίνεται κάτω από ένα καθεστώς λογοκρισίας. Η πολιτεία δεν μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες και συγκεκριμένα τα ευρήματα της έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι: από τις καλύτερες των προθέσεων που είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα μέχρι και άλλους λόγους που φαντάζεστε στη μίζερη πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας», ανέφερε στην ομιλία του ο Πάνος Λασκαρίδης, προέδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που έχει διαθέσει το σκάφος του «Γλάρος» για την έρευνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονταν να γίνουν αυτή την εβδομάδα.

Με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», το νέο ερευνητικό αρχαιολογικό εγχείρημα διεξήχθη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης Woods Hole και αποτελεί τη συνέχεια των επίμονων κι επίπονων κοινών προσπαθειών, που ξεκίνησαν το 2012 προκειμένου να εντοπιστεί εκ νέου το φημισμένο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Κατάδυση του ρομποτικού σκαφάνδρου μίας ατμόσφαιρας Exosuit
Κατάδυση του ρομποτικού σκαφάνδρου μίας ατμόσφαιρας Exosuit

΄Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, στη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης. Οι εν λόγω απεικονίσεις εντάχθηκαν σε γεωπληροφοριακό σύστημα (GIS) στο οποίο τοποθετούνται τα κατά το δυνατόν γνωστά δεδομένα της ανέλκυσης του 1900, καθώς και τα στοιχεία της έρευνας του 1976 που διεξήγαγε το τότε ΥΠΠΕ, με επόπτη τον αρχαιολόγο Λ. Κολώνα, σε συνεργασία με τον πλοίαρχο Cousteau, το πλήρωμα του Καλυψώ και έλληνες εθελοντές. Ταυτόχρονα, τοποθετούνται τα στοιχεία της φετινής διερεύνησης, τα οποία περιλαμβάνουν: στόχους έντονου σήματος που προέρχονται από συστηματική επισκόπηση του βυθού της περιοχής με ανιχνευτές μετάλλων, προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση της διασποράς του ναυαγίου και επιφανειακά ευρήματα.

Η ανακοίνωση ήρθε ως συνέχεια της συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τασούλα με την ομάδα των αρχαιολόγων της ερευνητικής ομάδας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, την οποία συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της φετινής αποστολής. Σημειωτέον, η νέα ενάλια έρευνα ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Παρευρέθησαν από πλευράς Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων η Προϊσταμένη της δρ. Αγγελική Σίμωσι και οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ δρ Θ. Θεοδούλου και δρ Δ. Κουρκουμέλης καθώς και οι δρ Brendan Foley από πλευράς του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Μασσαχουσέτης Woods Hole, καθώς και ο κ. Αλέξανδρος Τούρτας απόφοιτος ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Southampton. Παρών ήταν και ο δρ Γ. Μπιτσάκης της ομάδας μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωσης της έρευνας.

Η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole και η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αργώ, η οποία ιδρύθηκε για την υποστήριξη της έρευνας. Χορηγίες για την έρευνα διέθεσαν η ελβετική εταιρεία Hublot, η ΟΤΕ-COSMOTE, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η JF White Constructing Co., το Swordspoint Foundation, το Costa Navarino, οι οικογένειες James H. Orr, Michael Dubno and Loren Blackford, Richard and Laetitia Garriott de Cayeux και το Ίδρυμα Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Δείτε βίντεο από τη νέα έρευνα:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης

ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 15 Οκτ 2020 | 20:56

Καινούργια μουσική από Στίβι Γουόντερ, μετά από 15 χρόνια

Ο Στίβι Γουόντερ κρατούσε χαμηλό προφίλ και, μουσικά, σιωπούσε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 14 Οκτ 2020 | 07:43

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από το θάνατό του - Μια έκθεση με το αρχείο του ανοίγει για πρώτη φορά

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 20:04

Θλίψη: Έφυγαν από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και η ηθοποιός Γοργώ Χρέλια

Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν σήμερα γνωστές - Πρόκειται για τις Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου και Γοργώ Χρέλια

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 08:11

Η αυλαία σηκώνεται για τα θέατρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Μετά από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθορίζουν την πληρότητα.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1950 09 Οκτ 2020 | 17:54

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η ποιήτρια Έλενα Στριγγάρη

Την είδηση έκανε γνωστή ο γιός της, με ανάρτησή του στη σελίδα της στο Facebook.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ 08 Οκτ 2020 | 08:11

Νέες ταινίες: Με ευαισθησία και καρδιά μια ματιά σε όλο τον κόσμο

Στις νέες ταινίες της εβδομάδας δημιουργίες για στοχασμό που αλλάζει συνεχώς την οπτική μας.

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 06 Οκτ 2020 | 23:29

"Ικέτες" του Αλέξη Μοστριού: "Καμιά προσευχή δεν μπορεί να σε σώσει"

Το αστυνομικό μυθιστόρημα "Ικέτες" έρχεται να σας συναρπάσει

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ 06 Οκτ 2020 | 23:08

Θρήνος στη μουσική: Πέθανε ο θρύλος της ροκ, Έντι Βαν Άλεν

Ο Έντι Βαν Άλεν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 65 του χρόνια