Follow us

Τι αποκαλύπτει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης

Η «ανάγνωση» της Δ.Αγγελίδου, που διδάσκει ψηφιδωτό στην ΑΚΣΤ, πίσω από την οικονομία των υλικών και τα λιτά χρώματα. Ο Ερμής και το «Κορίτσι με το κόκκινο καπέλο».

Τι αποκαλύπτει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης

Δεν είναι μόνο η έντονη κίνηση των πρωταγωνιστικών προσώπων και η δραματικότητά της παράστασης. Είναι και η σύνθεση του ψηφιδωτού του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης: «Μου δίνει την εντύπωση ότι αυτό το έργο - που έχει οργανωθεί με ψηφιδωτούς όρους - έχει σχεδιαστεί από την αρχή για να μπει σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια», λέει στο TheTOC.gr η Δάφνη Αγγελίδου εικαστικός, και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην τέχνη του ψηφιδωτού.

Δεν θα πρέπει να είχε πρότυπο το ψηφιδωτό της Αμφίπολης

Η κ. Αγγελίδου επισημαίνει ότι το βλέμμα του Ερμή, κι αυτό το χαρακτηριστικό του ξάφνιασμα της θυμίζει έναν πίνακα του Γιάν Βερμέερ με τίτλο «Το κορίτσι με το κόκκινο καπέλο»

Μπορεί να υπάρχει η υπόθεση εργασίας ότι τα ψηφιδωτά της αρχαιότητας αντέγραψαν ζωγραφικά πρότυπα (διασώζοντας μας με ένα τρόπο τη μεγάλη ζωγραφική της αρχαιότητας που έχει χαθεί), για το ψηφιδωτό της Αμφίπολης, ωστόσο, η Δάφνη Αγγελίδου δεν μπορεί να πιθανολογήσει κάτι τέτοιο. «Είναι εξαιρετικό και δεν μου φαίνεται ότι υπήρξε πρότυπο. Είναι τελείως ψηφιδωτό. Εχει μια πολύ έντονη σύνθεση που στηρίζεται πάνω στις διαγώνιες – αυτό το υψωμένο χέρι της Περσεφόνης δημιουργεί διαγώνια με τα πόδια του αλόγου, κι αυτό διατρέχει τον πίνακα, κι αντίστοιχη διαγώνια δημιουργούν τα άλλα πόδια αλόγων», μας λέει η κ. Αγγελίδου συμπληρώνοντας ότι το βλέμμα του Ερμή, κι αυτό το χαρακτηριστικό του ξάφνιασμα της θυμίζει έναν πίνακα του Γιάν Βερμέερ (σ.σ. ο Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα) με τίτλο «Το κορίτσι με το κόκκινο καπέλο»: «Κι εκεί έχουμε στροφή προσώπου προς τον θεατή με το ίδιο ξάφνιασμα. Κοιτάει προς τον θεατή σαν να μην έπρεπε να είναι εκεί ο θεατής του ψηφιδωτού».

Τι αποκαλύπτει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης
«Το κορίτσι με το κόκκινο καπέλο» του Γιάν Βερμέερ

Οικονομία στα υλικά και λίγα χρώματα

Τι άλλο διακρίνει στην οργάνωση του ψηφιδωτού της Αμφίπολης η ίδια; «Υπάρχει πολύ μεγάλη οικονομία στα υλικά. Τα χρώματα είναι έντονα αλλά λίγα. Δεν υπάρχουν άπειρες χρωματικές διαβαθμίσεις. Πάντα υπάρχει αυτό στα βοτσαλωτά ψηφιδωτά. Δεν ήταν δυνατόν να υπήρχαν περισσότερες διαβαθμίσεις αλλά δεν το ήθελαν κιόλας. Είναι μια πολύ αυστηρή τέχνη, κι αυτή η χρήση λίγων χρωμάτων δημιουργεί ένταση. Οπως και στην αφήγηση δεν υπάρχει δήλωση τοπίου, παρά μόνο τα κύρια πρόσωπα μ’ αυτή την έντονη κίνηση της Περσεφόνης. Είναι το δράμα της Αρπαγής. Μου δίνει την αίσθηση ότι έγινε μόνο για ψηφιδωτό αυτό η σύνθεση. Αλλά πάλι δεν είμαι αρχαιολόγος…»

Προοπτική όχι. «Αυταπάτη βάθους» και «παράθεση επιπέδων», ναι

Το έργο έχει προοπτική; Η Δάφνη Αγγελίδου προτιμά να μιλά για «αυταπάτη βάθους» και για «παράθεση επιπέδων». «Με εντυπωσιάζει το ότι έχει μια αυταπάτη βάθους που δίνεται περισσότερο από τα άλογα (το ένα μπρος, το άλλο πίσω) που είναι σπάνια διότι τα ψηφιδωτά, ιδιαίτερα το δαπέδου, στέκονται στην επιφάνεια, κοσμούν το χώρο, και δεν δημιουργούν “τρύπα” ώστε να μπορεί να “πέσει” κανείς μέσα. Αυτός είναι ο ρόλος του ψηφιδωτού στην αρχιτεκτονική. Οταν βλέπει κανείς ψηφιδωτά με περίτεχνα βάθη είναι μεταγενέστερα. Η αυταπάτη βάθους γίνεται πιο πολύ μέσα από τις κινήσεις. Είναι έντονες και προς αντίθετες κατευθύνσεις, κι αυτό δεν είναι τυπικό δείγμα ψηφιδωτού εκείνης της περιόδου».

Τι αποκαλύπτει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης - εικόνα 2
Καμία σχέση με τους Ιμπρεσσιονιστές και τον Μονέ

Θα θεωρούσε το ψηφιδωτό ως προπομπό των Ιμπρεσσιονιστών και του Κλοντ Μονέ λόγω της εναλλαγής συγκεκριμένων χρωμάτων; «Δεν βλέπω καμία συγγένεια», απαντά. «Εδώ είναι λιτοί οι χρωματισμοί. Εκεί είναι μια έκρηξη χρώματος. Εδώ έχουμε μάλλον μυστικιστική διάθεση. Είναι μια σύνθεση που, όπως φαίνεται, κοσμεί ένα τάφο και … τίποτα άλλο. Απλά είναι πολύ ωραίο, το σχέδιο είναι εξαιρετικό, και η κατασκευή λεπτομερέστατη».

Κι όσο για τα υλικά; «Τα υλικά δεν τα έχω δει από κοντά και δεν μπορώ να πω πολλά. Τα βότσαλα μου φαίνονται πολύ μικρά και είναι πολύ ωραία οργανωμένη η σύνθεση. Τίποτα άλλο δεν μπορώ να πω. Με εντυπωσιάζει και το έντονο μπλε. Δεν ξέρω τι πέτρωμα είναι», μας λέει η Δάφνη Αγγελίδου που, σημειωτέον, παρουσίασε αναδρομική έκθεση των ψηφιδωτών της έργων το 2013 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τελικά είναι δύσκολη η τέχνη του ψηφιδωτού; «Το ψηφιδωτό είναι πολύ πιο χρονοβόρο από το ζωγραφικό έργο, απαιτεί πολύ καλό σχέδιο και είναι και πιο δαπανηρό. Γι’ αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε λίγες περιπτώσεις και πολλές φορές ως βασιλική τέχνη. Στα βυζαντινά χρόνια που υπήρχαν αυτοκράτορες και στα ρωμαϊκά επίσης». Η ανασύστασή του; «Είναι επίσης πάρα πολύ δύσκολη δουλειά η ανασύσταση του ψηφιδωτού. Δεν έχω ασχοληθεί, όμως, με συντήρηση ψηφιδωτού. Οι συντηρητές που θα αναλάβουν το ψηφιδωτό της Αμφίπολης θα μας πουν περισσότερα επ’ αυτού». Αλήθεια, περιμένει να δει κι άλλο ψηφιδωτό στον τύμβο Καστά; «Θα εκπλαγώ ευχάριστα αν βρεθεί κι άλλο ψηφιδωτό στον τύμβο αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλο. Αυτό είναι πολύ μεγάλο και πολύ συγκεκριμένο γι' αυτό το μνημείο. Πάλι, δεν μπορώ να το ξέρω. Η ανασκαφή θα μας αποκαλύψει τι άλλου είδους τέχνη θα δούμε εκεί μέσα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 21 Μαρ 2023 | 07:50

Στο μουσείο Μπενάκη "ο μεγάλος περίπατος της Άλκης"

Η θρυλική Άλκη Ζέη της ελληνικής λογοτεχνίας, η πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη, τιμημένη με πλήθος διακρίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό συγγραφέας, αγαπήθηκε από γενεές αναγνωστών για το έργο της.

ΤΡΟΜΕΡΟ POST 20 Μαρ 2023 | 18:19

Μπρους Γουίλις: Η ζωή πριν την άνοια από το συγκλονιστικό βίντεο της γυναίκας του στα γενέθλιά του- "Να τον αγαπάτε"

Η σύζυγος του Μπρους Γουίλις, Έμμα Χέμινγκ Γουίλις πόσταρε ένα βίντεο του ηθοποιού μαζί της, με την κόρη τους, σε στιγμές διακοπών και οικογενειακής γαλήνης

20 Μαρ 2023 | 18:04

Πλήθος κόσμου και επισήμων στα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Χρήστου Μαλεβίτση στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του σπουδαίου Έλληνα στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση στη Φιλοθέη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ 20 Μαρ 2023 | 15:27

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Oι πρεσβευτές της πολωνικής μουσικής κουλτούρας σε έργα Chopin και Penderecki

Tο σύνολο Sinfonia Varsovia θεωρείται πρεσβευτής της πολωνικής μουσικής κουλτούρας και έχει κερδίσει το φιλόμουσο κοινό τόσο στην Πολωνία όσο και σε όλο τον κόσμο.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 20 Μαρ 2023 | 15:00

Ανδριολάτου, Μπιμπής, Μερκούρη: "Οποιος προσβάλλει την τέχνη μας" - Η αντίδραση για το επεισόδιο με τον εφοπλιστή στο θέατρο

Τι απαντούν οι ηθοποιοί Ανδριολάτου, Μπιμπής και Μερκούρη στη συγγνώμη του εφοπλιστή.

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 20 Μαρ 2023 | 12:28

Το εντυπωσιακό φορητό ηλιακό ρολόι στο Aρχαιολογικό Mουσείο Φιλίππων - Χρονολογείται στο 250-350 μ.Χ

Το μοναδικό αυτό στο είδος του ρολόι, φυλάσσεται στον πρώτο όροφο του μουσείου, μέσα σε ειδική προθήκη και έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 17 Μαρ 2023 | 16:33

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακό - Ρομπότ πιάνει... κουβέντα με τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου [Εικόνες]

Ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ που βρίσκεται στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης συνομιλεί με τους επισκέπτες και απαντά στις ερωτήσεις τους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ THETOC 17 Μαρ 2023 | 08:27

Χριστίνα Σουγιουλτζή: Πώς προσεγγίζεται το αρχαίο δράμα μέσα από την τέχνη του χορού

Η ομάδα "κι όμΩς κινείται" μετρά ήδη 20 χρόνια πορείας, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και η ιδρύτριά της, Χριστίνα Σουγιουλτζή, μιλά στο TheTOC.

ΤΟ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 16 Μαρ 2023 | 19:23

Εξι μινωικά ανάκτορα υποψήφια για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων αποτελεί τον "πυρήνα" της διαχείρισης τους

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 16 Μαρ 2023 | 12:57

Η Θούλη Μισιρλόγλου νέα διευθύντρια του Momus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Διευθύντρια στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ορίζεται, με τετραετή θητεία, η Θούλη Μισιρλόγλου.

16 Μαρ 2023 | 11:28

"Naxos News Lab": Καλές Ειδήσεις με… εφηβικό αέρα - Από την πολιτιστική πρωτοβουλία "Μια βραδιά κάτω απ' την ελιά"

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση "Naxos News Lab" που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πολιτιστικής πρωτοβουλίας "Μια βραδιά κάτω από την ελιά".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16 Μαρ 2023 | 09:18

Ολα όσα θα δούμε το καλοκαίρι του 2023 στην Επίδαυρο - Σπουδαία έργα, καταπληκτικά καστ

Τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ 14 Μαρ 2023 | 20:30

Το πρώτο "πράσινο" Μουσείο της Ελλάδας στην Ακαδημία Πλάτωνος: Δείτε τα σχέδια [Βίντεο]

Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που διακρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος