Follow us

Τα tweets για τον Ελληνικό Εμφύλιο που έγιναν viral- Τι αποκαλύπτουν για τις σχέσεις ΚΚΕ και Σοβιετικής Ενωσης

Tweets του Ρώσου καθηγητή Ρατζένκο, για τον ελληνικό εμφύλιο, το ΚΚΕ και τη Σοβιετική Ενωση, έγιναν viral στο διαδίκτυο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εμφύλιος πόλεμος

Τα tweets που δημοσίευσε ο Ρώσος καθηγητής Σεργκέι Ρατζένκο προκάλεσαν αμέσως το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού. Αφού αναφέρονται σε ένα θέμα που μέχρι προ τινος ήταν ταμπού και ακόμα παράγει πάθη. Τον ελληνικό εμφύλιο… Τα έγγραφα που δημοσίευσε με τα tweets, αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα στη Ρωσία και επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνώριζαν.

Δηλαδή τη στενή σχέση του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ενωση σε όλη τη διάρκεια του Εμφυλίου, μια σχέση που παραδοσιακά το ΚΚΕ υποβαθμίζει. Τα έγγραφα είναι τα εξης: Το πρώτο είναι μια αναφορά από Σοβιετικό αντισυνταγματάρχη στην Ελλάδα, το δεύτερο είναι μια λίστα του οπλισμού που έστειλαν οι Σοβιετικοί στην Ελληνες αντάρτες και το τρίτο είναι μια επιστολή του Μολότοφ, τότε υπουργού εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης, στον ΓΓ του ΚΚΣΕ Ιωσήφ Στάλιν.

Το τέταρτο έγγραφο είναι στα ελληνικά και είναι μια επιστολή των Μάρκου Βαφειάδη και Νίκου Ζαχαριάδη, που στάλθηκε στην ΚΕ του ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης, και αφορούσε την απόφαση των Αλβανών, να κλείσουν τα σύνορα στον Δημοκρατικό Στρατό.

Η εφημερίδα Καθημερινή μετέφρασε τα κείμενα και γράφει τι λέει ο Σοβιετικός αντισυνταγματάρχης για την υποδοχή των σοβιετικών αξιωματικών από τον κόσμο:

"Ο κόσμος λαχταρούσε να μας δει, έτρεχε γρήγορα προς το μέρος μας", γράφει ο Σοβιετικός αντισυνταγματάρχης, που σύμφωνα με τον κ. Ρατζένκο ονομαζόταν Νετσάεβ. "Αγκάλιαζαν τα αυτοκίνητά μας, χειροκροτούσαν και φώναζαν: "Ζήτω η Σοβιετική Ρωσία! Ζήτω ο Κόκκινος Στρατός! Ζήτω οι Σύμμαχοι!”", και περιγράφει την υποδοχή στο Σιδηρόκαστρο και σε πόλεις όπως η Καβάλα, η Δράμα και η Κομοτηνή.

Το έγγραφο με την αναφορά του Σοβιετικού αξιωματικού για το πώς τον υποδέχονται στα ελληνικά χωριά:

Οσον αφορά τη λίστα του οπλισμού, η οποία χρονολογείται το 1947, την πρώτη χρονιά του ελληνικού εμφυλίου, ο κ. Ρατζένκο τονίζει πως πρώτον, ο εξοπλισμός που στάλθηκε στους Ελληνες κομμουνιστές είχε εγκριθεί από τον Στάλιν, και δεύτερον, ήταν γερμανικός. Και αυτό γιατί οι σοβιετικοί δεν ήθελαν να βρεθούν σοβιετικά όπλα από τον εθνικό στρατό και να γίνει ευρύτερα γνωστή η εμπλοκή τους στον ελληνικό εμφύλιο.

Στη λίστα αναφέρονται τα διάφορα όπλα που είναι διαθέσιμα προς παράδοση και αναγράφονται τουφέκια, καραμπίνες, οπλοπολυβόλα, φυσίγγια, πυροβόλα των 37 χιλιοστών και βλήματα γι αυτά, αντιαεροπορικά πυροβόλα και περίστροφα.

Το έγγραφο με τη λίστα των όπλων που διαθέτουν οι Σοβιετικοί στους Ελληνες κομμουνιστές του Δημοκρατικου Στρατού:

Στην αναφορά του προς τον Στάλιν, ο Μολότοφ, ο οποίος αυτοαναφέρεται ως "Νότος", γράφει:

"Τα αιτήματα του Ζαχαριάδη, πλην των δύο παρακάτω σημείων, ικανοποιήθηκαν πλήρως". Τα σημεία αυτά αφορούν 60 ορεινά πυροβόλα που είχε ζητήσει ο τότε ηγέτης του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, "τα οποία", λέει ο Μολότοφ, "δεν έχουμε, αποστέλλονται ισάριθμα γερμανικά αντιαρματικά πυροβόλα των 37 χιλιοστών και οβίδες για αυτά", συμπληρώνοντας πως "παρόμοια πυροβόλα είχαν ήδη σταλεί στους Ελληνες και έμειναν ικανοποιημένοι". Στη συνέχεια, ενημερώνει τον Στάλιν πως "δεν υπάρχει δυνατότητα να ικανοποιηθεί το αίτημα για βοήθεια σε υποδήματα και ρουχισμό, λόγω έλλειψης στολών και υποδημάτων ξένων προδιαγραφών" και ότι 100 χιλιάδες δολάρια θα σταλούν στον Ζαχαριάδη, "μέσω του συντρόφου Σούσλοφ".

Η επιστολή του Μολότοφ στον Ιωσήφ Στάλιν:

Το τέταρτο έγγραφο, είναι η επιστολή των Μάρκου Βαφειάδη και Νίκου Ζαχαριάδη, οι οποίοι ζητούν να μην κλείσουν τα σύνορα με την Αλβανία:

"Το ταξίδι του σ. Ζαχαριάδη σε σας με την κατανόηση και τη βοήθεια που δείξατε προς την υπόθεσή μας, στερέωσε ακόμα πιο πολύ την πίστη μας και την απόφασή μας να χτυπήσουμε εξοντωτικά το μοναρχοφασισμό και να δυσκολέψουμε πιο πολύ τις επιδιώξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη χώρα μας", γράφουν οι δύο κομμουνιστές ηγέτες, ζητώντας από τους Σοβιετικούς να τους δώσουν 15 μέρες προθεσμία "οι Αλβανοί σύντροφοι", να παραλάβουν σε αυτές τις δύο εβδομάδες όλα τα υλικά από τη Σοβιετική Ενωση, "τις άλλες λαϊκές δημοκρατίες και όσα έχουμε αποθηκευμένα στην Αλβανία και Γιουγκοσλαβία", να μην κλείσουν τα σύνορα "για τραυματίες που μπορούν να καταφεύγουν στην Αλβανία και σαν πολιτικοί φυγάδες" και "να εξεταστεί η δυνατότητα της διατήρησης ενός καναλιού για τη βόρεια Πίνδο". "Επειδή η κατάσταση είναι σοβαρή", γράφουν κλείνοντας, "θα θέλαμε σύντομα απάντηση προφορικά".

Η επιστολή Ζαχαριάδη- Βαφειάδη στην Σοβιετική ηγεσία για τα σύνορα με την Αλβανία:

"Η επιστολή Βαφειάδη – Ζαχαριάδη δείχνει τον συντονιστικό ρόλο της Σοβιετικής Eνωσης, δείχνει πόσο πατερναλιστικός είναι ο ρόλος της", αναφέρει ο κ. Μαραντζίδης στην Καθημερινή. Ο ίδιος τονίζει πως αυτά τα έγγραφα δεν είναι καινούργια –σε ερευνητές του θέματος, λέει, είναι ήδη γνωστά εδώ και λίγα χρόνια– αλλά παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό και ίσως γι’ αυτό έκαναν τόση εντύπωση τώρα. "Επιβεβαιώνουν την πεποίθηση της ισχυρής εμπλοκής της Σοβιετικής Eνωσης, υπό την έννοια του καθοδηγητικού και συντονιστικού της ρόλου", προσθέτει. "Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον", εκτιμά, έχει η αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν.

"Είναι σχεδόν συγκλονιστικό το ότι ο υπουργός Εξωτερικών στέλνει στον ηγέτη της ΕΣΣΔ "στείλαμε τα χρήματα, δεν μπορούμε να στείλουμε ρούχα” – σημαίνει ότι η Σοβιετική ηγεσία δεν είχε απλώς εμπλοκή, αλλά πολύ προσεκτική εποπτεία του τι συνέβαινε στον ελληνικό εμφύλιο", λέει ο κ. Μαραντζίδης, "κάτι που προσπάθησε συστηματικά να υποβαθμίσει το ΚΚΕ". "Αυτό", καταλήγει, "είναι το ενδιαφέρον των εγγράφων".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

SOCIAL MEDIA 13 Μαϊ 2022 | 13:22
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥ 13 Μαϊ 2022 | 10:29

Ίλον Μασκ: Ανήθικη η διαγραφή Τραμπ από το Twitter - Θα προτιμούσα έναν λιγότερο διχαστικό Πρόεδρο

Υπέρ της άρσης του αποκλεισμού του του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter εμφανίστηκε ο Ίλον Μασκ.

ΠΟΥ ΕΣΤΙΑΣΑΝ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ 12 Μαϊ 2022 | 20:46

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Οργή στο Twitter μετά την απολογία του - "Αλήτη, τέρας, σταμάτα το θέατρο"

Ορισμένοι χαρακτηρίζουν τον Αναγνωστοπούλο υπερόπτη, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν βαριές εκφράσεις, θέλοντας να δείξουν τον αποτροπιασμό τους για το έγκλημα.

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ 12 Μαϊ 2022 | 14:52

Καταγγελία Υπ. Πολιτισμού: Τα μέλη του ΚΚΕ έσπασαν με λοστούς την κεντρική πύλη της Ακρόπολης και την πύλη ασφαλείας

Το υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλει εισβολή των μελών του ΚΚΕ και παραβίαση της κεντρικής πύλης με λοστούς.

ΠΑΛΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ… 12 Μαϊ 2022 | 12:30

Τα πανό στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης δεν είναι βεβήλωση αλλά "αναδεικνύουν" το μνημείο λέει το ΚΚΕ- Σάλος στα social media

Μεγάλες αντιδράσεις στα social media από τον ακτιβισμό του ΚΚΕ που ανάρτησε πανό πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 12 Μαϊ 2022 | 08:23

Απαράδεκτο: Το ΚΚΕ κρέμασε πανό πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης- Για τον πόλεμο και τις βάσεις

"Όχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου", είναι το μήνυμα που αναγράφεται στο πανό που ανάρτησε το πρωί το ΚΚΕ στην Ακρόπολη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SANA 11 Μαϊ 2022 | 08:07

Συρία: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη νότια επαρχία Κουνέιτρα

Επίθεση με πυραύλους εξαπέλυσε το Ισραήλ στην νότια Συρία, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES 10 Μαϊ 2022 | 22:22

Έλον Μασκ: Θα ανοίξω τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter - Εντελώς ανόητη η απαγόρευση

Ο Μασκ, ο οποίος δηλώνει "υπέρμαχος της απόλυτης ελευθερίας της έκφρασης", υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter.

"ΣΑΡΩΣΕ" Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 09 Μαϊ 2022 | 08:34

Aινιγματική ανάρτηση από τον Ελον Μασκ: "Αν πεθάνω μυστηριωδώς... χάρηκα που σας γνώρισα"

Μία αινιγματική ανάρτηση στο Twitter, το οποίο και εξαγόρασε πριν από λίγες ημέρες, προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 08 Μαϊ 2022 | 10:03

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ λέει ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την Ποπάσνα

"Μαχητές των τσετσενικών ειδικών δυνάμεων έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Ποπάσνα", έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram.

ΤΑ ΧΙΟΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΣΤ 07 Μαϊ 2022 | 10:46

Στο... σκοτάδι το "Φως στο Τούνελ" – Η επική αντίδραση της Αγγελικής Νικολούλη και τα σχόλια στο Twitter [εικόνες - βίντεο]

Ένα απρόοπτο έκανε τους χρήστες του Twitter να ''τρολάρουν'' την Αγγελική Νικολούλη.

ΣΤΙΣ 30 ΜΑΙΟΥ 06 Μαϊ 2022 | 08:05

Μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου από το ΚΚΕ και την οικογένειά του - Με ηχηρά ονόματα

Μεγάλη συναυλία για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου, διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ μαζί με την οικογένεια του.

Ο ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ TESLA 05 Μαϊ 2022 | 17:41

Ο Έλον Μασκ αναλαμβάνει CEO του Twitter: Ποιοι είναι οι ζάπλουτοι χρηματοδότες που του δίνουν 7 δισ. δολάρια

Προσωρινός CEO του Twitter θα αναλάβει ο Έλον Μασκ, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 7 δισ. δολάρια από χρηματοδότες για την εξαγορά.