Follow us

Το συγκλονιστικό κείμενο του Χρήστου Χωμενίδη για την εκτέλεση του παππού του από τους ταγματασφαλίτες- Σαν σήμερα το 44

Ο παππούς του εξετελέσθη δια απαγχονισμού την 9η Μαΐου του 44

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Για τον τρόπο που έφυγε ο παππούς του, που εκτελέστηκε από τους ταγματασφαλίτες το 44 στην Πάτρα, έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο στο facebook ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Αξίζει να το διαβάσετε. Οχι μόνο για την ιστορία που διηγείται, που είναι κομμάτι της ιστορίας μας, αλλά και για το συμπέρασμα που βγάζει:

"Ξέρεις, ξάδελφε, ποια ήταν η τελευταία επιθυμία του παππού σου;" "Να καπνίσει ένα τσιγάρο; Να γράψει ένα γράμμα; Να δει τον ήλιο να ανατέλλει;" πιθανολόγησα μάλλον απρόθυμα.

"Για πόσο ακόμα" αναρωτιόμουν "θα σκαλίζουμε αυτόν τον θάνατο, ο οποίος συνέβη πολύ πριν γεννηθούμε; Μιλώντας και ξαναμιλώντας στα οικογενειακά τραπέζια ενώ οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη μήπως δεν αφήνουμε την ψυχή του να αναπαυθεί; Να σκορπίσει στο αεράκι; Οι πεθαμένοι θέλουν τη μνήμη τους. Μα έχουν ανάγκη κι από τη σιωπή τους…"

"Η τελευταία επιθυμία του παππού σου, ξάδελφε, ήταν να βγάλει λόγο!"

Τα χαράματα της 9ης Μαϊου 1944, οι ταγματασφαλίτες των Πατρών κατά διαταγήν των Γερμανών εξετέλεσαν δια απαγχονισμού στα Ψηλά Αλώνια ένδεκα Έλληνες κρατούμενους τους. Ανάμεσά τους και ο πατέρας τού πατέρα μου, ο οποίος είχε συλληφθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ενώ διέσχιζε με βάρκα τον Κορινθιακό για να αναλάβει χρέη Διοικητή της ΠΕΕΑ στην Πελοπόννησο και να διοργανώσει τις ελεύθερες εκλογές.

"Τι εννοείς "να βγάλει λόγο”;" "Να μιλήσει – πώς το λένε;" "Μα σε ποιους;" "Στην αρχή απευθύνθηκε στους δήμιους και στους Γερμανούς που τους επιστατούσαν – ήξερε καλά γερμανικά. Τους προειδοποίησε ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες, πως θα ηττηθούν στον πόλεμο και θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Έπειτα μίλησε στον κόσμο…"

"Ποιόν κόσμο; Αφού ήταν χαράματα και είχε απαγόρευση κυκλοφορίας!" "Στράφηκε στα κλειστά παράθυρα, στα σπίτια γύρω από την πλατεία. Αρκετοί Πατρινοί παρακολουθούσαν πίσω από τις γρίλλιες, ανάμεσα τους και μια κοπελλίτσα που μου διηγήθηκε -γριά πιά- τη σκηνή…."

"Και τι τούς είπε;" "Ότι η κατοχή τελειώνει, η ελευθερία έρχεται. Εκείνη την ελευθερία -τους εξόρκισε- που θα’χει κερδηθεί με ανυπολόγιστο κόστος θα έχουν χρέος να τη διαφυλάξουν. Και να οικοδομήσουν πάνω της την πιο γνήσια δημοκρατία."

"Και τι έγινε μετά;" "Μετά τού πέρασαν τον βρόχο και τον κρέμασαν…"

Είχα μείνει άναυδος. Προσπάθησα να μπω στη θέση του. Ένας άνθρωπος σαραντατριών χρονών που στόχο του δεν έχει να θυσιαστεί ηρωικά -δεν είναι καμικάζι ή σαμποτέρ- μα να αγωνιστεί πολιτικά για τις ιδέες του. Που δεν διαθέτει τη θρησκευτική αφοσίωση των κομμουνιστών στο κόμμα τους, είναι σοσιαλδημοκράτης και ως τέτοιος συμμετείχε στην ίδρυση του ΕΑΜ. Που δεν έχει τους συνομωτικούς κανόνες στο αίμα του, που έχει αρνηθεί την πρόταση των συντρόφων του να οργανώσουν την απόδραση του, εν μέρει για να μη τους θέσει σε κίνδυνο, εν μέρει επειδή δεν πίστευε ότι η ζωή του κινδύνευε, αφού οι Γερμανοί δεν συνήθιζαν να εκτελούν πολιτικά πρόσωπα. Ένας άνθρωπος χαρούμενος, ερωτευμένος, κομψός… Στην πείνα του 1941 είχε εκποιήσει αντί πινακίου φακής τα περισσότερα ρούχα του μα είχε κρατήσει το επίσημο μαύρο κοστούμι, το σμόκιν του, για να το φορέσει την ημέρα της Απελευθέρωσης. Κι αυτό θα γίνει τώρα το σάβανό του…

Περιμένοντας το θαύμα

Μέχρι την ύστατη στιγμή -γράφει ο Ντοστογιέφσκι- όταν σε πηγαίνουν για εκτέλεση, ελπίζεις ότι κάτι θα συμβεί και θα σωθείς. Για αυτό και οι περισσότεροι μελλοθάνατοι συμπεριφέρονται όχι σαν λυσσασμένοι λύκοι αλλά σαν πρόβατα επί σφαγήν – κοιτούν απεγνωσμένα γύρω τους προσδοκώντας το θαύμα. Ο παππούς μου είχε προφανώς απαλλαγεί από αυτή την ελπίδα. Και τι έκανε, με αδιανόητη -για μένα- ψυχραιμία και διαύγεια;

Υπερέβη το σώμα του, το οποίο σε λίγο θα ταλαντευόταν νεκρό. Προχώρησε πέρα από την ατομική του ύπαρξη. Δεν βούλιαξε στην απόγνωση ούτε προσέφυγε σε κανενός είδους μεταφυσική. Ούτε διεκδίκησε κάποιο υποκατάστατο αθανασίας διεκτραγωδώντας την προσωπική θυσία του, εκφωνώντας προκαταβολικά τον επικήδειό του.

Περιέγραψε τη ζωή που θα συνεχιζόταν με τον ίδιο απόντα. Παθιάστηκε για ένα μέλλον, το οποίο -το μόνο σίγουρο- δεν θα τον περιείχε…

Το να μιλάς στους ζωντανούς ενώ έχεις ήδη σαλπάρει για την Αχερουσία έχει κανένα νόημα; Ίσως εκεί να έγκειται, τότε να αποδεικνύεται το αληθινό νόημα. Στο να αγαπάς τον κόσμο-κόσμημα. ΄Ανευ όρων. Χωρίς να θέτεις καν ως όρο τον εαυτό σου.

"Ο θάνατός μας δεν μάς αφορά…" Ψευδέστατο. Μόνο πεθαίνοντας με τον δικό σου τρόπο, με το δικό σου ύφος, μπορείς να πατήσεις κάτω τον θάνατο. Να τον αφήσεις πίσω σου, όπως βγάζεις το καλό σου σακάκι, το διπλώνεις προσεκτικά και το δίνεις στον δήμιο προτού να ανέβεις στην κρεμάλα. Να αναπνέεις τη θαλασσινή αύρα και να γίνεσαι αύρα.

Αυτά συνέβησαν μία αυγή, πριν από ογδονταένα ακριβώς χρόνια, ενώ τα χελιδόνια είχαν επιστρέψει στην Πάτρα κι έχτιζαν τις φωλιές τους, αδιαφορώντας για τους θριάμβους και για τις συμφορές των ανθρώπων.-

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ένα έπος από τον Κρίστοφερ Νόλαν: Οι πρώτες εικόνες της "Οδύσσειας" είναι εδώ

Με τις πρώτες εικόνες από την Οδύσσεια, ο Κρίστοφερ Νόλαν ανοίγει ένα παράθυρο στο νέο του κολοσσιαίο project, ένα φιλμ που αναμετριέται με τον Όμηρο μέσα από την προσωπική, ρεαλιστική και πάντα εντυπωσιακή κινηματογραφική του γλώσσα.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΞΙΝΟ 01 Σεπ 2025 | 15:04

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα και θυμάται τα "χθεσινά γεμιστά" της μαμάς μας

Για το νέο κόμμα Τσίπρα και την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού γράφει στο Capital ο Χρήστος Χωμενίδης

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

28 Ιουλ 2025 | 07:43

Μοναχός σου χόρευε

Η αντίληψη καλά κρατεί στην κοινωνία μας: Πρέπει να παντρευόμαστε. Όχι μονάχα τον εκλεκτό της καρδιάς μας, που πλέον -πάλι καλά- επιτρέπεται να ανήκει στο ίδιο με εμάς φύλο. Αλλά και την ομάδα μας. Και το κόμμα μας.

21 Ιουλ 2025 | 07:06

Γράμμα από την Μπογκοτά

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Μπογκοτά, χαράματα, κάποια στιγμή όντως αλαφιάζομαι. Το ταξί βγαίνει εκτός πόλης. Σκαρφαλώνει σε έναν δασωμένο λόφο.

14 Ιουλ 2025 | 07:38

Ζώντας στο ανάμεσα

Κάποτε ένας άνθρωπος πνιγόταν στο χωριό του. Ασφυκτιούσε. Μια και δυό, κίνησε για την πόλη. Έφτασε στον μεγάλο ποταμό. Πλήρωσε στον βαρκάρη για να τον περάσει. Στη μέση όμως της κοίτης, ένιωσε αβάσταχτη νοσταλγία για τον τόπο του.

07 Ιουλ 2025 | 06:46

Το κρίσιμο ερώτημα

Πολλά μπορεί κανείς να σούρει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως ότι προάγουν στους εφήβους τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης και τη στείρα αποστήθιση.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΛΙΚ 02 Ιουλ 2025 | 09:42

Ο Χρήστος Χωμενίδης σε μία πολύ σπάνια φωτογραφία με την 14χρονη κόρη του, Νίκη

Η σπάνια ανάρτηση του συγγραφέα με την μονάκριβη κόρη του

30 Ιουν 2025 | 07:44

Και κερατάδες και δαρμένοι

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα -την παρωδία πιο σωστά δημοψηφίσματος- της 5ης Ιουλίου.

16 Ιουν 2025 | 09:02

Κολοβή Βουλή

Εν μέσω των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ένα γεγονός που όμοιο ή παρόμοιό του δεν είχε συμβεί κατά τα τελευταία τουλάχιστον εβδομήντα τρία χρόνια.

09 Ιουν 2025 | 09:01

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

02 Ιουν 2025 | 08:00

Φωτιά στα τοπία

Τρελαίνεται ο κολλητός μου φίλος; Έκαψε φλάντζα στο κατώφλι των εξήντα;

26 Μαϊ 2025 | 08:01

Ελισσαίος

Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Να το είχα υποπτευθεί αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή που μού ανακοίνωσαν, αρχές Αυγούστου, την προαγωγή μου. Το να με κάνουν διευθυντή ξενοδοχείου δεν σήμαινε καλό για μένα. Αλλά κακό για το ξενοδοχείο. Σήμαινε ότι είχε αποφασιστεί η καταδίκη του.

19 Μαϊ 2025 | 08:02

Ζυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι ήταν αδύνατοι, μέχρι και ισχνοί.

ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ 13 Μαϊ 2025 | 15:24

Ο Χρήστος Χωμενίδης και οι εντυπώσεις του από το ταξίδι στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο: "Θα έρθει ποτέ εδώ η ειρήνη;"

Η 7η Οκτωβρίου στοιχειώνει τους Ισραηλινούς. Δεν έχει πλήξει απλώς το γόητρό τους, τους έχει στερήσει την αίσθηση της ασφάλειας, τους έχει συγκλονίσει υπαρξιακά

"ΧΥΔΑΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ" 13 Μαϊ 2025 | 11:17

Ο Χωμενίδης απαντά στον Αρη Χατζηστεφάνου για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και τους "ναζί καραφλομαλλιάδες"

Για χυδαία διαστρέβλωση κατηγορεί τον δημοσιογράφο Αρη Χατζηστεφάνου ο Χρήστος Χωμενίδης.

12 Μαϊ 2025 | 07:09

Εθελουσίως βλάκες, τζάμπα μάγκες

"Γιούργια!" αναφώνησαν εν χορώ. Πήραν υπό μάλης παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες, πήγαν στον τόπο της εκδήλωσης και τη ματαίωσαν κραυγάζοντας συνθήματα. Εκφώνησαν και ένα απολύτως προβλέψιμο κειμενάκι εναντίον του "κράτος-δολοφόνου".

05 Μαϊ 2025 | 06:46

Χάσκινγκ

Το κινητό έχει γίνει για τους περισσότερους προέκταση της παλάμης τους. Σκρολάρουν και πληκτρολογούν νευρωτικά, βουλιμικά, ακόρεστα. Είτε σε ιδιωτικό χώρο βρίσκονται είτε σε δημόσιο.

28 Απρ 2025 | 07:12

Οι πέντε Φλωρεντίνοι

Απόβραδο της Κυριακής του Πάσχα, χωνεύοντας το σουβλιστό αρνί, παρακολουθήσαμε σε ιδιωτική προβολή -στο σπίτι, εννοώ, ενός φίλου- τους θρυλικούς "Amici Miei". Την ελεγεία στην ανδροπαρέα και στον φαρσικό τρόπο ζωής.

22 Απρ 2025 | 11:43

Η μαγεία του καφενείου

Αυτές τις μέρες, στο Πήλιο, ανακαλύπτω ξανά τη μαγεία του καφενείου. Κάνω, ας πούμε, ένα μεταπτυχιακό, αναστάσιμο, σεμινάριο.

14 Απρ 2025 | 06:37

Ο πιο ωραίος τύπος

Πριν από λίγα χρόνια, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος απέδειξε με το βιβλίο του ότι στα άδυτα του Παναγίου Τάφου δεν συμβαίνει θαύμα. Πως η λαμπάδα του Πατριάρχη προτού ψαλεί το "Χριστός Ανέστη" δεν ανάβει εξ ουρανού αλλά με σπίρτα ή με αναπτήρα ή έστω από το καντήλι.

07 Απρ 2025 | 07:31

Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι

Δεν καταγράφεται πόσοι ακριβώς Αμερικάνοι πήραν τον Πρόεδρό τους στα σοβαρά, γέμισαν σύριγγες με ντετόλ και το διοχέτευσαν στις φλέβες τους – πρακτικά αυτοκτόνησαν.

31 Μαρ 2025 | 14:32

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: "Θηρίο που μαζί του δεν παίζεις, οι χρυσαυγίτες γατάκια μπροστά της"

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης γράφει στο σημερινό του άρθρο στο Capital.gr για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

31 Μαρ 2025 | 07:08

Κυριάκος ή Ζωή

Εικάζω απλώς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα τρίβουν τα χέρια τους διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Πλεύση Ελευθερίας δεύτερη.

24 Μαρ 2025 | 08:31

Καληνύχτα και καλή τύχη

Από τις δεκάδες σπαρταριστές ταινίες του Γούντι Άλλεν, επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, να ξεχωρίζω, το Match Point. Του 2005. Με πρωταγωνιστές τον Τζόναθαν Ρις Μάγιερς και τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

ΣΤΟΝ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ 20 Μαρ 2025 | 08:55

Χωμενίδης: Φοβάμαι τον θάνατο πάρα πολύ - Δεν θέλω να μπει μέσα ο Χάρος και να με πάρει

"Ο δικός μου Χριστός είναι ο ωραιότερος τύπος του κόσμου. Αν ήταν εδώ, θα έκανε ό,τι κάνουμε εμείς και ακόμα χειρότερα", είπε ο Χρήστος Χωμενίδης.

17 Μαρ 2025 | 08:16

Κάτω από το χαλί

Δεν χάθηκε ο Βασίλης Καλογήρου από χέρι φονιά. Πέθανε συνεπώς από φυσικά αίτια; Εδώ η ελληνική κοινωνία σιωπά.

10 Μαρ 2025 | 07:49

Οι οφθαλμοί της επληρώθησαν δακρύων...

Η φράση του βουλευτή Δράμας προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε τόσο τη βαρβατίλα των άξεστων αρσενικών, όσο την προστυχιά μιας θείτσας σε οικογενειακό τραπέζι.

03 Μαρ 2025 | 15:12
24 Φεβ 2025 | 16:31

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τα Τέμπη και τη διαδήλωση της Παρασκευής: Το ξυλόλιο, η αστυνομικοποίηση και ποιος πραγματικά φταίει

Για την τραγωδία, γράφει ο Χρήστος Χωμενίδης, φταίει ο ωχαδερφισμός και το ρουσφέτι, συνεπώς ναι, φταίει η κυβέρνηση, φταίνε όμως και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν

24 Φεβ 2025 | 08:22

Ένοχοι για τα Τέμπη

Όταν προφητεύεις ταραχές και έκτροπα και φτάνεις να αναφωνήσεις "μετά από εμάς το χάος!", τι περιμένεις; Να τρομάξει ο κόσμος και να μην κατέβει στους δρόμους;

17 Φεβ 2025 | 07:50

Μας έχει πάρει παραμάζωμα

Το μόνο για τον οποίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι δεν μας είχε προειδοποιήσει. Σε όλους τους τόνους το διακήρυσσε, εδώ και χρόνια.

10 Φεβ 2025 | 07:48

Μπάρμπα Πέτρο να τη βγάλουμε κι εφέτο…

Στην Ελλάδα ακολουθούμε πιστά την προτροπή του παλιού ρεμπέτικου. "Μπάρμπα Γιάννη, μπάρμπα Πέτρο, να τη βγάλουμε κι εφέτο…" Σπανίως διδασκόμαστε από τα παθήματά μας.

03 Φεβ 2025 | 07:15

Προσωπαγνωσία

Εγώ άλλο ζηλεύω στους πολιτικούς. Τη μνήμη ελέφαντα. Αποθηκεύουν μέσα στο κεφάλι τους αναρίθμητες περιπτώσεις και υποθέσεις.

27 Ιαν 2025 | 07:38

Αναστάσιος

Ο Αναστάιος ανέλαβε θέσεις ευθύνης, αξιώματα. Ήταν αρκούντως δυνατός ώστε να μην τον αφομοιώσουν, να μην τον νοθεύσουν στο ελάχιστο. Μα να τα ασκήσει προς όφελος του πάσχοντα συνάνθρωπου.

20 Ιαν 2025 | 07:56

Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα

Η πιο εμβληματική φράση υπέρ του συστήματος ακούγεται σε μια ελληνική κωμωδία. "Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα!" Το "τρούπωμα" θέλει τέχνη. Διανοητικά και ψυχικά προσόντα.

13 Ιαν 2025 | 07:51

Μεταξύ ουρανού και γης

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον δύο ασύμμετρους υπαρξιακούς κινδύνους. Αφενός την κλιματική αλλαγή. Αφετέρου το δημογραφικό.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ 06 Ιαν 2025 | 12:19

Κώστας Σημίτης: Η συνέντευξη στον Χρήστο Χωμενίδη το 2017 - Οι ευθύνες σε Καραμανλή, Παπανδρέου, τα μνημόνια και η κριτική στις ΗΠΑ

Όσα είχε πει ο Κώστας Σημίτης το 2017, σε συνέντευξή του στο capital.gr και τον Χρήστο Χωμενίδη - "Το πρώτο μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος - Καταστροφή η φυγή της Ελλάδας από την ΕΕ - "Εθνικιστικός ηγεμονισμός η νέα στάση των ΗΠΑ"

30 Δεκ 2024 | 08:15

Το τέλος του woke

Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δικαιώνεται ακόμα, καθημερινά. Στην Αμερική οι woke ηττήθηκαν από τον Τραμπ. Εδώ από τον Καζαντζίδη.

23 Δεκ 2024 | 07:28

Κουμπάροι και φαντάσματα

Καλό θα ήταν όμως να απαλλαγούμε από τα φαντάσματα. Κρίμα να μας ορίζουν. Να μας θολώνουν τη σκέψη. Να μας ροκανίζουν τη ζωή.

16 Δεκ 2024 | 07:34

Καημός της Ρωμιοσύνης ή μιζέρια της Ψωροκώσταινας;

Το παρελθόν μάς ανήκει, δεν του ανήκουμε. Αφού απελευθερωθούμε από τις δαγκάνες του, αφού το κατανοήσουμε και το απομυθοποιήσουμε οριστικά, έχουμε κάθε δικαίωμα να το αξιοποιήσουμε όπως θέλουμε.

09 Δεκ 2024 | 06:50

Κουφόβραση

Τα μαζικά "Δεκεμβριανά" του 2008 αποκάλυψαν μια συσσωρευμένη αγανάκτηση που δεν είχε καταγραφεί μέχρι τότε σε καμιά έρευνα κοινής γνώμης.

02 Δεκ 2024 | 08:39

Ημείς άδωμεν

Καρεκλοπόδαρα έριχνε εχθές το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Λύσαγε ο άνεμος, πολλά φρεάτια είχαν βουλώσει από τα πεσμένα φύλλα.

25 Νοε 2024 | 07:44

Ορφανός από Θεό

Γέρασε, γκρίζαρε ορφανός από Θεό. Μην έχοντας ένα σημείο αναφοράς που να τον υπερβαίνει. Μοιραία πνίγηκε μέσα στον ίδιο τον εαυτό του.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 18 Νοε 2025 | 16:34

Αφοπλιστική η Γλυκερία: "Έχω αποφασίσει να είμαι καλά με τον εαυτό μου - Έχω συγχωρήσει τους πάντες"

"Ο καθένας έχει την άποψή του, εκφράζεται όπως επιθυμεί, άλλος για τα likes ή από κακία γιατί δεν έχουν καθαρίσει το μέσα τους"

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ 18 Νοε 2025 | 11:35

"Μνήμη | Λήθη": Μια παράσταση για τη σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η παράσταση "Μνήμη | Λήθη" σε κείμενα του Δημήτρη Δημητριάδη, διερευνά τη σχέση του Ανθρώπου με τον Χρόνο και τα όρια της ύπαρξής του.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 18 Νοε 2025 | 11:21

Μητσιάς, Κότσιρας, Μπάσης & Νέγκα τραγουδούν τα λαϊκά του Θάνου Μικρούτσικου, στο Θέατρο Παλλάς

Στις 7 Ιανουαρίου 2026 τα τραγούδια του Θάνου, με έντονο λαϊκό αίσθημα, τραγούδια απρόβλεπτα αλλά και αναμενόμενα, θα μας ταξιδέψουν για άλλη μια φορά.

18 Νοε 2025 | 10:29

Ο σπουδαίος Tim Crouch στην Αθήνα – Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό μετά την παράσταση "Ολική άμεση συλλογική επικείμενη επίγεια σωτηρία"

Ο κορυφαίος Βρετανός πειραματιστής Tim Crouch έρχεται στην Αθήνα από τον πολιτιστικό οργανισμό "Λυκόφως".

ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ 17 Νοε 2025 | 15:17

Η Ντακότα Τζόνσον αυτοπροτάθηκε στον Λάνθιμο: Υπάρχουν κι άλλες ηθοποιοί… εκτός από την Έμα Στόουν

"Γνωρίζεις ότι υπάρχουν και άλλες ηθοποιοί, που είναι πραγματικά ταλαντούχες, ίσως και πολύ κοντά σου;", είπε η Ντακότα Τζόνσον στον Γιώργο Λάνθιμο

16 Νοε 2025 | 13:53

Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Βιμ Βέντερς στη Στέγη: "Η βαθύτερη πατρίδα είναι η γλώσσα", είπε απαγγέλλοντας Καβάφη

Ο Βιμ Βέντερς, ο πιο εμβληματικός Ευρωπαίος σκηνοθέτης της γενιάς του, βρέθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο του που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΕΠΙΚΟ ΤΟ ΟΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 14 Νοε 2025 | 18:18

Εντυπωσιακές εικόνες από την "Οδύσσεια" - Ο Ντέιμον στον ρόλο του ομηρικού ήρωα και ο Δούρειος Ίππος

Η ταινία "Οδύσσεια" γυρίστηκε κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, με στόχο την πιο αυθεντική δυνατή κινηματογραφική εμπειρία

14 Νοε 2025 | 12:16

Παράταση για την υποβολή πρότασης στο Τμήμα PITCHES Σύγχρονης Ελληνικής Δραματουργίας

Στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος "Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Θεάτρου" που ανακοίνωσαν ο Δήμος Αθηναίων και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ 14 Νοε 2025 | 11:45

"Ελίζα" της Ξένιας Καλογεροπούλου: Επιπλέον παραστάσεις για τον Νοέμβριο - Ολο το εορταστικό πρόγραμμα

Μία περιπέτεια για όλη την οικογένεια, που μας προσκαλεί να ακολουθήσουμε τους ήρωες σε μοναδικές περιπλανήσεις, που φτάνουν … ως στο διάστημα!

ΤΟΥ ALEXANDER GELMAN 14 Νοε 2025 | 11:40

"Κόκκινο ρομάντζο": Ενα έργο ευαίσθητο, ανθρώπινο και βαθιά πολιτικό για την ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί και να αγαπηθεί

Λιμάνι της Οδησσού, Παρασκευή βράδυ. Ένας άνδρας και μια γυναίκα, φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται τυχαία σε ένα παγκάκι.

13 Νοε 2025 | 10:43

"Ο Διάβολος Φοράει Prada 2": Δείτε το πρώτο teaser με τη Μέριλ Στριπ και την Αν Χάθαγουεϊ

Το "The Devil Wears Prada 2" αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Μαΐου 2026.

ΤΟΥ ΤΟΜ ΦΟΡΝΤ 12 Νοε 2025 | 20:32

Η Adele θα κάνει ντεμπούτο ως ηθοποιός στην ταινία "Cry to Heaven"

Η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια θα κάνει το ντεμπούτο της στην υποκριτική στη νέα ταινία του Tom Ford "Cry to Heaven".

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 12 Νοε 2025 | 10:19

Ο Christopher King στη Γεννάδειο για τη Μουσική της Ανατολίας

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα Cotsen Hall. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΤΗΣ ΣΑΡΑ ΚΕΙΝ 12 Νοε 2025 | 09:43

"Cleansed" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά - Sold out ο πρώτος μήνας παραστάσεων, άνοιξαν νέες ημερομηνίες

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, έχουν ήδη ανοίξει νέες ημερομηνίες στην προπώληση για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

ΤΡΟΜΕΡΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ 11 Νοε 2025 | 18:20

"Φτυστός" ο Πούτιν ο Τζουντ Λο: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της ταινίας "Ο μάγος του Κρεμλίνου" [βίντεο]

Ο Τζουντ Λο έχει… "μεταμορφωθεί" σε Βλαντιμίρ Πούτιν με την ομοιότητα να είναι εντυπωσιακή

11 Νοε 2025 | 17:44

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Schubert 8–Beethoven 5 - Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου - Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ 11 Νοε 2025 | 17:21

Μάικλ Τζάκσον: Έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης με έξι δεκαετίες παρουσίας στο Top 10

Το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα έρχεται να επιβεβαιώσει την αδιαμφισβήτητη διαχρονικότητα του Τζάκσον

HBO 11 Νοε 2025 | 12:16

Το εμβληματικό "V for Vendetta" ετοιμάζεται για τη μικρή οθόνη

Μια τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο graphic novel "V for Vendetta" των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης από το HBO.

ΤΑΙΝΙΑ 11 Νοε 2025 | 10:10

"Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο": Είδαμε στο σινεμά το αριστούργημα των Ρέππα-Παπαθανασίου, 24 χρόνια μετά την πρεμιέρα

Το κλασικό, το αξεπέραστο αριστούργημα των Ρέππα-Παπαθανασίου, που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους το μακρινό 2001, απολαύσαμε το βράδυ της Δευτέρας ξανά στο σινεμά.

ΒΡΕΤΑΝΟ-ΟΥΓΓΡΟΣ 11 Νοε 2025 | 09:28

Το βραβείο Booker 2025 στον συγγραφέα Ντέιβιντ Σάλαϊ για το "Flesh" - Η υπόθεση του βιβλίου

Το Booker Prize δόθηκε φέτος στον Βρετανό και Ούγγρο συγγραφέα Ντέιβιντ Σάλαϊ, για το έκτο μυθιστόρημά του, υπό τον τίτλο Flesh ("Σάρκα").

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ 11 Νοε 2025 | 08:10

Η εβδομάδα στις σκηνές της Αθήνας - Ολες οι παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα και αξίζει να δείτε

Οι θεατρόφιλοι της πόλης έχουν μπροστά τους μια εβδομάδα γεμάτη επιλογές και αρκετές εκπλήξεις.

ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ 10 Νοε 2025 | 19:03

Ο "κρυμμένος" ναός των Ταξιαρχών στο Πεδίον του Άρεως: Οι σπάνιες αγιογραφίες και τα οστά του Υψηλάντη

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τους περισσότερους Αθηναίους, ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως.

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 10 Νοε 2025 | 09:58
ΤΙ ΕΓΙΝΕ 08 Νοε 2025 | 14:48

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Με Φαραντούρη και Μποφίλιου η τελετή έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα [εικόνες]

Η τελετή έναρξης είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 07 Νοε 2025 | 14:23

Η μαγεία της "Αλεξάνδρειας" φωτίζει το Θέατρο "Παλλάς"

Η νέα μεγάλη θεατρική παραγωγή σε σύλληψη και σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού.

07 Νοε 2025 | 13:58

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Χριστόφορος Χριστοφής - Ο Τύραννος και η κόρη

Ιλαροτραγωδία για τον Στάλιν, την Ιστορία και την ανθρώπινη μοίρα - Πέμπτη 13, Παρασκευή 14, Σάββατο 15, Κυριακή 16 Νοεμβρίου, 21:00 - Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

07 Νοε 2025 | 12:20

Nτεμπούτο στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης για την ταινία "Πολύ Κοριτσίστικο Όνομα το Πάττυ"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της η ταινία "Πολύ Κοριτσίστικο Όνομα το Πάττυ" του Γιώργου Γεωργόπουλου, στο πλαίσιο του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 07 Νοε 2025 | 12:08

Το Μουσείο Γουλανδρή σε δικαστική διαμάχη για τον πίνακα "Συγκομιδή της ελιάς" του Βαν Γκογκ - Ποιοι τον διεκδικούν

Σε δικαστική διαμάχη είναι το Μουσείο Γουλανδρή για έναν διάσημο πίνακα του Βαν Γκογκ, με οικογένεια που ισχυρίζεται πως ο πίνακας της ανήκει. Πρόκειται για το έργο "Συγκομιδή της ελιάς".

ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ 07 Νοε 2025 | 08:50

Πρεμιέρα για την παράσταση "Στην εξοχή" στο Θέατρο Αποθήκη παρουσία πολλών επωνύμων [εικόνες]

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Στην εξοχή", σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου, στο Θέατρο Αποθήκη.

ΜΑΝΗ 06 Νοε 2025 | 11:37

Οι πρώτες φωτό της Κέιτ Μπλάνσετ από τα γυρίσματα ταινίας στην Καρδαμύλη - Ξανά άρωμα Χόλιγουντ στην Ελλάδα

Η παλαιά πόλη της Καρδαμύλης στη Μάνη έχει μεταμορφωθεί σε αυθεντικό σκηνικό του σινεμά - Πρωταγωνίστρια η Κέιτ Μπλάνσετ μαζί με ένα εξαιρετικό καστ.

92 ΕΤΩΝ 06 Νοε 2025 | 10:43

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Νίκος Στεφάνου - Ζωγράφος, γλύπτης, σκηνογράφος σε Λυρική και Εθνικό

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Νίκος Στεφάνου. Εργάστηκε ως ζωγράφος στην εκτέλεση σκηνογραφιών για το ελεύθερο θέατρο της Αθήνας, τη Λυρική σκηνή και το Εθνικό Θέατρο, καθώς και για κινηματογραφικές παραγωγές.

AVANT PREMIERE 06 Νοε 2025 | 09:29

Ενθουσιώδης υποδοχή για τη νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ "Αύριο" [εικόνες]

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε το κοινό την avant première της νέας δραματικής σειράς της ΕΡΤ "Αύριο", του Γιώργου Γκικαπέππα, που πραγματοποιήθηκε στο 66ο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσ/νίκης.

ΟΔΟΣ ΛΥΣΙΟΥ 06 Νοε 2025 | 09:20

Η Γλυκερία ετοιμάζει live εμφανίσεις στην Πλάκα

Ένα λαϊκό πάλκο στήνει η Γλυκερία στην καρδιά της Πλάκας, στη μουσική σκηνή "Οδός Λυσίου".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ 05 Νοε 2025 | 23:31

Variety: Η Paramount βάζει σε "μαύρη λίστα" ηθοποιούς που υποστήριξαν την Παλαιστίνη όπως η Έμα Στόουν και ο Χαβιέ Μπαρδέμ

Ο Ντέιβιντ Έλισον έχει καταστήσει σαφές ότι η Paramount δεν θα είναι πλέον η συνηθισμένη δουλειά στο Χόλιγουντ - Θα είναι πιο φιλική στο MAGA κοινό

ΘΕΑΤΡΟ ARK 05 Νοε 2025 | 10:49

Ο Κάφκα μέσα από το βλέμμα του Αρη Μπινιάρη - Πρώτες φωτογραφίες της "Δίκης" με τον Παπασπηλιόπουλο

Πρεμιέρα κάνει απόψε ένα από τα απόλυτα... sold out της φετινής σεζόν, η παράσταση "Δίκη", σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη, με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γ. ΓΚΙΚΑΠΕΠΠΑ 05 Νοε 2025 | 09:42

"Αύριο": Αvant premiere της νέας δραματικής σειράς της ΕΡΤ με Γουλιώτη και Λούλη, στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης [εικόνες]

Το "Αύριο" αποτελεί την πρώτη ιστορία διάσωσης στην ελληνική τηλεόραση, γυρισμένη κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.

"ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ" 05 Νοε 2025 | 09:28

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025: Η παράσταση που σάρωσε - Βαλτινός & Ναυπλιώτου οι καλύτεροι ηθοποιοί, όλοι οι νικητές

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025 του "αθηνοράματος" απονεμήθηκαν για 27η συνεχή χρονιά, στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025 04 Νοε 2025 | 16:01

Το "Σύμπαν" του ζωγράφου Άγγελου: Μία έκθεση για τα 50 χρόνια πορείας του στην Τέχνη

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο ζωγράφο Άγγελο (Παναγιώτου) και στα πενήντα χρόνια της πορείας του στην τέχνη

ΓΙΑ 20 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 04 Νοε 2025 | 14:58

Η "Λόλα" μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή - Η Έλλη Τρίγγου στο ρόλο που είχε ερμηνεύσει μοναδικά η Τζένη Καρέζη

Η θρυλική ηρωίδα της Τρούμπας, η Λόλα, ζωντανεύει στο θέατρο Παλλάς με πάθος και ένταση, σε μια παράσταση που θα καθηλώσει το κοινό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Νοε 2025 | 12:00

Η γυναίκα πίσω από το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας στο TheTOC: "Τα παιδιά είναι φορείς της αλλαγής"

Η Καλλιόπη Χαραλάμπους Κριέφ μιλάει για όσα πρόκειται να δούμε στη φετινή κινηματογραφική διοργάνωση - "Η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης είναι ο ενθουσιασμός των παιδιών και η έκπληξη των μεγάλων όταν ανακαλύπτουν ταινίες μοναδικά φτιαγμένες που μιλούν στη δική τους ψυχή"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Νοε 2025 | 10:25

Το "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" φοράει τα γιορτινά του - Ενας μήνας γιορτής, δείτε όλο το πρόγραμμα

Στις 29 Νοεμβρίου στις 19.00 τα φώτα ανάβουν σε μια μεγάλη γιορτή με ελεύθερη είσοδο!

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ 04 Νοε 2025 | 10:00

"Ριφιφί": Προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς του Τσαφούλια [εικόνες]

"Ριφιφί" - Δείτε εικόνες από την προβολή των δύο επεισοδίων της νέας σειράς του Σωτήρη Τσαφούλια, με τον Πάνο Βλάχο, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.