Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διδάκτωρ Χαρακοπείου Πανεπιστημίου
Όλο και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα μάς απασχολεί η έξαρση των κρουσμάτων αυτοάνοσων διαταραχών. Μάλιστα, πολλοί κάνουν λόγο για μία σύγχρονη επιπρόσθετη πανδημία. Σύμφωνα με τον AARDA (American Autoimmune Related Diseases Association), σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 100 γνωστές χρόνιες μη αναστρέψιμες παθήσεις που εμφανίζουν ως κοινό σημείο αναφοράς (προσβολής) το ανοσοποιητικό σύστημα (AARDA 2019).
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ 2015) κάνει λόγο για μια οικογένεια χρόνιων ασθενειών, οι οποίες αναπτύσσονται όταν υποκείμενες βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα οδηγούν τον οργανισμό στο να επιτεθεί στα δικά του όργανα, ιστούς και κύτταρα. Ανάλογα με τη γονιδιακή ευαισθησία του καθενός, πλήττεται συγκεκριμένο όργανο στόχος.
Ανοσοποιητικό σύστημα και διατροφή
Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη, ωρίμανση και επομένως η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι κατεξοχήν διατροφοεξαρτώμενες. Συνεπώς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών πέρα από την ειδική φαρμακευτική αγωγή κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η διατροφική φροντίδα του ανοσοποιητικού. Είναι βέβαιο ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως πολλές φορές και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην ουσιαστική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών. Σε κάθε περίπτωση, η αποκλειστική φαρμακοκεντρική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων δεν μπορεί παρά να αποτελεί μία μονομερή παρέμβαση.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr