Follow us

Κορονοϊός: Μεγάλο το κόστος στην ψυχική υγεία - Στρες, κατάθλιψη και κρίσεις πανικού

'Οπως αναφέρει η έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ούτε ματιές δεν ανταλλάσσουν πια οι άνθρωποι στους δρόμους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προϊόντος του χρόνου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση ανάλογα την περίοδο, οι ειδικοί ανακαλύπτουν διαρκώς νέες πτυχές του αντίκτυπου που έχει στην καθημερινότητα και την ψυχολογία των πολιτών. Όπως δείχνουν οι έρευνες το κόστος στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι μεγάλο. Στρες, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχολογία. Άτομα που δεν είχαν αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες καταστάσεις κλήθηκαν να το κάνουν, ενώ άτομα με βεβαρημένη ψυχική υγεία είδαν την κατάσταση τους να επιδεινώνεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση πριν από αρκετούς μήνες στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις δομές για την ψυχική υγεία και να βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτών σε βοήθεια τέτοιου είδους.

Σύμφωνα με την έρευνα "Η Covid-19 στην Ελλάδα: Ψυχολογικό Αποτύπωμα" του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά τους.

Ειδικότερα, πέντε στα δέκα άτομα στην Ελλάδα αισθάνθηκαν "Πάρα πολύ" μεγάλη αλλαγή και τέσσερα στα δέκα άτομα αισθάνθηκαν "Μεγάλη" αλλαγή στην καθημερινότητά τους λόγω της πανδημίας COVID-19 και των επιπτώσεων της όπως οι καραντίνες και οι περιορισμοί στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε όλη την Ελλάδα το διάστημα 12-27 Δεκεμβρίου 2020, ηλεκτρονικά, ανώνυμα χωρίς προσωπικά δεδομένα των ερωτηθέντων. Tα αποδεκτά ερωτηματολόγια ήταν 5.778.

Όπως φαίνεται, οι γυναίκες που αισθάνθηκαν πολύ μεγάλη αλλαγή ήταν 20% αναλογικά περισσότερες από τους άνδρες. Παράλληλα, σχεδόν εννέα στους δέκα (87,2%) πολίτες αισθάνθηκαν πολύ έως πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά τους από την πανδημία. Τα συναισθήματα που αναπτύχθηκαν ήταν διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, με κύρια τον φόβο μήπως αρρωστήσουν από τον κορονοϊό, τη μοναξιά γιατί αρκετοί απέφευγαν να επισκέπτονται τους συγγενείς τους μήπως τους μολύνουν και άλλοι προφυλάσσονταν μήπως μολυνθούν. Η αβεβαιότητα για τα επερχόμενα γεγονότα, το άγχος, ο εκνευρισμός, ο θυμός και η θλίψη έως τα καταθλιπτικά επεισόδια λόγω της πανδημίας και της συμπεριφοράς κάποιων άλλων ανθρώπων επιβάρυναν την καθημερινότητα των περισσότερών Ελλήνων.

"Κοιτάζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρατηρούμε πως οι Έλληνες αντιμετώπισαν με ρεαλισμό την κατάσταση αφού τέσσερις στους δέκα θεωρούσαν πως θα αρθούν κάποιοι περιορισμοί μέχρι τον Ιούλιο το 2021, γεγονός που πραγματοποιήθηκε, και πέντε στους δέκα πίστευαν ότι οι περιορισμοί θα αρθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή στη χειρότερη των περιπτώσεων μέσα στο 2022 γεγονός που επίσης επιβεβαιώνεται", τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Γλαμπεδάκης, Μιχάλης Γλαμπεδάκης, Ομότιμος Καθηγητής πρώην ΤΕΙ Αθήνας, νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που επιμελήθηκε την έρευνα.

Ο κ. Γλαμπεδάκης προσθέτει ότι: "Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας όπως η τηλεργασία, το κλείσιμο σχολείων κ.ά. έδωσαν την ευκαιρία σε περισσότερους (24%) ανθρώπους να βελτιώσουν την επαφή τους με τους συγγενείς και φίλους και σε λιγότερους (15%) την επιδείνωσαν. Η βελτίωση εμφανίζεται πιο έντονη στους νέους μέχρι 18 χρόνων που λόγω της διακοπής των δια ζώσης μαθημάτων έμειναν στα σπίτια τους. Οι νέοι των οποίων οι σχέσεις με το στενό περιβάλλον τους βελτιώθηκαν ήταν υπερδιπλάσιοι αυτών των οποίων επιδεινώθηκαν (27,3% έναντι 12,9%). Οι πολίτες που αντιμετώπισαν αψήφιστα τον κορονοϊό και θεωρούσαν ότι δεν συντρέχει λόγο ανησυχίας, οι "αρνητές" δηλαδή, ήταν πολύ λίγοι (5,8%) έναντι αυτών που πήραν πολύ σοβαρά τον κίνδυνο και υπάκουσαν στις προτροπές των ειδικών επιστημόνων και στις αποφάσεις της πολιτείας (32,4%). Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων (61,8%) θεώρησε ότι η πανδημία είναι διαχειρίσιμη και χωρίς υπέρμετρο φόβο προχώρησε τη ζωή του υπακούοντας στις συμβουλές των επιστημόνων και των αρμόδιων παραγόντων της πολιτείας".

Διαβάστε Επίσης


Επαφές με το στενό περιβάλλον

Η πανδημία επηρέασε σημαντικά και τις σχέσεις των ανθρώπων με το στενό συγγενικό, κοινωνικό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Από τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, τα lockdown και άλλες απαγορεύσεις και διέθεσαν περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα τους άτομα, άλλοι όμως υπέστησαν και υφίστανται ισχυρές ψυχολογικές πιέσεις. Με άλλα λόγια, σε άλλους έδωσε την ευκαιρία να αυξήσουν την επαφή και σε άλλους να τη μειώσουν.

Συγκεκριμένα, σε έναν στους τέσσερις ανθρώπους (23,8%) οι επαφές του με το στενό περιβάλλον του βελτιώθηκαν αφού βρίσκονταν περισσότερο χρόνο μαζί λόγω τηλεργασίας, αναστολής εργασίας ή για άλλους λόγους και, σε έναν στους επτά (14,9%) δυσχεράνθηκαν γιατί απέφευγαν τη φυσική επικοινωνία για λόγους προστασίας και προφύλαξης των ιδίων ή των συγγενών και γνωστών τους. Πολλοί βέβαια (61,3%) βρήκαν άλλες μεθόδους επικοινωνίας που η τεχνολογία διαθέτει και θεωρούν ότι εξακολουθούσαν να έχουν την ίδια επαφή.

Εστίαση


Φόβος ίωσης

Χαρακτηριστικό του πώς επηρεάστηκαν οι ανθρώπινες επαφές είναι η εμφάνιση συναισθημάτων φόβου μήπως κάποιος γνωστός ή συγγενής ή συνεργάτης τούς μεταδώσει τον ιό,· έτσι αρκετοί άνθρωποι διακατέχονταν από φόβο ίωσης και απέφευγαν ακόμα και τις απαραίτητες και με προφυλάξεις συναναστροφές. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο φόβος της ίωσης δεν είναι απλός φόβος, καταγράφει πολλές απειλές στο υποσυνείδητό μας, γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με άμεσο και κατάλληλο τρόπο.

Όπως αποκαλύπτεται από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, ένας στους τρεις ανθρώπους (32,4%) νιώθει μεγάλο φόβο μήπως κολλήσει από κάποιον απρόσεκτο και αδιάφορο συμπολίτη του. Περισσότερες από μια στις τρεις γυναίκες (35,9%) φοβάται πολύ μήπως κολλήσει, ενώ στους άνδρες φοβάται ένας στους τέσσερις (26,8%). Στους άνω των 65 χρόνων, ο φόβος είναι πιο έντονος.


Συναισθήματα μοναξιάς

Η ίδια η φύση της πανδημίας επέβαλε την απομόνωση ανθρώπων προκειμένου να μην κολλήσουν, στερώντας τους κάτι που είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ύπαρξη: την επαφή με άλλους. Όπως αναφέρει η έρευνα, ούτε ματιές δεν ανταλλάσσουν πια οι άνθρωποι στους δρόμους, ενώ οι περισσότεροι παραμερίζουν για να περάσουν κάποιοι άλλοι που περπατούν αντίθετα και αν δεν μπορούν να το κάνουν κρατούν την αναπνοή τους πριν συναντηθούν μέχρι και μερικά βήματα μετά. Η καχυποψία για τον "άλλο" κυριαρχεί στη σύγχρονη ζωή και την οδηγεί στην απομόνωση και στη μοναξιά.

Ένας στους δύο (49,8%) ανθρώπους στην Ελλάδα αισθάνθηκε "Πάρα πολύ" και "Πολύ" μεγάλη μοναξιά και 36,8% αισθάνθηκε μικρή και διαχειρίσιμη μοναξιά. Το φύλο δεν διαφοροποίησε τα συναισθήματα μοναξιάς των ανθρώπων. Η ηλικία όμως, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συναισθημάτων μοναξιάς. Οι άνω των 65 χρόνων που αισθάνθηκαν "Πάρα πολύ" μεγάλη μοναξιά, ήταν δυόμιση φορές, αναλογικά, περισσότεροι των νέων 26-35 χρόνων (33,3% έναντι 13,9%)·

Διαβάστε Επίσης


Ενδοοικογενειακή βία

Σχεδόν επτά στους δέκα (67,1%) των ανθρώπων στην Ελλάδα πιστεύει ότι αυξήθηκε "Πολύ" έως "Πάρα πολύ" η ενδοοικογενειακή βία και μόνον ένας στους δέκα (8,6%) πιστεύει πως δεν αυξήθηκε καθόλου. Περισσότερες γυναίκες (74,3%) από άνδρες (55,3%) δηλώνουν πως αυξήθηκε η οικογενειακή βία στην οικογένεια στη χώρα μας κατά την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή 34,3% αναλογικά περισσότερες των ανδρών.

"Η έρευνα κατέδειξε μια άλλη σοβαρή κατάσταση στην ελληνική κοινωνία·αυτή της αναγνώρισης και ταυτοποίησης της ενδοοικογενειακής βίας. Φαινόμενα απρεπούς και ασύμμετρης συμπεριφοράς από μέλη σε μέλη μιας οικογένειας, από άλλους χαρακτηρίζονται ως βίαια και από άλλους ως συνήθη και άνευ σημασίας. Το παρήγορο είναι ότι η νέα γενιά, άτομα 18-35 χρόνων, χαρακτηρίζουν πιο εύκολα κάποια περιστατικά ως βίαια ενώ άτομα μεγαλύτερων ηλικιών δεν τα αξιολογούν με τον ίδιο βαθμό βιαιότητας. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι πάνω από το 70% των νέων 18-35 χρόνων θεωρεί ότι αυξήθηκε πολύ έως πάρα πολύ η ενδοοικογενειακή βία λόγω της πανδημίας, ποσοστό που μειώνεται στο 60% στους πολίτες άνω των 55 χρόνων. Το εύρημα αυτό δημιουργεί μια αισιόδοξη αίσθηση πνοής νέας αντίληψης για τις σχέσεις των ανθρώπων, δηλώνοντας ότι τα περιστατικά βίας πιθανότατα θα μειωθούν στο άμεσο και προσεχές μέλλον", σημειώνει ο κ. Γλαμπεδάκης.


Αξιοποίηση του χρόνου κατά τη διάρκεια των καραντίνων

Όπως φαίνεται στην έρευνα, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από αναγκαστικές απομακρύνσεις από τις οικογενειακές, κοινωνικές και επαγγελματικές συναναστροφές λόγω μακροχρόνιας παραμονής σε νοσοκομείο, σε φυλακή, και, τελευταία στα σπίτια λόγω των καραντίνων και των μέτρων ενεργητικής και παθητικής προφύλαξης και προστασίας.

Το 49,0% των πολιτών αξιοποίησε τον ελεύθερο λόγω καραντίνων και περιορισμών χρόνο του με πνευματικές απασχολήσεις, μελετώντας, βλέποντας ντοκιμαντέρ, συγγράφοντας και με άλλη πνευματική εργασία. Το 39,2% ασχολήθηκε με σωματική άσκηση και άθληση. Το 31,3% ασχολήθηκε με επαγγελματικές εργασίες, και, το 37,9% ασχολήθηκε με διάφορες άλλες δραστηριότητες.

"Ο ''χαμένος'' χρόνος λόγω της πανδημίας δεν πήγε εντελώς χαμένος. Πολλοί άνθρωποι πέραν της βελτίωσης των προσωπικών επαφών με το στενό συγγενικό περιβάλλον τους, ασχολήθηκαν ένας στους τρεις, κύρια με τη μελέτη από το διάβασμα βιβλίων μέχρι τη συγγραφή ποιημάτων και άλλων λογοτεχνικών έργων ή την παρακολούθηση ταινιών και ντοκιμαντέρ· ένας στους τέσσερεις ασχολήθηκε περισσότερο με άθληση και σωματικές δραστηριότητες και ένας στους πέντε εργαζόταν από το σπίτι του. Η "εργασία από το σπίτι" αλλά και η "εκπαίδευσή στο σπίτι" δημιούργησαν νέες συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης στην ελληνική κοινωνική και οικονομική ζωή, κάτι που σε άλλες χώρες υπήρχε από χρόνια και είχε, με σωστή και κατάλληλη αξιοποίηση, διευκολύνει την καθημερινότητα εργαζομένων που δεν ήταν υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε ώρες αιχμής, ατόμων με αναπηρίες που μείωναν κατά πολύ τις κοπιώδεις μετακινήσεις τους αλλά και μαθητών που για διάφορους λόγους ήταν δύσκολο να παρακολουθήσουν ζωντανά μαθήματα", καταλήγει ο κ. Γλαμπεδάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πίτσα, πάστα, νοστιμιά: Σε αυτά τα εστιατόρια της Αθήνας τρως την καλύτερη ιταλική κουζίνα

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 16 Οκτ 2025 | 20:48

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για 4 κατηγορίες

Καθημερινά στον ΕΟΔΥ καταγράφονται περιστατικά σοβαρής νόσησης και νεκρών από κορονοϊό, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Οκτ 2025 | 17:24

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφονται σποραδικές περιπτώσεις διασωληνώσεων και θανάτων

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 13 Οκτ 2025 | 06:40

Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία από το Harvard

Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει πέντε απλές, ρεαλιστικές και διαχρονικές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας και της καθημερινότητάς μας.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ 12 Οκτ 2025 | 10:14

Από το τραύμα στην απόλαυση: Ενας διαφορετικός δρόμος να αντιμετωπίσουμε τα ψυχικά τραύματά μας

Κάτω από κάθε τραύμα, υπάρχει πάντοτε μια αδάμαστη δύναμη ζωής - Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τραύμα μας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 10 Οκτ 2025 | 20:30

Αύγουστος Κορτώ: Δεν επιλέξαμε την αρρώστια μας κι ούτε οφείλουμε να ντρεπόμαστε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο Αύγουστος Κορτώ μίλησε για το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 09 Οκτ 2025 | 17:56

ΕΟΔΥ: Μία νέα διασωλήνωση και ένας θάνατος από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή η θετικότητα για Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ 02 Οκτ 2025 | 17:45

Κορονοϊός: Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης - Αύξηση στη θετικότητα, κανένας θάνατος

Καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ από γρίπη και κανένας θάνατος από γρίπη και COVID-19

ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 01 Οκτ 2025 | 20:53

"Φέρτε μου ένα Paxlovid": Το αστείο του Τραμπ στον Μπουρλά όταν ο Ρόμπερτ Κένεντι φτερνίστηκε δίπλα του [βίντεο]

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε τη συμφωνία με τη Pfizer και τον Άλμπερτ Μπουρλά, ο Κένεντι Τζούνιορ φτερνίστηκε στον αγκώνα του, μόλις ένα μέτρο μακριά από τον Τραμπ

GREEK FREAK 29 Σεπ 2025 | 23:59

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - Ενημέρωση από τους Μπακς

Ο Giannis βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και, όπως ανέφερε ο Χορστ, οι Μπακς προσπαθούν να τον καταστήσουν διαθέσιμο για τους δημοσιογράφους μέσω Zoom

ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 23 Σεπ 2025 | 11:38

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε εκπαιδευτικός που πήγε στο σχολείο χωρίς αρνητικό self-test εν μέσω κορονοϊού

Δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή είναι η ποινή που επιβλήθηκε στον εκπαιδευτικό που το 2021 είχε πάει στο σχολείο χωρίς να προσκομίσει αρνητικό self-test.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 20 Οκτ 2025 | 19:25

"Δεν συνειδητοποιούμε πόσα κρατάμε μέσα μας!": Ενα "Scream Club" επιτρέπει να αποβάλει κανείς το στρες... ουρλιάζοντας

Τα δύο τρίτα των νέων στη Βρετανία βιώνουν ή έχουν ήδη βιώσει προβλήματα ψυχικής υγείας, που συνδέονται κυρίως με τις σπουδές ή με οικονομικά προβλήματα

20 Οκτ 2025 | 12:30

3 αντικείμενα μπάνιου που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι – Μια ειδικός εξηγεί γιατί

Τι κρύβουν τα αντικείμενα του μπάνιου σου και γιατί καλό είναι να προσέχεις.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ 20 Οκτ 2025 | 06:31

Επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου σταματά την ανάπτυξη όγκων χωρίς να βλάπτει υγιή κύτταρα

Μια νέα, ελπιδοφόρα θεραπεία υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου. Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ 19 Οκτ 2025 | 12:27

Σε κρίση η ψυχική υγεία των εργαζομένων: Ανησυχητικά τα σημάδια σωματοποίησης

Η κούραση και η μειωμένη αντοχή κυριαρχούν και, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δηλώνουν ότι βιώνουν ένα επαγγελματικό burnout

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ; 19 Οκτ 2025 | 11:38

Όταν φταίει πάντα ο άλλος - Οι αιτίες πίσω από τη δυσκολία στις σχέσεις

Το ζήτημα της ευθύνης είναι καίριο και δυσκολεύει τις σχέσεις των ανθρώπων

19 Οκτ 2025 | 09:00

Τρόφιμα που έχουν γίνει πολύτιμοι σύμμαχοι για την υγεία μας

Οι νέες διατροφικές επιλογές που κερδίζουν τους καταναλωτές.

18 Οκτ 2025 | 09:00

Λιγότερη ζάχαρη: Η στροφή της βιομηχανίας τροφίμων σε πιο υγιεινές λύσεις

Η αλλαγή αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα προϊόντα διαίτης.

Η ΕΡΕΥΝΑ 18 Οκτ 2025 | 08:52

Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια - Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ

Η μελέτη για τη σχέση χοληστερίνης και άνοιας βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε Αγγλία, Δανία και Φινλανδία

17 Οκτ 2025 | 11:46

Μακροζωία 101: Οι συνήθειες που ενισχύουν το σώμα και το μυαλό σου

Απλές καθημερινές συνήθειες για μακροζωία που αυξάνουν την ενέργεια, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και κρατούν το σώμα σου υγιές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Οκτ 2025 | 06:30

Μόνο οι 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες που γίνονται στην Ελλάδα είναι πραγματικά αναγκαίες

Εφόσον οι γιατροί χρησιμοποιούν τις αξονικές τομογραφίες μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα και εκτίθενται σε λιγότερη ακτινοβολία.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 16 Οκτ 2025 | 20:48

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για 4 κατηγορίες

Καθημερινά στον ΕΟΔΥ καταγράφονται περιστατικά σοβαρής νόσησης και νεκρών από κορονοϊό, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Οκτ 2025 | 17:24

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφονται σποραδικές περιπτώσεις διασωληνώσεων και θανάτων

16 Οκτ 2025 | 16:18

Η σωστή διατροφή ξεκινά από το καλάθι μας

Οι υγιεινές επιλογές δεν ξεκινούν από την κουζίνα, αλλά πολύ νωρίτερα— από τη στιγμή που κάνουμε τις αγορές μας.

16 Οκτ 2025 | 12:25

8 λάθη που κάνεις με τη διαλειμματική νηστεία και δεν έχεις αποτέλεσμα

Μάθε ποια λάθη σαμποτάρουν τη διαλειμματική νηστεία σου και πώς να δεις πραγματικά αποτελέσματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2025 | 06:26

Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex και PET/CT - Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Τα χρονικά διαστήματα επανάληψης πολλών συνηθισμένων διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ορίζει απόφαση του υπουργείου Υγείας.

16 Οκτ 2025 | 06:12

Νέες οδηγίες για χρόνια δυσκοιλιότητα: 5 τρόφιμα που βοηθούν πραγματικά

Πέντε τροφές που οι ειδικοί προτείνουν τώρα για να ανακουφίσεις τη δυσκοιλιότητα, βασισμένες σε επιστημονικές αποδείξεις.

15 Οκτ 2025 | 14:30

Φυσικό αντιιικό από την κουζίνα: Το αρωματικό μπαχαρικό που δείχνει ισχυρή δράση σε νέα μελέτη

Ένα κοινό συστατικό της κουζίνας φαίνεται να ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού απέναντι στους ιούς.

15 Οκτ 2025 | 14:25

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει το στόμα - 3 συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει και τη στοματική σου υγεία. Δες ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξεις.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ 15 Οκτ 2025 | 14:04

Ο ΕΟΦ απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής που έχει υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Το συμπλήρωμα διατροφής έχει υποστεί επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία χωρίς αυτό να δηλώνεται στην επισήμανσή του

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 15 Οκτ 2025 | 06:28

Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

Περίπου το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας βρίσκεται γύρω από το έντερο.

14 Οκτ 2025 | 15:18

EINAΠ: Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου

H EΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να δώσουν το παρόν στα δικαστήρια

14 Οκτ 2025 | 12:24

Κεφάλαιο "Τριχόπτωση" : Πότε είναι φυσιολογική και πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Αυτό το beauty brief θα σου εξηγήσει τα πάντα γύρω από την τριχόπτωση.

14 Οκτ 2025 | 10:54

Πέρα από τη βιταμίνη C - 5 τροφές που ενισχύουν φυσικά το ανοσοποιητικό σου

Ξέχνα τα κλασικά ποτήρια πορτοκαλάδας. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά το σώμα σου να αντέξει τον χειμώνα.

13 Οκτ 2025 | 12:10

Πώς να καταλάβεις τη θρόμβωση πριν να είναι αργά – Αυτά είναι ύπουλα συμπτώματα

Μάθε να αναγνωρίζεις τα αρχικά σημάδια της θρόμβωσης και πάρε μέτρα πριν προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 13 Οκτ 2025 | 06:40

Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία από το Harvard

Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει πέντε απλές, ρεαλιστικές και διαχρονικές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας και της καθημερινότητάς μας.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ 12 Οκτ 2025 | 10:14

Από το τραύμα στην απόλαυση: Ενας διαφορετικός δρόμος να αντιμετωπίσουμε τα ψυχικά τραύματά μας

Κάτω από κάθε τραύμα, υπάρχει πάντοτε μια αδάμαστη δύναμη ζωής - Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τραύμα μας

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ 12 Οκτ 2025 | 10:00

Κρίταμο για το ταξίδι, χαρούπι για απώλεια βάρους και τσάι του βουνού για δυνατή μνήμη - Τα "παραμελημένα" φυτά

Τα παραπάνω είναι λίγες μόνο περιπτώσεις από τα παραμελημένα και υποχρησιμοποιούμενα φυτά

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ 11 Οκτ 2025 | 08:14

Διαλειμματική νηστεία: Εκτός από την απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

Πολλοί διαπιστώνουν, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ότι με τον καιρό, οι έντονες λιγούρες μειώνονται και η σχέση τους με το φαγητό γίνεται πιο ισορροπημένη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 10 Οκτ 2025 | 20:30

Αύγουστος Κορτώ: Δεν επιλέξαμε την αρρώστια μας κι ούτε οφείλουμε να ντρεπόμαστε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο Αύγουστος Κορτώ μίλησε για το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες

10 Οκτ 2025 | 17:07

Maria Branyas Morera: Αυτό έτρωγε καθημερινά και έζησε 117 χρόνια - με κύτταρα 23 χρόνια νεότερα

Το σώμα της υπεραιωνόβιας Maria Branyas Morera, που "έφυγε" σε ηλικία 117 ετών, δόθηκε για επιστημονική μελέτη και αποκάλυψε μυστικά μακροζωίας που εντυπωσιάζουν την επιστημονική κοινότητα.

10 Οκτ 2025 | 12:45

Ο καλύτερος και ο χειρότερος χυμός φρούτων για την υγεία – Τι λένε οι ειδικοί

Μάθε ποιοι χυμοί φρούτων ενισχύουν την υγεία σου, ποιοι κρύβουν κινδύνους και πώς να τους πίνεις σωστά, σύμφωνα με τον διατροφολόγο.

10 Οκτ 2025 | 12:42

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Γιατί οι πιο ικανοί άνθρωποι νιώθουν "άδειοι" και θλιμμένοι;

Μάθε πώς να αναγνωρίζεις την υπαρξιακή θλίψη και να ξαναβρείς χαρά και νόημα στη ζωή σου.

09 Οκτ 2025 | 12:05

Απώλεια βάρους: Πόσο γρήγορα μπορείς να χάσεις κιλά και τι επηρεάζει το αποτέλεσμα

Μάθε πώς το φύλο, η ηλικία και η διατροφή επηρεάζουν την ταχύτητα απώλειας κιλών και πώς να χάσεις βάρος με ασφάλεια.

09 Οκτ 2025 | 12:02

Πρωτεΐνη vs. φυτικές ίνες: Τι πρέπει να προτεραιοποιήσεις στη διατροφή σου;

Δύο τεράστια trends στη διατροφή που υπόσχονται κορεσμό, ενέργεια και υγεία – εσύ ποιο θα διάλεγες;

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 09 Οκτ 2025 | 10:40

Η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση ήπατος από χοίρο σε άνθρωπο - Ο ασθενής επέζησε για 171 ημέρες

Επρόκειτο για βοηθητική ξενομεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε ζωντανό άνθρωπο-λήπτη, την οποία έκανε μια ομάδα γιατρών σε νοσοκομείο της Κίνας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 09 Οκτ 2025 | 06:52

Αυτές είναι οι 5 τροφές που κρατούν ζωντανή τη μνήμη μας μετά τα 50

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 08 Οκτ 2025 | 06:23

Ακόμα και ένα light αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να δημιουργήσει λίπος στο ήπαρ

Τα αναψυκτικά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

06 Οκτ 2025 | 13:45

Κουρκουμάς + μέλι: Μπορεί να έχει φαρμακευτική δράση; Τι απαντά ο ειδικός;

Ανακάλυψε πώς ο κουρκουμάς με μέλι μπορεί να μειώσει φλεγμονή και πόνο σύμφωνα με κλινικό φαρμακοποιό.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:13

Το σημείο που έχουμε περισσότερο λίπος στο σώμα μας, συνδέεται με διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Η περιοχή του σώματος όπου συσσωρεύεται το λίπος μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ 04 Οκτ 2025 | 08:00

Απεργία πείνας: Πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φαγητό

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να τρώμε; Πόσο αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός χωρίς να λαμβάνει τροφή;

ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 03 Οκτ 2025 | 16:50
03 Οκτ 2025 | 15:35

Κάδμιο στο κακάο: Μπορεί να φύγει με το βράσιμο η καρκινογόνα ουσία;

Πώς η φθινοπωρινή σου συνήθεια, το ρόφημα κακάο, μπορεί να κρύβει κινδύνους και τι πρέπει να προσέχεις.

03 Οκτ 2025 | 10:51

Η Haleon γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου και αναδεικνύει τη δύναμη που κρύβει κάθε χαμόγελο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, η εταιρεία υλοποιεί μια ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο "Η Δύναμη του Χαμόγελου".

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 03 Οκτ 2025 | 06:10

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους

Οι διαγνώσεις καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες γίνονται όλο και πιο συχνές.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 02 Οκτ 2025 | 18:53

1566: Η πολυκαναλική απάντηση στην πολυφωνία της υγείας

Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας

02 Οκτ 2025 | 13:00

Είναι το σιμιγδάλι καλό για απώλεια βάρους αν κάνω δίαιτα;

Πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες – Έτσι το σιμιγδάλι σε κρατάει χορτάτη και αδύνατη.

02 Οκτ 2025 | 12:37

Viral δίαιτες: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν υιοθετήσεις τη διατροφή Carnivore

Σε δελεάζει η ιδέα μιας "πρωτεϊνικής" δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες; Εάν ναι και πριν αποφασίσεις να δοκιμάσεις την carnivore diet, μάθε τι πραγματικά είναι, πώς λειτουργεί και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 02 Οκτ 2025 | 06:20

Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό προειδοποιούν - Αυτά είναι τα ανησυχητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, πριν κάποιος υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο, σχεδόν πάντα εμφανίζονται προειδοποιητικά σημάδια.

ΠΡΟΣΟΧΗ 01 Οκτ 2025 | 17:15

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος και τέσσερα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα και ένας θάνατος

01 Οκτ 2025 | 16:18

Τι να κάνω όταν έχω ταχυκαρδία; 6 τεχνικές που λειτουργούν άμεσα

Η καρδιά σου χτυπά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο; Μάθε πώς να ηρεμήσει με ασφαλείς και εύκολες τεχνικές, όπως προτείνουν κορυφαίοι καρδιολόγοι.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 01 Οκτ 2025 | 16:04

RSV: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού

Το μήνυμα της εκστρατείας της ΕΠΕ είναι: "Εμβολιασμός κατά του RSV - Μικρή Απόφαση… Μεγάλο βήμα Πρόληψης! Ενημερώσου από τον γιατρό σου"

01 Οκτ 2025 | 10:37

Σπουδαία διεθνής διάκριση για Έλληνα χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών

Η ανάθεση της Προεδρίας του επιστημονικού Οργανισμού στον Δρ. Βεκρή πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Οργανισμού.

01 Οκτ 2025 | 07:01

Sensodyne Clinical White: Η νέα εποχή στη λεύκανση και την προστασία των ευαίσθητων δοντιών

Η Sensodyne Clinical White έρχεται να προσφέρει μια νέα εμπειρία στοματικής φροντίδας.

01 Οκτ 2025 | 06:35

Πορτοκάλια, σκόρδο, εχινάτσια: Σε προστατεύουν από το κρυολόγημα και τη γρίπη;

Τι πραγματικά λειτουργεί για να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου δυνατό αυτή τη σεζόν;

30 Σεπ 2025 | 13:00

"Είμαι 49 + αυτές είναι οι 5 τροφές που δεν τρώω ποτέ": Τι αποκαλύπτει διατροφολόγος

Οι 5 τροφές που αποφεύγει η διατροφολόγος Άρια Τσιάκα και γιατί μπορεί να θέλεις να κάνεις το ίδιο μετά τα 40.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ 29 Σεπ 2025 | 17:10

Νέα μελέτη: Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί επιβραδύνουν τη γήρανση

Η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι η κοινωνική ζωή αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία.

29 Σεπ 2025 | 11:40

Αθόρυβα και χωρίς πόνο: Τα 5 πρώιμα σημάδια καρκίνου του εντέρου στους νέους

Απλά σημάδια στο σώμα σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις – ειδικά αν είσαι κάτω των 50.

29 Σεπ 2025 | 11:30

Δίαιτα Okinawa: Το μυστικό των αιωνόβιων από το νησί της Ιαπωνίας - Πώς φτάνουν τα 100;

Πώς η διατροφή της Okinawa – μία από τις διάσημες Blue Zones – συμβάλλει στη μακροζωία και την υγεία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 29 Σεπ 2025 | 06:22

Ερευνα: Σε ποια ηλικία ξεκινάμε να γερνάμε απότομα - Πότε ακριβώς αρχίζει η βιολογική φθορά

Η γήρανση, ως μια εκφυλιστική διαδικασία που συντελείται σε πολλά όργανα και βιολογικά επίπεδα, παραμένει ένα από τα πιο βαθιά αναπάντητα ερωτήματα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 28 Σεπ 2025 | 14:05

Ευθειασμός του αυχένα: Σχεδόν 4 στους 10 ταλαιπωρούνται από πόνους - Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Ο ορθοπεδικός φυσικοθεραπευτής Κωσταντίνος Δανάλης μιλά αναλυτικά για τους προδιαθεσικούς παράγοντες, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ευθειασμού αυχένα

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 27 Σεπ 2025 | 13:07

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη: 60χρονος στο νοσοκομείο με συμπτώματα μηνιγγίτιδας

Πρόκειται για άνδρα 60 ετών σε ανοσοκαταστολή από χωριό του Δήμου Ηρακλείου

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΕΡΕΥΝΑ 27 Σεπ 2025 | 08:37

Το μυστικό μακροζωίας της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο: Γονίδια, καλές συνήθειες και... γιαούρτι

Η Ισπανίδα Μαρία Μπράνιας Μορέρα έφτασε στην εντυπωσιακή ηλικία των 117 ετών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Σεπ 2025 | 06:24

Ποιοι τύποι καρκίνου αυξάνονται ραγδαία και εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε άτομα κάτω των 50

Η αύξηση είναι τόσο έντονη που ερευνητές μιλούν πλέον για μια νέα "γενιά καρκίνου πρώιμης ηλικίας", με αιτίες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

25 Σεπ 2025 | 11:30

Ιώσεις όλο τον χρόνο: Οι 8 καλύτεροι τρόποι να προστατευτείς (χωρίς φάρμακα)

Με αυτά τα 8 απλά βήματα δε θα αρρωσταίνεις πλέον.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ LANCET 25 Σεπ 2025 | 10:09

Ανησυχητικά στοιχεία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από καρκίνο από το 1990 και μετά

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μεγάλη αυτή αύξηση θα συνεχιστεί μέχρι το 2050.

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ 25 Σεπ 2025 | 06:35

Καρκίνος του προστάτη: Ποια συμπτώματα μπορούν να μας μπερδέψουν - Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

Σε αρκετούς άνδρες, ο καρκίνος συχνά διαγιγνώσκεται μόνο όταν παρουσιαστούν οι πρώτες ενοχλήσεις.

Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 24 Σεπ 2025 | 18:23

Μυτιλήνη: Πρωτοποριακή επέμβαση -Τοποθετήθηκε αισθητήρας στην καρδιά 58χρονου, που προειδοποιεί για επερχόμενα προβλήματα

Η λεπτή επέμβαση διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, ενώ η συσκευή εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 20.000 ευρώ και η προμήθειά της καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

24 Σεπ 2025 | 13:00

Το πρωινό που οι επιστήμονες συνιστούν για υγιή εγκέφαλο - Μόνο 2 συστατικά

Οι δύο αυτές τροφές μπορούν να γίνουν το καθημερινό σου πρωινό "όπλο" ενάντια στη γήρανση του εγκεφάλου.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΡΑΜΠ 24 Σεπ 2025 | 10:34

ΠΟΥ διαψεύδει Τραμπ: Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και της χρήσης παρακεταμόλης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προς το παρόν, δεν έχει τεκμηριωθεί καμία συνεπής συσχέτιση μεταξύ του αυτισμού και της χρήσης παρακεταμόλης, τόνισε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

ΜΕΛΕΤΕΣ 24 Σεπ 2025 | 06:19

Παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη: Πόσο ασφαλής είναι - Οι "θεωρίες" Τραμπ για την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα παιδιά με αυτισμό σε βιολογικό ή γενετικό επίπεδο.

23 Σεπ 2025 | 15:20

Το μπαχαρικό που έχει 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μούρα

Μάθε ποιο μπαχαρικό ξεπερνά τα πιο διάσημα μούρα και γιατί αξίζει να το βάλεις στο καθημερινό σου μενού.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22 Σεπ 2025 | 23:59

Γεωργιάδης: Πρώτο το ΚΑΤ στην ανάρτηση ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε "θερμά συγχαρητήρια στην Διοίκηση και τους εργαζομένους" του νοσοκομείου

22 Σεπ 2025 | 14:00

Το φρούτο που έχει 50 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι – Kαι δεν το ξέρεις

Η φύση έχει κρύψει σε ένα μικροσκοπικό φρούτο μια από τις πιο δυνατές πηγές βιταμίνης C.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Σεπ 2025 | 14:11

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου τα ραντεβού με όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο 1566

Στην ανάρτηση προστέθηκε και το βίντεο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του νέου αριθμού 1566.