Πώς θα ξεχωρίζετε το νοθευμένο ελαιόλαδο

Στην παραγωγή ελαιόλαδου η Ελλάδα έχει εδραιωθεί διεθνώς στην τρίτη θέση, μετά την Ισπανία και την Ιταλία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς θα ξεχωρίζετε το νοθευμένο ελαιόλαδο

Το τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ως το πλέον ανθεκτικό εξαγωγικό προϊόν του κλάδου των τροφίμων, το οποίο μεγαλουργεί στις αγορές του εξωτερικού, στηριζόμενο στη μετρήσιμα πλεονεκτική ποιοτική του υπεροχή. Στην παραγωγή ελαιόλαδου η Ελλάδα έχει εδραιωθεί διεθνώς στην τρίτη θέση, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα κατάκτησης μεγαλύτερου μέρους της παγκόσμιας αγοράς με την προϋπόθεση προβολής του προϊόντος μέσω του κατάλληλου "branding" και "marketing".

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., τιμώντας πάντα την κρυμμένη υπεραξία αυτού του λαϊκού διατροφικού αγαθού, υπενθυμίζει στους καταναλωτές μερικές βασικές πληροφορίες για το ελαιόλαδο, με σκοπό την προστασία τους από δόλιες μεθόδους παραπλάνησης και νοθείας.

Οι κατηγορίες ελαιολάδων που μπορούν να διατίθενται στο λιανικό εμπόριο είναι :

Α. Παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές ή άλλες φυσικές μεθόδους. Τα παρθένα ελαιόλαδα ταξινομούνται σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που έχει την καλύτερη ποιότητα καθώς περιέχει έως και 0,8% ελαϊκό οξύ.

Β. Ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα, το οποίο λαμβάνεται με ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιόλαδου και παρθένων ελαιόλαδων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Γ. Πυρηνέλαιο, το οποίο λαμβάνεται με ανάμειξη εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων.

Κάθε συσκευασία ελαιολάδου πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις στην ετικέτα του :

1. Την ονομασία πώλησης της κατηγορίας ελαιολάδου μαζί με την "πληροφορία για την αντίστοιχη κατηγορία" :
α) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο / "ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους",
β) παρθένο ελαιόλαδο / "ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους ",
γ) ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα / "έλαιο που περιέχει αποκλειστικά ελαιόλαδα που έχουν υποστεί επεξεργασία εξευγενισμού και έλαια που έχουν παραχθεί απευθείας από ελιές",
δ) πυρηνέλαιο / "έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία του προϊόντος που ελήφθη μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου και έλαια που ελήφθησαν απευθείας από τις ελιές" ή "έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία πυρήνων ελιάς και ελαίων που παράγονται απευθείας από ελιές".

2. Τον προσδιορισμό της καταγωγής. Η ένδειξη αυτή αναγράφεται μόνο για το "εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο" και το "παρθένο ελαιόλαδο". Για τις κατηγορίες "ελαιόλαδο − αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα" και "πυρηνέλαιο" ο προσδιορισμός της καταγωγής δεν αναγράφεται στην ετικέτα.

3. Την καθαρή ποσότητα του περιεχομένου ελαιολάδου ή πυρηνελαίου εκφραζόμενη σε μονάδες όγκου (π.χ. 1 λίτρο, 5 λίτρα).

4. Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος.

5. Τις συνθήκες διατήρησης του προϊόντος.

6. Τη διατροφική δήλωση.

7. Το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Τον αλφαριθμητικό κωδικό εγκεκριμένης μονάδας τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου o οποίος είναι χαρακτηριστικός για τη μονάδα και είναι της μορφής :
EL - 40 - _ _ _

Πρέπει να αποφεύγεται η αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές.

Το ελαιόλαδο λόγω των ιδιαίτερων οργανοληπτικών και διατροφικών ιδιοτήτων του, σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής του, έχει υψηλότερη τιμή σε σχέση με τις περισσότερες άλλες φυτικές λιπαρές ουσίες.

Ο συνήθης τρόπος νόθευσης του ελαιολάδου, για κερδοσκοπικούς σκοπούς, είναι η ανάμιξή του ή η σχεδόν πλήρης αντικατάσταση του ελαιολάδου με σπορέλαιο χαμηλότερης θρεπτικής αξίας και τιμής, στο οποίο προστίθενται και χρωστικές. Η νοθεία αυτή μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα μόνο με εργαστηριακές αναλύσεις. Επειδή η οσμή και η γεύση του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη από τους περισσότερους Έλληνες, μπορεί να βάλει σε υποψίες τον καταναλωτή, ενώ το χρώμα του δεν είναι ασφαλής τρόπος για τη διαπίστωση της νοθείας.

Τα ελαιόλαδα / πυρηνέλαια, που προορίζονται για το λιανικό εμπόριο, μπορεί να είναι συσκευασμένα σε συσκευασίες μέγιστης χωρητικότητας πέντε λίτρων, οι οποίες είναι εφοδιασμένες με σύστημα που καταστρέφεται μετά το πρώτο άνοιγμα.

Στην περίπτωση που κινηθούν υποψίες στους καταναλωτές, λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, καλούνται να επικοινωνούν με τον Ε.Φ.Ε.Τ. στο τηλέφωνο 11717.

Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ 22 Ιουν 2020 | 19:40

ΕΦΕΤ: Πώς θα διατηρήσουμε ασφαλή τα τρόφιμα απέναντι στις τροφιμογενείς λοιμώξεις

Τι πρέπει να προσέχω κατά την προμήθεια των τροφίμων και τη μεταφορά τους στο σπίτι; Τι πρέπει να προσέχω κατά την επιστροφή στο σπίτι; Πως πρέπει να καθαρίζω το ψυγείο μου; Μπορώ να χειρίζομαι ωμό κρέας ή ωμά πουλερικά με γάντια μιας χρήσης;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 18 Ιουν 2020 | 13:16

"Καμπανάκι" από τον ΕΦΕΤ : Προσοχή- Ανακαλείται πιθανώς επιμολυσμένο τυρί κρέμα

Στην ανάκληση πιθανώς επιμολυσμένων αλειμμάτων τυριού από την αγορά προχωρά ο ΕΦΕΤ.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 12 Ιουν 2020 | 19:32

ΕΦΕΤ - Προσοχή: Ανακαλείται μπιφτέκι κοτόπουλο με σαλμονέλα

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 20:58

Μόσιαλος: Νέες οδηγίες αποκλείουν την ηλικία ως παράγοντα για τη μετάδοση του κορονοϊού-Τι λέει για τα παιδιά

"Οι αριθμοί είναι μια ζοφερή υπενθύμιση ότι παρόλο που φαίνεται ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους ενήλικες, εξακολουθούν να μπορούν να προσβληθούν από την ασθένεια"

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 07 Ιουλ 2020 | 10:51

Έρευνα: Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Επίσης, εμφανίζονται να βελτιώνουν τα συμπτώματα του άγχους.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ» ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 07 Ιουλ 2020 | 08:42

Σύψας: Βράζει ο κορονοϊός στα βόρεια σύνορα - Παίζουμε με τη φωτιά με τον συνωστισμό στα πανηγύρια

"Είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων" είπε για τα πανηγύρια.

ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 06 Ιουλ 2020 | 11:47

Μελέτη ΕΚΠΑ: Πολύ περισσότεροι οι θάνατοι από τον κορονοϊό, από όσους έχουν καταγγραφεί επισήμως

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι θάνατοι που σχετίζονται έμμεσα με τον ιό και επιπλοκές της λοίμωξης.

ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ 1.684 ΕΦΗΒΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 13 ΕΩΣ 14 ΕΤΩΝ 06 Ιουλ 2020 | 09:38

Πώς η εφηβική αϋπνία και η εξάρτηση του κινητού προκαλούν άσθμα και αλλεργίες

Για πρώτη φορά συσχετίζεται επιστημονικά η έλλεψη βραδινού ύπνου στους εφήβους και το φως της οθόνης του κινητού με το άσθμα και τις αλλεργίες.

ΤΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ 06 Ιουλ 2020 | 08:41

Βατόπουλος: "Κόκκινη κάρτα" στα πανηγύρια μετά τις εικόνες συνωστισμού

Φόβοι για τον αυξημένο κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορονοϊού σε συνθήκες έντονου συνωστισμού.

ΤΟ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑ 3 06 Ιουλ 2020 | 08:23

Νέα έρευνα: DNA από τους Νεάντερταλ αυξάνει τον κίνδυνο για κορονοϊό

Πώς συνδέεται ο κορονοϊός με ένα τμήμα γονιδιώματος του Homo sapiens, το οποίο έχει κληροδοτηθεί μετά τις επιμιξίες του με τους Νεάντερταλ.

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥ 05 Ιουλ 2020 | 20:51

Σήμα κινδύνου από 239 επιστήμονες: Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τον αέρα - Έκκληση για μέτρα

Καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του για την πανδημία.

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 11 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 05 Ιουλ 2020 | 12:53

Χόπκινς: Εξι εκατ. οι ιαθέντες από τον κορονοϊό, στους 530.898 οι νεκροί

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα το πρωί στις 10:00 ώρα Ελλάδος ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως από την COVID-19 ανερχόταν σε 530.898

05 Ιουλ 2020 | 08:35

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια τα κρούσματα παγκοσμίως

Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων