Το τυρί είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο που βασίζεται στο γάλα και μπορείς να το απολαύσεις μόνο του ή να το χρησιμοποιήσεις ως απολαυστικό συστατικό σε γεύματα και σνακ: από τσένταρ σε ομελέτες πρωινού μέχρι προβολόνε σε σάντουιτς μεσημεριανού, ντοματίνια με μπαλίτσες μοτσαρέλας για μεσογειακό σνακ, ή παρμεζάνα με ζυμαρικά φαρφάλε για βραδινό. Αν αγαπάς πολύ το τυρί, ίσως το καταναλώνεις συχνά – και λογικά αναρωτιέσαι τι μπορεί να προκαλεί στο σώμα σου αν το τρως καθημερινά.
Πέρα από τη γεύση και την υφή που προσθέτει στα αγαπημένα σου πιάτα, το τυρί είναι και διατροφικά πλούσιο. Σου προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και ασβέστιο, μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις, όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη Β12. Από την άλλη, περιέχει αρκετό νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Κυκλοφορεί και πολλή παραπληροφόρηση γύρω από το τυρί – κάποιοι το κατηγορούν για κορεσμένα λιπαρά, δυσπεψία, ακόμα και ακμή ή διαβήτη.
Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν καταναλώνεις τυρί καθημερινά
1. Θα αυξήσεις το ασβέστιο στη διατροφή σου
Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για Αμερικανούς, το 30% των ανδρών και το 60% των γυναικών δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, και το 75% δεν καλύπτει τη σύσταση των τριών μερίδων γαλακτοκομικών καθημερινά (ή 1.000 mg ασβεστίου). Το ασβέστιο διατηρεί τα οστά σου υγιή, αλλά έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κάποιες μορφές καρκίνου, να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να προλάβει την προεκλαμψία και να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους.
Μία μερίδα 43 γραμμαρίων τυριού μπορεί να σου δώσει από 115 έως 350 mg ασβεστίου, ανάλογα με τον τύπο. Τα σκληρά τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο επειδή έχουν λιγότερο νερό, άρα μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα. Για παράδειγμα, 43 γρ. τσένταρ περιέχουν περίπου 305 mg ασβεστίου – το 1/3 της ημερήσιας ανάγκης σου.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr