Τιμητική αναφορά στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν, ανήμερα της επίθεσης, τρία χρόνια μετά, υποσχόμενος να "καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό παντού και πάντα".
Σε ανάρτησή του στο X, ο Μακρόν αρχικά έκανε λόγο για "τρία χρόνια που οι βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στέρησαν τη ζωή από περισσότερους από 1200 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 51 των συμπατριωτών μας".
"Τρία χρόνια που μοιραζόμαστε τον πόνο του Κράτους του Ισραήλ και των οικογενειών που θρηνούν", ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας: "Τρία χρόνια αργότερα, δεν ξεχνάμε ούτε τα ονόματα, ούτε τα πρόσωπα: αυτά της Μάγια, του Οχάντ, του Βαλεντίν, και τόσων άλλων".
Ο Μακρόν κατέληξε στην ανάρτησή του: "Καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της τρομοκρατίας, παντού και πάντα, εργαζόμενοι για την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους: αυτή είναι η δέσμευση της Γαλλίας".
7 octobre. 3 ans que les attaques terroristes barbares du Hamas ont coûté la vie à plus de 1200 personnes, dont 51 de nos compatriotes. 3 ans que nous partageons la douleur de l’État d’Israël et des familles endeuillées. 3 ans plus tard, nous n'oublions ni les noms, ni les visages : ceux de Maya, d’Ohad, de Valentin, et de tant d’autres. Combattre l’antisémitisme et le terrorisme, partout et toujours, œuvrer pour la paix et la sécurité de tous : c’est l’engagement de la France.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 7, 2026
Εκδηλώσεις μνήμης για τα τρία χρόνια από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Στο Ισραήλ βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης. Στη χώρα βρίσκεται επίσης ο Μπρουνό Ρεταγιό, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές της προσεχούς άνοιξης.
Την ίδια ώρα, στο Παρίσι έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις μνήμης στις οποίες αναμένεται να δώσουν το "παρών" αρκετές πολιτικές προσωπικότητες. Την εκδήλωση διοργανώνει το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο Εβραϊκών Ιδρυμάτων της Γαλλίας (CRIF).
Μήνυμα για την επέτειο δημοσίευσε και η Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού αναφέρθηκε στην 7η Οκτωβρίου ως "αποφράδα ημέρα", σημειώνοντας ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι.
Η τοποθέτησή της έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με έντονη πολιτική αντιπαράθεση, μετά τις αναφορές για αντισημιτικά σχόλια που φέρεται να είχε κάνει στο παρελθόν ο πρόεδρός του, Ζορντάν Μπαρντελά. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
