
Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζήτησε τη Δευτέρα από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς την ποινική παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ για τον ρόλο του στην επίθεση και την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή συστήνει ομόφωνα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να ακολουθήσει μια σειρά ποινικών διώξεων εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για τα γεγονότα που προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ.
Η επίλεκτη επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκήσει κατηγορίες κατά του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας του Κογκρέσου, της συνωμοσίας για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της εξέγερσης.
Η παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αφορά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.
Το αίτημα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά μπορεί να αυξήσει την πίεση στους εισαγγελείς, οι οποίοι διεξάγουν πολλαπλές έρευνες για τον Τραμπ.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι πιθανότατα η τελευταία τελική δημόσια συγκέντρωση μιας επιτροπής που πέρασε 18 μήνες διερευνώντας την άνευ προηγουμένου προσπάθεια να αποτραπεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας από χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ, εμπνευσμένη από τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν η αποτέλεσμα εκτεταμένης απάτης.
"Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως έθνος νόμων και δημοκρατίας, αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά", δήλωσε ο Μπένι Τόμπσον, πρόεδρος της επίλεκτης επιτροπής, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Επικρίνοντας τον Τραμπ επειδή κάλεσε τον όχλο στο Καπιτώλιο σχεδόν πριν από δύο χρόνια, ο Τόμσον εκατηγόρησε επίσης τον πρώην πρόεδρο ότι υπονόμευσε την πίστη στο δημοκρατικό σύστημα.
"Αν η πίστη είναι σπασμένη, το ίδιο συμβαίνει και με τη δημοκρατία μας. Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπασε αυτή την πίστη", είπε ο Τόμπσον.
Ο Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για να διεκδικήσει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ το 2024.
Η επιτροπή επέλεξε να προχωρήσει στην παραπομπή του Τραμπ και των υπολοίπων επειδή "η σοβαρότητα του συγκεκριμένου αδικήματος, η σοβαρότητα της πραγματικής βλάβης και η κεντρική θέση του δράστη στον συνολικό σχεδιασμό του παράνομου σχεδίου ανατροπής των εκλογών, μας αναγκάζουν να μιλήσουμε", ανέφερε ο Δημοκρατικός Τζέιμι Ράσκιν.

"Ο Τραμπ κάλεσε έναν όχλο στην Ουάσιγκτον"
"Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις εκλογές το 2020 και το γνώριζε. Αλλά επέλεξε να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία μέσω ενός πολυμερούς σχήματος για να ανατρέψει τα αποτελέσματα και να εμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας. Δεν είχαμε ποτέ έναν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που να υποκίνησε μια βίαιη προσπάθεια ώστε να εμποδίσει τη μεταφορά της εξουσίας" ανέφερε στις εναρκτήριες δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής για τη διερεύνηση της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, Μπένι Τόμσον.
"Στο τέλος, κάλεσε έναν όχλο στην Ουάσιγκτον", είπε, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα της επιτροπής δείχνουν ότι ο Τραμπ ήξερε ότι ήταν "οπλισμένοι και θυμωμένοι".
"Υπάρχει ένας παράγοντας που πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικός για την αποτροπή μιας άλλης 6ης Ιανουαρίου - η λογοδοσία", τόνισε ο Τόμσον. "Λοιπόν, σήμερα, πέρα από τα ευρήματά μας, θα δείξουμε επίσης ότι τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει υποδεικνύουν περαιτέρω δράση πέρα από τις εξουσίες αυτής της επιτροπής ή του Κογκρέσου, προκειμένου να διασφαλιστεί η λογοδοσία βάσει του νόμου. Λογοδοσία που μπορεί να βρεθεί μόνο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το έργο αυτής της επιτροπής θα βοηθήσει στην παροχή ενός οδικού χάρτη προς τη δικαιοσύνη" πρόσθεσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το μέλλον της δημοκρατίας στηρίζεται στα χέρια του αμερικανικού λαού. "Το μέλλον της δημοκρατίας μας βρίσκεται στα χέρια σας. Εναπόκειται στον λαό αυτής της χώρας να αποφασίσει ποιος αξίζει την εμπιστοσύνη του κοινού. Ποιος θα βάλει την πίστη στο Σύνταγμα και τη δημοκρατία πάνω από όλα. Ποιος θα τηρήσει το κράτος δικαίου -ανεξαρτήτως αποτελέσματος".
Τι σημαίνει αυτή η απόφαση

Εάν ο Τραμπ καταδικαστεί για τα εγκλήματα που τον κατηγόρησε η επιτροπή, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικά πρόστιμα, περισσότερα από 10 χρόνια φυλάκιση, αλλά και να του απαγορευτεί να είναι υποψήφιος για μελλοντική πολιτική θέση.
Η σύσταση της επιτροπής, ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική. Το Κογκρέσο δεν έχει τη δυνατότητα να κατηγορήσει τον Τραμπ για κανένα από τα αναφερόμενα ομοσπονδιακά εγκλήματα. Αυτή η εξουσία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο ανήκει στη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Με την ψήφισή τους, τα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου, στην ουσία, συνέστησαν την πράξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχουν εκθέσει την υπόθεση - τα μέσα, το κίνητρο και την ευκαιρία - όπως τη θεωρούν. Και, ίσως το πιο σημαντικό, έχουν παράσχει ένα πλήθος αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο ετών συνεντεύξεων, κλητεύσεων, αναθεωρήσεων εγγράφων και νομικών μαχών.
Αυτό που θα κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο, είναι εντελώς εκτός ελέγχου της επιτροπής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr