Follow us

Ιράν: Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης - Έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) είναι παρακλάδι των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και αυτοαποκαλούνται οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο Ιράν ανέλαβε την ευθύνη της κατάληψης των δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο.

Είναι κλάδος των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και αυτοαποκαλούνται οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, ενώ έχουν αρκετή δύναμη, τόσο μέσα στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όμως στη Μέση Ανατολή, όπου έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ιδρύθηκαν μετά την Ιρανική Επανάσταση στις 22 Απριλίου 1979 κατ' εντολή του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Ενώ ο ιρανικός στρατός υπερασπίζεται τα ιρανικά σύνορα και διατηρεί την εσωτερική τάξη, σύμφωνα με το ιρανικό σύνταγμα, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν σκοπό να προστατεύσουν το πολιτικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας της χώρας.

Επίσης βασίζουν τον ρόλο τους στην προστασία του ισλαμικού συστήματος καθώς και στην αποτροπή ξένων παρεμβάσεων και πραξικοπημάτων από τον στρατό ή "αποκλίνοντα κινήματα".

Διαβάστε Επίσης

Από το 2011, οι Φρουροί της Επανάστασης απαριθμούσαν τουλάχιστον 250.000 στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, αεροδιαστημικών και ναυτικών δυνάμεων. Οι ναυτικές δυνάμεις τους είναι πλέον οι πρωταρχικές δυνάμεις που επιφορτίζονται με τον επιχειρησιακό έλεγχο του Περσικού Κόλπου. Ελέγχουν επίσης την παραστρατιωτική πολιτοφυλακή Μπασίτζ που έχει περίπου 90.000 ενεργό προσωπικό. Το μέσο ενημέρωσης που ελέγχουν είναι η Sepah News.

Ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν

Ιράν Φρουροί της Επανάστασης

Από την αρχή του ως ιδεολογικά καθοδηγούμενη πολιτοφυλακή, ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο σε σχεδόν κάθε πτυχή της ιρανικής κοινωνίας. Το Reuters ανέφερε το 2019 ότι "είναι επίσης μια βιομηχανική αυτοκρατορία με πολιτική επιρροή".

Ο διευρυμένος κοινωνικός, πολιτικός, στρατιωτικός και οικονομικός τους ρόλος υπό τη διακυβέρνηση του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ -ειδικά κατά τις προεδρικές εκλογές του 2009 και την μετεκλογική καταστολή των διαδηλώσεων- έχει οδηγήσει πολλούς δυτικούς αναλυτές να υποστηρίξουν ότι η πολιτική ισχύς του έχει ξεπεράσει ακόμη και αυτό του σιιτικού κληρικού συστήματος της χώρας.

Ο Επικεφαλής Διοικητής των Φρουρών από το 2019 είναι ο Χουσείν Σαλαμί, του οποίου προηγήθηκαν ο Μοχαμέντ Αλί Τζαφάρι και ο Γιαχία Ραχίμ Σαφαβί αντίστοιχα από το 2007 και το 1997.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε Επίσης

Στις 16 Μαρτίου 2022, υιοθέτησε έναν νέο ανεξάρτητο κλάδο που ονομάζεται "Διοίκηση για την Προστασία και την Ασφάλεια των Πυρηνικών Κέντρων".

Ιράν Φρουροί της Επανάστασης

Ο κύριος ρόλος της δύναμής τους είναι στην εθνική ασφάλεια. Το Σώμα είναι υπεύθυνο για την εσωτερική και συνοριακή ασφάλεια, την επιβολή του νόμου, καθώς και τις πυραυλικές δυνάμεις του Ιράν. Οι επιχειρήσεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσανατολίζονται σε ασύμμετρο πόλεμο και λιγότερο παραδοσιακά καθήκοντα. Αυτά περιλαμβάνουν τον έλεγχο του λαθρεμπορίου, τον έλεγχο του Στενού του Ορμούζ και τις επιχειρήσεις αντίστασης.

Επίσης προορίζεται να συμπληρώσουν τον πιο παραδοσιακό ρόλο του τακτικού ιρανικού στρατού, με τις δύο δυνάμεις να λειτουργούν χωριστά και να επικεντρώνονται σε διαφορετικούς επιχειρησιακούς ρόλους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι μια συνδυασμένη δύναμη όπλων με χερσαίες δυνάμεις, ναυτικό, αεροπορία, υπηρεσίες πληροφορίων και ειδικές δυνάμεις. Ελέγχουν επίσης την πολιτοφυλακή Μπασίτζ, η οποία είναι μια δύναμη που βασίζεται σε εθελοντές, με 90.000 τακτικούς στρατιώτες και 300.000 έφεδρους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης αναγνωρίζονται επίσημα ως συστατικό του ιρανικού στρατού σύμφωνα με το άρθρο 150 του ιρανικού Συντάγματος. Είναι ξεχωριστό και παράλληλο με το άλλο σκέλος του στρατού του Ιράν. Ειδικά στα νερά του Περσικού Κόλπου, οι Φρουροί της Επανάστασης αναμένεται να αναλάβουν τον έλεγχο οποιασδήποτε ιρανικής απάντησης σε επιθέσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 10 Ιουν 2022 | 10:25

Να επιστραφεί το ιρανικό πετρέλαιο στο ρώσικο πλοίο στην Κάρυστο - Η επίσημη απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας

Την επιστροφή τοΥ κατασχεμένου πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο Lana με σημαία Ιράν, διατάσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας.

AΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 09 Ιουν 2022 | 19:56

Προειδοποίηση Μπλίνκεν σε Ιράν για "πυρηνική κρίση" και αυξημένη "απομόνωση"

Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί το Ιράν για "πυρηνική κρίση" και αυξημένη "απομόνωση"

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 09 Ιουν 2022 | 09:18

Ακυρη η κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το πλοίο στην Κάρυστο - Ξεμπλοκάρει η υπόθεση με τα τάνκερ στο Ιράν;

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου του δεξαμενόπλοιου.

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 08 Ιουν 2022 | 10:30

Ιράν: Τουλάχιστον 17 νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένου

Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, όταν τραίνο εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Ταμπάς, στο κεντρικό Ιράν.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ TANKERTRACKERS 02 Ιουν 2022 | 12:50

Αυτές είναι οι θέσεις των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο - Στο Μπαντάρ Αμπάς το Prudent Warrior

Ο ιστότοπος TankerTrackers.com. γνωστοποίησε τις θέσεις των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν από τις ιρανικές αρχές στον Περσικό Κόλπο.

PRUDENT WARRIOR ΚΑΙ DELTA POSEIDON 31 Μαϊ 2022 | 16:45

Ελληνικά τάνκερ στο Ιράν: Σε ποιους Έλληνες εφοπλιστές ανήκουν τα πλοία που καταλήφθηκαν

Τα δύο ελληνικά τάνκερ φορτωμένα με πετρέλαιο καταλήφθηκαν από Ιρανούς κομάντο

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 31 Μαϊ 2022 | 14:49

Ιράν: Η Τεχεράνη καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα τάνκερ, χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ και "χωρίς φανφάρες"

Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης με τα τάνκερ - "Η ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό"

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 30 Μαϊ 2022 | 22:59

Ιράν: Σοκαριστικό βίντεο - Καρέ καρέ το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα δύο ελληνικά πλοία

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι των Φρουρών της Επανάστασης φαίνονται οι πάνοπλοι Ιρανοί να φτάνουν με ελικόπτερο, αλλά και με σκάφος, και να καταλαμβάνουν τα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 30 Μαϊ 2022 | 22:11

Ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ: Αδικαιολόγητη η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν - Καταδικάζει ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

ΑΥΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ 30 Μαϊ 2022 | 20:14

Υπουργείο Ναυτιλίας σε ελληνικά πλοία: Να αποφεύγετε τα ιρανικά ύδατα

Σύσταση από το Υπουργείο Ναυτιλίας προς τα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν

ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ 30 Μαϊ 2022 | 13:34

Ιράν: Στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα κατασχεμένο ελληνικό δεξαμενόπλοιο - Προειδοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας

Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, το "Prudent Warrior", ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς - Παραμένει στη θέση του το "Delta Poseidon".

ΛΟΓΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΙΡΑΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ 30 Μαϊ 2022 | 11:12

Το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία υπό τον φόβο αντιποίνων του Ιράν

Προειδοποίηση στους πολίτες του έδωσε το Ισραήλ, ζητώντας τους να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία λόγω ιρανικών απειλών για αντιποινα για την δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης.

«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ» 30 Μαϊ 2022 | 08:44

Θρίλερ με την κατάσχεση ελληνικών πλοίων από το Ιράν - "Είναι τρομοκρατημένος και αγχωμένος", λέει μητέρα ναυτικού

Κορυφώνεται η αγωνία για τα πληρώματα των δύο κατασχεθέντων πλοίων από το Ιράν. "Είναι τρομοκρατημένος και αγχωμένος, δεν γνωρίζουμε πότε θα ελευθερωθούν", λέει η μητέρα ναυτικού