Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης στην Ισπανία μετά την έξωση μιας 87χρονης γυναίκας από το σπίτι στο οποίο ζούσε επί 71 χρόνια, με την υπόθεσή της να προκαλεί οργή στην Ισπανία και να μετατρέπεται σε σύμβολο της στεγαστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
Περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση, συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην Ισπανία, η οποία μεγάλωνε όσο περνούσαν οι ώρες, αναγκάζοντας την αστυνομία να διακόψει την κυκλοφορία στην οδό General Martínez Campos.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονταν πολλοί νέοι, ενώ δεκάδες αστυνομικοί με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.
"Το ρετιρέ της Αγιούσο στη Μαρικαρμέν!" και "Ντροπή! Ντροπή!" ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούγονταν στους δρόμους.
🔴 ÚLTIMA HORA | Más de 10.000 personas se concentran en estos momentos en Madrid en apoyo a Maricarmen y por el problema de la vivienda según las primeras cifras de Delegación de Gobierno. #MalasLenguas pic.twitter.com/8cqn78Be0D
— Malas Lenguas (@MalasLenguas_Tv) September 23, 2026
Αφορμή για τη μαζική αντίδραση αποτέλεσε η έξωση της Μαρικαρμέν Αμπασκάλ, μιας 87χρονης που ζούσε από τα 16 της χρόνια στο ίδιο διαμέρισμα, στη συνοικία Ρετίρο, στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας.
Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στην τέταρτη προσπάθεια εκτέλεσης της έξωσης, αστυνομικοί την απομάκρυναν από το σπίτι με φορείο, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί απ' έξω. Εδώ και μήνες γείτονες, ακτιβιστές και άνθρωποι του πολιτισμού προσπαθούσαν να αποτρέψουν την απομάκρυνσή της.
Το πρώτο βράδυ μακριά από το σπίτι όπου πέρασε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της, η 87χρονη το πέρασε στο νοσοκομείο Gregorio Marañón, όπου νοσηλεύεται με εξάντληση, στρες και άγχος.
Ισπανία: "Η στέγη είναι δικαίωμα, όχι περιουσιακό στοιχείο"
Η περίπτωση της Μαρικαρμέν άγγιξε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την ισπανική κοινωνία, καθώς το κόστος στέγασης έχει καταστεί δυσβάσταχτο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στην περιφέρεια της Μαδρίτης πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο τρεις εξώσεις την ημέρα, όμως η συγκεκριμένη υπόθεση εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για το κίνημα υπέρ του δικαιώματος στη στέγη.
"Η στέγη είναι δικαίωμα, όχι περιουσιακό στοιχείο", δήλωσε ο Ροντρίγκο, ένας από τους φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Η 25χρονη νοσηλεύτρια Μαρίνα Μαρτίν περιέγραψε από την πλευρά της το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι: "Είναι αδύνατο να αγοράσεις σπίτι και η ενοικίαση είναι πραγματικά δύσκολη. Όλα σου τα χρήματα πηγαίνουν στο ενοίκιο και μετά δεν μένει σχεδόν τίποτα για τα υπόλοιπα έξοδα".
Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στη Μαδρίτη. Η πλατφόρμα #Niundesahuciomás ("Ούτε μία έξωση ακόμη") κάλεσε σε παράλληλες κινητοποιήσεις στην Άβιλα, τη Βαρκελώνη, το Κάδιθ, το Οβιέδο, τη Σεβίλλη και τη Βαλένθια.
Unas 15.000 personas se han concentrado este miércoles frente al polémico ático adquirido por la Comunidad de Madrid para reclamar que el inmueble sea destinado a Maricarmen, la mujer de 87 años desahuciada horas antes de la vivienda de Retiro
— EL MUNDO (@elmundoes) September 23, 2026
Aunque los efectivos policiales han… pic.twitter.com/4F3ch0iVwU
Έξωση στην Ισπανία: Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ
Η έξωση προκάλεσε και πολιτική σύγκρουση. Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε την υπόθεση "μια κοινωνική τραγωδία που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως χώρα", επιρρίπτοντας ευθύνες στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης.
Η υπουργός Στέγασης Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ Γκαρθία έκανε λόγο για τις συνέπειες της "άγριας κερδοσκοπίας", κατηγορώντας τις αρχές ότι "στρώνουν το κόκκινο χαλί στα κοράκια και στους κερδοσκόπους".
Από 500 ευρώ, το ενοίκιο εκτοξεύτηκε στα 2.650
Η ιστορία πίσω από την έξωση ξεκινά δεκαετίες πριν. Το μισθωτήριο με ελεγχόμενο ενοίκιο είχε υπογράψει ο πατέρας της Μαρικαρμέν το 1956. Αργότερα πέρασε στη μητέρα της και, μετά τον θάνατό της, στην ίδια.
Η 87χρονη συνέχιζε να πληρώνει κανονικά το ενοίκιο, μέχρι που η σημερινή ιδιοκτήτρια του ακινήτου, η επενδυτική εταιρεία Urbagestión, επιδίωξε να τερματίσει τη μίσθωση. Το ενοίκιο αυξήθηκε από τα 500 στα 2.650 ευρώ τον μήνα και στη συνέχεια μειώθηκε στα 1.650 ευρώ.
Ακόμη και το μειωμένο ποσό, όμως, ήταν μεγαλύτερο από τη μηνιαία σύνταξη των 1.350 ευρώ που λαμβάνει η Μαρικαρμέν.
Η ίδια δικαιώθηκε αρχικά δικαστικά, όμως η απόφαση ανατράπηκε σε δεύτερο βαθμό και τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ των ιδιοκτητών.
Λίγο πριν από την έξωση, γνωστός συγγραφέας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, προσφέρθηκε να καλύπτει το νέο ενοίκιο της 87χρονης για το υπόλοιπο της ζωής της, όμως η εταιρεία απέρριψε την πρόταση. Σύμφωνα με την υπουργό Στέγασης, απορρίφθηκε ακόμη και πρόταση του υπουργείου να αγοράσει το διαμέρισμα.
"Θέλουν απλώς να τη διώξουν. Δεν θέλουν να ακούσουν για λύσεις", ανέφερε πηγή του υπουργείου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

