Η διαμαρτυρία των μαθητών Λυκείων στη Γαλλία για τις υπερπλήρεις αίθουσες διδασκαλίας, την έλλειψη εκπαιδευτικών και τις υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις, εντάθηκε την Πέμπτη 1/10, με πυρκαγιές να εκδηλώνονται έξω από τα σχολεία και οδοφράγματα σε διάφορες πόλεις.
Πάνω από 160 σχολεία έκλεισαν, ενώ φοιτητές πανεπιστημίων συμμετείχαν στο Παρίσι και τη Μασσαλία στις διαμαρτυρίες που διοργανώθηκαν. Το κίνημα στα Λύκεια, όπου μαθητές ηλικίας 15 έως 18 ετών φοιτούν τα 3 τελευταία έτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία, έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων ατόμων.
![Χάος στη Γαλλία από τις μαθητικές διαδηλώσεις: Χιλιάδες νέοι στους δρόμους - Την Αριστερά κατηγορεί η κυβέρνηση [βίντεο]](https://images.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/7a/7a5b2fcb3e17426fbe5fb2e14344b4c5.jpg?v=1&maxwidth=650&originalwidth=2048&)
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως "αστική βία", ενώ ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνύ προέτρεψε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου όλους τους υπουργούς να αναβάλουν τυχόν ταξίδια σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με πηγή κοντά στον υπουργό.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη κρίσης, η οποία εξέτασε την αναταραχή και τα επεισόδια στα λύκεια της χώρας. Μετά το τέλος, η κυβέρνηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι "πρόκειται για κινητοποίηση που δημιούργησαν η ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν και οι σύμμαχοι της από την άκρα αριστερά".
INFO 🚨🔥🏫 | Comme annoncé, aujourd’hui sera une grosse journée de blocus des lycées. Les premières actions ont eu lieu dans toute la France dès 7 h 30. pic.twitter.com/BkHeVuV87N
— L'infoduNord (@INFODUNORD) October 1, 2026
Η παρουσία τουλάχιστον πέντε βουλευτών του κόμματος του Μελανσόν σε διαφορετικές περιοχές ενώ συγκρούονταν τα ΜΑΤ με νεαρά άτομα, αναρτώντας φωτογραφίες και κατηγορώντας τις αστυνομικές δυνάμεις για "αγριότητα" έχει δημιουργήσει μεγάλη πολιτική ένταση γιατί εντωμεταξύ υπάρχουν πολλοί σοβαροί τραυματισμοί.
Από την περασμένη εβδομάδα, οι μαθητές διοργανώνουν διαδηλώσεις έξω από τα σχολεία για παράπονα που κυμαίνονται από τα ωράρια, τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και την έλλειψη εκπαιδευτικών έως τις καυτές αίθουσες κατά τη διάρκεια των φετινών καυσώνων. Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα από τα προάστια του Παρισιού, και η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει πολιτικούς της ακροαριστεράς ότι ενθαρρύνουν τις αναταραχές.
Η Γαλλική χωροφυλακή καθώς και μονάδες αποκατάστασης τάξης (CRS, τα γαλλικά ΜΑΤ) αλλά και δυνάμεις που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της βίας στις πόλεις (CSI) αναπτύχθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μαθητές, εχουν έχουν ξεκινήσει εσωτερικές έρευνες μετά από κατηγορίες για βία εναντίον τριών μαθητών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ.
🔴 🇫🇷 FRANCE
— Geocrises FR (@geocrises) October 1, 2026
URGENT Le lycée Blaise-Pascal à Rouen est en feu en marge des blocus.
Incendie important à l’entrée de l’établissement, proviseur visé par des tirs de mortiers. Tensions fortes. À suivre.#Rouen #BlaisePascal #Blocus #Lycées https://t.co/mCBEpwRuEf pic.twitter.com/EIGQkGeWIp
Περίπου 340 διαδηλώσεις ήταν σε εξέλιξη μπροστά από Γυμνάσια, με αποτέλεσμα να κλείσουν περισσότερα από 160 εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανέφερε η Αστυνομία.
Οι φοιτητές εντάχθηκαν στις διαμαρτυρίες τους την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε περίπου 30 πανεπιστημιουπόλεις, μεταξύ άλλων στο Παρίσι και στη νότια πόλη της Μασσαλίας, όπως ανέφερε μια φοιτητική ένωση.
🟠 🇫🇷 FRANCE
— Geocrises FR (@geocrises) September 29, 2026
ALERTE Journée noire : blocus de lycées et tensions dans plusieurs villes, en parallèle de la grève de la fonction publique. Des débordements sont signalés à Saint-Denis, Nice, dans l’agglomération lyonnaise, à Paris, Lille, Grenoble et Toulouse. À Saint-Denis,… pic.twitter.com/hzN6cFLaa3
Ο υποδιευθυντής και άλλα δύο μέλη του προσωπικού του Λυκείου "Βικτόρ Ουγκό" στη Μασσαλία, ψεκάστηκαν από "άτομα που έβαζαν βενζίνη σε δοχεία", διευκρίνισε η διεύθυνση του σχολείου. Οι δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης διακόπηκαν.

Στη βόρεια πόλη της Καέν, η 16χρονη Μαέλ είπε ότι θα ήθελε όσοι βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων να διαμαρτύρονται "με λόγια" αντ’ αυτού.
"Διαδηλώνουμε ενάντια στις υπερπλήρεις τάξεις, ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση που ξοδεύει εκατομμύρια για θήκες κατά των κινητών τηλεφώνων, αλλά δεν επενδύει στη θέρμανση, στον κλιματισμό ή στους μισθούς των καθηγητών μας", σημείωσε, αφού η κυβέρνηση, στην αρχή του σχολικού έτους, απαγόρευσε τα smartphones στα σχολεία.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 1, 2026
83 police officers and 32 teachers injured in the school riots in France so far pic.twitter.com/bUQQN20FZD
Γαλλία: "Μηδενικός προϋπολογισμός"
Στη βορειοδυτική πόλη της Ναντ οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να παρέμβουν για να σβήσουν μια φωτιά στην είσοδο ενός Λυκείου "μετά από συγκέντρωση που σημαδεύτηκε από βία εναντίον του προσωπικού", ανέφερε η Περιφερειακή Επιτροπή Εκπαίδευσης.
Οι Αρχές ανέφεραν περιστατικά βίας κοντά σε Λύκεια, κυρίως στη Ναντ, αποδίδοντας την ευθύνη σε "βίαια άτομα" που "ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους μαθητές για να διαπράξουν πράξεις βανδαλισμού".

Στη βορειοανατολική πόλη του Στρασβούργου δόθηκε εντολή να σταματήσουν τα τραμ για να "περιοριστούν οι κινήσεις των ταραχοποιών και των διαδηλωτών", ανέφερε ο περιφερειακός νομάρχης.
Ο Ραφαέλ, ένας 17χρονος που δεν έδωσε το επώνυμό του από φόβο για αντίποινα, βρισκόταν μεταξύ των διαδηλωτών έξω από ένα σχολείο στο Στρασβούργο, όπου ορισμένοι έστησαν φράγματα για να εμποδίσουν τις κοντινές γραμμές του τραμ.
"Είμαστε 35 μαθητές ανά τάξη. Με 35°C το καλοκαίρι, η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες και σε ορισμένες αίθουσες υπάρχουν διαρροές νερού", τόνισε ο νεαρός και πρόσθεσε: "Το κτίριο καταρρέει, η καφετέρια είναι πολύ μικρή. Ο προϋπολογισμός είναι μηδενικός, οι πόροι ανύπαρκτοι, δεν υπάρχουν αρκετοί επιτηρητές".
Sauvagerie policière à Lyon et Mulhouse.
— Thomas Portes (@Portes_Thomas) September 30, 2026
Il est temps d’en finir avec la France de Macron. pic.twitter.com/1k5ANLsODN
Κοντά εκεί, μαθητές φωτογραφήθηκαν μπροστά από καμμένους σκουπιδοτενεκέδες, κρατώντας την πινακίδα με το όνομα του σχολείου τους, που είχαν ξεκολλήσει από τη στάση του τραμ.
Στη νότια πόλη της Τουλούζ, εκατοντάδες νέοι κατέκλυσαν τις γραμμές του τραμ, μερικοί ανατρέποντας σκουπιδοτενεκέδες και βάζοντας φωτιές, εκτοξεύοντας αντικείμενα, ή σπάζοντας στάσεις λεωφορείων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Στη βόρεια πόλη της Λιλ, δημοσιογράφοι του AFP είδαν νέους που φορούσαν μαύρα φούτερ με κουκούλα να καταστρέφουν τα τζάμια μιας στάσης λεωφορείου. Οι πυροσβέστες παρενέβησαν για να σβήσουν τις φλόγες σε αναποδογυρισμένους κάδους απορριμμάτων που είχαν πυρποληθεί.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) ότι ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις.
Ωστόσο, ο υποψήφιος του LFI για τις προεδρικές εκλογές του 2027, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, δήλωσε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ότι το κόμμα του "κάλεσε σε μη βίαιες μεθόδους αγώνα".

Από την πλευρά του, ο συντονιστής του LFI, Μανουέλ Μπομπάρ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "βυθίζεται στη συνωμοσιολογία". Όπως τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Ο πρωθυπουργός θα ήταν προτιμότερο να παραιτηθεί παρά να παίζει τη στρατηγική της φθοράς και της πρόκλησης".
Και στο γειτονικό Βέλγιο σημειώθηκαν διαδηλώσεις και ζημιές σε μερικά σχολεία, στην ανατολική πόλη της Λιέγης, σύμφωνα με την Αστυνομία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
![Χάος στη Γαλλία από τις μαθητικές διαδηλώσεις: Χιλιάδες νέοι στους δρόμους - Την Αριστερά κατηγορεί η κυβέρνηση [βίντεο] - εικόνα 5](https://images.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/fbc/1200x630/crop/both/e7/e7dcd5532c6548319c4792a7a9997f63.jpg?width=300&height=200&mode=crop&anchor=topcenter)