Στροφή κάνει η κυβέρνηση της Κίνας μετά τις μαζικές και πολυήμερες διαδηλώσεις κατά της ασφυκτικής πολιτικής "μηδενικού Covid" που εφάρμοζει από την αρχή της πανδημίας το Πεκίνο. Τα πολιτικά συνθήματα με τα οποία οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ και τη διενέργεια εκλογών είχαν αποτέλεσμα.
Ήδη έχουν γίνει ανακοινώσεις για την χαλάρωση ορισμένων περιορισμών παρά τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά.
Σε δεκάδες συνοικίες στη Σαγκάη και τη Γκουανγκζού, πόλεις όπου καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων, παύει το μέτρο της καραντίνας από σήμερα, Πέμπτη.
Ο αντιπρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "νέα κατάσταση".

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Κίνας, Σουν Τσουνλάν, που κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ότι "η ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένειες εξασθενεί" σηματοδοτεί την ευρύτερη στροφή που φαίνεται ότι ετοιμάζει το Πεκίνο.
"Η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση και αναλαμβάνει νέα καθήκοντα στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας καθώς η παθογένεια του ιού Όμικρον εξασθενεί, περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και έχει συσσωρευτεί εμπειρία στον περιορισμό του ιού", είπε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Οι δηλώσεις αυτές είναι σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή που μέχρι πρότινος ακολουθούσε το Πεκίνο υποστηρίζοντας ότι η χώρα έπρεπε να μείνει σταθερή στην αυστηρή πολιτική μηδενικού Covid.

Η πυρκαγιά με δέκα νεκρούς στην δυτική Κίνα: Η σπίθα για την κοινωνική ανάφλεξη
Οι αντιδράσεις, οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τις αρχές ξέσπασαν μετά την πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ με δέκα νεκρούς την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι οι επί μακρόν επιβαλλόμενοι περιορισμοί για τον περιορισμό του κορονοϊού στην πόλη, συνέβαλαν στους θανάτους, αν και οι αρχές το αρνούνται.
Οι πολυήμερες εκτεταμένες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Κίνας, υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό υπό τα αυστηρά μέτρα αστυνομικής καταστολής.
Ειδικότερα στην πόλη Γκουανγκζού η κυβέρνηση απέσυρε τα μέτρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Αλλαγές σημειώνονται και στο Πεκίνο, όπου σε όσους είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα επιτρέπεται να απομονώνονται στο σπίτι χωρίς να ενεργοποιούνται τα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία ολόκληρα κτίρια και συγκροτήματα κατοικιών σφραγίζονταν ορισμένες φορές ως αποτέλεσμα και μόνο ενός θετικού κρούσματος .
Ο πρώην συντάκτης των κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης Χου Ξιτζίν, ο οποίος σχολιάζει υπέρ του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Twitter, επιμένει ότι οι κινήσεις αυτές έδειξαν ότι η Κίνα πλέον "επιταχύνει για να αποφύγει τα lockdown μεγάλης κλίμακας".
If you believe that Hu Xijin, the former chief editor of Global Times, is a credible voice for Beijing, please read what he said here. https://t.co/d1R3bcgkfw
— Shanghai Macro Strategist (@ShanghaiMacro) November 29, 2022
Μετά την άρση των μέτρων lockdown σε πολλές περιοχές της Γκουανγκζού, ο Λιτζίν Χονγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen, είπε χαρακτηριστικά ότι "θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακάμψει η πόλη. Ωστόσο, είναι φοβερό ότι θα ξαναδούμε την πόλη Γκουανγκζού".
Η Κίνα κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες τον υψηλότερο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων Covid από την έναρξη της πανδημίας - με περισσότερα από 36.000 κρούσματα την Τετάρτη.
Ωστόσο, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι ελάχιστοι για μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι θάνατοι είναι λίγο περισσότεροι από 5.200 από την έναρξη της πανδημίας.
Αυτό ισοδυναμεί με τρεις θανάτους από Covid σε κάθε εκατομμύριο στην Κίνα, σε σύγκριση με 3.000 ανά εκατομμύριο στις ΗΠΑ και 2.400 ανά εκατομμύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr