Σε λαϊκό προσκύνημα τέθηκε σήμερα, Δευτέρα στο Βελιγράδι η σορός του Ράτκο Μλάντιτς, του πρώην στρατηγού των Σερβοβοσνίων, ο οποίος πέθανε ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Χάγη, για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η δημόσια απόδοση τιμών στον Μλάντιτς προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είχε προειδοποιήσει το Βελιγράδι να μην προχωρήσει σε δημόσια εξύμνηση ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, την πρώτη που αναγνωρίστηκε δικαστικά στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στη μικρή ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Λουκά, στη σερβική πρωτεύουσα, προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον Μλάντιτς, ο οποίος εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως ήρωας από πολλούς Σέρβους.
Πάνω στο φέρετρό του είχαν τοποθετηθεί το στρατιωτικό του πηλήκιο και το ξίφος του, ενώ γύρω του στέκονταν άνδρες με στρατιωτικές στολές παραλλαγής.
Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στη Σερβία, ο Μλάντιτς αναμένεται να ταφεί με πλήρεις στρατιωτικές τιμές, ενώ τη νεκρώσιμη ακολουθία θα τελέσει ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πορφύριος.
Μια κηδεία με τη βούλα της κυβέρνησης

Αν και τυπικά την οργάνωση της κηδείας ανέλαβε η οικογένειά του, η σερβική κυβέρνηση απέστειλε την περασμένη εβδομάδα αεροσκάφος για να μεταφέρει τη σορό του από τη Χάγη στο Βελιγράδι. Στρατιώτες μετέφεραν το φέρετρο, το οποίο ήταν καλυμμένο με τη σερβική σημαία, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στρατιωτική τελετή σε επίσημη εγκατάσταση του σερβικού στρατού.
Η Σερβία, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει δεχθεί έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο τιμά τον Μλάντιτς μετά τον θάνατό του.
Η επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε., Μάρτα Κος, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Σερβία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε τις επικρίσεις και κατηγόρησε την Μάρτα Κος ότι "λέει ψέματα".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
