Follow us

Σκωτία: Τα 300 χρόνια μιας δύσκολης Ένωσης

Η Σκωτία κατέκτησε την Αγγλία και κατακτήθηκε από αυτήν. Η ιστορία δύο βασιλείων που ενώθηκαν και δύο λαών που απλώς συγκατοικούν στο ίδιο νησί.

Χάρης Ξενάριος
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΞΕΝΑΡΙΟς
Σκωτία: Τα 300 χρόνια μιας δύσκολης Ένωσης

Μπορεί η Σκωτία να είναι στενά συνδεδεμένη με την Αγγλία τα τελευταία 307 χρόνια, όμως ποτέ δεν έπαψε να είναι μια ξεχωριστή χώρα, με έναν διαφορετικό λαό από αυτόν της Αγγλίας και έναν διαφορετικό πολιτισμό.

Η Σκωτία ήταν ανεξάρτητο κράτος από τους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους. Οι περισσότεροι ιστορικοί τοποθετούν την ίδρυση του Βασιλείου της Σκωτίας το 843 μ.Χ. επί ηγεσίας του Κένεθ ΜακΑλπιν. Οι Άγγλοι με αλλεπάλληλες εισβολές προσπάθησαν κατακτήσουν τους βόρειους γείτονές τους, χωρίς ποτέ να το καταφέρουν.

Όταν η Σκωτία κατέκτησε ειρηνικά την Αγγλία

Σκωτία: Τα 300 χρόνια μιας δύσκολης Ένωσης
Ιάκωβος Στ'

Στις αρχές του 17ου αιώνα, στη Σκωτία βασίλευε ο Ιάκωβος Στ' και στην Αγγλία η Ελισάβετ Α'. Η Ελισάβετ – η αποκαλούμενη και «Παρθένος Βασίλισσα» δεν είχε νόμιμο διάδοχο. Στα τελευταία χρόνια της βασιλείας της είχε αναθέσει στον πρωθυπουργό της Ρόμπερτ Σεσίλ να συναντήσει μυστικά τον βασιλιά της Σκωτίας και να τον πείσει να αναλάβει και το δικό της βασίλειο μετά τον θάνατό της. Ετσι κι έγινε! Στις 24 Μαρτίου του 1603, η Ελισάβετ πεθαίνει και την ίδια μέρα ο Ιάκωβος Στ' γίνεται Βασιλιάς της Αγγλίας ως Ιάκωβος Α' και μεταφέρει την έδρα του στο Λονδίνο. Παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν να έχουν τον ίδιο αρχηγό κράτους, παρέμειναν ανεξάρτητες – έστω και τυπικά - για ακόμη 104 χρόνια.

Η δύσκολη ένωση

Το 1707 με την υπογραφή μια σειράς συνθηκών, τα δύο βασίλεια ενώθηκαν σχηματίζοντας το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Πάντως οι Σκωτσέζοι δεν ξέχασαν ποτέ την διαφορετικότητά τους και την διεκδικούσαν επίμονα και ειρηνικά. Το «κίνημα για την αυτοδιοίκηση» με στόχο την ιδύση μιας εθνοσυνέλευσης ανεξάρτητης από το βρετανικό κοινοβούλιο του Λονδίνου, έκανε την εμφάνισή του το 1853. Δύο χρόνια αργότερα η κυβέρνηση του Λονδίνου δημιούργησε το υπουργείο Σκωτίας.

Χερμπερτ Ασκουιθ
Χερμπερτ Ασκουιθ

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Βρετανίας Χερμπερτ Ασκουιθ συνέλαβε την ιδέα της «εξ ολοκλήρου αυτοδιοίκησης», με την καθιέρωση ενός γνήσιου ομοσπονδιακού συστήματος, στο οποίο η Αγγλία και η Σκωτία θα απολαμβάνουν ευρείας αυτονομίας και αυτοδιοίκησης, αλλά θα δρουν ως μια χώρα σε ζητήματα κοινού συμφέροντος. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο, αλλά ξεχάστηκε λόγω του ξεσπάσματος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το πετρέλαιο είναι της Σκωτίας»

Το 1949, η Βρετανία δεν είχε πια καμία σχέση με την Αυτοκρατορία πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η διαδικασία της απο-αποκιοποίησης βρισκόταν προ των πυλών. Ο Τζον ΜακΚόρμικ συνέταξε το λεγόμενο «Σύμφωνο της Σκωτίας» με το οποίο ζητούσε ευρεία αυτοδιοίκηση από το Λονδίνο. Το κείμενο υπέγραψαν δύο εκατομμύρια Σκωτσέζοι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, αλλά αγνοήθηκε από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα.

Σκωτία: Τα 300 χρόνια μιας δύσκολης Ένωσης - εικόνα 3

Το 1967 το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας εκλέγει τον πρώτο βουλευτή του στο κοινοβούλιο. Τρία χρόνια αργότερα, το κόμμα εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που μόλις είχαν ανακαλυφθεί για να διακηρύξει ότι «Αυτό το πετρέλαιο ανήκει στη Σκωτία», κερδίζοντας μια διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία και όλο και περισσότερες έδρες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

1979: Το πρώτο δημοψήφισμα

Οι Σκωτσέζοι πολιτικοί εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές αδυναμίες των κυβερνήσεων του Λονδίνου που «διψούσαν» για υποστήριξη πέτυχαν την διενέργεια δημοψηφίσματος με ζητούμενο την «αυτοδιοίκηση» της χώρας τους. Υπέρ της αυτοδιοίκησης τάχθηκε το 52% των ψηφοφόρων, αλλά στις κάλπες προσήλθε μόλις το 32,9% των Σκωτσέζων, γεγονός που η κυβέρνηση του Λονδίνου εκμεταλλεύτηκε για να ακυρώσει το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για απάθεια των εκλογέων.

1997: Επιτέλους Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο

Από το 1979 έως το 1997 η «σιδηρά» διακυβέρνηση της Μάρκαρετ Θάτσερ και η προβληματική πολιτική του Τζον Μέιτζορ, έκαναν το ζήτημα της Σκωτίας να μοιάζει μακρινό και ξεχασμένο. Όμως η νίκη των Εργατικών του Τόνι Μπλέρ έφερε την αλλαγή. Ο υπουργός Σκωτίας Ντόναλντ Ντιούαρ, συμφώνησε στην διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με στόχο την ίδρυση Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου. Υπέρ τάχθηκε το 74,3% των πολιτών. Τον Μάιο του 1999 διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του σώματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΤΟ "MANIFESTO" 28 Ιουν 2022 | 16:38

Νάντια Βαλαβάνη: "Βόμβες" για την "περηφάνη διαπραγμάτευση" του 2015 και τις γεμάτες σακούλες σκουπιδιών με ευρώ

Οι μέρες των capital controls και του δημοψηφίσματος όπως τις έζησε η Νάντια Βαλαβάνη έως την παραίτησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ 27 Ιουν 2022 | 06:49

Βρετανία: Εκρηξη σε κατοικία του Μπέρμιγχαμ - Πληροφορίες για νεκρούς [βίντεο]

Ενα σπίτι καταστράφηκε και άλλα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από έκρηξη που σημειώθηκε σε κατοικία στο Μπέρμιγχαμ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 26 Ιουν 2022 | 19:05

Τι απαντά ο πρίγκιπας Κάρολος για τα 3 εκατ. ευρώ σε βαλίτσα από το Κατάρ: Ηταν δωρεές για φιλανθρωπικές οργανώσεις

Οι σακούλες και οι βαλίτσες με τα 3 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν άμεσα σε μια από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του πρίγκιπα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΓΚΑΛΙ 24 Ιουν 2022 | 14:10

Πονοκέφαλος για τον Μπόρις Τζόνσον και στη Ρουάντα: Απέναντί του ακόμα και ο Κάρολος για το σχέδιο "εξαγωγής μεταναστών"

Του γύρισαν την πλάτη Ινδία και Αυστραλία - Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών έστειλαν αντιπροσώπους τους.

ΤΙΒΕΡΤΟΝ ΚΑΙ ΧΟΝΙΤΟΝ 24 Ιουν 2022 | 07:51

Bρετανία: Διπλή ταπεινωτική ήττα για τους Συντηρητικούς του Τζόνσον σε τοπικές εκλογές

Οι συντηρητικοί έχασαν την μία έδρα από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες κι άλλη μία από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό κόμμα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 22 Ιουν 2022 | 17:43

Συναγερμός στη Βρετανία: Εντοπίστηκε ιός πολιομυελίτιδας στα λύματα στο Λονδίνο

Οι Αρχές Δημόσιας Υγείας εντόπισαν πρώτη φορά τον Φλεβάρη ιό πολιομυελίτιδας στα λύματα στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.300 ΑΤΟΜΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ 22 Ιουν 2022 | 11:46

Η πρώτη αποζημίωση για θάνατο από εμβόλιο AstraZeneca στη Βρετανία: Πώς 48χρονος μουσικός πέθανε 8 μέρες μετά

Μεγάλη αποζημίωση θα λάβει γυναίκα στη Βρετανία που έχασε τον αρραβωνιαστικό της από παρενέργειες του εμβολίου Astra Zeneca.

ΘΑ ΚΟΡΥΦΩΘΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 22 Ιουν 2022 | 11:35

Ιστορικό υψηλό 40 ετών για τον πληθωρισμό στη Βρετανία - Εφτασε το 9.1%

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από το 9% τους ερχόμενους μήνες στη Βρετανία.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ 21 Ιουν 2022 | 12:01

Βρετανία: Παραλύει η χώρα από την μεγαλύτερη απεργία στους σιδηροδρόμους εδώ και 30 χρόνια

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η κινητοποίηση θα πλήξει τις επιχειρήσεις ενώ συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία.

ΤΟ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 21 Ιουν 2022 | 08:44

Premier League: Οι ιστορίες της πρεμιέρας

Η Premier League έρχεται από τον Αύγουστο στα κανάλια Novasports και οι αναμετρήσεις της πρεμιέρας έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.

ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ 20 Ιουν 2022 | 21:44

Γλυπτά Παρθενώνα: "Δεξιά εθνικιστική η κυβέρνηση της Βρετανίας, χαίρεται που έχει μερικά από τα Μάρμαρά σας"

Ο Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κατακεραυνώνει τον Τζόνσον.

"ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" 20 Ιουν 2022 | 13:47

Αγγλόφωνα ΜΜΕ εξυμνούν την Τήνο: Δεν υπάρχει μέρος σαν αυτό το ελληνικό νησί

"Δεν υπάρχει μέρος σαν αυτό το ελληνικό νησί", δηλώνει αγγλόφωνο μέσο για την Τήνο.

"ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ" 19 Ιουν 2022 | 18:25

Βρετανία: Ανησυχία από την εκτίμηση του αρχηγού στρατού - Να ετοιμαστούμε πάλι για πόλεμο στην Ευρώπη

Τρόμος από την εκτίμηση του αρχηγού του βρετανικού στρατού ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία. "Να ετοιμαστούμε να πολεμήσουμε ξανά στην Ευρώπη", τονίζει.