Σκωτία: Τα 300 χρόνια μιας δύσκολης Ένωσης

Η Σκωτία κατέκτησε την Αγγλία και κατακτήθηκε από αυτήν. Η ιστορία δύο βασιλείων που ενώθηκαν και δύο λαών που απλώς συγκατοικούν στο ίδιο νησί.

Χάρης Ξενάριος
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΞΕΝΑΡΙΟς
Σκωτία: Τα 300 χρόνια μιας δύσκολης Ένωσης

Μπορεί η Σκωτία να είναι στενά συνδεδεμένη με την Αγγλία τα τελευταία 307 χρόνια, όμως ποτέ δεν έπαψε να είναι μια ξεχωριστή χώρα, με έναν διαφορετικό λαό από αυτόν της Αγγλίας και έναν διαφορετικό πολιτισμό.

Η Σκωτία ήταν ανεξάρτητο κράτος από τους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους. Οι περισσότεροι ιστορικοί τοποθετούν την ίδρυση του Βασιλείου της Σκωτίας το 843 μ.Χ. επί ηγεσίας του Κένεθ ΜακΑλπιν. Οι Άγγλοι με αλλεπάλληλες εισβολές προσπάθησαν κατακτήσουν τους βόρειους γείτονές τους, χωρίς ποτέ να το καταφέρουν.

Όταν η Σκωτία κατέκτησε ειρηνικά την Αγγλία

Σκωτία: Τα 300 χρόνια μιας δύσκολης Ένωσης
Ιάκωβος Στ'

Στις αρχές του 17ου αιώνα, στη Σκωτία βασίλευε ο Ιάκωβος Στ' και στην Αγγλία η Ελισάβετ Α'. Η Ελισάβετ – η αποκαλούμενη και «Παρθένος Βασίλισσα» δεν είχε νόμιμο διάδοχο. Στα τελευταία χρόνια της βασιλείας της είχε αναθέσει στον πρωθυπουργό της Ρόμπερτ Σεσίλ να συναντήσει μυστικά τον βασιλιά της Σκωτίας και να τον πείσει να αναλάβει και το δικό της βασίλειο μετά τον θάνατό της. Ετσι κι έγινε! Στις 24 Μαρτίου του 1603, η Ελισάβετ πεθαίνει και την ίδια μέρα ο Ιάκωβος Στ' γίνεται Βασιλιάς της Αγγλίας ως Ιάκωβος Α' και μεταφέρει την έδρα του στο Λονδίνο. Παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν να έχουν τον ίδιο αρχηγό κράτους, παρέμειναν ανεξάρτητες – έστω και τυπικά - για ακόμη 104 χρόνια.

Η δύσκολη ένωση

Το 1707 με την υπογραφή μια σειράς συνθηκών, τα δύο βασίλεια ενώθηκαν σχηματίζοντας το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Πάντως οι Σκωτσέζοι δεν ξέχασαν ποτέ την διαφορετικότητά τους και την διεκδικούσαν επίμονα και ειρηνικά. Το «κίνημα για την αυτοδιοίκηση» με στόχο την ιδύση μιας εθνοσυνέλευσης ανεξάρτητης από το βρετανικό κοινοβούλιο του Λονδίνου, έκανε την εμφάνισή του το 1853. Δύο χρόνια αργότερα η κυβέρνηση του Λονδίνου δημιούργησε το υπουργείο Σκωτίας.

Χερμπερτ Ασκουιθ
Χερμπερτ Ασκουιθ

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Βρετανίας Χερμπερτ Ασκουιθ συνέλαβε την ιδέα της «εξ ολοκλήρου αυτοδιοίκησης», με την καθιέρωση ενός γνήσιου ομοσπονδιακού συστήματος, στο οποίο η Αγγλία και η Σκωτία θα απολαμβάνουν ευρείας αυτονομίας και αυτοδιοίκησης, αλλά θα δρουν ως μια χώρα σε ζητήματα κοινού συμφέροντος. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο, αλλά ξεχάστηκε λόγω του ξεσπάσματος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το πετρέλαιο είναι της Σκωτίας»

Το 1949, η Βρετανία δεν είχε πια καμία σχέση με την Αυτοκρατορία πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η διαδικασία της απο-αποκιοποίησης βρισκόταν προ των πυλών. Ο Τζον ΜακΚόρμικ συνέταξε το λεγόμενο «Σύμφωνο της Σκωτίας» με το οποίο ζητούσε ευρεία αυτοδιοίκηση από το Λονδίνο. Το κείμενο υπέγραψαν δύο εκατομμύρια Σκωτσέζοι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, αλλά αγνοήθηκε από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα.

Σκωτία: Τα 300 χρόνια μιας δύσκολης Ένωσης - εικόνα 3

Το 1967 το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας εκλέγει τον πρώτο βουλευτή του στο κοινοβούλιο. Τρία χρόνια αργότερα, το κόμμα εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που μόλις είχαν ανακαλυφθεί για να διακηρύξει ότι «Αυτό το πετρέλαιο ανήκει στη Σκωτία», κερδίζοντας μια διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία και όλο και περισσότερες έδρες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

1979: Το πρώτο δημοψήφισμα

Οι Σκωτσέζοι πολιτικοί εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές αδυναμίες των κυβερνήσεων του Λονδίνου που «διψούσαν» για υποστήριξη πέτυχαν την διενέργεια δημοψηφίσματος με ζητούμενο την «αυτοδιοίκηση» της χώρας τους. Υπέρ της αυτοδιοίκησης τάχθηκε το 52% των ψηφοφόρων, αλλά στις κάλπες προσήλθε μόλις το 32,9% των Σκωτσέζων, γεγονός που η κυβέρνηση του Λονδίνου εκμεταλλεύτηκε για να ακυρώσει το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για απάθεια των εκλογέων.

1997: Επιτέλους Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο

Από το 1979 έως το 1997 η «σιδηρά» διακυβέρνηση της Μάρκαρετ Θάτσερ και η προβληματική πολιτική του Τζον Μέιτζορ, έκαναν το ζήτημα της Σκωτίας να μοιάζει μακρινό και ξεχασμένο. Όμως η νίκη των Εργατικών του Τόνι Μπλέρ έφερε την αλλαγή. Ο υπουργός Σκωτίας Ντόναλντ Ντιούαρ, συμφώνησε στην διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με στόχο την ίδρυση Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου. Υπέρ τάχθηκε το 74,3% των πολιτών. Τον Μάιο του 1999 διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του σώματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΠΡΙΝ 70 ΧΡΟΝΙΑ O ΘΕΣΜΟΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ 30 Ιουλ 2020 | 13:22

GP Μ. Βρετανίας: Επιστροφή στο σπίτι

H ατμόσφαιρα δεν αλλάζει, όποιες κι αν είναι οι στροφές.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ 30 Ιουλ 2020 | 12:33

Λύθηκε το μυστήριο του Στόουνχετζ - Από που μετέφεραν τους ογκόλιθους

Το μυστήριο της μεταφοράς των ογκόλιθων του Στόουνχετζ λύθηκε. Πως κατασκευάστηκε το διάσημο νεολιθικό μνημείο.

ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙΣΙΡ 28 Ιουλ 2020 | 10:11

Βρετανία: Δημοπρατήθηκε κασελάκι με σύνεργα εξόντωσης... βρυκόλακα [εικόνες]

Ένα περίτεχνο κασελάκι με σύνεργα για την εξόντωση βρυκόλακα κατακυρώθηκε σε αγοραστή μετά από διαδικτυακή δημοπρασία.

ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 27 Ιουλ 2020 | 21:43

Κορονοϊός: Γάτος βρέθηκε θετικός στη Βρετανία - Το πρώτο κατοικίδιο στη χώρα που μολύνθηκε

Σύμφωνα με τις Αρχές δεν υπάρχει απόδειξη πως ο γάτος μπορεί να μεταδώσει την κορονοϊό στον άνθρωπο

ΕΩΣ ΤΙΣ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 26 Ιουλ 2020 | 15:29

Κορονοϊός: Ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων στην Ισπανία - Ακυρώνει τα ταξίδια στην ηπειρωτική χώρα η TUI

H TUI ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα πακέτα διακοπών της στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τα μέτρα που έλαβε η Βρετανία.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ 25 Ιουλ 2020 | 21:29

Βρετανία: Σε 15νθήμερη καραντίνα θα μπαίνουν οι ταξιδιώτες από την Ισπανία

"Δεύτερο κύμα της Covid-19 εκεί οδήγησε στην απόφαση να αφαιρεθεί η Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών", έγραψε η εφημερίδα Sunday Times.

ΤΖΑΜΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 24 Ιουλ 2020 | 18:22

Τσίπρας για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία της

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος.

ΡΩΣΟΙ ΧΑΚΕΡ 19 Ιουλ 2020 | 19:37

Αγγλος ΥΠΕΞ: Η Ρωσία προσπάθησε να κλέψει τα αποτελέσματα της έρευνας για το εμβόλιο του κορονοϊού

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ καταγγέλει ότι Ρώσοι χάκερ προσπαθούν να κλέψουν την έρευνα για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 2.803 ΤΕΣΤ 18 Ιουλ 2020 | 15:06

Αρνητικά όλα τα τεστ για τον κορονοϊό που έγιναν σε τουρίστες από τη Βρετανία

Στα δρομολόγια περιλαμβάνονταν απευθείας πτήσεις από το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ, περιοχές όπου έχουν καταγραφεί υψηλά επιδημιολογικά φορτία.

ΣΤΟ ΜΠΡΟΟΥΝΤΓΚΕΙΤ ΣΑΙΡΚΛ 18 Ιουλ 2020 | 08:40

Αιματηρό επεισόδιο στη Βρετανία: Μαχαίρωσαν δύο άτομα στο Σίτι του Λονδίνου

"Δεν σχετίζεται με τρομοκρατία", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 17 Ιουλ 2020 | 22:33
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ 16 Ιουλ 2020 | 14:33

"Απόβαση" Βρετανών τουριστών και στο "Ελ. Βενιζέλος" - Επτά απευθείας πτήσεις σήμερα Πέμπτη

Όσοι φτάνουν από τη Βρετανία στην Ελλάδα υπόκεινται σε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συμπλήρωση της φόρμας.

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ 16 Ιουλ 2020 | 12:26

Βρετανία: Ο κορονοϊός μείωσε κατά 649.000 τις θέσεις εργασίας

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο πλήρης αντίκτυπος στην απασχόληση δεν θα γίνει αισθητός πριν τον Οκτώβριο.