Follow us

Ανησυχία για τις φωτιές που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο: Προβλήματα με δασοκομάντος, εναέρια μέσα και γερασμένο στόλο

Με τις πυρκαγιές να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, το επικαιροποιημένο δόγμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται ήδη σε… "μερική εφαρμογή".

ΦΩΤΙΕΣ

Πέντε – Πέντε. Αυτό είναι το… σκορ ανάμεσα στις αλλαγές του φετινού αντιπυρικού σχεδιασμού και τα "θολά" σημεία που τις συνοδεύουν. Οι αερομεταφερόμενοι "Δασοκομάντος" πρώτης απόκρισης των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων), υπερδιπλασιάζονται, όμως γίνονται… πυροσβέστες εδάφους, με 6 Μονάδες να καθηλώνονται και να προσεγγίζουν τα μέτωπα οδικώς. Το πλήρωμα των Πυροσβεστικών Οχημάτων αυξάνεται, τα οχήματα πρώτης κινητοποίησης γίνονται δύο από ένα, όμως ο στόλος παραμένει… "γερασμένος".

Τα εναέρια μέσα θα κινητοποιούνται άμεσα με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, όμως ήδη στην πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά του 2024, χρειάστηκε να ταξιδέψουν από την Αττική, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα μίσθωση και προεγκατάσταση αεροσκαφών και ελικοπτέρων στις βάσεις της επαρχίας. Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες, γίνονται… "Έλληνες" και από την αναμονή συνδρομής σε μεγάλα μέτωπα, μπαίνουν στις… κανονικές βάρδιες. Περισσότερες υπηρεσίες στο πεδίο, μεγαλύτερη… "διασπορά" ευθυνών.

Το επικαιροποιημένο δόγμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται ήδη σε… "μερική εφαρμογή", καθώς οι πρώτες μεγάλες φωτιές, έκαναν ήδη την εμφάνιση τους από τον Απρίλιο, πριν την επίσημη έναρξη της "δύσκολης" όπως χαρακτηρίζεται από τους Πυροσβέστες, αντιπυρικής περιόδου.

Δασοκομάντος… αέρος και εδάφους

Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Τρίπολη, Βόλος, Ρόδος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά. Πρόκειται για τις 10 περιοχές, στις οποίες ιδρύονται νέες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, με στόχο την πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές. Συνολικά 650 "Δασοκομάντος", πρώην εποχικοί πυροσβέστες με εμπειρία στα πύρινα μέτωπα, αφού ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την ειδική εκπαίδευση, αναμένεται από την 1η Μαΐου να στελεχώσουν τις νέες μονάδες, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν αριθμητικά και τις 6 υπάρχουσες, που έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Γιάννενα και Πάτρα. Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το νεοσύστατο σώμα, να αποτελείται εξ΄ ολοκλήρου από αερομεταφερόμενες Μονάδες, με στόχο την άμεση πρώτη απόκριση στα μέτωπα, μετά την αύξηση των ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών και των σημείων εγκατάστασης, θα υπάρχει δυνατότητα για συνολικά 10 αερομεταφερόμενες ομάδες. Οι υπόλοιπες 6 θα κινούνται προς τα μέτωπα με άλλα μέσα, πιθανότατα χάνοντας τη δυνατότητα της γρήγορης προσέγγισης της φωτιάς.

Αντιπυρική από τον… Μάρτιο

"Αυτό που συμβαίνει τον μήνα που διανύουμε είναι πρωτοφανές τόσο σε ένταση όσο και σε αριθμό ενάρξεων πυρκαγιών. Η μειωμένη για την εποχή υγρασία συνέπεια των λιγοστών βροχοπτώσεων δημιούργησε συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης όλων των πυρκαγιών, οι οποίες κατά το πλείστον προέρχονται από καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών", αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Στις 6 Απριλίου, σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, καταγράφηκαν περισσότερες από 70 αγροτοδασικές πυρκαγιές, μέσα σε μόλις 12 ώρες. Πρόκειται για αριθμό που καταγράφεται συνήθως στην "καρδιά" του καλοκαιριού. Άλλες 186 ενάρξεις πυρκαγιών, καταγράφηκαν τις επόμενες τρείς ημέρες! Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με τη συνδρομή εναέριων μέσων, έδιναν μάχη για να σβήσουν τις φλόγες που έκαιγαν γύρω από οικισμούς της Ιεράπετρας στις 6 Απριλίου, ένα ακόμα μέτωπο στην Κρήτη προκάλεσε μεγάλη διασπορά δυνάμεων σε έδαφος και αέρα. Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εκφράζουν ανησυχία, πως ο φόρτος που παρουσιάζεται ήδη από τα μέσα Μαΐου, θα επιβαρύνει το προσωπικό, που εδώ και χρόνια, κάθε καλοκαίρι, βρίσκεται αντιμέτωπο με διαδοχικές "Μέγα-πυρκαγιές" (MEGAFIRES).

Όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια, τη λύση θα κληθούν να δώσουν δυνάμεις Πυρόσβεσης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες με το πρόγραμμα προεγκατάστασης, θα βρεθούν σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Μάλιστα ο φετινός σχεδιασμός, προβλέπει ότι θα βρίσκονται σε "πλήρη" επιχειρησιακή δράση και όχι σε "αναμονή" όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. "Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο της επικινδυνότητας όσο και της αντιμετώπισης γενικότερα των πυρκαγιών της υπαίθρου. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όσο χρειαστεί και όσο απαιτηθεί για να ανταποκριθούμε στο ιερό καθήκον το οποίο υπηρετούμε", σημειώνει ο Κώστας Τσίγκας.

"Διασπορά"… ευθυνών

Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Ένοπλες Δυνάμεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για την διαχείριση της πυρκαγιάς, θα βρίσκονται στο πεδίο των επιχειρήσεων, με βάσει τα όσα προβλέπει ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αφού κρίθηκε αναποτελεσματικός, ο "Όλυμπος", το κινητό επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένεται τη φετινή αντιπυρική περίοδο να στελεχωθεί με επιπλέον άτομα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό. Στο πεδίο μεγάλης έκτασης πυρκαγιών, αναμένεται πλέον να υπάρχει φυσική παρουσία, από υποστηρικτικές ομάδες του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενες από ανώτατους αξιωματικούς. Υποχρεωτική θα είναι εφεξής και η παρουσία υποστηρικτικής ομάδας της Δασικής Υπηρεσίας στο μέτωπο, με στόχο την άμεση συνεργασία με τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Σε πραγματικό χρόνο θα γίνεται η ενημέρωση των Δήμων, για την έναρξη και την εξέλιξη των πυρκαγιών από τα Περιφερειακά Κέντρα (ΠΕΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσω της εφαρμογής CIVIL-ENGAGE, έτσι ώστε να συντονίζονται αποτελεσματικά όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν στο πεδίο. Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων, είναι ο αρτιότερος και αμεσότερος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και ο καταμερισμός ευθυνών με φυσική παρουσία στο πεδίο, κατά την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Ρεκόρ… προστίμων και συλλήψεων

Εκατό πρόστιμα ύψους 52.500 ευρώ και 46 συλλήψεις, μόνο τις δέκα πρώτες ημέρες του 2024, για πρόκληση πυρκαγιών και για καύσεις χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα. Άλλα 132 πρόστιμα μέσα στο Μάρτιο. Οι παραπάνω αριθμοί, μαρτυρούν τους μαζικούς ελέγχους που γίνονται καθημερινά από κλιμάκια της Πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιών. Ανάμεσα στις συλλήψεις, είναι και ο 34χρονος υπαίτιος για την πρώτη μεγάλη δασική φωτιά του 2024 στο Λασίθι, που ξέσπασε λόγω αμέλειας, κατά τη διάρκεια καύσης ξερών κλαδιών σε χωράφι.

Διαβάστε Επίσης

Ο νέος σχεδιασμός, δίνει έμφαση στην επιβολή διοικητικών προστίμων, αλλά και στην αυστηροποίηση τόσο του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν οι αμελείς παραβάτες (500-50.000€), αλλά και των ποινών που προβλέπονται για το έγκλημα του εμπρησμού δάσους. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο, έχει δρομολογήσει την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου καθαρισμών οικοπεδικών χώρων, αλλά και την αναβάθμιση των Ανακριτικών Τμημάτων, τα οποία θα υπάγονται στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών.

Νέος εξοπλισμός με ορίζοντα το 2025

"Τα νέα δεδομένα από μόνα τους δημιουργούν ανάγκες σε όλα τα επίπεδα της δασοπυρόσβεσης και γενικότερα σε όλες τις φυσικές καταστροφές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σαφώς η ενίσχυση σε προσωπικό θα μειώσει τις ώρες υπερεργασίας που απασχολούνται όλοι οι πυροσβέστες ανά την επικράτεια", τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, αναφορικά με τις ανάγκες αύξησης του δυναμικού. Όσον αφορά τον εξοπλισμό και την αναγκαία προμήθεια νέων τεχνολογικών βοηθημάτων, τα στελέχη της Πυροσβεστικής, θα αναγκαστούν για ακόμα μια χρονιά, να επιχειρήσουν με περίπου τα ίδια μέσα, αναμένοντας την υλοποίηση του προγράμματος "ΑΙΓΙΣ", ύψους 2,1 δις, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από το 2025. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί έως το 2030, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, ενώ έχει ζητήσει από την κατασκευάστρια εταιρεία αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών CL-415 της χώρας, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 28 Μαϊ 2024 | 11:38

Καματερό: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην οδό Θηβών

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην περιοχή, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Καματερό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 28 Μαϊ 2024 | 10:48

Κικίλιας για σύλληψη Τούρκου εμπρηστή: Πολλά ερωτήματα για την υπόθεση, όπως και για τις περσινές φωτιές στον Έβρο

Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως για την υπόθεση με τον Τούρκο εμπρηστή έχει επιληφθεί η Αντιτρομοκρατική.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Μαϊ 2024 | 00:12

Λαμία: Απάντηση της "Γιαννίτσης" για το πόρισμα- "Αγνοούμε την ύπαρξή του, αν υπάρχει εμπρησμός να συλληφθούν οι εγκληματίες"

Για την τροφική δηλητηρίαση μαθητών αναφέρει πως τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ήταν τέσσερα.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 27 Μαϊ 2024 | 21:36

Μεγάλη φωτιά σε μάντρα σκαφών στη Βάρη - Επί τόπου ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής [εικόνες - βίντεο]

Στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν σπεύσει και επιχειρούν 9 οχήματα με 27 πυροσβέστες

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Μαϊ 2024 | 19:58

Λαμία: Αύξηση στην αποζημίωση σε περίπτωση πυρκαγιάς ζήτησε το εργοστάσιο 2 μέρες πριν- Ερωτηματικά και με τις κάμερες

Μετά τη δημοσιοποίηση της δηλητηρίασης μαθητών και πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά, φαίνεται να υπάρχει ηλεκτρονική αλληλογραφία με την ασφαλιστική εταιρεία για αύξηση των ασφάλιστρων σε περίπτωση φωτιάς.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Μαϊ 2024 | 17:17

Φωτιά στον Πειραιά: Στις φλόγες τυλίχτηκε εστιατόριο - Προκλήθηκαν υλικές ζημιές [Βίντεο]

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τυλιχτεί στις φλόγες κατάστημα εστίασης επί της Καραΐσκου και Μπουμπουλίνας, στο κέντρο του Πειραιά

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 27 Μαϊ 2024 | 16:14

Φωτιά στην Κερατέα - Μήνυμα 112 για εκκένωση προς Ανάβυσσο

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Κερατέα - Στην περιοχή Δημολάκι η φωτιά - Μήνυμα 112 για εκκένωση προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφόρου Λαυρίου.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27 Μαϊ 2024 | 14:26

Λαμία: Ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά στο εργοστάσιο με τα χαλασμένα σχολικά γεύματα- Δεν ήταν τυχαία λέει η Πυροσβεστική

Η φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων που διέθεσε τα χαλασμένα σχολικά γεύματα ήταν εμπρησμός.

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 27 Μαϊ 2024 | 07:35

Μυστήριο με τον Τούρκο εμπρηστή στον Ασπρόπυργο: Δηλώνει ΛΟΑΤΚΙ, πρόσφυγας και με ψυχικά προβλήματα

"Έφυγα από την Τουρκία γιατί εκεί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα", φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ο Τούρκος εμπρηστής στον Ασπρόπυργο.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 26 Μαϊ 2024 | 22:29

Τρεις ανήλικοι που πετούσαν κροτίδες, προκάλεσαν τη φωτιά στο άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι

Θα σχηματιστεί δικογραφία για τους τρεις ανήλικους και θα αποφασίσει ο Εισαγγελέας αν θα κρατηθούν.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 26 Μαϊ 2024 | 20:30

Φωτιά στο ‘Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι- Σηκώθηκαν και ελικόπτερα [εικόνες, βίντεο]

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα ενώ κινητοποιήθηκαν και δύο ελικόπτερα.

ΕΛΑΣ 26 Μαϊ 2024 | 18:51

Έτσι συνέλαβαν οι ΔΙΑΣ τον Τούρκο εμπρηστή: Είχε μπει παράνομα από τον Έβρο- Πριν ένα μήνα είχε γίνει προσαγωγή

Ο Τούρκος εμπρηστής, ο οποίος είναι γεννηθείς το 1991 δεν έχει κάρτα ασύλου στην κατοχή του αλλά είχε κάνει αίτηση γι αυτήν.

ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 26 Μαϊ 2024 | 14:51