
Βασανισμοί, ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί, σεξουαλική κακοποίηση και κάθε λογής διεστραμμένες δοκιμασίες, σε ζωντανή μετάδοση, με αντάλλαγμα τα χρήματα των συνδρομητών. Η φρίκη του "σκοτεινού" κυβερνοχώρου και των "κλειστών δωματίων" του διαδικτύου, βρίσκει πλέον θέση και θεατές στις δημοφιλείς πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τη δράση των "πρωταγωνιστών" αυτής της ιντερνετικής "μόδας" που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις και κατευθύνσεις, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι αρχές, μετά την δημοσιοποίηση της σοκαριστικής υπόθεσης διαδικτυακής διαπόμπευσης στο Κερατσίνι, με θύματα δύο νεαρούς με νοητική στέρηση.
Όπως σημειώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, "πρόκειται για μια πρωτοφανής διεστραμμένη δραστηριότητα, που συναντάται σπάνια σε εμφανή ιστό και όχι σε κάποιο σε σκοτεινό δωμάτιο του διαδικτύου".
Οι αρχές, εξετάζουν την παράλληλη δραστηριότητα του 42χρονου, κυβερνο-βασανιστή σε "κρυφά" διαδικτυακά δωμάτια, χωρίς να αποκλείεται να ασκηθούν διώξεις και σε άλλα πρόσωπα με αντίστοιχη δράση, ακόμα και σε συνδρομητές, που πλήρωναν αδρά, "παραγγέλνοντας" την διαπόμπευση των δύο θυμάτων.
Από τις έρευνες, έχουν εντοπίσει δύο κανάλια με συνδρομητές σε "σκοτεινές" πλατφόρμες, στα οποία "πρωταγωνιστούν" τα θύματα του 42χρονου. Μάλιστα στο ίδιο μπάνιο, με αυτό που έχει αποτυπωθεί στα βίντεο του YouTube από το σπίτι της οδού Παύλου Φύσσα, έχει καταγραφεί η 21 ετών κοπέλα με τη νοητική στέρηση, να ερωτοτροπεί σε ζωντανή μετάδοση, ακολουθώντας τις online επί πληρωμή οδηγίες των συνδρομητών.
Μια υπόθεση τον χρόνο
Περίπου μια υπόθεση το χρόνο σοκαριστικής δραστηριότητας σε ζωντανές μεταδόσεις γνωστών εφαρμογών, καναλιών του YouTube και δημοφιλών social media, διαχειρίζονται τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συνήθως η παράνομη δραστηριότητα αφορά υποθέσεις πορνογραφίας και όχι εικόνες όμοιες με αυτές που αντίκρισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, να μεταδίδονται από το κολαστήριο της οδού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Τις περισσότερες φορές, για τον εντοπισμό του δράστη οι αστυνομικοί, χρειάζεται να εισχωρήσουν ως συνδρομητές στα κλειστά δωμάτια εφαρμογών του σκοτεινού διαδικτύου, όπως για παράδειγμα το Discord, όπου συνήθως βρίσκουν ασφαλή χώρο οι παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες. Αυτό όμως φαίνεται σταδιακά να αλλάζει, με την φρίκη να μεταφέρεται σε κάθε λογής ανοιχτή πλατφόρμα, με αντάλλαγμα τα πολυπόθητα... views (θεάσεις).
Ο απαγορευμένος ιστότοπος
Στην περίπτωση του 42χρονου YouTuber, υπήρξε ένας σπάνιος συνδυασμός "σκοτεινού" και "φανερού" διαδικτύου, με τις ζωντανές μεταδόσεις να καταλήγουν σε ένα κανάλι με περισσότερους από 20.000 ελεύθερους συνδρομητές! Τα live των βασανισμών και των εξευτελισμών, μεταδίδονταν εκτός από το YouTube και σε μια απαγορευμένη στην Ελλάδα πλατφόρμα ζωντανής ροής, η οποία έδινε την δυνατότητα online πληρωμών στους θεατές των μεταδόσεων.
Οι ακόλουθοι της αρρωστημένης δράσης, πλήρωναν διαφορετικά χρηματικά ποσά προκειμένου να δουν συγκεκριμένες δοκιμασίες, που συνήθως οδηγούσαν στον εξευτελισμό των δύο νεαρών ΑμεΑ (21 και 25 ετών).
Αντίστοιχη πρόσβαση στα βίντεο είχαν και οι χρήστες του YouTube μέσω καναλιού του 42χρονου. Μάλιστα ο προφυλακισμένος άνδρας, είχε αναρτήσει ειδικά βίντεο τα οποία έδιναν οδηγίες στους συνδρομητές του, για να συνδεθούν στην απαγορευμένη ιστοσελίδα όπου λάμβανε χώρα η φρίκη. Σε μια μετάδοση του στο YouTube όπου παρενοχλεί έναν από τους πρωταγωνιστές των διεστραμμένων "παιχνιδιών" του, εκτός στούντιο, προαναγγείλει ένα ακόμα live, το οποίο όμως αυτή τη φορά θα είναι ορατό μόνο στο σκοτεινό διαδίκτυο.
Ο αλγόριθμος δεν ανιχνεύει
"Οι πλατφόρμες έχουν αλγόριθμους ανίχνευσης που συνήθως εντοπίζουν υλικό πορνογραφίας ή σε άλλες περιπτώσεις αν υπάρχουν ενδείξεις ρατσισμού ή ξενοφοβίας. Ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση ο αλγόριθμος δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει τη δραστηριότητα", σημειώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Όπως τονίζουν δεν είναι πάντα δεδομένο ότι η ίδια η πλατφόρμα θα αποβάλει αυτή τη δράση και θα διαγράψει τα βίντεο. "Ίσως μια άλλη εφαρμογή όπως το Facebook θα το είχε βρει και θα είχε καταβάσει τα βίντεο", αναφέρουν έμπειροι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει γνώση για τον τρόπο που λειτουργούν οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι. Την ίδια ώρα, χιλιάδες συνδρομητές και εκατομμύρια θεατές, επέλεξαν να μην μιλήσουν, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό την αρρωστημένη δράση και την φρίκη να αποκτήσουν τρομακτικές διαστάσεις.
Βασανισμοί με τιμοκατάλογο
Περισσότερα από 550 βίντεο βασανισμού. Σχεδόν 23.000 συνδρομητές και πάνω από 12.000.000 θεατές της φρίκης. Πρόκειται για μερικούς από τους τρομακτικούς αριθμούς που αποτυπώνουν τον εφιάλτη που ζούσαν καθημερινά στα χέρια του 42χρονου άνδρα τα δύο θύματα του, ηλικίας 21 και 25 ετών. Είναι ενδεικτικό ότι οι συνδρομητές είχαν... τιμοκατάλογο για τις διεστραμμένες δοκιμασίες και πλήρωναν διαφορετικά ποσά, για το κάθε βασανιστήριο. Ένας από τους διαδικτυακούς ακόλουθους έδωσε 30 ευρώ για ένα γιαούρτωμα, άλλος πλήρωσε 200 ευρώ για χτυπήματα με taser, ενώ ένας συνδρομητής φέρεται να προσέφερε 1.000 ευρώ για... ευθανασία ενός εκ των δύο θυμάτων. Κάθε λογής κακοποίηση, σωματική και λεκτική, είχε μετατραπεί σε ένα αρρωστημένο παιχνίδι για τον 42χρονο, που αναζητώντας επιπλέον θεάσεις και διαδικτυακούς συνδρομητές, βασάνιζε καθημερινά live τα δύο θύματα του στο κολαστήριο της οδού Παύλου Φύσσα.
Οι Εισαγγελικές Αρχές, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν διώξεις και σε άλλα πρόσωπα, που εμπλέκονται με τις σοκαριστικές μεταδόσεις, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν στο "κάδρο” ακόμα και χρήστες του καναλιού, οι οποίοι πλήρωναν για να βλέπουν τα βίντεο της ντροπής. Σε βάρος του 42χρονου που κρίθηκε προφυλακιστέος, μετά την απολογία του στον Ανακριτή, έχει σχηματιστεί δικογραφία για σωματική βλάβη, εξύβριση, μαστροπεία, έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.
"Πονάω..."
"Πονάω" αναφωνούσε σε ένα από τα βίντεο της φρίκης η νεαρή κοπέλα, μην μπορώντας να αντέξει τους πόνους από τα χτυπήματα του 42χρονου. "Πέσε στα γόνατα σα να προσκυνάς. Θέλουν να δουν, δεν γίνεται να μην θες", της απάντησε ο βασανιστής, προσθέτοντας: "αν δεν το κάνεις δεν παίρνεις λεφτά". Το περιεχόμενο όλων των βιντεσκοπημένων μεταδόσεων, προκαλεί αποστροφή. Σε ένα από αυτά ο 42χρονος την εξαναγκάζει να ξυρίσει τα φρύδια της και το κεφάλι, σε ένα άλλο χτυπάει τα θύματα του με taser, ενώ σε κάποιο από τα live video θέλοντας να εξευτελίσει τον 25χρονο, βάζει το κεφάλι του μέσα σε λεκάνη τουαλέτας. "Δώσ’ του, ρίξ’ του, μπράβο", φωνάζει σε μια εγγραφή ο 42χρονος που έχει αναλάβει το ρόλο διαιτητή, βάζοντας τα δύο θύματα του να παλέψουν. Η νεαρή κοπέλα που ήταν ημίγυμνη ξέσπασε σε λυγμούς λίγο πριν την διακοπή της μετάδοσης, μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα.
Είναι ενδεικτικό ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των εικόνων είχαν καταγραφεί μόνο τον τελευταίο μήνα, κατά το διάστημα των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν στη σύλληψη του 42χρονου. Οι αστυνομικοί που προσπαθούν να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το μέγεθος της δράσης του κατηγορούμενου, αντίκρισαν βίντεο με εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες, χτυπήματα με συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης (taser gun), γιαούρτωμα, υπονοούμενες πράξεις πεοθηλασμού έναντι αμοιβής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr