Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται τα επόμενα 24ωρα στην Ελλάδα, με τα προγνωστικά μοντέλα να "κλειδώνουν" και για τον χρόνο που τα επικίνδυνα φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους.
Ο Θοδωρής Κολυδάς επικαλείται τα δύο κύρια επιχειρησιακά αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης, ICON-EU και ECMWF, που αξιοποιεί και η ΕΜΥ, και τα οποία παρουσιάζουν σημαντική σύγκλιση ως προς την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Μάλιστα, ο μετεωρολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Τετάρτη 14/10, καθώς αναδεικνύεται ως η ημέρα με τα μεγαλύτερα προβλεπόμενα ύψη βροχής. Το ICON-EU δίνει τοπικά μέγιστο 104,6 mm και το ECMWF 145,8 mm.
Αξιόλογα ύψη προβλέπονται και την Τρίτη, με τα δύο μοντέλα να εμφανίζουν εντυπωσιακή συμφωνία, περίπου στα 77–79 mm.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, παρά τις ποσοτικές διαφοροποιήσεις, η σύγκλιση των δύο μοντέλων ως προς την ένταση και τη γεωγραφική επικέντρωση των βροχοπτώσεων αποτελεί σημαντικό προγνωστικό σήμα που απαιτεί αυξημένη παρακολούθηση.
Τέλος, επισημαίνει ότι οι τιμές αφορούν τοπικά μέγιστα σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και όχι απαραίτητα τα ίδια σημεία. Η εξέλιξη θα επανεκτιμηθεί με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα.
Μαρουσάκης για επικείμενη κακοκαιρία: Ο ορισμός του μεσογειακού τροπικού κυκλώνα
Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στα social media κάνει λόγο για ένα ακραίο μοντελικό σενάριο που εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας 12/10 στα προγνωστικά μας συστήματα το οποίο και παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφορά το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.
Το σενάριο
"Η αντικυκλωνική κυκλοφορία που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εδώ και εβδομάδες πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο και που διαμορφώνει μια ατμοσφαιρική ροή που θυμίζει περισσότερο Χειμώνα παρά φθινόπωρο, μοντελικά φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα", έγραψε ο μετεωρολόγος, ο οποίος εξήγησε:
"Μια τέτοια εξέλιξη εφόσον επαληθευτεί θα οδηγήσει σε έντονη ροή πολικού αέρα προς χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη".
Ο ρόλος των θερμών θαλασσών
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το έντονο καλοκαίρι που απασχόλησε μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης, έχει οδηγήσει στη συσσώρευση πολύ μεγάλων ποσών θερμότητας σε θαλάσσιες εκτάσεις.
Η αλληλεπίδραση αυτού του πολικού αέρα με τις πολύ θερμές θάλασσες, οδηγεί σε σχηματισμό έντονων και επικίνδυνων κακοκαιριών όπου σε ορισμένες περιπτώσεις η οργάνωσή τους μπαίνει στην κλίμακα των τροπικών κυκλώνων.
Ένα τέτοιο σενάριο εμφανίστηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου κοντά στη γειτονιά μας.
Οι λόγοι της ανάρτησης
Όπως καταλαβαίνετε, γράφει ο μετεωρολόγος, "μεσολαβούν πολλές ημέρες για να μπορέσουμε να δώσουμε σοβαρές πιθανότητες επαλήθευσης ενός τέτοιου σεναρίου".
"Από την άλλη πλευρά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια εξέλιξης;", διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με την εξήγησή του: Η κλιματική αλλαγή έχει μπερδέψει πλέον τις εποχές. Δεν υπάρχει αυτή η διάκριση που είχαμε μάθει τα αρκετά πλέον περασμένα χρόνια.
Η στατιστική μας λέει ότι ο Νοέμβριος είναι ο πιο επικίνδυνος υετικά μήνας.
Τα τελευταία χρόνια αυτο έρχεται όλο και πιο νωρίς, βλέπε Ντάνιελ, Ιανό, Κρήτη πριν λίγες ημέρες κ.τλ.
"Είμαστε σε θέση να προλάβουμε τις εξελίξεις", ήταν ένα ακόμη ερώτημά του.
"Όπως καιρός δεν μας περιμένει, εμείς πρέπει να τον περιμένουμε!", τόνισε.
Στην ανάρτησή του δημοσίευσε χάρτες "που μοναδικό σκοπό έχουν τον εμπλουτισμό των γνώσεων και της εμπειρίας μας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για πρόγνωση μιας και χρονικά είμαστε πολύ μακριά και οι πιθανότητες σήμερα επαλήθευσης αυτού του σεναρίου είναι πολύ μικρές".
"Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να 'χτυπάει' κατά καιρούς καμπανάκια για να καταλάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής", επισήμανε καταληιτκά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Καλλιάνος: Βροχοθύελλες και ισχυρές καταιγίδες το επόμενο 48ωρο
Για τις καιρικές συνθήκες του επόμενου διημέρου προειδοποίησε και ο Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος έκανε λόγο για ισχυρά φαινόμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά και να προκαλέσουν προβλήματα στις μετακινήσεις.
Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος ανέφερε "Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Τρίτη 13 Οκτωβρίου και μεθαύριο Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, με βροχές, ισχυρές καταιγίδες, πιθανές χαλαζοπτώσεις, αυξημένο κίνδυνο τοπικών πλημμυρικών φαινομένων αλλά και ανέμους 8-9 (με ριπές στα 10 Μποφόρ) που πιθανότατα θα προκαλέσουν απαγορευτικά στα θαλάσσια δρομολόγια αλλά και πιθανά προβλήματα και στις εναέριες συγκοινωνίες".
Όπως επισημαίνει, κατά τη διάρκεια του διημέρου οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, τα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα και το Αιγαίο, με την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανά περιοχή.
Ο μετεωρολόγος εξηγεί ότι οι αυξημένες τιμές των δεικτών ατμοσφαιρικής αστάθειας ευνοούν την ανάπτυξη ισχυρών καταιγιδοφόρων νεφών, ενώ δεν αποκλείεται η εκδήλωση τοπικών χαλαζοπτώσεων και πλημμυρικών επεισοδίων σε περιοχές όπου θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι δύο χάρτες με τις περιοχές ισχυρών καταιγίδων:
Τρίτη 13 Οκτωβρίου
Στον πρώτο χάρτη αποτυπώνονται οι περιοχές όπου εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν κατά διαστήματα ισχυρές καταιγίδες. Όπως διευκρινίζεται, αυτό δεν σημαίνει ότι στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα σημειωθούν βροχοπτώσεις, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν μεγάλη γεωγραφική έκταση. Η απεικόνιση εστιάζει στα σημεία όπου προβλέπεται η μεγαλύτερη ένταση των καταιγίδων.
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
Ο δεύτερος χάρτης παρουσιάζει τις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν και την Τετάρτη ισχυρές καταιγίδες.
Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο – Ριπές έως και 10 μποφόρ
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους ισχυρούς βόρειους ανέμους που θα επικρατήσουν στο Αιγαίο. Από το βράδυ της Τρίτης, οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 7-8 Μποφόρ.
Την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, οι βοριάδες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου, φτάνοντας τα 8-9 Μποφόρ. Ειδικά την Τετάρτη, οι τοπικές ριπές ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 10 Μποφόρ.
Οι συνθήκες αυτές ενδέχεται να δυσχεράνουν σημαντικά τις θαλάσσιες μετακινήσεις, με πιθανές απαγορεύσεις απόπλου, τροποποιήσεις ή ακυρώσεις ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Παράλληλα, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες, κυρίως σε αεροδρόμια νησιών του Αιγαίου.
Αττική: Ιδιαίτερη προσοχή την Τρίτη 13/10/2026
Άστατος θα είναι ο καιρός στην Αττική και τις δύο ημέρες, με βροχοπτώσεις και πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρών καταιγίδων.
Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου αναμένονται βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ενώ σε επιμέρους περιοχές του νομού ενδέχεται να εκδηλωθούν εντονότερα φαινόμενα.
Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα, με πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σταδιακή βελτίωση από την Πέμπτη 15/10/2026
Σταδιακή βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.
Τα τελευταία φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως τις πρωινές ώρες στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο, προτού εξασθενήσουν και σταματήσουν. Στην Κρήτη, ωστόσο, τοπικές βροχοπτώσεις ενδέχεται να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυξημένη προσοχή συνιστάται στις περιοχές όπου αναμένονται ισχυρές καταιγίδες, καθώς και στις θαλάσσιες μετακινήσεις λόγω των θυελλωδών βοριάδων.
Όπως διευκρινίζεται, οι χάρτες αποτυπώνουν τις περιοχές με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης έντονων φαινομένων και όχι τα ακριβή όρια εξάπλωσής τους. Η ένταση και η χωρική κατανομή των καταιγίδων ενδέχεται να διαφοροποιηθούν τοπικά.
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρου
Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται την Τρίτη (13-10-2026) και την Τετάρτη (14-10-2026) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες, όπου πιθανόν να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα προβλέπονται τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης (13-10-2026).
Πιο συγκεκριμένα,
1. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Την Τρίτη 13/10/2026
- α) Στα νησιά του Ιονίου (Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος), τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες έως αργά το απόγευμα.
- β) Στη Χαλκιδική από το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα.
- γ) Στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) και την Εύβοια από τις απογευματινές ώρες.
Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.
- δ) Πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) από αργά το απόγευμα έως αργά τη νύχτα.
- ε) στα Δωδεκάνησα από αργά τη νύχτα.
- στ) στην Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) από τις βραδινές ώρες.
Β. Την Τετάρτη 14/10/2026
- α) Στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα.
Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.
- β) στα Δωδεκάνησα έως το απόγευμα.
- γ) στη δυτική Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) έως αργά τη νύχτα.
2. Τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 Μποφόρ θα πνέουν αρχικά στο βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία και στο κεντρικό, από το βράδυ της Τρίτης έως αργά το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
