Λίγοι και "χαλαροί" οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στις "κόκκινες" περιοχές παρά τους 295 νεκρούς σε τρεις ημέρες

Τα σχετικά νούμερα ελέγχων είναι "μικρά", αναλογικά με την σοβαρότητα της κατάστασης και τον επικίνδυνο φόρτο του συστήματος υγείας.

αστυνομία

211 συμπολίτες μας έχασαν την μάχη με τον ιό το κρίσιμο Σαββατοκύριακο που πέρασε, και 84 τη Δευτέρα, αλλά στις "κόκκινες" επιδημιολογικά περιοχές, υπήρξαν αμετανόητοι-αδιάφοροι παραβάτες και ανεκτικοί, επιεικείς έως "πλαδαροί" ελεγκτές...

Η "χαλαρότητα" τήρησης του LOCKDOWN, αναδεικνύεται από τα χαμηλά νούμερα ελέγχων και προστίμων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία και Λάρισα, περιοχές που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις επιδημιολογικών φορτίων.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές και το στελεχιακό δυναμικό Αστυνομίας, Λιμενικού, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτικής Αστυνομίας, Περιφερειών, συγκριτικά με την Αττική, τα σχετικά νούμερα ελέγχων είναι "μικρά", αναλογικά με την σοβαρότητα της κατάστασης και τον επικίνδυνο φόρτο του συστήματος υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο "σχέδιο" για Βόρεια Ελλάδα

Αυτά τα στοιχεία φαίνεται πως προκάλεσαν ένα ακόμη ταξίδι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τοπικούς φορείς, προκειμένου να αυξηθούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τήρησης του απαγορευτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με εστιασμένους και στοχευμένους ελέγχους σε σημεία που παρατηρείται έντονος συνωστισμός, σε καταστήματα, λαϊκές αγορές, ακόμη και σε "κρυφές" συναθροίσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε στην Βόρεια Ελλάδα: "Η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση. Κάποιες περιοχές ίσως σημεία βελτίωσης. Στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Δεν είναι στιγμή για τις όποιες εκπτώσεις των μέτρων. Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλητα τα μέτρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα συνελήφθησαν 21 κυνηγοί στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ πρόστιμα επιβλήθηκαν σε οίκο ανοχής που λειτουργούσε στην Αθήνα, σε πέντε παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών και σε ένα γυμναστήριο στην Περιφέρεια Αττικής, σε επτά καταστήματα γιατί λειτουργούσαν ή παραβίασαν το ωράριο λειτουργίας, σε έναν διοργανωτή πολιτιστικής εκδήλωσης και στα συμμετέχοντα άτομα.

Θεσσαλονίκη

Τα "χαλαρά" νούμερα

Το Σαββατοκύριακο, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν το συνολικά 188.642 ελέγχους και κατέγραψαν 5.121 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.546.677€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. Από αυτούς τους ελέγχους τους 174.425 τους διενήργησε η Ελληνική Αστυνομία καταγράφοντας συνολικά 5.037 παραβάσεις και 40 συλλήψεις.

Από την ανάλυση ωστόσο των συγκεκριμένων στοιχείων ανά περιφέρεια και νομό, αναδεικνύεται η "μικρή απόδοση" σε επίπεδο ελέγχων και προστίμων, όπως σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Ημαθία και Λάρισα, παρότι η "χαλαρότητα" που οδηγεί και στην εξάπλωση του ιού, δεν οφείλεται αποκλειστικά στον παράγοντα αστυνόμευση αλλά και στην ιδιοσυγκρασία κάποιων ανεύθυνων κατοίκων κάθε περιοχής.

Έως χθες το απόγευμα σε ολόκληρη την Ελλάδα υπήρχαν 23.577 ενεργά κρούσματα και 55.942 επαφές τους που βρίσκονταν σε καθεστώς καραντίνας.

Στην Αττική των 600 νέων κρουσμάτων του Σαββατοκύριακου, έγιναν 43.471 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 1.252 παραβάσεις εκ των οποίων 965 για περιορισμό κίνησης και 273 για μη χρήση μάσκας, ενώ συνελήφθησαν 22 άτομα για λειτουργία καταστημάτων.

Στην Θεσσαλονίκη των… 998 νέων κρουσμάτων, έγιναν 9.040 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 329 παραβάσεις, εκ των οποίων 283 για άσκοπη μετακίνηση και 45 για μάσκα. Στην Κεντρική Μακεδονία, όπου εντάσσονται οι νομοί Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας και Χαλκιδικής, με συνολικά 518 κρούσματα, έγιναν 7.206 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 240 παραβάσεις, από τις οποίες 153 για περιορισμό κίνησης και 84 για μη χρήση μάσκας. Στη Λάρισα των 201 κρουσμάτων του Σαββατοκύριακου, έγιναν 5.191 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 163 παραβάσεις, εκ των οποίων 125 για άσκοπη μετακίνηση και 31 για μη χρήση μάσκας, ενώ έγιναν και τρεις συλλήψεις καταστηματαρχών που είχαν παραβιάσει την αναστολή ή το ωράριο λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν πως αυτά τα νούμερα ενδεχομένως είναι δείγμα της χαλαρής αντιμετώπισης που επιδεικνύουν κάποιοι αστυνομικοί προς τους παραβάτες και της κακής αίσθησης της εντοπιότητας και "συγγένειας".

Στην επίσκεψη του στις 11 Νοεμβρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχε επισημάνει πως οι άσκοπες μετακινήσεις "εξαντλούν την πόλη" και είχε ζητήσει να ενταθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού και να είναι πιο αυστηρή η εποπτεία των μέτρων. Μεταξύ άλλων είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Οι δικές μου οδηγίες ήταν ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, ακόμη περισσότερη εποπτεία. Επίσης, καλώ όλους τους αστυνομικούς να είναι πολύ προσεκτικοί στην εξωυπηρεσιακή και κοινωνική τους ζωή, έτσι ώστε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα-το προσωπικό της αστυνομίας στην εποπτεία των μέτρων να παραμείνει στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 19 Ιαν 2021 | 21:24

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ορκίζεται τη Τετάρτη 46ος πρόεδρος - Το πρόγραμμα και τα δρακόντεια μέτρα [εικόνες]

Έτοιμα όλα στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία Μπάιντεν που γίνεται στη σκιά της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 19 Ιαν 2021 | 21:21

Κορονοϊός: Μπορεί ένας παραλήπτης μοσχεύματος να λάβει το εμβόλιο; Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί τι είναι το "άγνωστο προφίλ αποτελεσματικότητας" του εμβολίου

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 21:21

Κορονοϊός - Ιταλία: 10.497 κρούσματα και 603 νεκροί σε 24 ώρες - Αβεβαιότητα για το ποσοστό των θετικών τεστ

Συνολικά στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν 254.070 διαγνωστικά τεστ, το 4,1% προέκυψε θετικό στον κορονοϊό.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ OPEN 19 Ιαν 2021 | 19:55

Κορονοϊός: Συναγερμός για δύο "ορφανά" κρούσματα της μετάλλαξης του ιού σε Αττική και Κρήτη

Δύο κρούσματα του μεταλλαγμένου "βρετανικού" κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα - Ανησυχία για διασπορά στον γενικό πληθυσμό

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 19 Ιαν 2021 | 19:40

Κορονοϊός: Η Κομισιόν καλεί τις χώρες - μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον εμβολιασμό - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού τους αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν

ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ 93.179 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 19 Ιαν 2021 | 19:37

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την πορεία του εμβολιασμού: Πιθανή η ανακοίνωση της επόμενης ηλικιακής ομάδας

Τακτική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία υλοποίησης του εμβολιασμού κατά του κορoνοϊού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2021 | 19:27

Κορονοϊός: H Καλιφόρνια "παγώνει" τα εμβόλια της Moderna μετά από αλλεργικές αντιδράσεις σε μεγάλο αριθμό ατόμων

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να σταματήσει η διανομή περισσότερων από 330.000 δόσεων του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό της Moderna.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 19 Ιαν 2021 | 19:06

Σούπερ μάρκετ: Ψώνια μόνο για 2 ώρες - Τι ισχύει για το SMS στο 13033

Οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 για τα ψώνια τους, αλλά με χρονικό προσδιορισμό

ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 28 ΗΜΕΡΩΝ 19 Ιαν 2021 | 19:01

Βρετανία: Νέο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό - Μεγαλώνει συνεχώς η μακάβρια λίστα

Νέο ρεκόρ με 1.610 ημερήσιους θανάτους από κορονοϊό σημειώθηκε στη Βρετανία

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 19 Ιαν 2021 | 18:00

IATA για "πιστοποιητικό εμβολιασμού" Μητσοτάκη: Θα σώσει θέσεις εργασίας και την οικονομία, θα ξανασυνδέσει οικογένειες

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε την ΕΕ να υποστηρίξει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 19 Ιαν 2021 | 17:49

Κορονοϊός: 256 νέα κρούσματα στην Αττική, 72 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" η Πρέβεζα

Στο "κόκκινο" παραμένει το Κέντρο της Αθήνας με 71 νέα κρούσματα - Ποιες Περιφέρειες παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 19 Ιαν 2021 | 17:37

Κορονοϊός: 566 νέα κρούσματα σήμερα - 30 θάνατοι και 320 διασωληνωμένοι

Συνολικά 5.518 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΙ ΔΕΧΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ 19 Ιαν 2021 | 17:26

Καλά νέα για το εμβόλιο της Pfizer: Παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση - Μπορεί να σταματήσει τη διάδοση του ιού

Το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσε να παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ισραήλ.