Follow us

Λίγοι και "χαλαροί" οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στις "κόκκινες" περιοχές παρά τους 295 νεκρούς σε τρεις ημέρες

Τα σχετικά νούμερα ελέγχων είναι "μικρά", αναλογικά με την σοβαρότητα της κατάστασης και τον επικίνδυνο φόρτο του συστήματος υγείας.

αστυνομία

211 συμπολίτες μας έχασαν την μάχη με τον ιό το κρίσιμο Σαββατοκύριακο που πέρασε, και 84 τη Δευτέρα, αλλά στις "κόκκινες" επιδημιολογικά περιοχές, υπήρξαν αμετανόητοι-αδιάφοροι παραβάτες και ανεκτικοί, επιεικείς έως "πλαδαροί" ελεγκτές...

Η "χαλαρότητα" τήρησης του LOCKDOWN, αναδεικνύεται από τα χαμηλά νούμερα ελέγχων και προστίμων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία και Λάρισα, περιοχές που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις επιδημιολογικών φορτίων.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές και το στελεχιακό δυναμικό Αστυνομίας, Λιμενικού, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτικής Αστυνομίας, Περιφερειών, συγκριτικά με την Αττική, τα σχετικά νούμερα ελέγχων είναι "μικρά", αναλογικά με την σοβαρότητα της κατάστασης και τον επικίνδυνο φόρτο του συστήματος υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο "σχέδιο" για Βόρεια Ελλάδα

Αυτά τα στοιχεία φαίνεται πως προκάλεσαν ένα ακόμη ταξίδι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τοπικούς φορείς, προκειμένου να αυξηθούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τήρησης του απαγορευτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με εστιασμένους και στοχευμένους ελέγχους σε σημεία που παρατηρείται έντονος συνωστισμός, σε καταστήματα, λαϊκές αγορές, ακόμη και σε "κρυφές" συναθροίσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε στην Βόρεια Ελλάδα: "Η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση. Κάποιες περιοχές ίσως σημεία βελτίωσης. Στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Δεν είναι στιγμή για τις όποιες εκπτώσεις των μέτρων. Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλητα τα μέτρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα συνελήφθησαν 21 κυνηγοί στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ πρόστιμα επιβλήθηκαν σε οίκο ανοχής που λειτουργούσε στην Αθήνα, σε πέντε παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών και σε ένα γυμναστήριο στην Περιφέρεια Αττικής, σε επτά καταστήματα γιατί λειτουργούσαν ή παραβίασαν το ωράριο λειτουργίας, σε έναν διοργανωτή πολιτιστικής εκδήλωσης και στα συμμετέχοντα άτομα.

Θεσσαλονίκη

Τα "χαλαρά" νούμερα

Το Σαββατοκύριακο, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν το συνολικά 188.642 ελέγχους και κατέγραψαν 5.121 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.546.677€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. Από αυτούς τους ελέγχους τους 174.425 τους διενήργησε η Ελληνική Αστυνομία καταγράφοντας συνολικά 5.037 παραβάσεις και 40 συλλήψεις.

Από την ανάλυση ωστόσο των συγκεκριμένων στοιχείων ανά περιφέρεια και νομό, αναδεικνύεται η "μικρή απόδοση" σε επίπεδο ελέγχων και προστίμων, όπως σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Ημαθία και Λάρισα, παρότι η "χαλαρότητα" που οδηγεί και στην εξάπλωση του ιού, δεν οφείλεται αποκλειστικά στον παράγοντα αστυνόμευση αλλά και στην ιδιοσυγκρασία κάποιων ανεύθυνων κατοίκων κάθε περιοχής.

Έως χθες το απόγευμα σε ολόκληρη την Ελλάδα υπήρχαν 23.577 ενεργά κρούσματα και 55.942 επαφές τους που βρίσκονταν σε καθεστώς καραντίνας.

Στην Αττική των 600 νέων κρουσμάτων του Σαββατοκύριακου, έγιναν 43.471 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 1.252 παραβάσεις εκ των οποίων 965 για περιορισμό κίνησης και 273 για μη χρήση μάσκας, ενώ συνελήφθησαν 22 άτομα για λειτουργία καταστημάτων.

Στην Θεσσαλονίκη των… 998 νέων κρουσμάτων, έγιναν 9.040 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 329 παραβάσεις, εκ των οποίων 283 για άσκοπη μετακίνηση και 45 για μάσκα. Στην Κεντρική Μακεδονία, όπου εντάσσονται οι νομοί Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας και Χαλκιδικής, με συνολικά 518 κρούσματα, έγιναν 7.206 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 240 παραβάσεις, από τις οποίες 153 για περιορισμό κίνησης και 84 για μη χρήση μάσκας. Στη Λάρισα των 201 κρουσμάτων του Σαββατοκύριακου, έγιναν 5.191 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 163 παραβάσεις, εκ των οποίων 125 για άσκοπη μετακίνηση και 31 για μη χρήση μάσκας, ενώ έγιναν και τρεις συλλήψεις καταστηματαρχών που είχαν παραβιάσει την αναστολή ή το ωράριο λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν πως αυτά τα νούμερα ενδεχομένως είναι δείγμα της χαλαρής αντιμετώπισης που επιδεικνύουν κάποιοι αστυνομικοί προς τους παραβάτες και της κακής αίσθησης της εντοπιότητας και "συγγένειας".

Στην επίσκεψη του στις 11 Νοεμβρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχε επισημάνει πως οι άσκοπες μετακινήσεις "εξαντλούν την πόλη" και είχε ζητήσει να ενταθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού και να είναι πιο αυστηρή η εποπτεία των μέτρων. Μεταξύ άλλων είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Οι δικές μου οδηγίες ήταν ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, ακόμη περισσότερη εποπτεία. Επίσης, καλώ όλους τους αστυνομικούς να είναι πολύ προσεκτικοί στην εξωυπηρεσιακή και κοινωνική τους ζωή, έτσι ώστε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα-το προσωπικό της αστυνομίας στην εποπτεία των μέτρων να παραμείνει στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

04 Φεβ 2023 | 08:05

Τα σημάδια που δείχνουν ισχυρό ανοσοποιητικό: Πότε καταλαβαίνουμε πως εξαντλούνται οι άμυνες του οργανισμού

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αντοχή στις λοιμώξεις λόγω της γενετικής τους σύνθεσης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ 03 Φεβ 2023 | 07:42

Κορονοϊός: Τα τέσσερα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται στη μετάλλαξη Όρθρος - Τα προειδοποιητικά σημάδια

Η Ορθρος είναι η νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον που ήδη έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από εξήντα χώρες.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ 02 Φεβ 2023 | 17:57

ΕΟΔΥ: 169 θάνατοι από τον κορονοϊό, κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη Όρθρος - Δύο σοβαρά κρούσματα γρίπης

Συνολικά 169 θάνατοι από κορονοϊό καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα - Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Ιαν 2023 | 13:24

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): "Με Covid και όχι από Covid οι περισσότεροι θάνατοι" - Άνω των 80 ετών και με υποκείμενα νοσήματα

Πώς εξηγείται η παράταση του επιπέδου του συναγερμού για την πανδημία από τον ΠΟΥ. Η εικόνα του κορονοϊού από τον Θ. Ζαούτη.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 31 Ιαν 2023 | 07:51

Γεμίζουν ράντζα τα νοσοκομεία στις εφημερίες, κραυγή αγωνίας από το Σισμανόγλειο: Εκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Ράντζα στους διαδρόμους και δεκάδες ασθενείς να περιμένουν για πολλές ώρες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μέχρι να εξεταστούν.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 30 Ιαν 2023 | 08:14

Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, "Όρθρος" - Λάθος που δεν εμβολιάστηκαν πολλοί για τη γρίπη

Για την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού "Όρθρος" μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ 30 Ιαν 2023 | 07:37

Crash test σε γρίπη, κορονοϊό, κρυολόγημα, RSV: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα, για πόσο διαρκεί η μετάδοση

Τόσο το κοινό κρυολόγημα, όσο και η γρίπη, αλλά και η Covid-19 αποτελούν ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 28 Ιαν 2023 | 14:06
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Ιαν 2023 | 08:10

Για πόσες μέρες μεταδίδει ο ασθενής τη γρίπη- Πότε αρχίζει η μετάδοση και πότε σταματάει

Αργεί η αποκλιμάκωση της γρίπης - Καμπανάκι για την κυκλοφορία των αναπνευστικών λοιμώξεων από την πτώση της θερμοκρασίας

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ 27 Ιαν 2023 | 15:14

Νίκος Καπραβέλος: Έχουμε 600 νεκρούς από κορονοϊό τον μήνα, αλλά δεν συγκινείται ούτε η Πολιτεία ούτε οι πολίτες [βίντεο]

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος σημείωσε ότι ο κορονοϊός δεν αστειεύεται

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 27 Ιαν 2023 | 09:04

Παγώνη: Αναμενόμενη η έξαρση των ιώσεων – Πότε αναμένεται να μειωθούν τα κρούσματα γρίπης και κορονοϊού

Αναμενόμενη η έξαρση των ιώσεων, σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη. "Για τουλάχιστον δύο χρόνια ο οργανισμός μας προστατευόταν από τις μάσκες", δήλωσε.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 27 Ιαν 2023 | 07:38

Ανησυχία για τον κορονοϊό: Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και σε κρούσματα

Την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 182 κρούσματα, η Ελλάδα έχει 778 ανά 100.000 κατοίκους, τέσσερις φορές πάνω.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 27 Ιαν 2023 | 07:08

Θετική στον κορονοϊό η Άννα Βίσση - Ακυρώνονται τα live της

Θετική στον κορονοϊό εντοπίστηκε η Αννα Βίσση, όπως ανακοίνωσε η ίδια μέσα από τα social media.