Follow us

Μεγάλη Παρασκευή: Τι γιορτάζουμε σήμερα - Ποια η σημασία της ημέρας

Ο συμβολισμός της Μεγάλης Παρασκευής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Μεγάλη Παρασκευή: Τι γιορτάζουμε σήμερα - Ποια η σημασία της ημέρας

Ακολουθίες

Την Μεγάλη Παρασκευή ακούγονται τα Εγκώμια, τροπάρια δημοφιλή, αγνω΄στου ποιητή με πιο γνωστά τα : "Η ζωή εν τάφω…", "Άξιον εστί μεγαλύνειν…", "Αι γενεαί πάσαι…" και "Ω γλυκύ μου Έαρ…".

Η ζωή εν τάφω
κατετέθης, Χριστέ,
και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.

Άξιον εστί
μεγαλύνειν σε των πάντων κτίστην·
τοις σοις γαρ παθήμασιν έχομεν
την απάθειαν, ρυσθέντες της φθοράς

Αι γένεαι πάσαι
ύμνον τη ταφή σου
προσφέρουσι, Χριστέ μου.

Ω γλυκύ μου έαρ,
γλυκύτατον μου τέκνον,
που έδυ σου το κάλλος

Την Ενάτη Ώρα της ημέρας λέει το "Τετέλεσται". Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το "Πρωτευαγγέλιο", η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελούνται οι ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών, όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό.

Απ' τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας τελείται ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, όπου ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου το βράδυ θα ψαλεί ο επιτάφιος θρήνος, δηλαδή ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και θα γίνει η περιφορά του.

Λόγω του πένθιμου χαρακτήρα της ημέρας αυτής, απαγορεύεται αυστηρώς και ανεξαιρέτως η τέλεση Θείας Λειτουργίας, η οποία τουναντίον τελείται πάντα σε χαρμόσυνο και πανηγυρικό (αναστάσιμο) κλίμα, ούτε ακόμη και αυτή η κατανυκτική Λειτουργία Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

Μεγάλη Παρασκευή: Τι γιορτάζουμε σήμερα - Ποια η σημασία της ημέρας - εικόνα 2

Έθιμα

Ένα από τα πιο συγκινητικά έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής είναι η περιφορά του Επιταφίου με τον κόσμο να ακολουθεί την θρησκευτική πομπή, ψέλνοντας, ενώ κατά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία ακούγεται το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο με την σφράγιση του τάφου του Ιησού. Σε πολλές περιοχές της χώρας τραγουδούν το μοιρολόι σήμερα μαύρος ουρανός, ενώ φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες από λουλούδια με τις οποίες στολίζουν τον Επιτάφιο.

Παραδοσιακά ο Επιτάφιος βγαίνει από την Εκκλησία για την περιφορά του στις 9 το βράδι, ενώ σε πολλές περιοχές οι Επιτάφιοι συναντιούνται σε μεγάλες πλατείες ή στο κέντρο των πόλεων ή των χωριών. Σε πολλές περιοχές της χώρας καίνε τον Ιούδα, ένα ομοίωμα κατασκευασμένο από ξερά κλαδιά, ενώ τις στάχτες ρίχνουν στα μνήματα.

Ο κόσμος ραίνει τον Επιτάφιο με αρώματα σε ανάμνηση των μύρων με τα οποία οι μυροφόρες άλειψαν τον Ιησού. Ένας από τους πιο θεαματικούς Επιταφίους της χώρας είναι αυτός τηςΎδρας με τον Επιτάφιο να μπαίνει μέσα στο νερό. Στα νεκροταφεία όλης της χώρας η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο, με τα μνήματα ανθοστολισμένα, τους οικείους των νεκρών παρόντες και τον Επιτάφιο να περνά από όλο το νεκροταφείο.

Η πιο συγκλονιστική είναι η Ένατη Ώρα της Ημέρας κατά την οποία ο Ιησούς είπε Τετέλεσται. Είναι η ημέρα που οι Χριστιανοί πριν ξεκινήσουν ακουμπούν στα χείλη τους ξύδι σε ανάμνηση του όξου και της χολής με την οποία πότισαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον Χριστό στο Σταυρό. Στην Κρήτη βράζουν για παράδειγμα σαλιγκάρια και πίνουν το σαν χολή ζουμί τους.

Την Μεγάλη Παρασκευή, πάνω από κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας κυριαρχεί ο ήχος της καμπάνας που μετρά τις ώρες μέχρι την επιστροφή του Ιησού στον ναό και την πρώτη υπόσχεση της χαρμόσυνης Ανάστασης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΡΥΣΤΟΣ 25 Σεπ 2023 | 23:32

Θρίλερ στην Εύβοια: Εξαφανίστηκε 35χρονος πατέρας δύο παιδιών

Ο 35χρονος έφυγε από το σπίτι του το πρωί και από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη του.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 25 Σεπ 2023 | 22:54

Τάιλερ Μακμπέθ: Οι αναρτήσεις κατά του Μπάρακ Ομπάμα στο Twitter - "Είναι καραδεξιός, θα περάσουμε υπέροχα"

Χρήστης του Twitter "ξεψάχνισε" τον λογαριασμό του Τάιλερ και βρήκε αναρτήσεις από το 2012, κατά του Ομπάμα και υπέρ του ρεπουμπλικανού Μιτ Ρόμνεϊ

ΒΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 25 Σεπ 2023 | 22:10

Κηφισιά: Βίντεο ντοκουμέντο από την άγρια συμπλοκή των ανηλίκων - Τέσσερα άτομα χτυπούσαν 15χρονο με μανία

Οι αστυνομικοί, που έφτασαν γρήγορα στο σημείο, εντόπισαν και κατέσχεσαν ένα ξύλινο ρόπαλο το οποίο είχε πάνω αίματα και φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε στη συμπλοκή.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ 25 Σεπ 2023 | 21:53

Κακοκαιρία Elias: Δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες - Live η πορεία των φαινομένων

Πολύ μεγάλη ανησυχία επικρατεί καθώς μεγάλες ποσότητες βροχής αναμένεται να πέσουν στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για έως και 500 τόνους ανά στρέμμα

ΕΠΙΣΗΜΟ 25 Σεπ 2023 | 21:40

ΣΥΡΙΖΑ: Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών - Ψήφισαν 134.420 – 55,98% ο Κασσελάκης, 44,2% η Αχτσιόγλου

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ πλην δύο τμημάτων.

SUPER LEAGUE 25 Σεπ 2023 | 21:23

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Δύο συλλήψεις πριν το ντέρμπι για ναρκωτικά και φωτοβολίδες

Τα δύο άτομα συνελήφθησαν κατά την διάρκεια των προελέγχων, που έκαναν οι αστυνομικοί.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 25 Σεπ 2023 | 21:21

Κακοκαιρία Elias: Προειδοποιητικό μήνυμα 112 στο Ξυλόκαστρο για χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες - Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες

ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΕΛΑΣΗ 25 Σεπ 2023 | 20:50

Η κακοκαιρία Elias χτυπά τα Τρίκαλα: Ποτάμια οι δρόμοι μέσα σε μία ώρα [βίντεο]

Πλημμύρισαν δρόμοι στην πόλη των Τρικάλων - Έντονες βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία Elias.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 25 Σεπ 2023 | 20:33

Θανατηφόρο τροχαίο στη Νέα Ιωνία: Νεκρή οδηγός δικύκλου - Στο δυστύχημα ενεπλάκη τουριστικό λεωφορείο

Το τροχαίο συνέβη στην οδό Καποδιστρίου λίγο πριν τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Κύμης στο ρεύμα με κατεύθυνση προς τη Νέα Ιωνία.

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ 25 Σεπ 2023 | 19:52

Εξαφάνιση πατέρα και γιου: Τι δείχνει το στίγμα από τα κινητά - "Ο 65χρονος είχε επικοινωνήσει 2 ώρες πριν φτάσουν στην Άρτα"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο άνδρες να άλλαξαν διαδρομή με σκοπό να περάσουν από το σημείο που είχε γίνει το τροχαίο

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 25 Σεπ 2023 | 19:37

Θάνατος 20χρονης δόκιμης πλοιάρχου: "Δεν πέθανε από τσίμπημα κουνουπιού" λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ - "Απροσδιόριστη η αιτία"

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε ότι ο θάνατος της 20χρονης πιθανότατα δεν οφείλεται σε τσίμπημα κουνουπιού, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 25 Σεπ 2023 | 19:20

Ο αγρότης από την Καστοριά που αναδείχθηκε ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου άνδρα βιοκαλλιεργητή έλαβε ο Θωμάς Μόσχος - Μαζί με τον αδερφό του Χρήστο διαθέτουν την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα "Φάρμα Μόσχου"

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΗΝΥΣΕΙΣ 25 Σεπ 2023 | 19:04

Ρόδος: Βίντεο σοκ με άγριο ξυλοδαρμό 13χρονης από συμμαθήτριές της - Γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι

Ο ξυλοδαρμός έγινε εκτός του σχολικού συγκροτήματος όπου φοιτούσαν οι τρεις ανήλικες και συγκεκριμένα σε εκδήλωση ελληνικής βραδιάς σε χωριό της Ρόδου.