Στις 11 Νοεμβρίου του 2019 η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής συζητούσε το νομοσχέδιο του υπουργείου αθλητισμού για την χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας.
Σε εκείνη την ιστορική όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων συνεδρίαση είχε κληθεί ως φορέας ο ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος είχε κάνει καταγγελίες για τους αιωνόβιους προέδρους των αθλητικών σωματείων και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αυτοί οι πρόεδροι προετοιμάζουν το έδαφος για συγγενικά πρόσωπα προκειμένου να τους κάνουν διαδόχους τους δίκην κληρονομικού δικαίου.
Με βάση τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης ο κ. Κακλαμανάκης είχε μιλήσει για κατάχρηση εξουσίας για παράνομες και αθέμιτες πρακτικές που εφάρμοσαν διαχρονικά και είχε αναφερθεί ειδικά στο κομμάτι της ιστιοπλοΐας. "Στο μικρόκοσμό μου, της Ιστιοπλοΐας, έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα. Δεν είμαι μόνο εγώ, είναι και η χρυσή Ολυμπιονίκης, η Σοφία Μπεκατώρου. Δεν είναι πρώτη φορά και δημόσια έχει τοποθετηθεί, δεν είναι η πρώτη φορά, που η Ε.Ο.Ε. δεν απαντά εγγράφως, σε αιτήματα αθλητών για τα νομικά δικαιώματά τους. Εκφοβισμοί, απειλές και τελεσίγραφα, δεν αρμόζουν σε αθλητικό φορέα, που προωθεί τον υγιή αθλητισμό”, δήλωσε.
Σημαντική καταγγελία
Όμως ο κ. Κακλαμανάκης είχε προχωρήσει και σε μια σημαντική καταγγελία για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, η όποια υπό τις παρούσες αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου αποκτά άλλη διάσταση.
Ο Ολυμπιονίκης είχε αποκαλύψει πως είχε αναφέρει στον κ.Βασιλειάδη τις καταγγελίες για τη σαπίλα στα αθλητικά σωματεία και εκείνος του ζήτησε να σωπάσει.
"Στην προηγούμενη ηγεσία, είχα πει στον κ. Βασιλειάδη, συγκεκριμένα, ότι δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα, δεν υπάρχει έλεγχος νόμων, δεν υπάρχει διαχείριση υγιής του δημόσιου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος, κατά των φαινομένων κατάχρησης, υπεξαίρεσης κ.λπ. και μου είπε πολύ απλά, πως δεν θέλω να ξέρω, "αν είσαι μάγκας", επί λέξει, "κατέβα στις εκλογές, να γίνεις πρόεδρος". Εξήγησα ότι εγώ δεν θέλω να διοικήσω, θέλω να προπονήσω, θέλω να εμπνεύσω, όπως είμαι έξω στην κοινωνία, στα παιδιά στα σχολεία, θέλω να ζω μέσα στη θάλασσα. Από ό,τι καταλάβατε, μου είπε "δεν θα μου ξαναπείς τίποτα και ούτε θα αναφερθείς γενικά για την Ομοσπονδία, σαν θες να περάσω τον νόμο για το δίκαιο αίτημά σου". Αφορούσε νομοθέτηση για τους Ολυμπιονίκες, δεν μπορώ να προπονώ το διάδοχό μου, τον μοναδικό στην Ελλάδα, που έχει προσπαθήσει να κάνει κάτι τέτοιο και όμως, έχω ακόμα και τώρα προβλήματα. Δεν μπορώ να προπονήσω, απρόσκοπτα. Αυτό βιώσαμε και ο κ. Αυγενάκης ακούει, θέλει να ξέρει, εν αντιθέσει, με ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Δεν είναι μόνο ο κ. Βασιλειάδης, ήταν πάρα πολλοί προκάτοχοί του.”
Νόμος που "θερίζει και ξυρίζει"
Λίγη ώρα αργότερα ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστης είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο Αυγενάκη που έβαζε θητείες στις ηγεσίες των ομοσπονδιών ως ένα νόμος που θερίζει και ξυρίζει συλλήβδην όλες τις ηγεσίες και είχε πει:
"Αυτό είναι ωμή παρέμβαση, στο εσωτερικό των αθλητικών οργανώσεων κι εμείς δε θα το δεχθούμε! Αυτή τη στιγμή, έχω στα χέρια μου ψηφίσματα από το 99% των αθλητικών σωματείων ΣΕΓΑΣ, κοντά στα 240, από τις 16 ενώσεις και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, με ό,τι ένδικο μέσο υπάρχει στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν περάσει ο νόμος να τον ανατρέψουμε ή να μην τον εφαρμόσουμε”.
Ο Νίκος Κακλαμανάκης είχε πάρει το λόγο και είχε απαντήσει στον κ.Σεβαστή λέγοντας:
"Δεν θεωρώ ότι όλες οι ομοσπονδίες είναι ίδιες, αλά γνωρίζω πολύ καλά ότι όλοι κάθονται σε ένα τραπέζι, σε μια ολομέλεια. Ο καθένας ξέρει τι κάνει ο διπλανός του και αισθάνομαι ότι υπάρχει μια "ομερτά" χρόνων. Αυτό με θλίβει απεριόριστα.”
Κόντρα είχε ξεσπάσει και ανάμεσα στον κ. Σεβαστή και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνο Μάρκου και Νίκο Φίλη για την ανανέωση στις ομοσπονδίες .
"ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥ: Μάρκου, λέγομαι και σας ενημερώνω, ότι εάν φύγετε μετά από 45 χρόνια, θα είναι προς όφελος της Ομοσπονδίας. Δεν μας πείθετε, ότι είστε ικανός, επειδή γυμνάζεστε καλά. Λοιπόν, λίγη σοβαρότητα στο Σώμα.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ισόβιος Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ (Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Αθλητικών Σωματείων -ΣΕΓΑΣ): Δεν είμαι Πρόεδρος, κύριε, τα τελευταία 7 χρόνια.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ισόβιος παράγοντας, τότε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ (Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Αθλητικών Σωματείων - ΣΕΓΑΣ): Ναι, ισόβιος παράγοντας, γιατί ο ΣΕΓΑΣ και ο στίβος, είναι το σπίτι μου. Εκεί έχω γεννηθεί και εκεί θα παραμείνω. Όσο θέλω εγώ και όσο με εμπιστεύονται τα σωματεία”
Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση ο χρυσός Ολυμπιονίκης είχε αποκαλύψει από το βήμα της Βουλής ότι απειλήθηκε η ζωή του και από το 1999 μέχρι και πρόσφατα έπρεπε να κυκλοφορεί με μπράβους .
Έπρεπε να κυκλοφορώ με μπράβους
"Εχω δει πράγματα, τα οποία, κυρίως, με έχουν οδηγήσει σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση της ζωής μου, σήμερα. Με έχουν απειλήσει πάρα πολλές φορές, τόσο στις αρχές, όταν αποκλείστηκα, με αδιαφανείς διαδικασίες.
Μέχρι πρόσφατα, από το 1999, την εποχή του κ. Φούρα, έπρεπε να κυκλοφορώ με μπράβους, για να κάνω προετοιμασία, μέχρι και πρόσφατα το 2018, επειδή είπα κάποιες αλήθειες, πάλι με απείλησαν τόσο η Ομοσπονδία μου, νομικά, να με καταστρέψουν οικονομικά, όσο και σαν φυσική παρουσία, επειδή είδα πράγματα και κατέθεσα καταστάσεις.
Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, ήδη, σε μια διαδικασία προανάκρισης, όπου σε μήνυση αθλήτριας βοηθώ να φανεί η αλήθεια. Τα πράγματα ένα παρά πολύ δύσκολα. Δεν μπορώ άλλο να απειλούμαι, θα πρέπει να δοθεί μια λύση στην κατεύθυνση της κάθαρσης και της αλήθειας".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr