Μια πολυεπίπεδη επιχείρηση των Φρουρών της Επανάστασης, η οποία άφησε το οικονομικό της αποτύπωμα και στην Ελλάδα, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ, μέσω ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού το Σάββατο 21 Μαρτίου.
Ενδεικτικά, ο κλάδος των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται να προσπάθησε, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, να διακινήσει υλικά διττής στρατιωτικής και εμπορικής χρήσης, καθώς έχουν γίνει τρεις κατασχέσεις τέτοιων φορτίων στο διάστημα από το 2023 μέχρι και το 2025.
Το πρώτο ήταν ένα κοντέινερ προερχόμενο από την Κίνα, μέσα στο οποίο υπήρχαν ράβδοι τιτανίου με έναν ειδικό τόρνο για την επεξεργασία τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και ειδικότερα, όσα αναφέρονται στις εκθέσεις κατάσχεσης, τα συγκεκριμένα υλικά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Η επόμενη κατάσχεση έγινε το 2024 και αφορούσε 23 τόνους ρητίνης και πάλι από την Κίνα με προορισμό μια εταιρία στο Λίβανο.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η συγκεκριμένη εταιρεία συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Μάλιστα, σε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας σκοτώθηκε προ ημερών σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ του Λιβάνου.
Η τρίτη κατάσχεση, το 2025 αφορά, και πάλι σε έναν ειδικό τόρνο για την επεξεργασία ράβδων τιτανίου, ο οποίος είχε ξεκινήσει το δρομολόγιο από τη Βουλγαρία με δηλωμένο προορισμό το Πακιστάν, αλλά πραγματικό προορισμό το Ιράν.
Τα κοντέινερ, παραμένουν δεσμευμένα στο λιμάνι του Πειραιά έως ότου τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και αποφασιστεί τι θα γίνει με αυτά.
Το "πλοίο των Φρουρών της Επανάστασης" και η ναυτιλιακή του Πειραιά
Σημαντική διάσταση των αποκαλύψεων, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αποτελεί ότι πλοιοκτήτρια εταιρεία με έδρα τον Πειραιά φαίνεται να χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση.
Το πλοίο είχε καταληφθεί για να μεταφέρει λιπάσματα από το Ιράν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν προκύψει, η πλοιοκτήτρια εταιρεία χρηματοδοτεί τους Φρουρούς της Επανάστασης με τον ιδιοκτήτη της να είναι συριακής καταγωγής και τη ναυτιλιακή να έχει έδρα τον Πειραιά.
Ιρανική τράπεζα στην οδό Πανεπιστημίου και ξέπλυμα μέσω real estate
Το τρίτο "κομβικό σημείο" των ευρημάτων είναι η ύπαρξη ιρανικής τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, η οποία φέρεται να χρηματοδοτεί έμμεσα τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Ενδεικτικά, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2025, η Αρχή για το Ξέπλυμα, εφαρμόζοντας απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προχώρησε στη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων μίας ιρανικής τράπεζας που έχει έδρα "στην καρδιά της Αθήνας", στην οδό Πανεπιστημίου, με τη σχετική απόφαση να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι παρέχει χρηματοδοτική υποστήριξη σε οντότητες που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Τέλος, εταιρείες ερευνώνται τόσο από την αστυνομία όσο και από υπηρεσία που ασχολείται με το οικονομικό έγκλημα, σχετικά με ξέπλυμα χρήματος από το Ιράν και τους Φρουρούς της Επανάστασης μέσω επένδυσης σε real estate τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

