Ως έναν σεισμό που "έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", περιγράφει τα 7,8 Ρίχτερ που "χτύπησαν" τη νοτιανατολική Τουρκία και άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο γνωστός σεισμολόγος, αναφέρεται στη σεισμική δόνηση, λέγοντας πως είναι "κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC)", με συνέπεια να μπορεί να "διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα: "Σφοδρότατος επιφανειακός σεισμός μεγέθους 7,8 στη ΝΑ Τουρκία (Άδανα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία (Χαλέπι). Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς.
Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC). Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".
Τσελέντης: Δεν επηρεάζονται ρήγματα του ελλαδικού χώρου
"Δεν επηρεάζονται ρήγματα του ελλαδικού χώρου" από τον φονικό σεισμό, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Άκης Τσελέντης. Ωστόσο, μιλώντας στο Open, εξέφρασε φόβους ότι "δυστυχώς τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 1.000", ενώ εξήγησε πως η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει μήνες με πολύ ισχυρούς μετασεισμούς, που θα φτάνουν τα 7 Ρίχτερ.
Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε πως ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας (East Anatolian Fault)", δηλαδή "καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας (North Anatolian Fault) που φτάνει μέχρι το Βόρειο Αιγαίο και μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα".
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο μηχανισμός του φαινομένου είναι ο εξής:
1. Η πλάκα της Αφρικής πιέζει προς Ανατολής τη πλάκα της Αραβίας.
2. Η πλάκα της Αραβίας με τη σειρά της πιέζει προς τα βόρεια την πλάκα της Τουρκίας, η οποία κινείται σαν σφήνα προς τα δυτικά και η κίνηση γίνεται πάνω στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας που έγινε ο σημερινός σεισμός.
Παπαζάχος: Καμία ανησυχία για τη σεισμικότητα στην Ελλάδα
Τη διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζει τη σεισμικότητα στη χώρα μας ο σημερινός φονικός σεισμός στην Τουρκία, έκανε και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως "η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία".
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το κυπριακό τόξο. "Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία", διασαφήνισε ο καθηγητής.
Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις. "Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή", ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.
"Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις", τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: "πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι".
Λέκκας: Ο σεισμός στην Τουρκία δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας
Από πλευράς του, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ πως ο σεισμός δεν αφορά το ρήγμα της Ανατολίας, αλλά "έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας":
"Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ", πρόσθεσε ο κ. Λέκκας. Όπως τόνισε "ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει".
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτήρια είναι πολύ υποδέεστερα από τα δικά μας. "Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr