Στην Ελλάδα το μυστικό της εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν;

Η βρετανική αστυνομία ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για την εξέταση ενός 46χρονου Γερμανού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην Ελλάδα το μυστικό της εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν;

Στην Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται το «μυστικό» της εξαφάνισης τον Μάιο του 2007 της τρίχρονης τότε Μαντλίν Μακ Καν που απασχολεί την τελευταία δεκαετία την παγκόσμια κοινή γνώμη! Στην πλέον πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης που έχει απασχολήσει τις διεθνείς διωκτικές αρχές...

Σύμφωνα με έγγραφα αλλά και μαρτυρίες που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», η βρετανική αστυνομία ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για την εξέταση ενός 46χρονου Γερμανού ο οποίος είχε συλληφθεί και διαμένει στη χώρα μας και προσδιορίζεται ως σημαντικός και αξιόπιστος μάρτυρας στο θρίλερ της μικρής Μαντλίν. Οπως ακόμα προκύπτει, κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ συνάντησε προ μερικών ημερών τον συγκεκριμένο άνθρωπο στην Αθήνα και άντλησε κρίσιμα στοιχεία για την τύχη του κοριτσιού.

Επιχείρηση «Grange»

Η Μαντλίν εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου του 2007 σε ηλικία τριών ετών στη μικρή πόλη Πράια ντα Λουζ στην περιφέρεια Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς της, Κέιτ και Γκέρι Μακ Καν, τα δύο ετών δίδυμα αδέλφια της και μια ομάδα οικογενειακών φίλων με τα παιδιά τους. Η τρίχρονη και τα αδέλφια της πήγαν για ύπνο στις 8.30 μ.μ. στο ισόγειο του διαμερίσματός τους, στο θέρετρο όπου παραθέριζαν, ενώ οι γονείς τους με τους φίλους τους δειπνούσαν σε εστιατόριο περίπου 50 μέτρα μακριά. Οι γονείς ήλεγχαν τα παιδιά τους όλο το βράδυ, ώσπου η μητέρα της Μαντλίν ανακάλυψε, γύρω στις 10 το βράδυ, ότι το κορίτσι είχε εξαφανιστεί. Από μια ημιτελή ανάλυση DNA, η πορτογαλική αστυνομία κατέληξε σε μια αρχική εκδοχή ότι η Μαντλίν είχε πεθάνει ως συνέπεια ενός ατυχήματος στο διαμέρισμα και ότι οι γονείς της είχαν επιχειρήσει «συγκάλυψη του συμβάντος». Τον Σεπτέμβριο του 2007 οι γονείς της χαρακτηρίστηκαν επισήμως «ύποπτοι». Ωστόσο η γενική εισαγγελέας της Πορτογαλίας αρχειοθέτησε την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Στην Ελλάδα το μυστικό της εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν;

Αρχικά υπήρξε έρευνα των συγγενών του κοριτσιού για να διαλευκάνουν τις συνθήκες εξαφάνισής του. Το 2011 ξεκίνησε η επιχείρηση «Grange» της Σκότλαντ Γιαρντ, με τη συμμετοχή 30 ντετέκτιβ, για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την τύχη της μικρής Μαντλίν. Και έτσι άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορα σενάρια για όσα είχαν συμβεί εκείνο το μοιραίο βράδυ. Με βάση τη μαρτυρία μιας οικογενειακής φίλης η έρευνα εστιάστηκε σε ένα ύποπτο άτομο που εκείνο το βράδυ είχε εμφανιστεί κοντά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου να κρατά ένα μικρό κορίτσι. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2013 αποδείχθηκε ότι ήταν ένας βρετανός τουρίστας που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και ο οποίος κρατούσε την κόρη του.

Ο βασικός ύποπτος

Οι έρευνες στράφηκαν και σε έναν 34χρονο Βρετανό με πορτογαλική καταγωγή, ο οποίος είναι σύμβουλος ακινήτων και είχε εντοπιστεί κοντά στο σημείο της εξαφάνισης του κοριτσιού και είχε δείξει «υπερβολικό ζήλο» για τον εντοπισμό του. Ακόμη υποψίες είχαν κινηθεί σε βάρος ενός από τους συνδαιτυμόνες των γονιών της Μαντλίν ο οποίος είχε προσφερθεί να πάει ο ίδιος να ελέγξει αν τα παιδιά της οικογένειας Μακ Καν κοιμούνταν στο δωμάτιό τους. Χωρίς όπως είπε να κάνει ενδελεχή έλεγχο, παρότι είχε δει την πόρτα του δωματίου ανοιχτή. Επιπλέον εξετάστηκαν μαρτυρίες ιρλανδών παραθεριστών για άγνωστο άνδρα με κοντά καστανά μαλλιά και μπεζ παντελόνι που έσπευσε να εξαφανιστεί από το σημείο κρατώντας ένα κορίτσι που ταίριαζε στην περιγραφή της Μαντλίν. Επίσης επανεξετάστηκαν περιπτώσεις διαρρήξεων και ληστειών που είχαν σημειωθεί τότε στην περιοχή αλλά και ο τυχόν ρόλος ενός αφρικανού εργαζομένου στο εστιατόριο, ο οποίος σκοτώθηκε το 2009 σε τροχαίο. Δεν υπήρξε ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα και τα περισσότερα σενάρια απορρίφθηκαν. Συνολικά στο πλαίσιο της επιχείρησης «Grange» συγκεντρώθηκαν την τελευταία δεκαετία περίπου 8.500 αναφορές για την τύχη της Μαντλίν, ενώ προέκυψε πρόβλημα στις έρευνες λόγω της μικρότερης χρηματοδότησής τους. Ωστόσο στα τέλη της περασμένης άνοιξης υπήρξαν δηλώσεις των υπευθύνων της έρευνας ότι «έχουν βρεθεί νέα σημαντικά στοιχεία».
Ωσπου προ μερικών εβδομάδων εμφανίστηκε η ελληνική διάσταση του θρίλερ. Στις 18 Ιουλίου 2017 λοιπόν η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας στη λεωφόρο Κατεχάκη συνέταξε έγγραφο που αναφερόταν σε ενημέρωση του «συνδέσμου» της ΕΛ.ΑΣ. στο Λονδίνο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας. Οπως σημειώνεται, «τον Μάιο του 2017 επικοινώνησε με την ομάδα της επιχείρησης "Grange" ο 46χρονος γερμανικής καταγωγής, που διαμένει στην Αθήνα, προκειμένου να βοηθήσει στις συγκεκριμένες έρευνες». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο ο 46χρονος είχε φυλακιστεί για υπόθεση λαθρομεταναστών και έδινε παρών σε αστυνομικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί...

Αξιόπιστος μάρτυρας;

Οπως ενδεικτικά σημειώνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας με βάση τις πληροφορίες της Σκότλαντ Γιαρντ, «μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχει δώσει οικειοθελώς και χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα στη Μητροπολιτική Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση έχουν διασταυρωθεί και θεωρείται αξιόπιστη πηγή»!

Από την περαιτέρω έρευνα της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος Γερμανός που έχει τόπο κατοικίας τη Γαλλία είχε συλληφθεί το 2011 στην Ηγουμενίτσα όταν προσπάθησε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τρεις παράνομους μετανάστες από την Αφρική.Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και τότε είχε αφεθεί ελεύθερος. Οπως προκύπτει από άλλες πηγές, ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί και το 2015 στη Θεσσαλονίκη όταν είχε έλθει πάλι στην Ελλάδα για διακοπές. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά χρόνων και πέντε μηνών. Ο ίδιος είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία και υποστήριξε ότι «διευκόλυνε τους τρεις αλλοδαπούς που του είχαν κάνει οτοστόπ». Εμεινε κρατούμενος στις φυλακές Χανίων από όπου επικοινωνούσε με τα μέλη της επιχείρησης «Grange».
Αφέθηκε ελεύθερος προ μερικών εβδομάδων και φερόταν να χρησιμοποιεί κινητό που ανήκε σε αλλοδαπή από βαλκανική χώρα, η οποία διέμενε στον Αγιο Παντελεήμονα. Επιπλέον του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα εν όψει της δίκης σε δεύτερο βαθμό που έχει προσδιοριστεί για τον ερχόμενο μήνα.

Μαρτυρία στο «ΒΗΜΑ»

«Το Βήμα» εντόπισε τον 46χρονο αλλοδαπό και κρίσιμο μάρτυρα της υπόθεσης της τρίχρονης Μαντλίν σε περιοχή της Φθιώτιδας. Οπως σημείωσε, «συναντήθηκα προ μερικών ημερών με κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που ήλθε στην Αθήνα. Δίνω σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση. Τις ημέρες που εξαφανίστηκε η Μαντλίν ήμουν κι εγώ – σε γειτονικό σημείο – στη συγκεκριμένη επαρχία της Πορτογαλίας. Είχα και τότε επικοινωνήσει με την τοπική αστυνομία, όμως η έρευνα είχε εγκαταλειφθεί. Τώρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη Σκότλαντ Γιαρντ για αυτά που γνωρίζω. Καταλαβαίνετε ότι για να έλθουν εδώ να με συναντήσουν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Ομως έχω ρητή απαγόρευση να πω οτιδήποτε σε οποιονδήποτε άλλο. Η συνεργασία μου με την αγγλική αστυνομία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες»

***

Πάντως σε ερώτηση για την τύχη της Μαντλίν και αν πιστεύει ότι είναι ζωντανή ο ίδιος απάντησε μόνο πως «τα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε είναι πολλά»...

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

227.100 ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ 25 Σεπ 2020 | 08:53

Συνωστισμός αριστούχων μαθητών λόγω κορονοϊού: Γιατί αυξήθηκαν κατά 45.000

Θα πάρει βραβείο "αριστείας" ο ένας στους τρεις μαθητές.

ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΒΗΧΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ 25 Σεπ 2020 | 08:52
ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΦΙΛΟΛΑΟΥ 25 Σεπ 2020 | 08:49

Νέα αστυνομική επιχείρηση: Εκκενώνεται κατάληψη σε κτίριο στο Παγκράτι

Η αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση στο Παγκράτι την Παρασκευή το πρωί και εκκενώνει κατάληψη.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 25 Σεπ 2020 | 08:38

Κορονοϊός: Στους 367 οι νεκροί - Κατέληξε 87χρονη στο ΑΧΕΠΑ

Μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της από κορονοϊό, ενώ βρίσκονταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ.

ΗΠΙΟΤΕΡΗ ΦΕΤΟΣ Η ΓΡΙΠΗ 25 Σεπ 2020 | 08:29

Βατόπουλος: Δεν είναι μοιραίο το lockdown, κορονοϊός και νοσηλεία σε ΜΕΘ αφήνουν προβλήματα στον οργανισμό

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε.

ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ 25 Σεπ 2020 | 08:23

Κορονοϊός - Ευχάριστα νέα: Εξιτήριο για 17χρονη που ήταν 40 ημέρες στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ

Μετά 40 ημέρες μία 17χρονη πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ όπου παρέμεινε λόγω κορονοϊού.

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 25 Σεπ 2020 | 08:03

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες παραδόθηκε beach bar στην Επανομή

Αυτήκοες μάρτυρες ανέφεραν ότι από το σημείο της φωτιάς ακούστηκαν περίπου έξι εκρήξεις.

ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ 25 Σεπ 2020 | 07:58
ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 25 Σεπ 2020 | 07:58

Καλπάζει και η "επιδημία" κλειστών σχολειών: Πάνω από 300 εκτός λειτουργίας λόγω κορονοϊού και καταλήψεων

Περισσότερα από 300 σχολεία ή τμήματα παραμένουν κλειστά είτε λόγω κορονοϊού είτε λόγω καταλήψεων.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 07:46

Γιάφκα στο Κουκάκι: Πώς η Αστυνομία "ιχνηλάτησε" τα τρία κρούσματα τρομοκρατίας - Η λίστα με τα χτυπήματα της Ο.Λ.Α.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο διασύνδεσης-συμμετοχής των συλληφθέντων της γιάφκας τα 7 τελευταία χρόνια.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΨΑΣ 25 Σεπ 2020 | 07:34

Κακά μαντάτα για το εμβόλιο του κορονοϊού: "Μην το περιμένετε πριν το καλοκαίρι του 2021"

Ειδικοί και επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα αργήσει να έρθει στην Ελλάδα.

ΤΗ ΝΥΧΤΑ 25 Σεπ 2020 | 07:00

Μεγάλη πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη-12 άτομα απεγκλωβίστηκαν [βίντεο]

Η πυροσβεστική κατάφερε να την θέσει υπο έλεγχο λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα.

ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ 25 Σεπ 2020 | 06:45