Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαγόρευση της ανάρτησης αφισών για το Athens Pride, στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας.
Σε ανακοίνωσή του, το Athens Pride, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 13 Ιουνίου στο Σύνταγμα, καταγγέλλει ότι η αίτηση απορρίφθηκε χωρίς να δοθεί κάποια αιτιολόγηση από την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για τη χρήση των διαφημιστικών χώρων.
Το Athens Pride σημειώνει ότι η παρουσία της αφίσας στο Μετρό αποτελούσε για την κοινότητα μια σημαντική κατάκτηση στον δημόσιο χώρο και εκφράζει προβληματισμό για το μήνυμα που εκπέμπει η φετινή απόφαση.
"Μετά από 10 χρόνια παρουσίας της αφίσας μας στο μετρό της Αθήνας -που για μας ήταν μια κατάκτηση του δημοσίου χώρου- φέτος η ΣΤΑΣΥ ΑΕ απέρριψε αναιτιολόγητα την αίτησή μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνεται, η απόφαση γνωστοποιήθηκε μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της ανάρτησης των αφισών, ενώ δεν υπήρξε καμία επίσημη εξήγηση για την αλλαγή στάσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ουτε βήμα πίσω στον δημόσιο χώρο!
Μετα απο 10 χρόνια παρουσίας της αφίσας μας στο μετρό της Αθήνας - που για μας ήταν μια κατάκτηση του δημοσίου χώρου - φετος η ΣΤΑΣΥ ΑΕ απέρριψε αναιτιολόγητα την αίτηση μας!
Το Athens Pride ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία για την χρήση του διαφημιστικού χώρου και παρά το επίσημο αίτημά μας, καμία εξήγηση δεν δόθηκε από την εταιρεία για την ξαφνική απόφαση, η οποία μας κοινοποιήθηκε μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία ανάρτησης.
Σε μια περίοδο αυξανόμενης ρητορικής μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας κατά της κοινότητάς μας, κινήσεις όπως αυτή, που περιορίζουν την ορατότητά μας στην πόλη, αποτελούν σαφή πολιτική θέση στην κατεύθυνση της αορατότητας μας. Σε αυτή τη συγκυρία κάθε άτομο, φορέας, οργανισμός και εταιρεία οφείλει να πάρει θέση. Και να κριθεί από αυτήν.
ΣΕ ΑΦΟΡΑ
ATHENS PRIDE 2026
Σάββατο 13 Ιουνίου
Πλατεία Συντάγματος
Τι αναφέρει η ΣΤΑΣΥ
Εξηγήσεις για την απόρριψη του αιτήματος του Athens Pride για ανάρτηση προωθητικών αφισών της διοργάνωσης, έδωσε η ΣΤΑΣΥ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος λόγω διαφημιστικών δεσμεύσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο.
"Τα προηγούμενα χρόνια η ΣΤΑΣΥ είχε φιλοξενήσει καμπάνιες προβολής του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό. Φέτος, λόγω των υφιστάμενων εμπορικών, διαφημιστικών δεσμεύσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν κατέστη δυνατή η φιλοξενία της καμπάνιας. Η ΣΤΑ.ΣΥ. παραμένει στη διάθεση των διοργανωτών για τη διερεύνηση δυνατοτήτων μελλοντικής συνεργασίας", αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Η στάση αυτή της ΣΤΑΣΥ προκάλεσε την αντίδραση και κομμάτων, όπως η Νέα Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξέδωσαν ανακοινώσεις για το θέμα.
"Η απόφαση της ΣΤΑΣΥ να μην εγκρίνει φέτος την ανάρτηση της αφίσας του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, είναι το λιγότερο απαράδεκτη. Είναι η πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία που στο μέσο μεταφοράς που επιλέγουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, δεν θα αναρτηθούν αφίσες της διοργάνωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προβληματίζει με τις αποφάσεις της για τις διαφημίσεις στους σταθμούς του Μετρό. Όλοι και όλες θυμόμαστε πως πριν λίγα χρόνια είχε είχε φιλοξενηθεί η καμπάνια σκοταδιστικών ομάδων για τα λεγόμενα "δικαιώματα του αγέννητου παιδιού", αναφέρει μεταξύ άλλων η Νέα Αριστερά.
"Η αναιτιολόγητη απόρριψη, από την εταιρεία ΣΤΑΣΥ ΑΕ, της αίτησης για ανάρτηση της αφίσας του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, προκαλεί έντονα ερωτηματικά για τις αιτίες, τις προθέσεις και την πρακτική της διοίκησης της εταιρείας", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: "Παρά τα θεσμικά βήματα που έχουν γίνει ζούμε σε δύσκολους καιρούς, με ένταση της βίας, έλλειψη ανοχής στη διαφορετικότητα, αμφισβήτηση βασικών ανθρωπιστικών αρχών και αξιών.
Η παρουσία της διοργάνωσης του Athens Pride στο δημόσιο χώρο είναι, μεταξύ άλλων, μια πράξη ενάντια στις προκαταλήψεις, τον σεξουαλικό ρατσισμό, τις λογικές μίσους και τις πρακτικές διαχωρισμού των ανθρώπων στη βάση στερεοτύπων και διακρίσεων".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

