Αν υπάρχει ένα συνοδευτικό που ξεχωρίζει σε κάθε γιορτινό τραπέζι – από το πιο απλό οικογενειακό μέχρι το πιο γιορτινό ρεβεγιόν – αυτή είναι η πατάτα. Τη βρίσκεις παντού: στο ταψί που μοσχοβολάει λεμόνι, στον πουρέ που εξαφανίζεται πριν καν καθίσουν όλοι, στις τραγανές μπουκιές που όλοι τσιμπολογούν μέχρι να βγει το κυρίως. Ανάμεσα σε σάλτσες, ψωμί και πολύ φαγητό, η πατάτα παίρνει άδικα τον ρόλο του ένοχου που σε κάνει να νιώθεις μετά ενοχές.
Η αλήθεια είναι πιο απλή: δεν φταίει η πατάτα. Φταίει ο τρόπος που την μαγειρεύουμε (λάδι, βούτυρο, κρέμα, τυριά) και το ότι στις γιορτές οι μερίδες μεγαλώνουν χωρίς να το καταλάβεις. Τα καλά νέα; Υπάρχουν μικρά, πρακτικά "κόλπα" που κρατάνε όλη τη νοστιμιά, τη θωρακίζουν σε υφή και άρωμα, και ταυτόχρονα κάνουν το αποτέλεσμα πιο ανάλαφρο.
1) Ψήσε, μην τηγανίζεις (ή κάν’ το πιο έξυπνα)
Αν θες τη μεγαλύτερη διαφορά με την πιο μικρή αλλαγή, είναι αυτή: Η κλασική "τηγανητή" αίσθηση… στον φούρνο.
- Κόψε σε κύβους ή wedges.
- Βράσε 8–10 λεπτά (να μαλακώσει εξωτερικά, όχι να λιώσει).
- Στράγγισε καλά.
- Ψήσε σε καυτό ταψί (προθερμασμένο) για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Tip: λίγη πάπρικα, σκόρδο, ρίγανη, δεντρολίβανο δίνουν περισσότερη γεύση από το να βάλεις έξτρα ελαιόλαδο.
2) Η σωστή ποσότητα λαδιού είναι στρατηγική
Δεν χρειάζεται να την κάνεις στεγνή. Απλά, βάλε το λάδι στο μπολ και ανακάτεψε καλά (να πάει παντού), όχι "χύμα” στο ταψί όπου στο τέλος θα πέσει μεγάλη ποσότητα.
Και ένα μικρό κόλπο που δίνει γεύση χωρίς έξτρα βάρος: ξύσμα λεμονιού στο τέλος + λίγο λεμόνι. Δίνει φρεσκάδα και σπάει τη λιπαρότητα του τραπεζιού.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr