Ακόμη και «αυτόφωρο» για τα αδήλωτα εισοδήματα από Airbnb

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από τις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού θα συνεχιστούν.

akomi-kai-autofwro-gia-ta-adilwta-eisodimata-apo-airbnb
SHARE THIS
0
SHARES

Με διαδικασίες που θυμίζουν ...«αυτόφωρο» πιάνονται στη φάκα της εφορίας φοπρολογούμενοι που, ενώ εκμισθώνουν κατοικίες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, δεν δηλώνουν τα ενοίκια στη φορολογική τους δήλωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», ήδη σε πιλοτική λειτουργία του μηχανισμού έχουν εντοπιστεί οι πρώτοι ιδιοκτήτες που ενοικίαζαν ακίνητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαμοιρασμού, από τους οποίους οι περισσότεροι έσπευσαν εθελοντικώς να δηλώσουν με τροποιητικές φορολογικές δηλώσεις τα ενοίκια που είχαν εισπράξει, πληρώνοντας το φόρο εισοδήματος.

Πώς πιάστηκαν στη φάκα 55 άτομα με αδήλωτο 1 εκατ. ευρώ

Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε τους ελέγχους για τις μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb το 2017, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της προσποίησης του ενδιαφερόμενου πελάτη.

Αρχικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», εντόπισε μέσω της πλατφόρμας του Διαδικτύου προσφερόμενα ακίνητα προς ενοικίαση, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, και αναζήτησε τη διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια, από τα αναγραφόμενα στοιχεία στην ιντερνετική ανάρτηση εντόπισε τους ιδιοκτήτες.

Για 55 από αυτούς τους ιδιοκτήτες υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι δεν δήλωσαν τα εισοδήματα από τα ακίνητα. Το επόμενο βήμα ήταν να καλέσουν οι ελεγκτές τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσουν ότι έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί στόχοι ελέγχου για μη δήλωση εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων. Το αποτέλεσμα; Οι 39 από τους 55 ιδιοκτήτες προχώρησαν οικειοθελώς στην υποβολή τροποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους περίπου 920.000 ευρώ, με τον πρόσθετο φόρο να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από τις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού θα συνεχιστούν. Μάλιστα, φέρεται η ΑΑΔΕ να έχει ήδη ξεκινήσει αλληλογραφία με τις διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου να αντλήσει στοιχεία των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν κατοικίες για βραχυχρόνιο διάστημα.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία από τις πλατφόρμες για την παροχή στοιχείων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook