Αλλάζουν όλα στα επιδόματα - τα κριτήρια για το επίδομα γέννας

Μετά την αλλαγή του πλαισίου για το επίδομα θέρμανσης, ο προϋπολογισμός του είναι πιθανό να ενισχυθεί με ένα πρόσθετο κονδύλι που θα μοιραστεί στις αρχές του 2020.

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα - τα κριτήρια για το επίδομα γέννας

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή ολοκληρώνει την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση.

Έτσι, μετά την αλλαγή του πλαισίου για το επίδομα θέρμανσης –ο προϋπολογισμός του οποίου είναι πιθανό να ενισχυθεί με ένα πρόσθετο κονδύλι που θα μοιραστεί στις αρχές του 2020- αλλά και την ανακοίνωση για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε πολύτεκνους, γονείς παιδιών με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους, κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη για το επίδομα γέννας ενώ αλλάζει η ημερομηνία καταβολής όλων των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Επίσης, μπαίνει καινούργιο κριτήριο χορήγησης του επιδόματος τέκνων.

Το επίδομα νεογέννητου παιδιού θα ανέρχεται στα 2000 ευρώ –όπως έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός- και θα χορηγείται στους γονείς όλων των παιδιών που θα γεννηθούν μετά την 1/1/2020. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

1. Θεσπίζεται (υψηλό) εισοδηματικό όριο ώστε να είναι πολύ λίγα τα νοικοκυριά που θα αποκλείονται. Έτσι, μια μόνη μητέρα που θα αποκτήσει παιδί, θα εισπράττει το επίδομα αρκεί το εισόδημά της να μην ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Το ζευγάρι θα έχει εισοδηματικό όριο στα 60.000 ευρώ ενώ αν υπάρχουν ήδη παιδιά, θα προστίθενται 10.000 ευρώ επιπλέον. Έτσι, ζευγάρι με ένα παιδί που θα αποκτήσει και δεύτερο τέκνο μέσα στο 2020, θα πάρει το επίδομα των 2000 ευρώ ακόμη και αν το οικογενειακό εισόδημα φτάνει στα 70.000 ευρώ.

2. Το επίδομα θα χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα δίδεται λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού. Θα αντιστοιχεί είτε στο 75% είτε στο 50% του επιδόματος ενώ οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Η δεύτερη δόση (το υπόλοιπο 25% ή 50%) θα δίδεται έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, εκτιμάται ότι το επίδομα θα καταβληθεί σε περίπου 90.000 οικογένειες. Στην κυβέρνηση, ελπίζουν ότι και αυτό το μέτρο θα αποτελέσει ένα κίνητρο για να σταματήσει η κατακόρυφη μείωση στον αριθμό των γεννήσεων.

Από το νέο έτος και μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται στους δικαιούχους μέσα στην τελευταία εργάσιμη εκάστου μήνα. Πρόκειται:

1. Για το επίδομα τέκνων με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το επίδομα τέκνων, καταβάλλεται σήμερα σε έξι διμηνιαίες δόσεις.

2. Για την καταβολή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων

3. Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

4. Για το επίδομα στέγασης (ή ενοικίου) το οποίο δικαιούνται περίπου 667 χιλιάδες πολίτες ή 260.000 νοικοκυριά και έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

5. Για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίων

6. Για τη σύνταξη των υπερήλικων και

7. Για το επίδομα των ομογενών.

Στο επίδομα τέκνων μπαίνει καινούργιο κριτήριο χορήγησης πέραν των εισοδηματικών που προβλέπονται σήμερα. Δεν θα εισπράττει το επίδομα όποια οικογένεια δεν φροντίζει το τέκνο να κάνει την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο. Αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει ως ένας μοχλός πίεσης για να μην εγκαταλείπουν παιδιά το σχολείο πριν από την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής φοίτησης.

Το επίδομα θέρμανσης

Οι αιτήσεις χορήγησης του νέου αυξημένου επιδόματος θέρμανσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ήδη εκτιμάται ότι έχουν γίνει αιτήσεις από τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον περυσινό και αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πέραν της καταβολής του επιδόματος των 68 εκατ. ευρώ που θα γίνει στο τέλος του έτους, θα δοθούν και επιπλέον πόροι από τον προϋπολογισμό του 2020 στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Φωτό: Pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

7,4% ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 15 Φεβ 2021 | 13:56

Υστέρηση φορολογικών εσόδων 7,4% τον Ιανουάριο λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων

Υστερούν τα έσοδα στον προϋπολογισμό παρά τη θετική ανταπόκριση των φορολογουμένων στις οφειλές τους.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ LOCKDOWN 11 Φεβ 2021 | 09:08

Επιπλέον τρύπα 7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία: Οι τρεις πηγές για να μην "τελειώσουν τα λεφτά"

Δεδομένη είναι πλέον η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον λογαριασμό των μέτρων στήριξης πάνω από τα 7,5 δις. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί όταν ξεκινούσε η χρονιά.

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΡΓΑΝΗΣ 05 Φεβ 2021 | 16:56

Επίδομα 400 ευρώ στους επιστήμονες: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Η ΚΥΑ καθορίζει τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 31 Ιαν 2021 | 18:51

Σκυλακάκης: Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής μία στις δύο επιχειρήσεις - Αυξήθηκε ο τζίρος τους

Από τις 730.000 αιτήσεις, οι 260.000 είχαν αύξηση τζίρου μέσα στο τετράμηνο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιαν 2021 | 09:46

Επίδομα θέρμανσης: Αρχίζουν από σήμερα οι πληρωμές: Από 80 έως 650 ευρώ - Σε δύο φάσεις η καταβολή

Αρχίζει από σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Φεβ 2021 | 09:38

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα - Έρχονται τα τέλη με τον μήνα - Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 08:02

Παρατείνεται το lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με το νέο SMS στο 13032

Με τους λοιμωξιολόγους να προσανατολίζονται στο να προτείνουν παράταση του lockdown, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τη λειτουργία των καταστημάτων από 8 Μαρτίου.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 23 Φεβ 2021 | 08:21

To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Φεβ 2021 | 10:11

Συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν 2,4 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα

Εβδομάδα εισπράξεων για συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων ή οικονομικών ενισχύσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Φεβ 2021 | 09:56

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι αποφάσεις για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 20 Φεβ 2021 | 09:27

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέα προθεσμία για το "ζεστό" χρήμα δίνει το ΥΠΟΙΚ

Νέα παράταση για τις αιτήσεις για την 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Τεράστιες οι συνέπειες στην οικονομία από το lockdown στο λιανεμπόριο

4ΗΜΕΡΟ BLACKOUT 19 Φεβ 2021 | 09:38

Ψίχουλα οι μειώσεις στο ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας: Έκπτωση μόλις 9 ευρώ σε λογαριασμό 336 ευρώ

Τα νοικοκυριά που ξεπάγιασαν επί τρεις ή τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα (πολλά από αυτά και χωρίς νερό) θα δουν μια έκπτωση στον λογαριασμό του ρεύματος η οποία θα φτάνει στα 9 ευρώ.