Τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στον κρατικό παρεμβατισμό όσον αφορά τις προσπάθειες μείωσης των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ έκρουσε χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και διεθύνων σύμβουλος της Metro (My market-METRO Cash & Carry), Αριστοτέλης Παντελιάδης μιλώντας σε πάνελ εκδήλωσης για τα 20 χρόνια από τη θεσμοθέτηση της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, για την ανάγκη μείωσης των τιμών σε 1.000 κωδικούς στα ράφια, η οποία δημοσιεύθηκε λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Παντελιάδης τόνισε πως τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν άλλα περιθώρια "επιδότησης" των τιμών.
Πρόσθεσε, πως ο κλάδος σε συνεννόηση με τους προμηθευτές θα κάνει ότι μπορεί για να μειώσει τις τιμές και πως η ελεύθερη αγορά λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.
Τόνισε, δε, πως τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, δηλαδή στο 1,4% και είναι κατά πολύ μειωμένα από τα διεθνή στάνταρ (σ.σ. Τα κέρδη διαμορφώνονται μεταξύ του 3% και του 4%), ενώ ανέφερε πως υπάρχει ζημιογόνος αλυσίδα στον κλάδο. Εν ολίγοις, όπως σχολίασε σκωπτικά, τα ελληνικά σούπερ-μάρκετ για κάθε ένα ευρώ του κύκλου εργασιών τους έχουν κέρδη προ φόρων 1,2 λεπτά του ευρώ.
Για την αύξηση του κύκλου εργασιών τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε πως αυτή οφείλεται στο πληθωρισμό και ότι δε μεταφράζεται σε άνοδο της κερδοφορίας, και πως ο κλάδος έχει ήδη "επιδοτήσει" τις τιμές όσο μπορεί.
Για τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων ανέφερε ότι είναι συγκρατημένοι και προσέχουν ιδιαίτερα τις τιμές, χωρίς ωστόσο να μειώνεται η κατανάλωση.
Γιατί το AirBnB επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία ακόμα και αν φέρνει κέρδη στα σούπερ - μάρκετ
Σχετικά με τον αριθμό των πελατών σχολίασε πως εκτός από τα 10 εκατ. Ελλήνων υπάρχουν και οι περίπου 35 εκατ. τουρίστες, ο οποίοι προτιμούν πλέον τα σούπερ μάρκετ. Εν τούτοις, η στροφή αυτή στις αγορές από τα σούπερ μάρκετ δεν είναι θετική εξέλιξη για το σύνολο της εθνικής οικονομίας, κατά τον κ. Παντελιάδη.
Εξήγησε, πως η μαζική στροφή στο AirBnB σημαίνει πως οι τουρίστες ψωνίζουν για να μαγειρέψουν μόνοι τους με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν χρήμα σε μαγαζιά εστίασης και άλλους κλάδους στις τοπικές κοινωνίες και ως εκ τούτου μειώνεται η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Επομένως η εξέλιξη αυτή έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη για τα σούπερ μάρκετ, καθώς τα έσοδα από τους Έλληνες καταναλωτές μειώνονται.
Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο επισήμανε ότι ναι μεν υπάρχει μία μικρή αύξηση των πελατών από αυτό το κανάλι, αλλά στα σούπερ μάρκετ οι πελάτες θέλουν πάντα να βλέπουν τα προϊόντα στο ράφι ώστε να επιλέξουν τι θα αγοράσουν. Σχολίασε πως είναι αισιόδοξος για την επιβίωση των καταστημάτων ακόμα και στη ψηφιακή εποχή με τις νέες τεχνολογίες να εφαρμόζονται εντός των σούπερ μάρκετ.
Η εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου για μείωση τιμών
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της ίδιας ημέρας (σ.σ. 22 Σεπτεμβρίου 2025), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ασυδοσία, κάνοντας λόγο για αυστηρούς ελέγχους που είναι σε εξέλιξη για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και καλώντας τα σούπερ μάρκετ να δείξουν έμπρακτη κοινωνική ευθύνη.
Εξήγγειλε πλήθος ελέγχων στα σούπερ μάρκετ ύστερα από καταγγελίες που έχουν γίνει με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται εντός των επόμενων ημερών.
Από τα σούπερ μάρκετ ζήτησε να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία και να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος προσθέτοντας ότι έχουν αναλάβει τη δέσμευση για μειώσεις τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων και πρέπει να το πράξουν το γρηγορότερο δυνατό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr