Αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ για το κρίσιμο Eurogroup του 2015

Tις κυβερνητικές κινήσεις και ειδικότερα αυτές του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015, παρουσιάζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

apokalupseis-ntaiselmploum-gia-to-krisimo-eurogroup-tou-2015
SHARE THIS
0
SHARES

Tις κυβερνητικές κινήσεις και ειδικότερα αυτές του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, παρουσιάζει σε βιβλίο του ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως τονίζει η "Καθημερινή της Κυριακής", το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά το φθινόπωρο και αποσπάσματά αυτού δημοσίευσε η Οικονομική Επιθεώρηση στο τεύχος του Αυγούστου.

Η αφήγηση, ξεκινά από την πρώτη επαφή του τέως πρόεδρος του Eurogroup με τον τότε ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Βαρουφάκης "άρχισε να μιλάει στα ελληνικά και ξεκίνησε έναν μονόλογο γεμάτο υπεκφυγές εναντίον της τρόικας. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι ακολούθησε μια αμήχανη χειραψία. "Του είπα: Μόλις σκότωσες την τρόικα. Και χωρίς την τρόικα είστε μόνοι σας". Ο κ. Βαρουφάκης αντέδρασε δήθεν έκπληκτος και ανήξερος. Λίγο αργότερα οι συνεργάτες του θα δήλωναν ότι απάντησε χαλαρά: "Ουάου". Ο Βαρουφάκης μας ακολούθησε στον διάδρομο, μου ξαναέδωσε το χέρι στο ασανσέρ και προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά. "Θέλουμε να ξεκινήσουμε σοβαρές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και με το Eurogroup", είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Τσίπρας σφύριξε στον Βαρουφάκη: Καμία συμφωνία

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Αθηνών, συνεδρίασε το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει:  "Σκοπός του Βαρουφάκη ήταν να μας καταστήσει σαφές το αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία είχε μιλήσει. Πρέπει να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης. Οι διάφοροι υπουργοί τού εξήγησαν ότι δεν πρέπει να είμαστε δίκαιοι μόνο με τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά και με τους ψηφοφόρους ολόκληρης της Ευρωζώνης. Στην πορεία της συνάντησης ο Βαρουφάκης έκανε στροφή 180 μοιρών. Η λεκτική του ευελιξία, την οποία θα μαθαίναμε πολύ καλά στους επόμενους μήνες και η οποία μερικές φορές οδηγούσε σε κατάπληξη αλλά συχνότερα σε σύγχυση, εδώ φάνηκε καθαρά: Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε παράταση (σ.σ. του προγράμματος) τη Δευτέρα. Χαιρόμαστε που αλλάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό μπορείτε να το πείτε παράταση. Εμείς θα το ονομάσουμε "η αρχή μιας νέας λογικής". Ωστόσο η κοινή δήλωση που συντάχθηκε στη συνέχεια έπρεπε να εγκριθεί και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: "Προς μεγάλη μας έκπληξη ο Βαρουφάκης ζήτησε τότε ένα διάλειμμα γιατί έπρεπε να τηλεφωνήσει στην Αθήνα. Το τηλεφώνημα που έγινε μέσα στην αίθουσα που βρισκόμασταν όλοι, διήρκεσε πολύ. Μετά από λίγη ώρα  πήρε το τηλέφωνο ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και συνέχισε να μιλάει με τον Τσίπρα. Μετά από μισή ώρα άρχισαν να διαμαρτύρονται οι υπουργοί. Επέμεινα να τελειώσει γρήγορα αλλά χωρίς αποτέλεσμα". Όμως η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού καθυστερούσε, με αποτέλεσμα κάποιοι υπουργοί να αρχίσουν να αποχωρούν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αλλάξει κάτι στην από κοινού συμφωνηθείσα δήλωση. "Αυτό σήμαινε ότι από εκείνη τη στιγμή μόνο ένα ναι ή ένα όχι μπορούσε να ειπωθεί από την ελληνική αποστολή. Ο Τσίπρας σφύριξε στον Βαρουφάκη. Καμία συμφωνία", γράφει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Τελικά η συμφωνία επήλθε στις 20 Φεβρουαρίου και δόθηκε παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ερασιτέχνης τζογαδόρος και τα σχέδια για Grexit

Στο Eurogroup της Ρίγας στις 24 Απριλίου 2015, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, "ο Βαρουφάκης ήταν πλέον πλήρως απομονωμένος. Ο εκνευρισμός όλων των υπουργών έφτασε στο κατακόρυφο. Πολλοί υπουργοί, ο Σλοβάκος Ντούσαν Μράμορ, κυρίως, απαίτησε στο εξής να τεθεί υπό επεξεργασία ένα Σχέδιο Β, ήτοι η προετοιμασία για το Grexit. Ο Πέτερ Καζιμίρ περίμενε να γίνει ησυχία, κάρφωσε το βλέμμα του στον Βαρουφάκη και είπε  δύο φορές: "Απίστευτο… Απίστευτο". Άλλοι χρησιμοποίησαν όρους  όπως τζογαδόρος και ερασιτέχνης. Για να μη διαλυθεί η ομάδα έπρεπε να ασκήσω μεγάλη πίεση (…). Τελικά μετά κόπων και βασάνων υπέγραψε ο Βαρουφάκης αυτές τις τρεις συμφωνίες μέσα σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη ατμόσφαιρα". Στο ανεπίσημο δείπνο που ακολούθησε ο Γ. Βαρουφάκης έλαμψε διά της απουσίας του και ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα. "Του είπα ότι αυτό δεν πάει άλλο. Η διαδικασία έπρεπε να ρυθμιστεί διαφορετικά και επίσης του ζήτησα να έρθουν άλλοι άνθρωποι εμπιστοσύνης. Μετά από λίγο ο Τσίπρας αποφάσισε να ανασχηματίσει την ομάδα των διαπραγματευτών. Τον Γιάνη Βαρουφάκη αντικατέστησε ο Γιώργος Χουλιαράκης. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της υπουργικής του θητείας".

Πηγή: Kαθημερινή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook