Follow us

Β. Μάμαλης: Υπάρχει ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ των λιμένων από την εφαρμογή του ETS στην ναυτιλία

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της 'Ενωσης Λιμένων Ελλάδος κ. Βασίλειος Μάμαλης αναλύει τις προκλήσεις από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών την στιγμή που οι ελληνικοί λιμένες αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΑΜΑΛΗΣ

Της Αναστασίας Βαμβακά

Τα ζητήματα ανταγωνισμού που προκύπτουν από την εφαρμογή του ETS στα ευρωπαϊκά και κυρίως ελληνικά λιμάνια, τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης στα λιμάνια αλλά και την σταθερή αναβάθμιση των ελληνικών λιμένων ανέδειξε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος κ. Βασίλειος Μάμαλης σε συνέντευξη του στο TheTOC.

"Η τεχνολογία των πλοίων εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα. Δηλαδή το να παραγγείλω ένα καινούργιο πλοίο είναι πολύ πιο εύκολο από το να χτίσω ένα καινούργιο λιμάνι. Άρα λοιπόν, κάπου πρέπει να συμβαδίζουν αυτές οι δύο εξελίξεις σε ένα λογικό βαθμό" ανέφερε χαρακτηριστικά για τις απαιτήσεις που διαμορφώνονται στις λιμενικές υποδομές και συμπλήρωσε πως "η μεγάλη πρόκληση για εμάς που είναι ταυτόχρονα και απαίτηση, είναι η διασύνδεση των πλοίων με ρεύμα ξηράς και στην συνέχεια η αναβάθμιση των υποδομών. Μην ξεχνάμε όμως τα ζητήματα ενίσχυσης της ασφάλειας των λιμανιών μας από τις φυσικές καταστροφές, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε είναι πρώτης προτεραιότητας σε κάθε εποχή".

Cold Ironing

Η ηλεκτροδότηση των ελλιμενισμένων πλοίων από τη ξηρά (cold Ironing), ιδιαίτερα εφόσον πραγματοποιείται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), επιτυγχάνει τον εκμηδενισμό των εκπομπών αερίων ρύπων και τη μείωση θορύβων και δονήσεων από τα πλοία, ενώ συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Όμως ακόμα κανείς δεν ξέρει τι ενέργεια και κυρίως με τι κόστος θα χρησιμοποιηθεί. "Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα αναφορικά με τα δίκτυα μεταφορών, τα οποία δεν είναι προετοιμασμένα να φέρουν το ρεύμα στα λιμάνια. Το πρόβλημα δεν είναι τα λιμάνια, είναι τα δίκτυα που θα έρθουν. Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να έρθει η ενέργεια στα λιμάνια. Θα πρέπει να αναζητηθεί στην πραγματική του διάσταση ποιο θα είναι αυτό το κόστος της ενέργειας που θα φτάσει στο λιμάνι και ποιον θα επιβαρύνει και φυσικά, όλο αυτό πώς θα κατανεμηθεί στο τελικό προϊόν. Όμως σίγουρα είναι κάτι που βοηθάει πάρα πολύ. Υπάρχουν σε εξέλιξη έργα στο λιμάνι του Πειραιά και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο είναι ουσιαστικά το πρώτο πράσινο λιμάνι στην Ελλάδα. Ακολουθούν το λιμάνι του Ηρακλείου, του Λαυρίου, της Καβάλας, της Ραφήνας, του Βόλου , της Θεσσαλονίκης και σιγά σιγά και τα υπόλοιπα λιμάνια. Δεδομένης όμως της νησιωτικότητας θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει στα νησιά τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα, γιατί έχουμε πάρα πολλά λιμάνια σε όλα τα νησιά και αυτό είναι ένα θέμα που θα λυθεί τα επόμενα χρόνια. Ο κύριος άξονας όμως, που είναι τα μεγάλα λιμάνια, θεωρώ ότι θα είναι έτοιμα για αυτού του είδους την απαίτηση" σημειώνει ο κ. Μάμαλης.

Β. Μάμαλης: Υπάρχει ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ των λιμένων από την εφαρμογή του ETS στην ναυτιλία

Σύστημα εμπορίας εκπομπών ( EU ETS)

Οι αρνητικές επιπτώσεις που ελλοχεύουν από την υιοθέτηση της Οδηγίας EU-ETS και την ένταξη του θαλάσσιου τομέα στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών μεταφορών δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες στην λιμενική αγορά της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, οι κίνδυνοι εντοπίζονται σε ζητήματα μείωσης της ανταγωνιστικότητας των λιμανιών της Ελλάδας και της Βόρειας πλευράς της Μεσογείου. Αν και η κερδοφορία των ελληνικών λιμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η μείωση των φορτίων –λόγω της κρίσης στην Μέση Ανατολή- ενισχύει την ανάγκη να εξεταστεί εκ νέου η εφαρμογή του ETS στην ευρωπαϊκή ναυτιλία.

" Όλοι ενδιαφερόμαστε για αυτή την πράσινη μετάβαση και είναι η αγωνία μας για το μέλλον γιατί αφορά εμάς και τις επόμενες γενιές. Δεν ξέρω όμως αν και κατά πόσο θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα μεμονωμένα, δηλ. τα λιμάνια ή τα πλοία μόνα τους. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι τα πλοία κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια στο να κερδίσουν σε ρύπους, αξιοποιώντας διαφόρων μορφών τεχνολογίες, είτε αυτό είναι με την εφαρμογή νέων υφαλοχρωμάτων που μειώνουν την τριβή, άρα έχουν μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, είτε με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων, είτε με την εφαρμογή οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας. Άρα λοιπόν, όσον αφορά το λιμάνι και την επιβάρυνση - γιατί μας ενδιαφέρει κυρίως το λιμάνι, γιατί πολύ σπανίως υπάρχουν λιμάνια που δεν είναι κοντά σε πόλεις ειδικά στην Ελλάδα - θα πρέπει να δούμε την επιβάρυνση αυτή συνολικά. Δηλαδή πρέπει εγώ σαν λιμάνι να κάνω πανάκριβες υποδομές που θα μου δώσουν την εξοικονόμηση ή αν το πλοίο που θα έρθει στο λιμάνι για τις ώρες που μείνει στο λιμάνι χρησιμοποιεί μπαταρίες και φυσικό αέριο, όπως κάνουν τα σύγχρονα πλοία και τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια. Το ζήτημα είναι να έχουμε το αποτέλεσμα. Εμείς βλέπουμε ότι η ναυτιλία ήδη έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα, τουλάχιστον σε επίπεδο λιμένα και είναι κάτι, το οποίο επαναλαμβάνω, θα πρέπει να το δούμε στην συνολική εικόνα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα έχουν αυξηθεί οι συζητήσεις για την αποφυγή του φόρου, με τρόπους που δεν συμφέρουν τα ελληνικά λιμάνια. " Η μεθόδευση της μείωσης αυτού του πράσινου φόρου για τα πλοία οδηγεί σε στάσεις σε ενδιάμεσους σταθμούς, όπου μηδενίζεται η χιλιομετρική απόσταση του φορτίου από την ΕΕ, έτσι ώστε στη συνέχεια να πληρώνουν μικρότερο κόστος ETS. Όλο λοιπόν αυτό δημιουργεί έναν κίνδυνο. Αν ένα φορτίο σταματήσει σε ένα λιμάνι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί μετά να μην πάει απευθείας στη χώρα την οποία θα καταλήξει; Και γιατί ένα ελληνικό λιμάνι ή ένα μεσογειακό λιμάνι να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σταθμός, όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα; Ως εκ τούτου λοιπόν, φαίνεται να προκύπτει ένα ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ των λιμένων" σημειώνει ο κ. Μάμαλης.

Όπως αναλύει ο Εκτελεστικός Διευθυντής "κάποια άλλα λιμάνια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να κερδίζουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό και τα ευρωπαϊκά μεσογειακά λιμάνια να χάνουν. Το ζήτημα είναι καθαρά πρακτικό. Διότι όλο αυτό το κόστος επιβαρύνει το πλοίο και το φορτίο. Άρα λοιπόν φέρνει ένα προϊόν που είναι πιο ακριβό στην όποια αγορά και είναι επίσης και ζήτημα ανταγωνισμού και επιβίωσης των ναυτιλιακών εταιρειών. Δεν υπάρχει επιλογή να κάνουν κάτι άλλο. Διαφορετικά θα πρέπει να δεχτούμε ότι όλα τα προϊόντα που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πιο ακριβά. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά και τι θα γίνει στην πράξη. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στατιστικά να μιλήσουμε. Έχουμε μόνο προβλέψεις και κάνουμε κάποια σενάρια. Καλώς ή κακώς η χώρα που βρισκόμαστε εμείς, η Ελλάδα και τα ελληνικά λιμάνια, φαίνεται να πλήττεται από αυτό το μέτρο και μάλιστα ενδεχομένως να πλήττεται περισσότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μεσογειακά λιμάνια και τα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης. Παρόλο που αυτή την περίοδο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων της Ερυθράς Θάλασσας, περιμέναμε ότι θα υπάρχει μια μείωση στην κίνηση των ελληνικών λιμένων, αντιθέτως παρατηρούμε αύξηση των κερδών των ελληνικών λιμένων δεδομένης της μείωσης της κίνησης του Σουέζ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τα λιμάνια- επιχειρήσεις βρίσκουν τον τρόπο και αντεπεξέρχονται και αυτό προσδοκούμε ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα είναι στις ενδοκοινοτικές μεταφορές, όπου εκεί το EU-ETS είναι δεδομένο και εννοείται ότι θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις εσωτερικές μεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις

Η ελληνική ναυτιλία καλύπτει περίπου το 50%- 60% των ευρωπαϊκών μεταφορών. Άρα, οι θαλάσσιες μεταφορές της Ευρώπης σχεδόν γίνονται από την ελληνική ναυτιλία. Θέλουμε να δούμε ένα θέμα το οποίο μπορεί να μοιάζει ανεξάρτητο, αλλά νομίζω είναι πολύ ουσιαστικό. Η ελληνική ναυτιλία υποστηρίζεται από ένα υπουργείο Ναυτιλίας που δεν υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή η ναυτιλία είναι κομμάτι των μεταφορών. Καλώς ή κακώς έτσι έχουν ενταχθεί και οι χρηματοδοτήσεις της ναυτιλίας, δηλαδή τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή. Είναι το ευρύτερο πεδίο των μεταφορών και δεν εξειδικεύονται στον τομέα της ναυτιλίας. Αυτό δημιουργεί έναν προβληματισμό σε σχέση με τον ανταγωνισμό των χρηματοδοτήσεων, γιατί οι κανόνες χρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι αντικειμενικοί. Όσον αφορά τις ναυτιλιακές μεταφορές ή τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις αυτό που θα θέλαμε να δούμε να εξελίσσεται, γιατί είναι μια πολύ μεγάλη ανάγκη της Ευρώπης, είναι να προσδιοριστεί ένας τομέας μέσα στη χρηματοδότηση των μεταφορών αποκλειστικά για τη ναυτιλία, έτσι ώστε οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις να μπορούν να λάβουν τις χρηματοδοτήσεις όχι απλά για να αναπτυχθούν, όχι απλά για να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλά για να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης.

Connecting Europe Facility (CEF)

Το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για στρατηγικές επενδύσεις στις μεταφορές, την ενέργεια και τις ψηφιακές υποδομές είναι το CEF. Και όμως σε αυτό το πακέτο δεν υπάρχει ξεχωριστός τομέας "ναυτιλίας".

"Αν είχε έναν τομέα ναυτιλίας, θα μπορούσαν να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι απαιτήσεις χρηματοδότησης και των λιμένων και της ναυτιλίας ευρύτερα" λέει ο κ. Μάμαλης, περιγράφοντας τις δυσκολίες στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τα πολυδάπανα έργα υποδομών και διασύνδεσης των λιμένων. "Σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερο και για μας αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά λιμάνια, για να μιλάμε για ίσους κανόνες ανταγωνισμού. Γιατί αυτή τη στιγμή, ενώ έχουμε τις συνδυαστικές μεταφορές οι οποίες είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει εφοδιαστική αλυσίδα, βάζουμε σε ανταγωνισμό τη ναυτιλία με τα τραίνα. Τα λιμάνια σε σχέση με τα τραίνα έχουν διαφορετικά επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και θα έπρεπε και χρηματοδοτικά να αντιμετωπίζονταν ξεχωριστά. Προφανώς τα θέλουμε και τα δύο. Προφανώς το ένα πρέπει να είναι συνέχεια του άλλου, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα" σημειώνει.

Ενισχύεται η ΕΛΙΜΕ και δημιουργεί help desk για τα μέλη της

Η Ένωση Λιμένων, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ρυθμούς ενίσχυσης αντανακλώντας την συνολική ανάπτυξη των λιμανιών αυτή τη περίοδο. Τέσσερα νέα Λιμενικά Ταμεία και συγκεκριμένα της Πρέβεζας, της Καλύμνου, της Λήμνου και του Ναυπλίου εντάσσονται στην Ένωση που πλέον απαριθμεί 35 μέλη. Σημαντική βοήθεια για όλα τα μέλη μας είναι η ενεργοποίηση του "έκτακτου" αριθμού βοήθειας (help desk) των μελών της για ζητήματα διαχείρισης. Το "210 42 20 161" είναι ο αριθμός στον οποίο μπορούν να απευθύνονται τα λιμάνια, τα λιμενικά ταμεία, μέλη της ΕΛΙΜΕ και να ζητάνε συμβουλές για μικρά καθημερινά λειτουργικά θέματα ή και για μεγαλύτερα.

"Καταγράφουμε τα προβλήματα, μεταφέρουμε τεχνογνωσία, αναζητάμε χρηματοδοτήσεις ή εργαλεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα νέα μέλη και όλα τα μέλη. Εννοείται ότι τα μεγάλα λιμάνια, που έχουν μόνιμο προσωπικό και δυνατότητες αυτόνομες, πολλές φορές λειτουργούν αποκλειστικά ανεξάρτητα. Η Ένωση στηρίζει βέβαια και τους μεγάλους και τους μικρούς και μεταφέρει τεχνογνωσία από τους πιο έμπειρους στους λιγότερο έμπειρους. Οπότε προς αυτή την κατεύθυνση πλέον το λιμενικό δίκτυο της Ελλάδας, το λιμενικό σύστημα, έχει αντιληφθεί ότι η Ένωση δουλεύει γι αυτό". Καταλήγει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη αγορά δίπλα στο κύμα: Τι έφτιαξαν πάλι στη Βουλιαγμένη;

Ice skating δίπλα στη θάλασσα, γιορτινές γεύσεις, pop-up stores ελληνικών brands, δημιουργικά workshops και live μουσική συναντούν τους κορυφαίους οίκους μόδας που υπογράφουν την πολυτέλεια των ημερών.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Δεκ 2025 | 13:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού για χαμηλά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις: Ολιγοπωλιακή δομή και αδράνεια καταναλωτών

Χαμηλά επιτόκια και περιορισμένο ανταγωνισμό, διαπιστώνει η σχετική έρευνα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Δεκ 2025 | 12:10

Ενοίκια: Παρατείνεται έως τον Απρίλιο 2026 η πληρωμή μόνο μέσω τράπεζας – Νέες απαλλαγές ΕΝΦΙΑ

Η αλλαγή προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά το σύνολο των μισθώσεων.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Δεκ 2025 | 11:05

"Ναι μεν αλλά" για την ανέγερση κατοικιών με φοροαπαλλαγή στα ενοίκια: Τι λένε κατασκευαστές και κτηματαγορά

Τα επιχειρήματα κατασκευαστών και κτηματαγοράς για τα νέα μέτρα σχετικά με το στεγαστικό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Δεκ 2025 | 10:57

ΕΣΕΕ: Από 111,97 έως 160,03 ευρώ το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ, πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 3,6% έως 7,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Δεκ 2025 | 08:53

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Τι προβλέπει η προαιρετική ρύθμιση – Τι υποστηρίζουν οι δανειολήπτες

Περίπου 57.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο χορήγησαν οι ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2005-2007.

18 Δεκ 2025 | 08:17

Ερχονται μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις – Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις με ορίζοντα το 2027 σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά τις φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Δεκ 2025 | 08:08

Μέχρι την Παρασκευή η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων - Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως αύριο, Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17 Δεκ 2025 | 18:56

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η 4η δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

Το ποσό καταβολής ανέρχεται σε 22.531.445,49 ευρώ - Δεν πληρώθηκαν 1.366 ΑΦΜ γιατί δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό ΙΒΑΝ

ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ 17 Δεκ 2025 | 18:18

Αγρότες: Πληρώθηκαν 487,9 εκατ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ - Ακολουθούν άλλα 600 εκατομμύρια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Από την 1 Ιανουαρίου 2025 έχουν καταβληθεί συνολικά στους αγρότες 3,2 δισ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ

17 Δεκ 2025 | 13:18

Το γεωοικονομικό στοίχημα του Αλέξανδρου Εξάρχου - Πώς ενέργεια και υποδομές αλλάζουν το επενδυτικό πλάνο της AKTOR

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της AKTOR ύστερα από το επιτυχημένο ομόλογο. Τι αλλαγές φέρνει το LNG

ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 17 Δεκ 2025 | 11:46

Καταβάλλεται 19 Δεκεμβρίου το αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 καταβάλλεται το αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων 2025 σε 87.286 εργατοτεχνίτες οικοδόμους.

ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣ 17 Δεκ 2025 | 11:43

IRIS Παντού: 120 εκατ. συναλλαγές αξίας 11 δισ. ευρώ και η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στις άμεσες πληρωμές σύμφωνα με τα στοιχεία για το "IRIS Παντού".

ΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Δεκ 2025 | 09:39

Από Παρασκευή η καταβολή των αυξημένων συντάξεων μετά τις μειώσεις φόρων και την αναπροσαρμογή [παραδείγματα]

Κερδισμένοι θα είναι για πρώτη φορά και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, καθώς αυτή "διαγράφεται" κατά 50% και θα καταργηθεί σε 12 μήνες.

ΑΚΙΝΗΤΑ 17 Δεκ 2025 | 09:12

Επιδότηση έως 36.000 ευρώ για ανακαίνιση των σπιτιών: Οι προϋποθέσεις και τα "μυστικά" των 6 νέων μέτρων

Τα ισχυρά κίνητρα, οι περιορισμοί και το μεγάλο στοίχημα: αν ιδιοκτήτες και κατασκευαστές θα "ανοίξουν" ακίνητα για μακροχρόνια ενοικίαση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ 17 Δεκ 2025 | 08:46

Συντάξεις και επιδόματα πριν τα Χριστούγεννα: Πότε καταβάλλονται – Τι αλλάζει στα ποσά από τον Ιανουάριο

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά πραγματοποιούνται οι πληρωμές συντάξεων, επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων.

ΚΛΗΡΩΣΗ 17 Δεκ 2025 | 08:22

Χριστουγεννιάτικη φορολοταρία: Έπαθλα των 100.000 ευρώ για 12 υπερτυχερούς - Ποιοι εξαιρούνται

Ποιοι συμμετέχουν, ποιοι εξαιρούνται από τη φορολοταρία και πώς θα γίνει η κατανομή των λαχνών στους 12 υπερτυχερούς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Δεκ 2025 | 07:37

Τι σημαίνουν τα 6 νέα μέτρα για το στεγαστικό - Παρεμβάσεις με επίκεντρο ενοίκια, AirBnb, ανακαινίσεις

Τι αλλάζει στην πράξη για τους πολίτες με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Δεκ 2025 | 07:34

Αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών λόγω έκπτωσης ΕΝΦΙΑ - Βουτιά στις αποζημιώσεις

Το 2024 ο αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων περιουσίας ανήλθε σε 1,34 εκατ., αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2023.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 16 Δεκ 2025 | 23:51

Η κυβερνητική παρέμβαση για τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Πώς θα επωφεληθούν οι δικαιούχοι - Τα κριτήρια

Οι επιλογές που υπάρχουν και ο μηχανισμός της ρύθμισης για την αποπληρωμή των δανείων σε ελβετικό φράγκο

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ 16 Δεκ 2025 | 19:16

ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΛΓΑ: Πληρωμές 487,9 εκατ. σε 485.896 μοναδικούς δικαιούχους

Ποιες πληρωμές καταβάλλονται σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 16 Δεκ 2025 | 18:41

Reuters: Έρχονται ανακοινώσεις για "κούρεμα" 15 - 50% στα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες στο "κούρεμα" των στεγαστικών δανείων σε ελβετικά φράγκα ανάλογα με το εισόδημα, θα κυμανθεί μεταξύ 400 και 600 εκατ. ευρώ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 16 Δεκ 2025 | 18:27

Κωστής Χατζηδάκης: Έρχονται νέοι σημαντικοί κοινοτικοί πόροι για την Ελλάδα

Συγκροτήθηκε η Διυπουργική Επιτροπή για τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ

ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Δεκ 2025 | 17:32

Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος: "Πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων της Jetoil και άλλων 4 εταιρειών καυσίμων

Η ενέργεια της ανεξάρτητης Αρχής εντάσσεται στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΡΓΑΝΗ 2 16 Δεκ 2025 | 13:02

Κεραμέως: Τέσσερα καλά νέα για τους συνταξιούχους

H Ν. Κεραμέως στάθηκε σε τέσσερα σημεία της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας για τους συνταξιούχους.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 16 Δεκ 2025 | 11:46

Αιφνιδιαστικό "λουκέτο" στα βενζινάδικα της Cetracore - Jetoil λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία - Η ανακοίνωση

Η εταιρεία ενημέρωσε τους συνεργάτες της για προσωρινή αναστολή των εργασιών της σε όλα τα επίπεδα από τα λογιστικά μέχρι την παράδοση καυσίμων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Δεκ 2025 | 11:19

ΔΥΠΑ: Από αύριο η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων

Τα επιδόματα που προπληρώνονται αύριο, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 Δεκ 2025 | 11:00

Πρόγραμμα μαμούθ για το στεγαστικό ανακοινώνει ο Μητσοτάκης απόψε στη Βουλή - Πληροφορίες για μέτρο "έκπληξη"

Με επιδότηση ανακαινίσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να "ξεκλειδώσει" χιλιάδες κλειστά ακίνητα.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Δεκ 2025 | 10:15

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης - 1,3 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ είναι άστεγοι

Για πρώτη φορά στη ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη σοβαρή στεγαστική κρίση που πλήττει τη γηραιά ήπειρο

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 16 Δεκ 2025 | 10:14

Η μεγάλη στροφή της Prodea: Logistics στο Μαρκόπουλο και ιταλικό ξενοδοχείο με υπογραφή Nammos

Τι αλλαγές φέρνει στο "DNA" της PRODEA η συμφωνία για την πώληση ακινήτων αξίας 1,3 δισ. ευρώ.

16 Δεκ 2025 | 09:00

Ερρίκος Αρώνες (Hellenic Properties): Πώς η ελληνική αγορά ακινήτων θα ανέβει βαθμίδα

"Έχουμε πετύχει πολλά, αλλά σε έναν κόσμο όπου η διεθνοποίηση των επενδύσεων αυξάνεται εκθετικά, το να είσαι καλός δεν είναι πια αρκετό"

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 16 Δεκ 2025 | 07:10

Χιλιάδες νέες κατοικίες "ρίχνουν" στην αγορά κατασκευαστές λόγω Golden Visa

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ώστε τα σπίτια αυτά να απαγορεύεται να αξιοποιηθούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΠΟΣΑ 15 Δεκ 2025 | 23:22

Οργή στην Ιταλία: Τεράστιες αυξήσεις μέχρι και 700% στα αεροπορικά εισιτήρια ενόψει των γιορτών

Μια θέση εσωτερικής πτήσης από τη Ρώμη μέχρι την Κατάνια της Σικελίας, στις 23 Δεκεμβρίου κοστίζει 146 ευρώ, ενώ στις 13 Ιανουαρίου θα μειωθεί στα 17 ευρώ

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 15 Δεκ 2025 | 16:03

Πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης στους αγρότες: Υποσχέσεις Τσιάρα για μειώσεις τιμών στο ηλεκτρικό και στο πετρέλαιο

"Καλούμε άμεσα τους εκπροσώπους των αγροτών σε διάλογο, με σεβασμό στις ανάγκες τους και επίγνωση των αναγκών της χώρας", είπε ο Κώστας Τσιάρας

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Δεκ 2025 | 11:03

Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα 5,287 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο - Στα 1,6 δισ. ευρώ η ελάφρυνση

Με την κίνηση αυτή, ο κρατικός προϋπολογισμός ελαφρύνεται άμεσα από πληρωμές ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ 15 Δεκ 2025 | 08:32

Ποιες χώρες στην Ευρώπη δίνουν 13η σύνταξη και ποιες έξτρα επίδομα στις συντάξεις

Στην Ελλάδα το ποσοστό των συνταξιούχων που κινδυνεύει από μόνιμη φτώχεια είναι 10% σε ηλικίες από 66 ως 75 ετών και 12% των συνταξιούχων άνω των 76 ετών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 15 Δεκ 2025 | 07:30

Τα 7 ακριβά ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί αυτή την εβδομάδα

Επτά ξενοδοχειακές μονάδες υψηλής αξίας σε Καλαμπάκα, Κέρκυρα, Λέσβο, Κω και Ξάνθη, με τιμές εκκίνησης από εκατοντάδες χιλιάδες έως και άνω των 3 εκατ. ευρώ.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 15 Δεκ 2025 | 07:00

"Βρέχει" λεφτά αυτή την εβδομάδα: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως την Παρασκευή

Συνολικά 1.462.243.998,92 ευρώ θα καταβληθούν σε 3.086.186 δικαιούχους, από σήμερα 15/12 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2025

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ 14 Δεκ 2025 | 12:59

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής - Κάτω από 10% το "κενό" ΦΠΑ το 2024

Μείωση 55% σε μια 5ετία - Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο πλέον η Ελλάδα.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ 14 Δεκ 2025 | 08:48

Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή: Εορταστική η αγορά - "Δειλά σημάδια αισιοδοξίας" στην κατανάλωση

Σήμερα, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου, τα εμπορικά θα είναι ανοιχτά

14 Δεκ 2025 | 08:29

Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ όλο το 2026: Τα οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η ΕΚΤ έχει ήδη χαράξει την στρατηγική της και αυτή προβλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά στο 2%

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΛΑΝΑ 14 Δεκ 2025 | 08:22

Επενδυτική έκρηξη στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ: Τι σχεδιάζουν οι "μεγάλοι" της αγοράς

Τα σχέδια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της εγχώριας αγοράς

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 14 Δεκ 2025 | 08:02

Πρόγραμμα μαμούθ 500 εκατ. ευρώ θα επιδοτεί έως 80% - 90% τη δαπάνη ανακαίνισης των παλιών ακινήτων

Η κυβέρνηση ρίχνει "όλα τα λεφτά" στα μεταχειρισμένα ακίνητα για να αντιμετωπίσει το μείζον στεγαστικό πρόβλημα

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 13 Δεκ 2025 | 13:11

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα Κυριακή: Το ωράριο λειτουργίας τους

Ολα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις επίσημες αργίες των Χριστουγέννων (25 και 26 Δεκεμβρίου), και την Πρωτοχρονιά

ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 13 Δεκ 2025 | 11:34

To πακέτο 14 + 3 μεταρρυθμίσεων που φέρνει ο προϋπολογισμός: Η λίστα που ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο

Tι φέρνει ο προϋπολογισμός του 2026 ο οποίος συζητείται από την Παρασκευή στη Βουλή.

ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ 13 Δεκ 2025 | 08:21

Τέλος η "ομηρία" από χρέη: Απαλλαγή από ποινικές διώξεις και διπλή ρύθμιση

Ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά

Η ΧΡΥΣΟΤΟΚΟΣ ΟΡΝΙΘΑ 13 Δεκ 2025 | 07:58
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 12 Δεκ 2025 | 17:06

Κομισιόν: Ανακοίνωσε τέλος τρία ευρώ στα δέματα από Τemu και Shein - Από πότε θα ισχύει

Η ΕΕ επιβάλλει από 1η Ιουλίου 2026 δασμό 3 ευρώ σε μικρά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας κάτω των 150 ευρώ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ 12 Δεκ 2025 | 12:48

Συντάξεις Ιανουαρίου: Οι ημερομηνίες καταβολής τους - Αναλυτικά ανά ταμείο

Τις ημερομηνίες ανά ταμείο ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ - .Νωρίτερα θα πιστωθούν φέτος στους λογαριασμούς των δικαιούχων

12 Δεκ 2025 | 10:01

Μελέτη: Γιατί οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλές

Τα ευρήματά αποτυπώνουν με σαφήνεια ότι το πρόβλημα δεν είναι συγκυριακό, αλλά συνδέεται με δομικές επιλογές ενεργειακής πολιτικής

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 12 Δεκ 2025 | 08:17

Βουλή: Αρχίζει σήμερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2026 - Ψηφίζεται το βράδυ της Τρίτης με ομιλία Μητσοτάκη

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων και τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΩΣ 9 ΜΗΝΕΣ 12 Δεκ 2025 | 08:08
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 12 Δεκ 2025 | 07:17

Eurogroup 10 χρόνια μετά: Από το ενδεχόμενο Grexit στην ανάληψη της προεδρίας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Τα οφέλη για τα ελληνικά συμφέροντα και οι προτεραιότητες στην ατζέντα Πιερρακάκη.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ 11 Δεκ 2025 | 22:59

Πώς μπορούν αγρότες και κτηνοτρόφοι να κάνουν διορθώσεις και ενστάσεις για τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Το υπουργείο θα εμπλουτίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις ερωτοαπαντήσεις για τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ GRECOTEL 11 Δεκ 2025 | 20:52

Στουρνάρας: Το ελληνικό τουριστικό προϊόν διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης

Μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Δεκ 2025 | 12:44

Γιατί την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου θα... αναστενάξουν οι τράπεζες: Ποιοι θα πληρωθούν 5-6 δισ. ευρώ σε ένα 24ωρο

H Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, θα αναδειχτεί στο 24ωρο με τις μεγαλύτερες πιστώσεις χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ολόκληρης της χρονιάς.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 11 Δεκ 2025 | 08:30

Αναλήψεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα έως 100 ευρώ την ημέρα - Η πρόταση της MasterCard για επαρχία και νησιά

Πώς θα μπορούν οι κάτοχοι MasterCard να καταθέτουν και να κάνουν ανάληψη μετρητών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Δεκ 2025 | 07:34

Οι 7 προκλήσεις του ασφαλιστικού λόγω του δημογραφικού - Ποιες είναι οι κρυφές "βόμβες"

Επτά προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό σύστημα εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος, για να παραμείνει βιώσιμο χωρίς να χρειαστούν περικοπές στο μέλλον.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 10 Δεκ 2025 | 17:36

Economist: Η κόντρα Netflix- Paramount μας αφορά όλους- Θα βλέπουμε κινηματογράφο στις αίθουσες ή σπίτι σε streaming;

Netlix και Paramount ερίζουν για το ποιος θα αγοράσει την Warner Bros- Η επιλογή είναι ανάμεσα σε μια νοσταλγική συνέχεια και μια ριζική επανεκκίνηση

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 10 Δεκ 2025 | 16:04

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα φέτος τα Χριστούγεννα η καταβολή επιδομάτων

Στόχος, παραμένει η ενίσχυση να φτάνει έγκαιρα κατά τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 10 Δεκ 2025 | 15:09

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ναι, δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι

Από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης υλοποιούνται 109 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ 10 Δεκ 2025 | 12:17

Επίδομα θέρμανσης: Πότε αναμένονται οι πληρωμές - Αναλυτικά οι κατηγορίες δικαιούχων

Οι δικαιούχοι αναμένουν την προκαταβολή του επιδόματος που αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού ποσού που δικαιούνται.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 10 Δεκ 2025 | 11:51
EUROGROUP 10 Δεκ 2025 | 11:27

Bloomberg: Ευκαιρία ευρωπαϊκής αποκατάστασης της Ελλάδας μια εκλογή Πιερρακάκη στο τιμόνι του Eurogroup

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης, ο κ. Πιερρακάκης θα αναμετρηθεί με τον Βίνσεντ βαν Πετεχέμ, για το αξίωμα του προέδρου του Eurogroup.

ΥΠΟΙΚ 10 Δεκ 2025 | 08:29

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας – Τι προβλέπουν οι διατάξεις

Ρυθμίσεις για ανακατανομή πόρων, μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και φορολογικά θέματα στα Ελληνικά Ναυπηγεία περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Δεκ 2025 | 07:25

Ωρα εξαγγελιών για το στεγαστικό: Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι - Τι θα γίνει με ενοίκια και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στην ομιλία του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό αναμένεται να συμπεριληφθούν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 10 Δεκ 2025 | 07:11

Πληθωρισμός 2,4% τον Νοέμβριο - Ανατιμήσεις 13% στα κρέατα και άνω του 20% σε καφέ, σοκολάτα

Αισθητά αυξημένος ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά πρότυπα της ΕΛΣΤΑΤ, που επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό την επιτάχυνση που είχε καταγράψει η Eurostat.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ 10 Δεκ 2025 | 06:48

ΒΑΤ Hellas: Ρίχνει το ΑΙ στη μάχη κατά του καπνίσματος για τους ανήλικους -Τι δείχνει έρευνα για το κάπνισμα στην Ελλάδα

Η νέα καμπάνια της BAT Hellas για την απαγόρευση του καπνίσματος στους ανήλικους.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09 Δεκ 2025 | 20:57

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τους ελέγχους στο Μέτρο 23 - Πότε θα πληρωθούν όσοι δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμεύθηκαν δηλώσεις δικαιούχων που είχαν αποκλίσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώτος στα αγροτεμάχια

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Δεκ 2025 | 20:19

Τάκης Θεοδωρικάκος: Βιώσιμη ανάπτυξη, ευημερία για τους πολίτες, ασφάλεια για την Ελλάδα

Προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδας και της ευημερίας είναι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 09 Δεκ 2025 | 20:03

Ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου τα πορτοκαλί τιμολόγια: Ποιες ώρες θα είναι χαμηλότερη η τιμή - Παραδείγματα

Η Τελική Τιμή Προμήθειας ανά ώρα της επόμενης ημέρας θα ανακοινώνεται το αργότερο μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09 Δεκ 2025 | 10:52

Νίκη Κεραμέως: Η "επιστροφή" των Συλλογικών Συμβάσεων σημαίνει περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας

Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον με υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, η "απάντηση" της Ελλάδας είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Δεκ 2025 | 09:00

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική γεωργία σε μετάβαση - Προκλήσεις, ευκαιρίες και μια αλήθεια που δεν πρέπει να κρύψουμε

"Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια νέα εποχή στη γεωργία, αν δεν αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τις παθογένειες του παρελθόντος", τονίζει ο Κώστας Τσιάρας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 09 Δεκ 2025 | 07:41

ΑΑΔΕ: Με τους "Ράμπο" των Εσωτερικών Υποθέσεων ξεσκεπάζει τους διεφθαρμένους εφοριακούς και τελωνειακούς

Στη... σέντρα βγάζει η ΑΑΔΕ τους διεφθαρμένους εφοριακούς και τελωνειακούς - Από "κρίση" θα περάσουν ακόμα και υπάλληλοι υπεράνω πάσης υποψίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 09 Δεκ 2025 | 07:27

Γιατί παραμένει το χάσμα στις συντάξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα

Μεγάλη παραμένει η ψαλίδα στις συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, παρά το γεγονός ότι 4 στις 10 νέες συντάξεις είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΑΔΕ 09 Δεκ 2025 | 07:22

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής - Τι ισχύει για μεταβιβάσεις και πρόστιμα

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε ενημερωμένο οδηγό με ερωτήσεις-απαντήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας, αποσαφηνίζοντας σημαντικά ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 08 Δεκ 2025 | 22:48

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Πώς υπολογίζεται

Το δώρο Χριστουγέννων είναι το επίδομα εορτών που παίρνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας

ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 08 Δεκ 2025 | 18:06

Στην αντεπίθεση η Paramount: "Xτυπά" το deal της Netflix με προσφορά $108,4 δισ. για τη Warner Bros

Η Paramount επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κολοσσό που θα αμφισβητούσε την κυριαρχία του γίγαντα του streaming Netflix

ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 08 Δεκ 2025 | 13:22

Ποιές χώρες είχαν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον Economist: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση για δυο συνεχόμενες χρονιές, αλλά όχι φέτος

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ 08 Δεκ 2025 | 10:58

Ρυθμίσεις… α λα καρτ για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία - Οι αλλαγές στο τραπέζι

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον ανάψει το πράσινο φως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 08 Δεκ 2025 | 07:51

Συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Αναλυτικά τα ταμεία και η ημερομηνίες

Νωρίτερα θα δουν φέτος τα χρήματα των συντάξεων Ιανουαρίου στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Δεκ 2025 | 07:41
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ 08 Δεκ 2025 | 07:32

ΑΑΔΕ: Σαφάρι ελέγχων για πλασματικά ενοίκια - Φρένο στη φοροδιαφυγή με την ηλεκτρονική πληρωμή

Ελέγχους σε μισθωτήρια συμβόλαια με εξωπραγματικά χαμηλά ενοίκια, ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 06 Δεκ 2025 | 10:50

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

Οι ξένοι επενδυτές, η υποψηφιότητα Πιερρακάκη και η μείωση του χρέους - Τι λένε οι διεθνείς αγορές

ΟΙ 3 ΑΞΟΝΕΣ 06 Δεκ 2025 | 10:29

Χαμηλότερες τιμές και δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Το σχέδιο περιλαμβάνει δέσμη πρωτοβουλιών με στόχο τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Δεκ 2025 | 10:04

Ο χάρτης των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 12 Δεκεμβρίου

Οι προγραμματισμένες καταβολές από 8 έως 12 Δεκεμβρίου 2025

06 Δεκ 2025 | 09:32
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Δεκ 2025 | 15:40

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα - Πόσο δικαιούνται

Το σύστημα υπολογισμού του δώρου εορτών Χριστουγέννων, το οποίο καταβάλλεται στους μισθωτούς την 21η Δεκεμβρίου 2025

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ 05 Δεκ 2025 | 15:31

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το θέμα των δανείων με ελβετικό φράγκο

Τι υποστήριξαν οι συνήγοροι δανειοληπτών και τραπεζών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ 05 Δεκ 2025 | 15:31

Netflix: Μega deal 83 δισ. δολ. με την Warner Bros που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της ψυχαγωγίας

Το Netflix θα εξαγοράσει την Warner Bros Discovery για σχεδόν 83 δισεκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ 05 Δεκ 2025 | 09:18

Αγροτικά μπλόκα: Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση - Τέλος Δεκεμβρίου οι πληρωμές

Όσο καθυστερεί η καταβολή των επιδοτήσεων, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση καθώς τα οικονομικά προβλήματα των έντιμων αγροτών είναι υπαρκτά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 05 Δεκ 2025 | 08:04

Ποια είναι η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης των Ελλήνων και ποια τα επίσημα όρια

Γενναιόδωρο ως προς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 05 Δεκ 2025 | 07:49

Τα 5 κλειδιά για αυξήσεις μισθών από την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Οι αυξήσεις μισθών που θα είναι έως και 20% πάνω από τον σημερινό κατώτατο των 880 ευρώ με τη συμφωνία υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 04 Δεκ 2025 | 20:26

Οι 7 ελληνικές πόλεις που θα έχουν φυσικό αέριο από το 2026

Ποιες πόλεις θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης των δικτύων enaon eda

04 Δεκ 2025 | 18:16

Intrafashion: Πώς η Pink Woman θα γίνει Zara και οι βλέψεις του Δ. Ματεμτζή στα καλλυντικά

H Pink Woman, διαθέτει σήμερα περίπου 120 καταστήματα στην Ελλάδα με παρουσία σε 116 σημεία

ΑΑΔΕ 04 Δεκ 2025 | 09:00

Η εφορία ελέγχει μεταβιβάσεις ακινήτων και μεταφορές μετρητών: 770 υποθέσεις με κληρονομιές και γονικές παροχές

Με την αυτοματοποιημένη εκκαθάριση δηλώσεων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, η ΑΑΔΕ εστιάζει στην πλήρη επαλήθευση των προϋποθέσεων

ΝΕΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 03 Δεκ 2025 | 18:11

Αλλάζει χέρια η εφημερίδα Espresso: Ποιος γνωστός επιχειρηματίας συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό σχήμα

Σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς περνάει η εφημερίδα Espresso και η ιστοσελίδα Espressonews

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 03 Δεκ 2025 | 17:40

Έρευνα: Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων 15% χαμηλότερο από το 2009 - Τι αποκαλύπτει μελέτη

Τι αναφέρει το νέο policy brief του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ)