Follow us

Brexit: Η Ελληνική κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται

Η σωστή ενημέρωση και προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για το σενάριο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι ιδιαίτερης σημασίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brexit: Η Ελληνική κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται

Η σωστή ενημέρωση και προετοιμασία των ελληνικών επιχειρήσεων για το σενάριο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερης σημασίας όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού κα Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Στο μεταξύ στην σελίδα για το BREXIT του υπουργείου Εξωτερικών σε σχετικό μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημειώνει «το ΒREXIT έκανε απροσδόκητα την εμφάνισή του στη ζωή μας πριν από τρία χρόνια. Έκτοτε, συνεχίζει να μας απασχολεί με αμείωτη ένταση και να απορροφά σημαντικό πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και διπλωματικό κεφάλαιο, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μίχαλος «δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την κατάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον, δείχνουν μια άνευ συμφωνίας αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δηλώσεις του νέου βρετανού πρωθυπουργού κάνουν το σενάριο μιας άτακτης εξόδου όλο και πιο πιθανό. Η προοπτική αυτή ήδη δημιουργεί συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, καθώς οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τη βρετανική οικονομία, για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και για τους οικονομικούς της εταίρους.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με στενούς οικονομικούς, εμπορικούς, αλλά και ανθρώπινους δεσμούς. Στο απευκταίο - αλλά υπαρκτό - σενάριο της μη επίτευξης συμφωνίας οι σχέσεις αυτές θα δοκιμαστούν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιέλθει σε καθεστώς τρίτης χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς το διμερές εμπόριο να διέπεται από κάποια διμερή εμπορική συμφωνία. Η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων θα πάψει και οι εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όλα αυτά συνεπάγονται την επιβολή εθνικών δασμών και πρόσθετων τελωνειακών ή εισαγωγικών διατυπώσεων. Μεγάλη σημασία για την πορεία των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου - και ιδιαίτερα για τις ελληνικές εξαγωγές - θα έχει η συγκεκριμένη εμπορική πολιτική που θα επιλέξει η χώρα, μετά την έξοδο. Αν ακολουθήσει, με άλλα λόγια, μια προστατευτική ή πιο ανοιχτή εμπορική πολιτική και - βεβαίως - αν η πολιτική αυτή θα προσαρμόζεται επιλεκτικά ανά τομέα. Τα εργαλεία πολιτικής που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι αρκετά και περιλαμβάνουν από την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, μέχρι επιδοτήσεις, διμερείς και πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι αυτή τη στιγμή κινούνται όλοι σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτό που εμείς, ως επιχειρηματική κοινότητα επιδιώκουμε, να ελαχιστοποιηθούν όσο αυτό είναι δυνατόν οι επιπτώσεις μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αφενός μέσω της σωστής ενημέρωσης και προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.

Αφετέρου, με αποτελεσματική κινητοποίηση σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικής διπλωματίες, ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, την επόμενη ημέρα».

Πανελληνίος Σύνδεσμος Εξαγωγέων

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε για το Brexit «αναμφίβολα η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανεξάρτητα εάν το Brexit υλοποιηθεί με ένα τακτικό ή άτακτο τρόπο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές. Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας προκύπτει από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας και την ισχυροποίηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Νομίσματος έναντι του βρετανικού νομίσματος, της στερλίνας. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα ελληνικά προϊόντα που σήμερα εξάγονται στην Γηραιά Αλβιώνα θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές βρετανικών προϊόντων στην Ελλάδα θα καταστούν φθινότερες και μοιραία θα αυξηθούν, πιέζοντας το εμπορικό έλλειμμα σε μια εποχή που παρατηρείται ανησυχητική άνοδός του. Επιπρόσθετα, ενδεχόμενως να υπάρξει πλήγμα και στον ελληνικό τουρισμό, διότι τα ελληνικά πακετά διακοπών θα καταστούν και αυτό αυτόματα πιο ακριβά για τους βρετανούς τουρίστες. Ο ΠΣΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τη συζήτηση γύρω από το Brexit και παραμένει σε εγρήγορση, προκειμένου να βοηθήσει όσο μπορεί στην προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων».

Σταθερή ανοδική η πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς το ΗΒ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρέπει να επισημανθεί, ότι από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση περί Brexit, δεν φαίνεται να υπάρχει αρνητική επίπτωση στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Όλα αυτά τα χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στην πρώτη 10άδα των κυριότερων πελατών ελληνικών προϊόντων, το 2018 ήταν στην 8η θέση.

Την 5ετία 2014 - 2018 σημειώνεται μια σταθερή ανοδική ετήσια πορεία των εξαγωγών της Ελλάδας προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που σωρευτικά σε αυτή την περίοδο καταγράφει αύξηση 5,4%.

Ως προς τις εισαγωγές, το 2018 ήταν στη 13η θέση στη λίστα των χωρών από όπου εισάγει προϊόντα η χώρα μας. Την 5ετία 2014 - 2018 σημειώνεται σωρευτικά άνοδο κατά 2,1%, δηλαδή μικρότερη από την αύξηση των εξαγωγών. Αυτό έχει ως συνέπεια, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο να έχει φτάσει σχεδόν στο μισό το 2018 (-106 εκατ. ευρώ), συγκρινόμενο με το 2014 (-227 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να αναφερθεί, ότι την αναφερόμενη 5ετία, έχει αυξηθεί σημαντικά το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ως προς τα πετρελαιοειδή - καύσιμα, που αποτελούν πλέον το 2018 το 18% (από 6,2%) των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το 13,4% (από 4,6%) των εισαγωγών προς τη χώρα μας.

Εξακολουθεί βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό (σχεδόν 49%) των εξαγωγών της Ελλάδας - αν και μειωμένο - προς το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι βιομηχανικά προϊόντα (κυρίως φάρμακα, σωλήνες, ηλεκτρικοί αγωγοί, χημικά, φύλλα αλουμινίου κ.α.). Σχεδόν 31% των εξαγωγών είναι αγροτικά προϊόντα (κυρίως γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα κ.α.)

Οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα, είναι σε ποσοστό της τάξης του 70% - 75% βιομηχανικά προϊόντα (οχήματα, φάρμακα και λοιπά χημικά, ελαστικά αυτοκινήτων, προϊόντα χαλκού, προϊόντα τυπογραφίας κ.α.).

Σε ποσοστό 10,5% (από σχεδόν 15% το 2014) είναι οι εισαγωγές τροφίμων και ποτών (κυρίως ουίσκι και παρασκευασμένα τρόφιμα).

Σε πρόσφατη ομιλία του ο κ. Μίχαλος είχε αναφέρει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 11η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος και την 8η μεταξύ των πελατών της χώρας μας. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,12 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές σε 1,18 δισ. ευρώ.

Ως προς το εμπόριο υπηρεσιών, το ισοζύγιο είναι ξεκάθαρα πλεονασματικό για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών, με αιχμή τους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ.

Επομένως, η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ που εκτιμάται ότι θα συντελεστεί λόγω του Brexit θα κάνει ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, θα έχει συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές.

Ιδιαίτερα στον τουρισμό αναμένεται μείωση του αριθμού των τουριστών προς την Ελλάδα. Η σημασία της βρετανικής αγοράς είναι καίρια για τον ελληνικό τουρισμό δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της (2,4 εκατ. επισκέπτες / 2 δισ. ευρώ έσοδα το 2015). Επίσης, προβλήματα θα υπάρξουν στις τράπεζες λόγω της μείωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών από τοποθετήσεις σε βρετανικές τράπεζες.

Μήνυμα για το Brexit από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Στο μήνυμα του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτιώτης υπογραμμίζει «η ενδεχόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την EE, με όποιον τρόπο και αν γίνει (με ή χωρίς Συμφωνία Αποχώρησης), θα αλλάξει τη φυσιογνωμία και την λειτουργία της Ένωσης και θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις οικονομίες και τις διοικήσεις των κρατών-μελών της. Mία διαδικασία αποχώρησης που θα καταλήξει σε έξοδο χωρίς συμφωνία σίγουρα δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα την Συμφωνία Αποχώρησης, που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2018, μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανικής κυβέρνησης (και αναμένει τώρα την έγκριση του Βρετανικού κοινοβουλίου), ως μόνη λύση για μία ομαλή και οργανωμένη έξοδο.

Λόγω όμως των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και ενόψει της νέας προθεσμίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτωβρίου 2019, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής κυβέρνησης, εντατικοποιούν, ημέρα με την ημέρα, τις προσπάθειες προετοιμασίας τους για κάθε ενδεχόμενο και σενάριο αποχώρησης. Ευθύς μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για το ΒREXIT, έθεσα δύο βασικές προτεραιότητες:

(α) την εντατικοποίηση της προετοιμασίας της Ελλάδας, ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του BREXIT στους Έλληνες πολίτες και στην οικονομία και ασφάλεια μας και

(β) την ουσιαστική ενίσχυση της διμερούς μας σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους τους τομείς, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι, την επόμενη ημέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στρατηγικός σύμμαχος και εταίρος της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών για το ΒREXIT απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερομένους, πολίτες και φορείς (κρατικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις, οικονομικούς και επενδυτικούς παράγοντες κ.ά.), με στόχο:

* να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο τι είναι το BREXIΤ

* να παρέχει τακτική ενημέρωση για τις πολιτικές και διαπραγματευτικές εξελίξεις και να προβάλει επικαιροποιημένες πληροφορίες για τυχόν αλλαγές στα δικαιώματά πολιτών, Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανών στην Ελλάδα

* να κινητοποιήσει τους οικονομικούς, τουριστικούς, επιχειρηματικούς και επενδυτικούς φορείς της χώρας μας, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους με το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις

* να υποστηρίξει επικοινωνιακά τις Ελληνικές προετοιμασίες και τις ενημερωτικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών για το BREXIT και

* να απαντήσει στα ερωτήματα των ενδιαφερομένων, μέσω της υπάρχουσας φόρμας επικοινωνίας.

Η επίσημη ιστοσελίδα

Η προετοιμασία για το BREXIT μας αφορά όλους. Το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών μπορούν οι επιχειρηματίες να αναζητούν απαντήσει στις απορίες τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ενός ενδεχόμενου BREXIT. (https://brexit.gov.gr/). Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συχνές ερωτήσεις με τις απάντησεις τους:

Η επιχείρησή σας θα επηρεαστεί από το Brexit αν:

* Διαθέτει προϊόντα ή παρέχει υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

* Αγοράζει προϊόντα ή λαμβάνει υπηρεσίες από το Ηνωμένο Βασίλειο

* Μεταφέρει εμπορεύματα και πρόσωπα από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο

* Δεν έχει ποτέ δραστηριοποιηθεί εμπορικά σε χώρες εκτός ΕΕ

* Έχει θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο

* Έχει κατοχυρώσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ευρωπαϊκά εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις ή πιστοποιητικά φυτικής ποικιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

* Χρησιμοποιεί άδειες τοποθέτησης προϊόντων στην αγορά ή εγκρίσεις που προέρχονται από οντότητες του Ηνωμένου Βασιλείου

* Απασχολεί Έλληνες υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή Βρετανούς υπαλλήλους στην Ελλάδα

* Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα με Βρετανούς εταίρους.

Σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς Συμφωνία:

Θα καταργηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων (εργαζομένων, φοιτητών, ταξιδιωτών) και το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης.

Οι εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο θα διέπονται από τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, χωρίς την εφαρμογή προτιμησιακού καθεστώτος.

Θα απαιτούνται τελωνειακές διαδικασίες, θα υπάρχει υποχρέωση υποβολής διασαφήσεων εισαγωγής/ εξαγωγής/ διαμετακόμισης, τα εισαγόμενα εμπορεύματα θα υπόκεινται σε δασμούς και οι τελωνειακές αρχές μπορεί να απαιτούν εγγυήσεις για πιθανές ή υπάρχουσες τελωνειακές οφειλές.

Ορισμένα εμπορεύματα που διακινούνται από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς, γεγονός που συνεπάγεται την απαίτηση έκδοσης του απαραίτητου πιστοποιητικού/άδειας (φυτοϋγειονομικό, κτηνιατρικό, διττής χρήσης κ.λ.π) από την αρμόδια Δημόσια Αρχή, ώστε να συνοδεύουν τα εμπορεύματα κατά το στάδιο εκτελωνισμού τους.

Πως θα προετοιμάσω την επιχείρησή μου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ;

1. Αξιολογήστε τις επιπτώσεις στην επιχείρησή σας: εντοπίσετε όλες τις πιθανές συνέπειες του Brexit, άμεσες και έμμεσες (νομικές, ανθρώπινου δυναμικού, κόστους, τοποθεσίας δραστηριοτήτων, τρόπων μεταφοράς, δεδομένων, συμβάσεων, συνεργατικών έργων κ.λπ.).

2. Καταρτήστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης: σχεδιάστε και προγραμματίστε μέτρα που πρέπει να λάβετε για τον μετριασμό των επιπτώσεων, στηριζόμενοι και σε φορείς που μπορούν να σας συμβουλεύσουν (κρατικές υπηρεσίες, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, Enterprise Greece, ομοσπονδίες ή επαγγελματικές ενώσεις, τμήματα πληροφορικής, νομικά, λογιστικά τμήματα εταιρείας σας, εκτελωνιστές σας).

3. Υλοποιήστε: προσδιορίσετε τις καταλληλότερες λύσεις, ενημερώστε τους συνεργάτες σας και εφαρμόστε τις απαραίτητες αλλαγές (συστήματα πληροφορικής, συμβάσεις, ανθρώπινο δυναμικό, εφοδιαστική αλυσίδα, παραγωγή, αγοραπωλησίες κ.λπ.).

Eιδικότερα, αν η επιχείρησή σας πραγματοποιεί συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο ή μεταφορές εμπορευμάτων μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου:

* Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, καταχωρίστε την επιχείρησή σας στην εθνική τελωνειακή αρχή (intrel@otenet.gr & spapayanni@2001.syzefxis.gov.gr ) για να πραγματοποιεί συναλλαγές με χώρες εκτός ΕΕ.

* Εξετάστε κατά πόσον η επιχείρησή σας είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συναλλαγές σας με το Ηνωμένο Βασίλειο ή μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή κατά πόσον διαθέτει τις αναγκαίες:

1. ικανότητες σε ανθρώπινο δυναμικό (προσωπικό εκπαιδευμένο σε τελωνειακά θέματα)·

2. τεχνικές ικανότητες (συστήματα πληροφορικής και λοιπά)· και

3. τελωνειακές άδειες, όπως για ειδικά καθεστώτα (αποθήκευση, μεταποίηση ή για εμπορεύματα που υπάγονται στον κανόνα «ειδικής χρήσης»).

* Ρωτήστε την εθνική τελωνειακή αρχή σας σχετικά με τις υφιστάμενες τελωνειακές απλουστεύσεις και διευκολύνσεις που είναι διαθέσιμες για την επιχείρησή σας, όπως:

1. οι απλουστεύσεις για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς·

2. οι συνολικές εγγυήσεις, με μειωμένα ποσά ή απαλλαγές·

3. οι απλουστεύσεις για καθεστώτα διαμετακόμισης.

* Εξετάστε το ενδεχόμενο να υποβάλετε αίτηση για να σας χορηγηθεί η ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα (AEO) από την εθνική τελωνειακή αρχή σας.

* Αν έχετε εγγραφεί στη μικρή μονοαπευθυντική θυρίδα για τον ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εγγραφείτε σε κράτος μέλος της ΕΕ των 27.

* Αν έχετε καταβάλει ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, μπορείτε να υποβάλλετε ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 29/3/2019. Ωστόσο, θα πρέπει να φροντίσετε να υποβάλλετε τις αιτήσεις σας για το εν λόγω διάστημα, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την 31η Οκτωβρίου 2019, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την ηλεκτρονική διαβίβασή τους από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

* Μιλήστε με τους επιχειρηματικούς εταίρους σας (προμηθευτές, διαμεσολαβητές, μεταφορείς,…), διότι το Brexit ενδέχεται να έχει επίσης επιπτώσεις και στην αλυσίδα εφοδιασμού σας.

* Αν έχετε καταβάλει ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, υποβάλετε τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αρκετά πριν από τις 31 Οκτωβρίου 2019, ώστε να διεκπεραιωθούν πριν από αυτήν την ημερομηνία.

* Μιλήστε με τους επιχειρηματικούς εταίρους σας (προμηθευτές, διαμεσολαβητές, μεταφορείς,…), διότι το Brexit ενδέχεται να έχει επίσης επιπτώσεις και στην αλυσίδα εφοδιασμού σας.

* Επισκεφθείτε τη σελίδα μας με ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης σχετικά με τα τελωνεία και τη φορολογία για να διαπιστώσετε αν εσείς ή το προσωπικό σας χρειάζεστε επιπλέον κατάρτιση.

Για πιο λεπτομερείς τεχνικές πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλεύεστε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου περιέχονται «ανακοινώσεις ετοιμότητας» για ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ άλλων για τα τελωνεία και τη φορολογία. Για να λάβετε πρόσθετες πληροφορίες και βοήθεια, επικοινωνήστε με τις εθνικές σας αρχές, το τοπικό σας εμπορικό επιμελητήριο ή την κλαδική σας ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλοι πάνε Ομόνοια: Τι ακριβώς παίζει στο πιο χοτ μαγαζί της πόλης αυτή τη στιγμή

Το μεγάλο σουξέ της νέας χρονιάς έχει αισθητική που σου γλυκαίνει την καρδιά και μαγειρική άποψη που ιντριγκάρει, ψάχνοντας το μίτο που ενώνει τη σύγχρονη ελληνική γεύση με τις ανατολίτικες επιρροές της.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ 04 Φεβ 2026 | 08:19

Ρεκόρ παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας – Τι έδειξαν οι σαρωτικοί έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας

Υψηλή παραμένει η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας - Σε σχέση με το 2024 οι έλεγχοι ήταν αυξημένοι κατά 4% και τα πρόστιμα κατά 7,2%.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ 04 Φεβ 2026 | 08:01

Στο "μικροσκόπιο" της ΑΑΔΕ οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα – Πώς θα ενημερώνεται η Αρχή

Με την κύρωση της συμφωνίας για το Crypto-Asset Reporting Framework, τα κρυπτονομίσματα παύουν πλέον να αποτελούν "άγνωστο πεδίο" για τη φορολογική διοίκηση.

VALUE PARTNER 04 Φεβ 2026 | 07:53

Αγορά ακινήτων: Τι ζητούν οι επενδυτές από τις κατασκευαστικές εταιρίες - Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο στην αγορά

Ένας νέος όρος έχει μπει δυναμικά στον χώρο της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τον όρο value partner.

Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ 04 Φεβ 2026 | 00:22

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Περικοπές κάνουν έξι στα δέκα νοικοκυριά - Εξαντλούνται από τις πληθωριστικές πιέσεις

Πάνω από τα μισά νοικοκυριά αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμη και για βασικές ανάγκες

ΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ 350.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ, 03 Φεβ 2026 | 20:53

Άρειος Πάγος: Κρίσιμη Ολομέλεια για τον υπολογισμό των τόκων για δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη

Το θέμα αφορά περί τους 350.000 δανειολήπτες, αλλά και τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα χιλιάδες κόκκινα δάνεια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΝΗ 03 Φεβ 2026 | 19:07

Έσπασε το "φράγμα" των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης το 2025

Επιπλέον 280.000 εργαζόμενοι σε σχέση με το 2024 ανέβηκαν πάνω από τα 1.000 ευρώ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 03 Φεβ 2026 | 15:53

"Άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού": Συγκέντρωση και πορεία της ΑΔΕΔΥ από το ΣτΕ στο υπουργείο Οικονομικών

Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026, στις υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα στην Αττική

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΛΕΟΝ 03 Φεβ 2026 | 13:03

Ακριβότερα ακόμη και 36 ευρώ τον μήνα τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος σε σχέση με τα μπλε - Παραδείγματα

Η παραμονή στο πράσινο τιμολόγιο μπορεί πλέον να κοστίσει ακόμη και αρκετές δεκάδες ευρώ ανά μήνα.

LNG 03 Φεβ 2026 | 08:42

Ποιοι Ελληνες εφοπλιστές βγαίνουν κερδισμένοι από την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου

Συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο στις εξαγωγές φυσικού αερίου.

ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΤΟ 2026 03 Φεβ 2026 | 08:28

Τι αλλάζει το 2026 για τις επιχειρήσεις - Οι έξι κρίσιμες προκλήσεις

Μακροοικονομική σταθερότητα και θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη - Οι επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν έγκαιρα έχουν μπροστά τους σημαντικές ευκαιρίες

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 03 Φεβ 2026 | 08:11

Οι 6 κυβερνητικές δράσεις για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει "φρένο" στην ανοδική πορεία του ιδιωτικού χρέους - Προτεραιότητα η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

ΜΙΔΑ 03 Φεβ 2026 | 08:10

Ερχεται η μεγάλη απογραφή για επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποια στοιχεία θα κληθούν να δηλώσουν

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, η ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

13ΟΣ ΚΑΙ 14ΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 03 Φεβ 2026 | 07:55

ΣτΕ: Οριστικό μπλόκο στην επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο - Τι έπαιξε καθοριστικό ρόλο

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν αρνητικά, κρίνοντας ότι η μη επαναφορά των τριών επιδομάτων δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, την ελληνική νομοθεσία ή το ενωσιακό δίκαιο.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ 02 Φεβ 2026 | 18:52

Eurostat: Ενα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύεται να διατηρήσει το σπίτι του ζεστό - Η έκπληξη της τρίτης θέσης

Ελλάδα και Βουλγαρία μοιράζονται την πρώτη θέση του... θλιβερού βάθρου στην ΕΕ με 19% - Στο 9,2% το ποσοστό γενικά στην Ένωση

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 02 Φεβ 2026 | 11:55

Ξεκίνησαν ήδη οι αυξήσεις στα θαλασσινά ενόψει Καθαράς Δευτέρας - Ανατιμήσεις έως 15%

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές θαλασσινών καταγράφονται μέσα στον Ιανουάριο του 2026, με ορισμένα προϊόντα να παρουσιάζουν ανατιμήσεις που φτάνουν έως και το 15%.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΑΔΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 02 Φεβ 2026 | 11:24

Απάτη με μαζικά παραπλανητικά SMS και πρόσχημα τα τέλη κυκλοφορίας - Μηνύματα από "MYaade" ή "GOV"

Η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει πως "ΔΕΝ αποστέλλει SMS και link σε πολίτες" - Τα εν λόγω μηνύματα ζητούν από τους παραλήπτες να πατήσουν σε σύνδεσμο για πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ 02 Φεβ 2026 | 11:07

Ελάχιστος καθαρός μισθός 760 ευρώ στην Ελλάδα από 1η Απριλίου - Η νέα κίνηση μετά τη μείωση της φορολογίας

Τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για τις αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ 02 Φεβ 2026 | 08:01

Ακίνητα: Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην άνοδο τιμών οι κατοικίες στην Ελλάδα- Ρεκόρ για την Αθήνα

Σε μία από τις πιο "καυτές" αγορές κατοικίες παγκοσμίως έχει εξελιχθεί η ελληνική, καθώς κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων θέσεων με βάση την αύξηση των τιμών πώλησης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο "ΜΙΔΑΣ" 02 Φεβ 2026 | 07:35
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Φεβ 2026 | 07:30

Συντάξεις Μαρτίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο - Πώς επηρεάζει η Καθαρά Δευτέρα

Οι συντάξεις καταβάλλονται σε συγκεκριμένες εργάσιμες ημέρες του προηγούμενου μήνα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 01 Φεβ 2026 | 14:21

Επιδεινώθηκαν οι δημογραφικοί δείκτες - Τι σημαίνει αυτό για το ασφαλιστικό

Ραγδαία επιδείνωση εμφανίζουν οι κρίσιμοι δείκτες για το δημογραφικό, θέτοντας σε διαρκή δοκιμασία την πορεία του συνταξιοδοτικού συστήματος για τα επόμενα χρόνια.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ 01 Φεβ 2026 | 14:17

Από σήμερα το "πορτοκαλί" τιμολόγιο για επιχειρήσεις με έξυπνους μετρητές

Το υπενθυμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 01 Φεβ 2026 | 09:16

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια: Ερχεται real time παρακολούθηση του ΦΠΑ - Τι αλλάζει από τη Δευτέρα

Ακολουθεί δεύτερη φάση τον Οκτώβριο, οπότε η υποχρέωση θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις με μικρότερα ακαθάριστα έσοδα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 01 Φεβ 2026 | 09:10

Ποια είναι τα έργα που θα λύσουν το κυκλοφοριακό κομφούζιο της Αττικής

Στην Ελλάδα απαιτείται να παρέλθει κατά μέσο όρο μία δεκαπενταετία από τη σύλληψη ενός έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του και την πλήρη λειτουργία του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Φεβ 2026 | 08:38

Τα τρία αγκάθια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2026: ΜΙΔΑΣ, υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές και ασανσέρ

Το γεμάτο υποχρεώσεις 2026, οι νέες πρωτοβουλίες μείωση της φοροδιαφυγής και τα κίνητρα για άνοιγμα κλειστών ακινήτων

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ 31 Ιαν 2026 | 17:17

"Τα σπίτια μας δεν είναι ΑΤΜ, μειώσεις ενοικίων τώρα": Ξεσηκωμός ενοικιαστών έξω από το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Βάσης Ενοικιαστών καθώς και άλλες συλλογικότητες και φορείς

ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ 31 Ιαν 2026 | 13:49

JYSK: Χρυσές δουλειές στην Ελλάδα για το "αντίπαλο δέος" της ΙΚΕΑ -Ανοίγει 6 νέα καταστήματα, έχει 545 εργαζόμενους

Η JYSK λειτουργεί σήμερα 68 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας τόσο τα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και μικρότερες περιφερειακές αγορές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Ιαν 2026 | 12:01

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 6 Φεβρουαρίου

Συνολικά 74.003.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 99.862 δικαιούχους, από τις 2 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2026.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Ιαν 2026 | 09:36

Στεγαστική κρίση: Δύο νέα προγράμματα για προσιτή στέγη προ των πυλών - Τι είναι, ποιους αφορούν

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος έρχονται εντός των επόμενων μηνών.

ΤΟ "ΠΡΩΙΝΟ ΠΟΥΛΙ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ 31 Ιαν 2026 | 09:02

Εσπασε το φράγμα των 1000 ευρώ η χρυσή λίρα – Γιατί η ΤτΕ αλλάζει δύο φορές την ημέρα την τιμή

Το ξέφρενο ράλι του χρυσού, έχει οδηγήσει εκ των πραγμάτων την ΤτΕ, να παρακολουθεί τις τιμές και να τις προσαρμόζει ανάλογα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Ιαν 2026 | 08:49

Αγορά ακινήτων: Πώς η κατάσταση της πολυκατοικίας μπορεί να μειώσει έως και 20% την αξία ενός διαμερίσματος

Η συνολική εικόνα των πολυκατοικιών στην Αθήνα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προβληματική, ανεξαρτήτως ηλικίας κτιρίου ή περιοχής.

ΠΟΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ 31 Ιαν 2026 | 08:43

Τέλος χρόνου για μικρότερο ΕΝΦΙΑ: Ποιες διορθώσεις πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι - Τα πιο συχνά λάθη

Ό,τι αποτυπώνεται στο Ε9 θα αποτελέσει τη βάση για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα "χτυπήσει την πόρτα" των φορολογουμένων στις αρχές Μαρτίου.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ 30 Ιαν 2026 | 22:44

ΗΠΑ: "Βουτιά" της τιμής του χρυσού και του ασημιού, μετά την επιλογή του Κέβιν Γουόρς για την ηγεσία της Fed

Ο Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προτείνει για επικεφαλής της Fed τον Κέβιν Γουόρς, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΗΜΑ 30 Ιαν 2026 | 19:53

Υπεγράφη η σύσταση της Hellenic Ammunition στο Λαύριο - Παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στην Ελλάδα

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ CSG και ΕΑΣ αφορά τη σύσταση της Hellenic Ammunition στο Λαύριο για παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στην Ελλάδα

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Ιαν 2026 | 10:02

Ηθελε Ferrari χωρίς... ΦΠΑ και τη βάφτισε ενοικιαζόμενη: Η απίστευτη κομπίνα με εταιρεία - φάντασμα στην Πρέβεζα

Όλα ξεκίνησαν όταν μια εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στα χαρτιά στα τέλη του 2024 στην περιοχή της Πρέβεζας, αγόρασε από τη Γερμανία μια Ferrari αξίας 256.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Ιαν 2026 | 08:38

Οι αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα που καταβάλλονται σήμερα - Λόγω φοροελαφρύνσεων [παραδείγματα]

Στόχος η αύξηση των αποδοχών των νοικοκυριών, ειδικά για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΓΑΛΛΙΑ 30 Ιαν 2026 | 07:59

Γιατί η Metlen θέλει την Aluminium Dunkerque: Το πλεονέκτημά της λόγω της πολιτικής κατάστασης σε Γαλλία και Ευρώπη

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τη Metlen το ότι είναι η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον.

ΑΑΔΕ 30 Ιαν 2026 | 07:16

Νέα δυνατότητα για μικρές επιχειρήσεις: Πωλήσεις χωρίς ΦΠΑ έως 100.000€ στην ευρωπαϊκή αγορά

Σε λειτουργία βρίσκεται η ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις - Τα οφέλη και η διαδικασία των αιτήσεων.

ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 29 Ιαν 2026 | 18:22

Κίνδυνος για 18.000 επιχειρήσεις από τις 12 Φεβρουαρίου να μην εκδίδουν νόμιμα τιμολόγια

Δύο εβδομάδες απέμειναν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (12/02), για 38.000 επιχειρήσεις

29 Ιαν 2026 | 11:52

Ομαδικές αγωγές ετοιμάζει το ΙΝΚΑ κατά του ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές

Κατάθεση ομαδικών αγωγών κατά του ΔΕΔΔΗΕ από πλευράς ΙΝΚΑ.

Η ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ 29 Ιαν 2026 | 10:02

Γιατί εκτοξεύτηκε η αξία της χρυσής λίρας: Τριπλασιάστηκε σε 5 χρόνια, είναι ίση με έναν καθαρό μέσο μισθό

Αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ στην διεθνή τιμή του χρυσού - Προς 1167 ευρώ η μία πωλείται η χρυσή λίρα - Γιατί συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιαν 2026 | 09:43

Ποια μέτρα προωθούνται για τη στεγαστική κρίση: Τα νέα πρόγράμματα "Κατασκευάζω-Νοικιάζω" και "Ανακαινίζω-Νοικιάζω"

Νέα και ενισχυμένα στεγαστικά προγράμματα, φορολογικά κίνητρα και περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι στη "φαρέτρα" της κυβέρνησης, για τη στεγαστική κρίση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 29 Ιαν 2026 | 07:57

Ποια ταμεία δίνουν τις μεγαλύτερες συντάξεις, η πρώτη 10άδα - Η λίστα μετά τις αυξήσεις

Για 10 ταμεία η μέση σύνταξη γήρατος είναι πάνω από τα 1.400 ευρώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιαν 2026 | 07:23

ΦΠΑ: Οι ανοιχτές "πληγές" που στοιχίζουν στους αδύναμους εισοδηματικά φορολογούμενους

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ τους από πέρυσι.

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ 28 Ιαν 2026 | 18:12

"Ανακαινίζω": Ερχεται νέο πρόγραμμα, ποια ακίνητα θα αφορά - Από τον Μάιο οι αιτήσεις

Ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε ότι θα αφορά όχι μόνο σπίτια που είναι κλειστά αλλά και οικίες που χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση.

28 Ιαν 2026 | 16:30

Amazon: Προχωρά στην περικοπή 16.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο - Επικεντρώνει στην τεχνητή νοημοσύνη

Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της Amazon Άντι Τζάσι είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να μειώσει το κόστος

28 Ιαν 2026 | 12:08

Ερχονται μέτρα ελάφρυνσης 1,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

Οι συζητήσεις για όλα αυτά θα ξεκινήσουν στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν πλέον θα οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 28 Ιαν 2026 | 08:50

ΑΑΔΕ: Καταπολέμηση φοροδιαφυγής με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων - Τι αλλάζει μέσα στο 2026

Σε νέα φάση ψηφιακού μετασχηματισμού περνά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων μέσα στο 2026.

ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ 28 Ιαν 2026 | 08:22

Πόσο αυξάνονται οι εισφορές για επαγγελματίες και αγρότες – Τα νέα ποσά

Στα 160,32 ευρώ τον μήνα από 156,41 ευρώ το 2025 διαμορφώνεται η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν συμπληρώσει 5ετία από την πρώτη έναρξη της δραστηριότητάς τους

ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 28 Ιαν 2026 | 07:35

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που πολυτελή ακίνητα παραμένουν απούλητα, ενώ η αγορά κινείται

Η εικόνα της αγοράς πολυτελών κατοικιών δείχνει σαφή κινητικότητα, με συναλλαγές να πραγματοποιούνται σταθερά σε επιλεγμένες περιοχές, όπως Αθηναϊκή Ριβιέρα και Β. Προάστια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Ιαν 2026 | 11:05

H ώρα του ιδιωτικού τομέα: Πόσο αυξάνονται οι μισθοί Ιανουαρίου που καταβάλλονται την Παρασκευή [παραδείγματα]

Ποιοι θα δουν τα πολλά, ποιοι τα λίγα και ποιοι... τίποτα - Μεταβολές από 0 ευρώ έως και 378 ευρώ τον μήνα.

E-GROCERY 27 Ιαν 2026 | 08:46

Σκλαβενίτης: Επενδύει στο online delivery, ψάχνει ακίνητα στην Αττική

Ο κορυφαίος λιανέμπορος δεν έχει απλά ένα ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, αλλά επεκτείνεται οριζόντια και κάθετα στο e-grocery.

ΑΑΔΕ 27 Ιαν 2026 | 08:17

Στο στόχαστρο της εφορίας οι αγοραπωλησίες ακινήτων - Ποιες θα ελεγχθούν

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, καθώς ενέχουν αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.

ΜΠΙΣΚΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 27 Ιαν 2026 | 07:40

Βιολάντα: Ο συνοικιακός φούρνος στα Τρίκαλα που έγινε εξαγωγική υπερδύναμη - Η διαδρομή της εταιρίας πριν την τραγωδία

Πώς ένας συνοικιακός φούρνος από τα Τρίκαλα κατάφερε να γίνει εξαγωγική υπερδύναμη - Το παιχνίδι της μοίρας για τη "Βιολάντα" στις 26 Ιανουαρίου.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ 27 Ιαν 2026 | 07:29

Επικαιροποίηση ΚΑΔ: "Καμπανάκι" από τους λογιστές για αλαλούμ ενόψει φορολογικών δηλώσεων

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον Μάρτιο του 2026 θα αναθεωρηθούν οι ΚΑΔ για περίπου 1,9 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 26 Ιαν 2026 | 13:09

Από τα Τρίκαλα στον κόσμο: Η ιστορία της εταιρείας "Βιολάντα" με 200 προϊόντα και εξαγωγή σε 40 χώρες

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς διερευνά κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ 26 Ιαν 2026 | 10:44

Ποια ελληνικά νησιά κέρδισαν το ενδιαφέρον στο Travel & Adventure Show στη Νέα Υόρκη

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες τουριστικές διοργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ευρύ κοινό αλλά και για επαγγελματίες του τουρισμού.

ΑΑΔΕ 26 Ιαν 2026 | 08:10

IRIS: Σαρωτικούς ελέγχους σε 24ωρη βάση φέρνει ο διπλασιασμός των ορίων στις συναλλαγές

Με στόχο την διασφάλιση της πλήρους καταγραφής των συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και σε 24ωρη βάση.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 26 Ιαν 2026 | 07:48
"ΕΣΠΑΣΑΝ" ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ 25 Ιαν 2026 | 10:33

Καποδίστριας, Κάλαντα των Χριστουγέννων και Σπασμένη Φλέβα φέρνουν τους Έλληνες πίσω στο σινεμά με έσοδα εκατομμυρίων ευρώ

Πως κατάφεραν οι τρεις ελληνικές παραγωγές να επικρατήσουν έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού στο ελληνικό Box Office

ΥΠΕΝ 25 Ιαν 2026 | 10:11

Νέο "πακέτο" δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια - Η δομή των νέων προγραμμάτων

Η Οδηγία προβλέπει ως στόχο για τα κτίρια κατοικιών τη μείωση της χρήσης πρωτογενούς ενέργειας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 25 Ιαν 2026 | 08:37

Εβδομάδα αυξήσεων για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: Ποιοι θα ωφεληθούν - Παραδείγματα

Οι αναπροσαρμογές στις κλίμακες προβλέπουν μειώσεις στους συντελεστές φόρου εισοδήματος από 2 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 24 Ιαν 2026 | 10:04

Τρία νέα ψηφιακά "όπλα" για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής ανοίγουν δρόμο για νέες ελαφρύνσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι και εφέτος η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ 24 Ιαν 2026 | 09:33

Κατώτατος μισθός: Σε φάση διαβούλευσης η διαδικασία για την νέα αύξηση το 2026 - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση της υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο ο νέος κατώτατος μισθός να τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο 2026.

ΑΑΔΕ 24 Ιαν 2026 | 09:23
ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ 24 Ιαν 2026 | 09:01

Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους στο τέλος του μήνα

Οι αυξήσεις με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα φτάνουν έως και τα 4.800 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, την οικογενειακή κατάσταση και την ηλικία.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ 23 Ιαν 2026 | 10:55

Τo μεγάλο deal για το TikTok στις ΗΠΑ: Ποιες εταιρείες ηγούνται της αμερικανικής κοινοπραξίας που πήρε την πλειοψηφία

Η νέα οντότητα ονομάζεται TikTok USDS Joint Venture LLC και θα διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ

ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 23 Ιαν 2026 | 09:01

Από τα 185.000 καταναλωτικά δάνεια τα επτά στα δέκα εκταμιεύονται πλέον ψηφιακά

Στο σύνολο των 185.000 περίπου καταναλωτικών δανείων σχεδόν επτά στα δέκα χορηγήθηκαν από τον υπολογιστή ή από το κινητό.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 23 Ιαν 2026 | 08:33
ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ 23 Ιαν 2026 | 06:44

Κρυμμένος θησαυρός στα ακίνητα με "μαύρα" ενοίκια των... 20€ - Το σενάριο για επιβολή ελάχιστου τεκμαρτού

Τα φώτα στρέφονται στα ακραία χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια, να δηλωθούν, να φορολογηθούν και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση φορολογικών συντελεστών.

22 Ιαν 2026 | 20:22

Με δωρεά η προμήθεια νέου Συστήματος Επικοινωνιών και Καταγραφής Φωνής στην ΥΠΑ

Πρόσκληση στις εταιρείες "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.", "Fraport Greece", Aegean Airlines, Sky Express και Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αναλάβουν τη δαπάνη

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 22 Ιαν 2026 | 16:39

Αλλάζουν οι υφιστάμενοι ΚΑΔ για 1,9 εκατ. ΑΦΜ - Πώς θα κάνουν αλλαγές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει ότι η αυτόματη επικαιροποίηση γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης εναρμόνιση με τα νέα ευρωπαϊκά στατιστικά πρότυπα, από 1/3/2026.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 22 Ιαν 2026 | 16:14

Κωστής Χατζηδάκης: Κανείς δεν θέλει τον παλιό ΟΠΕΚΕΠΕ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

"Να βγούμε από την αντίληψη ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι υπουργείο αποζημιώσεων και επιδοτήσεων", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Ιαν 2026 | 09:50

Κεραμέως: Από 1 Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - Φεβρουάριο το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις

Η κ. Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι από την 1η Απριλίου θα ισχύσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - Παραμένει σε ισχύ η κυβερνητική δέσμευση για 950 ευρώ το 2027.

ΛΑΜΟΓΙΕΣ 21 Ιαν 2026 | 14:53

"Μυστήρια" με τον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ εντός της ΑΑΔΕ: Υπάλληλοι κολλητοί του Φραπέ σε θέσεις ευθύνης

Περίεργες τοποθετήσεις στο νέο οργανόγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός της ΑΑΔΕ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ 21 Ιαν 2026 | 13:05

ΚΕΦΙΜ: Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη πραγματική φορολόγηση της εργασίας στην ΕΕ

Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στην εργασία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στο 40,5%,

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2026 21 Ιαν 2026 | 11:41

Το χαρτί Μητσοτάκη για τις εκλογές: Σταθερότητα, μειώσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις εν μέσω διεθνούς τρικυμίας

H παρουσίαση των 30 μεταρρυθμίσεων και των 10 νομοσχεδίων από τους Κωστή Χατζηδάκη και Άκη Σκέρτσο ήταν στην πραγματικότητα ένα πολιτικό μήνυμα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ 21 Ιαν 2026 | 07:25

Φάρμα Κουκάκη: Από το ζευγάρι που πούλαγε γάλα στο Κιλκίς το 1977 στην είσοδο του κολοσσού των 400 εκατ. ευρώ

Ποια είναι η Φάρμα Κουκάκη, η οποία προσέλκυσε το Fund Eos Capital του Απόστολου Ταμβακάκη.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 21 Ιαν 2026 | 07:16

"Διπλός" ΕΝΦΙΑ φέτος για τα κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers

Διπλάσιο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) για τα χιλιάδες κλειστά ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ 20 Ιαν 2026 | 23:18

ΑΑΔΕ: Το χαρτζιλίκι των γονιών στα παιδιά μέσω IRIS δεν είναι δωρεά και δεν δηλώνεται

Συνεπώς, δεν απαιτείται η υποβολή σχετικής δήλωσης δωρεάς για τέτοιου είδους μεταφορές χρημάτων

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 20 Ιαν 2026 | 12:58

Ο Θάνος Τζήμερος γράφει "πικρές αλήθειες" για τους αγρότες και την ΚΑΠ: "Το πρόβλημα είναι στην επιδότηση"

Αν κάποιος θέλει να είναι αγρότης, το κράτος μπορεί να τον βοηθήσει, όχι όμως με χρήματα που αφαιρούνται διά της βίας από την τσέπη κάποιου άλλου πολίτη.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 20 Ιαν 2026 | 11:35

Θηλιά στο λαιμό καταγγέλλουν εκδότες και βιβλιοπώλες - Αντιδρούν στις οnline πωλήσεις "μεταχειρισμένων" νέων βιβλίων

Βιβλία που έχουν εκδοθεί πρόσφατα πωλούνται με εκπτώσεις από 30% έως και 50% καταγγέλλει ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Κώστας Κατσουλάρης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Ιαν 2026 | 08:53

Ακίνητα: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αλλαγές στο Ε9 - Τα 10 βήματα

Με βάση τις αλλαγές που θα δηλωθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, θα υπολογισθεί ο ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 20 Ιαν 2026 | 08:25

Πώς θα υπολογιστούν οι επικουρικές συντάξεις των νέων ως 35 ετών

Χαμηλά μπαίνει ο πήχης των μελλοντικών συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους, από το επικουρικό ταμείο της νέας γενιάς, το ΤΕΚΑ.

20 Ιαν 2026 | 08:05

Ερχεται νέα μείωση φόρου στα ενοίκια

Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα παίξει το Μητρώο Ακινήτων, καθώς θα αποκαλύψει κρυφά ενοίκια και αδρανή ακίνητα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP 20 Ιαν 2026 | 00:18

Eurogroup: Ο Μπόρις Βούιτσιτς επιλέχθηκε για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία και την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2023

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Ιαν 2026 | 23:16

Eurogroup: Σαφείς θέσεις Πιερρακάκη για Γροιλανδία και δασμούς - "Η Ευρώπη οφείλει να μείνει ενωμένη"

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι "η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, κρίσιμες για την Ευρώπη αλλά και για τη διεθνή κοινότητα συνολικά"

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 19 Ιαν 2026 | 20:24

Μητσοτάκης για τη συνάντηση με τους αγρότες: Κάθε λύση πρέπει να σέβεται τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας

Η συνάντηση με τους "σκληρούς" αγρότες καθυστέρησε πολύ, παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά πρόσθεσε: "καλύτερα αργά, παρά ποτέ"

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ 19 Ιαν 2026 | 12:26

Ενέργεια: Αύξηση 36% σε έναν μήνα στην τιμή του φυσικού αερίου

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αποτυπώνονται πλέον ξεκάθαρα στην αγορά ενέργειας

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 19 Ιαν 2026 | 08:53

Μετ’ εμποδίων η ηλεκτροκίνηση στα ταξί - Νέα 48ωρη απεργία και ανοιχτό μέτωπο με το υπ. Μεταφορών

Χαρακτηριστικά όξυνσης προσλαμβάνει η "διελκυστίνδα" μεταξύ των αυτοκινητιστών ταξί και του υπ. Μεταφορών, με επίμαχο θέμα την υποχρεωτική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση,.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 19 Ιαν 2026 | 08:44

Πρεμιέρα Πιερρακάκη στο Eurogroup υπό την απειλή δασμών Τραμπ - Ποιος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα προεδρεύσει σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του 2026 και την πρώτη με τον ίδιο στην κεντρική θέση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Ιαν 2026 | 08:24

Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική δήλωση - Tα 4 SOS

Σε καθεστώς αυτόματης εκκαθάρισης εισέρχεται φέτος σχεδόν το 30% των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες θα είναι και έτοιμες για υποβολή από την ΑΑΔΕ.

"ΧΑΡΤΗΣ" 19 Ιαν 2026 | 07:58

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από σήμερα έως την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου

Το χρηματικό ποσό των 85.666.878,27 ευρώ θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 104.753 δικαιούχων, από σήμερα Δευτέρα έως την Παρασκευή.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 18 Ιαν 2026 | 10:41

Χατζηδάκης: Να περάσουμε από τις επιδοτήσεις στην αγροτική ανάπτυξη - Οι ελαφρύνσεις για το 2027 στην ώρα τους

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε ποτέ ότι είναι "απέναντι" στους αγρότες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ 18 Ιαν 2026 | 08:45

ZEUS Ακτινίδια: Η ελληνική εξαγωγική υπερδύναμη από την Πιερία που είναι το Nο.1 στη Μεγάλη Βρετανία

Ποιος είναι ο συνεταιρισμός ZEUS Ακτινίδια που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ακτινιδίου, σταφυλιού και βερίκοκων.

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 17 Ιαν 2026 | 19:38

Επίσημο: Η ΕΕ και το μπλοκ Mercosur υπέγραψαν τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και των χωρών της Νότιας Αμερικής έγινε πράξη, παρά τις αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ

17 Ιαν 2026 | 13:03

Πέθανε στα 95 του χρόνια ο Νίκος Στασινόπουλος της Βιοχάλκο

Η επίσημη αναφορά στον Νίκο Στασινόπουλο στην ιστοσελίδα του ομίλου