«Φωτιά» στις νέες αντικειμενικές βάζουν τα Airbnb- 22 Μαρτίου οι προτάσεις

Διορία έως τις 22 Μαρτίου δόθηκε στους 257 πιστοποιημένους εκτιμητές προκειμένου να παραδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης

dioria-ews-tis-22-martiou-gia-tis-nees-antikeimenikes
SHARE THIS
0
SHARES

Παράταση μιας εβδομάδας στην προθεσμία υποβολής των προτάσεων των εκτιμητών ακινήτων για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Η αρχική προθεσμία έληξε χθες, αλλά από τους εκτιμητές ζητήθηκε η παράταση προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους.

Σε περιοχές στις οποίες είναι έντονο το φαινόμενο του Airbnb παρατηρείται αύξηση των εμπορικών τιμών των ακινήτων

Μετά την υποβολή των προτάσεων των εκτιμητών, αυτές θα αξιολογηθούν από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή θα συγκρίνει τις τιμές που περιλαμβάνονται στις προτάσεις των εκτιμητών με αυτές που προκύπτουν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων. Εκεί όπου διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές θα προχωρεί σε διορθώσεις.

Η Επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τις εισηγήσεις της για το σύνολο των τιμών αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου, στη συνέχεια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Πάντως, από τις έως τώρα εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί από εκτιμητές προκύπτει ότι σε περιοχές στις οποίες είναι έντονο το φαινόμενο του Airbnb (ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων) παρατηρείται αύξηση των εμπορικών τιμών των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day το φαινόμενο Airbnb φέρνει εισηγήσεις για αύξηση των αντικειμενικών αξιών έως και πάνω από 20%. Χαρακτηριστική η περίπτωση περιοχών του κέντρου της Αθήνας όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, ο Κεραμεικός, το Γκάζι και το Μετς.   Σε λαϊκές συνοικίες με μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δεν αποκλείονται εισηγήσεις αυξήσεων ακόμα και πάνω από 20% όπως και μειώσεις πάνω από 20% σε περιοχές «πανάκριβες», στις οποίες η ζήτηση πλέον κυρίως λόγω ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατακόρυφα. Μετά τις 22 Μαρτίου τοι έργο θα αναλάβει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων. Σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων θα παρεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή με τη σειρά της αναμένεται να παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά ενώ τον τελικό λόγο θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο τελικός χάρτης των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται προς τα τέλη Απρίλη, στην καλύτερη περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook