Εκδήλωση Economist: Υπέρ της ελάφρυνσης χρέους τάχθηκε ο Τζακ Λιου

Η ανταμοιβή για δύσκολες μεταρρυθμίσεις δεν είναι περισσότερη λιτότητα, τόνισε ο τέως υπ. Οικονιμικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα

ekdilwsi-economist-uper-tis-elafrunsis-xreous-taxthike-o-tzak-liou
SHARE THIS
0
SHARES

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά και ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού που βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist. 

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα δεν έκρυψε ότι ανέκαθεν συμφωνούσε με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, αλλά ζήτησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Ο πρώην «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην εκδήλωση «Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε;». Με την ευκαιρία αυτή, έδωσε συνέντευξη στα Economist Events.

H Ελλάδα έχει κάνει ξεκάθαρα πρόοδο, όπως δείχνουν η πρόσφατη αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι οικονομικοί δείκτες, είπε ο Τζακ Λιού.

«Μετά από μία περίοδο καλύτερης ανάπτυξης, η οικονομία έμεινε στα ίδια επίπεδα, αλλά οι βελτιωμένες δημοσιονομικές συνθήκες αποτελούν τη βάση για μία καλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον και το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές αντανακλά την πρόοδο αυτή», δήλωσε ο Λιου.

«Για να επιτευχθεί μία βιώσιμη ανάπτυξη και βελτιωμένη εισοδηματική ισότητα απαιτείται μία ισορροπημένη και πειθαρχημένη προσέγγιση που να στηρίζει τόσο την οικονομική ζήτηση όσο και τις επενδύσεις – για αυτό είναι τόσο σημαντική η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και τελικά η επίτευξη μίας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε ο Λιου.

«Με αυτή την ισορροπημένη προσέγγιση, η Ελλάδα αναμένεται να είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και να έχει αυξανόμενη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά με τη συνεχή αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού και της εκλεγμένης κυβέρνησής του καθώς και την περαιτέρω συνεργασία των διεθνών εταίρων, το μέλλον είναι υποσχόμενο για περαιτέρω οικονομική βελτίωση στο μέρος που γεννήθηκε η δημοκρατία», σημείωσε.

 

«Πάντα συμφωνούσα με το ΔΝΤ»

Ερωτηθείς για την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, μόνο αν εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της, ο Λιου είπε πως πάντα συμφωνούσε με το Ταμείο.

«Συμφωνώ από πολύ καιρό με το ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για να επιτευχθεί μία μακροχρόνια λύση που θέτει την Ελλάδα στον δρόμο για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Είναι στο συμφέρον της Ευρώπης, καθώς και του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, να είναι η Ελλάδα σε έναν οικονομικό δρόμο που προωθεί την εγχώρια και γεωπολιτική σταθερότητα. Ενθαρρύνθηκα που το Eurogroup του Λουξεμβούργου (15.06.2017) προσέφερε μεγαλύτερη βεβαιότητα για την αντιμετώπιση της αναδιάρθρωσης του χρέους και στο πλαίσιο αυτό ελπίζουμε ότι θα λυθεί το θέμα σχετικά με την ελληνική οικονομική κατάσταση, ώστε να μην απαιτείται συνεχής επανεξέταση».

Αυτό, συνέχισε ο Λιου, θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την πολιτική σταθερότητα. «Μετά το Λουξεμβούργο, η πρόσθετη πρόοδος στην αξιολόγηση του ΔΝΤ και το πρώτο βήμα στις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές αποτελούν θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

 

Συνδυασμός για το χρέος

Απαντώντας στο ερώτημα, αν η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση περισσότερο στο αίτημα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ή στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και θα αυξάνουν το ΑΕΠ, ο Λιου ήταν ξεκάθαρος: η καλύτερη λύση δεν είναι μία επιλογή μεταξύ των επιλογών αυτών, αλλά το σύνολό τους.

«Ένα καλά ισορροπημένο σχέδιο που έχει αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους, οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν βιώσιμες επενδύσεις και προσλήψεις και αναδιάρθρωση του χρέους που δημιουργεί πρόσθετες ροές, πρέπει να συνδυασθούν σε ένα συνολικό σχέδιο. Έως ότου αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία, θα υπάρχει μία προσδοκία νέων γύρων διαπραγμάτευσης και όλες οι πλευρές θα είναι συγκρατημένες για τον λόγο αυτό», είπε.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Λιου είπε ότι μερικές φορές είχαν διαφορετικές μακροοικονομικές απόψεις, αλλά πάντα ήταν σταθεροί αναφορικά με τη σημασία της διατήρησης του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Λιου είπε ότι έχει επιτέλους μία βιώσιμη βελτίωση και ότι αυτή θα ήταν, κατά την άποψή του, ακόμη ισχυρότερη, εάν χρησιμοποιείτο πλήρως ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, κάτι που θα ελάφρυνε την πίεση στα μέσα νομισματικής πολιτικής.

 

Χουλιαράκης: Να αποφύγουμε την επανάπαυση 

Μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο σπριντ πριν από τη λήξη του προγράμματος και «πρέπει να αποφύγουμε την επανάπαυση» απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, έκανε λόγο για γρήγορη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης πριν από τέλος του έτους, ώστε από την 1η Ιανουαρίου να υπάρξουν «καθαρές ανάσες» για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» για την «καθαρή έξοδο» και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Αναφερόμενος στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% και ανεργία λίγο κάτω από το 19% (από περίπου 20% εφέτος). Πρόσθεσε πως εφέτος προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% - 2,2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ) και μπορεί άνετα να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (που ήταν στο ίδιο πάνελ) αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση, αλλά την ξεπεράσαμε». Είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί και θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια. Επανέλαβε πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους και το 2018 θα σχεδιαστεί μια μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα εφαρμοστεί εάν χρειαστεί με βάση τη ρήτρα ανάπτυξης.

«Όλοι υποσχεθήκαμε σε όλους ότι θα δουλέψουμε σκληρά τους επόμενους μήνες για να κλείσει η γ' αξιολόγηση και για μια καθαρή έξοδο. Στόχος, να είναι η Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη στη λήψη των αποφάσεων», κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας στην αναφορά του στη χώρα μας.

Μετά τις ομιλίες των κ. Ντάισελμπλουμ και Χουλιαράκη, στο πάνελ συμμετείχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος δήλωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμος μακροχρόνια «χωρίς πόνο» και το κομμάτι του παζλ που λείπει είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε σχετικά με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ότι «κάτι λάθος συμβαίνει στις προβλέψεις του ΔΝΤ και όχι στην ελληνική οικονομία». Είπε ότι θα υπάρξουν μακροχρόνια πιέσεις, κυρίως δημογραφικές, αλλά και δυναμική στην οικονομία. «Καθώς η ανεργία μειώνεται και η οικονομία αναπτύσσεται, θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι μισθοί», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα χαμηλούς» τους μισθούς των νέων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως πονά ιδίως για τους νέους που έχουν πτυχίο και είναι άνεργοι ή με συμβόλαια χωρίς εγγυημένη εργασία. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι επιχειρηματίες με τους οποίους μιλά σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχονται τώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί μια πραγματική αλλαγή και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σχετικά με την γ' αξιολόγηση ανέφερε πως υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και για αυτό είναι σχετικά ήρεμος. «Το μονοπάτι θα γίνει πιο ομαλό. Η Ελλάδα επιστρέφει στη διεθνή σκηνή», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκαν, νωρίτερα στις ομιλίες τους, υπέρ του μετασχηματισμού του ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ για τη στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας έθεσε ως επιπλέον στόχους την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και τη μεγαλύτερη χρήση των «εργαλείων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του «πακέτου Γιούνκερ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook