Follow us

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα με τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές και τους δικαιούχους της έκπτωσης του 50%

Μεγάλες εκκρεμότητες για χιλιάδες φορολογούμενους, δημιούργησε η πρώτη κεντρική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΝΦΙΑ

Μεγάλες εκκρεμότητες για χιλιάδες φορολογούμενους, δημιούργησε η πρώτη κεντρική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, καθώς στα λάθη και τα κενά στο Ε9, προστέθηκαν και οι παραλείψεις της φορολογικής διοίκησης σε θέματα εξαιρέσεων από το φόρο, όπως είναι οι περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται και για το έτος 2026 η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

"Οι πολίτες που ενδεχομένως έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά δεν απαιτείται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς η προβλεπόμενη απαλλαγή θα αποτυπωθεί με νέα εκκαθάριση που θα γίνει εντός του Απριλίου. Τυχόν ποσά που θα καταβληθούν και αφορούν τα απαλλασσόμενα από τον φόρο ακίνητα θα συμψηφισθούν ή θα επιστραφούν στους δικαιούχους άμεσα με την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προβλήματα υπάρχουν όμως και με την έκπτωση του 50% για χιλιάδες δικαιούχους που έχουν την κύρια κατοικία τους σε μικρούς οικισμούς της χώρας. Η μείωση δεν πέρασε στα εκκαθαριστικά και τώρα θα πρέπει να σπεύσουν για διορθώσεις προκειμένου να αποφύγουν την οριστική απώλεια της έκπτωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οικισμοί που δικαιούνται αυτής της έκπτωσης είναι 12.720 και περίπου 1 εκατομμύριο είναι τα δικαιώματα επί ακινήτων, που δικαιούνται την έκπτωση.

Ωστόσο, η πρώτη κεντρική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, …αναγνώρισε τη σχετική μείωση του φόρου σε μόλις 583.724 δικαιώματα επί κύριας κατοικίας φυσικών προσώπων σε μικρούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα, 39.500 δικαιωμάτων που ταυτοποιήθηκαν, παρότι δεν είχε συμπληρωθεί παροχή ρεύματος στο έντυπο Ε9.

Διαβάστε Επίσης

Οι δικαιούχοι που δεν διαπίστωσαν τη μείωση στον λογαριασμό του φόρου θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα όσα ορίζει η σχετική απόφαση της φορολογικής διοίκησης: "…εάν δεν καταστεί δυνατή κατά την πρώτη κεντρική εκκαθάριση, η αντιστοίχιση του δικαιώματος επί της κατοικίας που έχει αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), με την κύρια κατοικία που έχει δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, λόγω μη συμπλήρωσης ή εσφαλμένης συμπλήρωσης του αριθμού παροχής ρεύματος στη δήλωση Ε9, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9 έτους 2026 και να δηλώσει τον ορθό αριθμό παροχής ρεύματος έως 31/7/2026. Στις περιπτώσεις αυτές η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα χορηγηθεί με νέα κεντρική εκκαθάριση εφόσον επαληθευτεί η αντιστοίχιση της κύριας κατοικίας".

Αν και πάλι δεν χορηγηθεί η μείωση του φόρου, ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΚ) σύμφωνα με το έντυπο "Δ500 Αίτηση – Δήλωση για τη χορήγηση απαλλαγής, έκπτωσης ή για την επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ", προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η αντιστοίχιση του/των ΑΤΑΚ της κατοικίας για τον οποίο/τους οποίους ζητείται η μείωση, με την κύρια κατοικία που έχει δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ενδεικτικά μπορεί να προσκομίζεται:

-Πιστοποιητικό κτηματολογικής εγγραφής εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που είναι σε λειτουργία το Κτηματολόγιο.
-Αντίγραφο του τίτλου κτήσης.
-Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας, και:
-Λογαριασμοί ηλεκτροδότησης, καθώς και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα.

Εάν η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα δήλωση ΕΝΦIA – πράξη προσδιορισμού φόρου, η οποία κοινοποιείται στον φορολογούμενο.

Οι δικαιούχοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%, χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, εξαιρουμένων των οικισμών της Περιφέρειας Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφέρειας Ηπείρου που εφάπτονται με τα σύνορα της χώρας, το όριο ορίζεται σε 1.700 κατοίκους.

Η κύρια κατοικία λαμβάνεται από την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εν προκειμένω του φορολογικού έτους 2024. Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί περισσότερες κύριες κατοικίες εντός του έτους, λαμβάνεται η δηλωθείσα ως χρονικά τελευταία κύρια κατοικία. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν χορηγείται εάν η συνολική αξία του 100% της πλήρους κυριότητας της κατοικίας, υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό της αξίας της κατοικίας λαμβάνεται υπόψιν η επιφάνεια των κύριων αλλά και βοηθητικών χώρων της κατοικίας.

Διαβάστε Επίσης

Τροποποιητικές

Η ΑΑΔΕ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει ξανά την ηλεκτρονική πύλη του Ε9 για την υποβολή (χωρίς κανένα πρόστιμο) αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2026, μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Προσοχή: Πρόστιμο 100 ευρώ επιβάλλεται όταν πρόκειται για εκπρόθεσμη δήλωση μεταβολής περιουσιακής κατάστασης (π.χ. αγορά, πώληση, γονική παροχή, κληρονομιά), η οποία έπρεπε να δηλωθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας.

Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, η ΑΑΔΕ προχωρά σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση τα διορθωμένα στοιχεία των ακινήτων. Το νέο εκκαθαριστικό αναρτάται στο myAADE και το ποσό κατανέμεται στις υπόλοιπες δόσεις του φόρου, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα πληρωμής.

Έλεγχος

Πέρα από το ζήτημα της έκπτωσης, κατά τον έλεγχο του νέου λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα λάθη.

Ειδικότερα:

-Αποθήκες – πάρκινγκ: Ελέγξτε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες και υπόγεια πάρκινγκ, φορολογούνται με έκπτωση 90%.

-Ημιτελή κτίσματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

-Εμπράγματα δικαιώματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δήλωσαν πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή λανθασμένης αναγραφής του είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης του επικαρπωτή είναι κενό.

-Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λανθασμένα στο Ε9, μπορεί να αυξήσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

-Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή δήλωσης του ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο αυτόν στον οποίο βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας, ενώ θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Διαβάστε Επίσης

-Ηλικία ακινήτου: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσης. Η παλαιότητα του ακινήτου μειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
-Αγροτεμάχια: Ελέγξτε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση.

Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα, προσέξτε εάν το έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Σε περίπτωση που μέσα σε αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα, αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ένα νέο γαστρονομικό στολίδι μόλις άνοιξε σε ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Αθήνας

Στο άλλοτε υφασματάδικο του Συμεωνίδη και, πλέον, στο 1890 Restaurant, ο βραβευμένος σεφ Χρήστος Σιδηρόπουλος παντρεύει ελληνική παράδοση, γαλλική τεχνική και σύγχρονες ιδέες, με τρόπο άμεσα νόστιμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Απρ 2026 | 06:35

Νέο ιστορικό υψηλό στις τιμές των κατοικιών - Τα στοιχεία για Αττική, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια

Σημάδια νέας επιτάχυνσης του ρυθμού ανόδου των τιμών πώλησης κατοικιών στην Αττική παρατηρήθηκαν κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο.

ΑΑΔΕ 18 Απρ 2026 | 09:17

Ένας στους τρεις κερδίζει τη μάχη των φορολογικών προσφυγών στην ΑΑΔΕ

Το 2025 εξετάστηκαν 4.670 περισσότερες υποθέσεις από όσες το 2024, γεγονός που καταδεικνύει πως η ΑΑΔΕ απορρόφησε ένα ασυνήθιστα μεγάλο κύμα προσφυγών

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ 17 Απρ 2026 | 07:14

ΑΑΔΕ: "Μπλόκο" στη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και το οικονομικό έγκλημα με 194.000 ελέγχους

Η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει φέτος 194.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του οικονομικού εγκλήματος.

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ 16 Απρ 2026 | 07:15

Dimand: Το σχέδιο για ενοίκιο 650 ευρώ για νεόδμητα σπίτια 65 έως 100 τμ - Τι ζητά για να ρίξει και άλλο την τιμή

Ποιο είναι το σχέδιο του Δημήτρη Ανδριόπουλου για τα ενοίκια 650 για δυάρια ή τριάρια και πως θα επιδιώξει να ρίξει και άλλο τις τιμές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Απρ 2026 | 07:48

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή φόρου μεταβίβασης για απόκτηση πρώτης κατοικίας - Οι προϋποθέσεις

Η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να αποκτήσουν κύρια κατοικία στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 14 Απρ 2026 | 09:41

Real Estate: Πώς η Ελλάδα εξελίχθηκε σε ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για Τούρκους, Ισραηλινούς, Ιρανούς

Η αγορά ακινήτων της Αττικής δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν προορισμό διακοπών, αλλά έναν στρατηγικό κόμβο σταθερότητας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Απρ 2026 | 08:46

Τέλος χρόνου για την υποβολή των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων -Τι πρέπει να προσέξετε

Τέλος χρόνου για τον έλεγχο και τις διορθώσεις περίπου 1,5 εκατομμυρίων προσυμπληρωμένων και προεκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων.

ΑΑΔΕ 14 Απρ 2026 | 07:39

"Ψηφιακή απόχη" στη φοροδιαφυγή με αλγόριθμο - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Χιλιάδες φορολογούμενοι ελέγχονται προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος.

ΕΡΕΥΝΑ 07 Απρ 2026 | 12:21

Αγορά Κατοικίας: Με "έκπτωση" έως 14% επί της αρχικής τιμής ολοκληρώνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες

Παρά την υψηλή ζήτηση στην αγορά και την περιορισμένη προσφορά κατοικίας, φαίνεται πως τελικά το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν είναι το προσδοκώμενο

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 05 Απρ 2026 | 15:05

To "μπλόκο" σε μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικές παροχές για χρέη στον ΕΦΚΑ - Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές

Η μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια σύνθετη διαδικασία όταν ο ιδιοκτήτης έχει εκκρεμείς ασφαλιστικές οφειλές

ΑΑΔΕ 05 Απρ 2026 | 14:44

Φοροδιαφυγή μαμούθ: 8.000 φορολογικοί έλεγχοι αποκάλυψαν 5,6 εκατ. ευρώ αδήλωτες συναλλαγές

8.000 φορολογικοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτες συναλλαγές ύψους 5,6 εκατ. ευρώ και 50.000 παραβάσεις στο Α΄ τρίμηνο 2026

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Απρ 2026 | 18:04

ΑΑΔΕ: Ληξιπρόθεσμα χρέη 113,86 δισ. ευρώ στην εφορία το 2025 - Αύξηση σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο

Αυξάνονται τα ανεπίδεκτα είσπραξης, μειώνεται ο αριθμός των οφειλετών - Αναγκαστικά μέτρα σε 1,66 εκατ. φορολογούμενους

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Μαρ 2026 | 07:33

Αγορά κατοικίας: Περισσεύουν τα ακριβά, δεν επαρκούν τα προσιτά ακίνητα -Το 70% ψάχνει σπίτι αξίας έως 200.000 ευρώ

Μόλις το 18% των ενδιαφερόμενων αγοραστών αναζητά κατοικία, διαθέτοντας προϋπολογισμό που να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 30 Μαρ 2026 | 11:48

Με διαδικασίες εξπρές οι ανακτήσεις ακινήτων από τους ιδιοκτήτες λόγω λήξης συμβολαίων μίσθωσης

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση του Υπ. Δικαιοσύνης, που καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και την διαδικασία κατάρτισης και τήρησης των καταλόγων δικηγόρων.

ΤΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 27 Μαρ 2026 | 17:08

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν 43 κιλά λαθραίων πούρων Αβάνας, αξίας 440.000 ευρώ, στο "Ελ. Βενιζέλος"

Ελεγκτές της ΑΑΔΕ κατέσχεσαν 2.806 πούρα αξίας 440.000 ευρώ, από επιβάτη που έφτασε στην Αθήνα μέσω Τουρκίας.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 27 Μαρ 2026 | 10:31

ΑΑΔΕ: Ψηφιοποιείται η άρση κατασχέσεων - Ταχύτερη η αποδέσμευση λογαριασμών οφειλετών

Αλλάζει η διαδικασία άρσης κατασχέσεων για οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 26 Μαρ 2026 | 07:29

Οι λύσεις που αναζητούνται για τη στεγαστική κρίση -Αύξηση των ενοικίων κατά 55% σε επτά χρόνια

Οι νεότεροι βιώνουν ισχυρότερη οικονομική πίεση, περιορισμένες δυνατότητες αυτονόμησης και λιγότερες επιλογές ως προς τη διαμόρφωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΑΔΕ 26 Μαρ 2026 | 07:21

Ο "χάρτης" της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμένων - Οι πλουσιότερες και οι φτωχότερες περιφέρειες

Η μέση αντικειμενική αξία ανά φορολογούμενο ανέρχεται σε 87.767 ευρώ και ο μέσος ΕΝΦΙΑ σε 254 ευρώ.

ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΔΕΟΣ 25 Μαρ 2026 | 15:47

ΑΑΔΕ: Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίου τσιγάρων -Πώς δρούσαν, συλλήψεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες

Συλλήψεις σε Ελλάδα Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Τουρκία - Τα λαθραία τσιγάρα έφταναν στην Ελλάδα από την Τουρκία και αποστέλλονταν σε χώρες της Ευρώπης.

ΝΕΑ ΑΠΑΤΗ 24 Μαρ 2026 | 11:33

Εξι εκπαιδευτήρια έδιναν "μαϊμού" πτυχία: Πάνω από τρία εκατ. ευρώ τα παράνομα κέρδη - Συλλήψεις

Από τον έλεγχο στα εκπαιδευτήρια των νομών Αττικής, Χανίων και Ιωαννίνων διαπιστώθηκαν και αποκρύψεις ΦΠΑ συνολικού ποσού 1,8 εκατ. ευρώ.

22 Μαρ 2026 | 08:41

​Ξεκινά η λειτουργία του ΜΙΔΑ: Τι είναι το νέο Ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων της ΑΑΔΕ και τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες καλούνταν ξανά και ξανά να υποβάλλουν παντού δηλώσεις για το ακίνητό τους.

ΑΠΟΨΕΙΣ 21 Μαρ 2026 | 09:41

Γιατί είναι αρνητική η άποψη της κοινής γνώμης για τον ρόλο των μεσιτών στην αγορά ακινήτων

Σε "εμπόδιο" αντί για διευκόλυνση εξελίσσεται το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων στην αγορά τα τελευταία χρόνια

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Μαρ 2026 | 08:43

Αγορά ακινήτων: Το 25% έως 35% των συναλλαγών σε ακίνητα υπερπολυτελείας πραγματοποιείται πλέον εκτός αγοράς

Στις υπερπολυτελείς κατοικίες, οι συναλλαγές εκτός αγοράς αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή για ιδιοκτήτες και επενδυτές που επιζητούν την απόλυτη διακριτικότητα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 19 Μαρ 2026 | 07:52

Επιστροφή χιλιάδων ακινήτων στην αγορά επιχειρεί η κυβέρνηση - Τα μέτρα

Μεταξύ των προφανών στόχων του νομοσχεδίου, είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικιών στην αγορά, είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 18 Μαρ 2026 | 22:51

Η Σάμος εντάσσεται στην ρύθμιση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ - Από πότε θα ισχύσει

Η νομοθετική διάταξη για την απαλλαγή της Σάμου από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Παρασκευή, 20 Μαρτίου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαρ 2026 | 07:30

Φορολογικές δηλώσεις: Οι κρίσιμοι κωδικοί για την τριετή φοροαπαλλαγή για τα κενά ακίνητα που ενοικιάζονται

Ιδιαίτερη προσοχή στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που αφορούν στις προϋποθέσεις που "ξεκλειδώνουν" την τριετή φοροαπαλλαγή.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΕΛΛΑΔΑ 2026: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" 17 Μαρ 2026 | 15:55

Πόσα ενοίκια χρειάζονται για να αγοράσεις σπίτι στην Αττική; Η απίστευτη σύγκριση του 2019 με το 2025

Οι εκπλήξεις και τα μυστικά του "Θερμομέτρου Ακινήτων" - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αγορά μιας κατοικίας σε διάφορες περιοχές στην Αττική

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Μαρ 2026 | 09:11

Αγορά κατοικίας: Φθίνουσα η πορεία των αποδόσεων στις περισσότερες περιοχές της Αττικής

Το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι τιμές πώλησης από το 2019 μέχρι και το 2025 έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την αντίστοιχη άνοδο των ενοικίων.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 16 Μαρ 2026 | 20:47

Νέες φοροελαφρύνσεις: Για ποιους μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ στο 50%, ευνοϊκές αλλαγές στα τεκμήρια για 500.000 φορολογούμενους

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% και αναθεώρηση προς τα κάτω των τεκμηρίων διαβίωσης

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Μαρ 2026 | 19:42

ΑΑΔΕ: Ανοιξε η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2025

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Μαρ 2026 | 07:28

Ελληνικές εξοχικές κατοικίες: Τι αγοράζουν οι κάτοικοι εξωτερικού - Οι περιοχές με την υψηλότερη ζήτηση

Στροφή σε μικρότερα και νεότερα εξοχικά πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι αγοραστές από το εξωτερικό.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Μαρ 2026 | 07:12

Πρεμιέρα για τις φορολογικές δηλώσεις: Οσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το Ε2

Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα διαρκέσει έως 15 Ιουλίου -Μέχρι 31 Ιουλίου πρέπει να γίνει η πληρωμή της 1ης δόσεως ή ολόκληρης της οφειλής φόρου.

15 Μαρ 2026 | 23:28

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για το 2026 – Ποιοι θα δουν μείωση, οι προθεσμίες πληρωμής

Τα βήματα στο myAADE για να κατεβάσετε το εκκαθαριστικό - Εκδόθηκαν 7.155.186 πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου

ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΡΩΝ 15 Μαρ 2026 | 10:44

Νέο νομοσχέδιο για φυσικές καταστροφές: Τι αλλάζει για τη χορήγηση στεγαστικής αρωγής

Ταυτόχρονα επιχειρεί να διευθετήσει το ζήτημα των αυθαιρέτων σε ρέματα ή αρχαιολογικούς χώρους

ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ 15 Μαρ 2026 | 09:30

Έρχονται τέσσερις μειώσεις φόρων: Οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και νέες δηλώσεις εισοδήματος

Παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αγγίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτούς, οικογένειες και ελεύθερους επαγγελματίες.

ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ ΠΛΗΡΩΜΗ 14 Μαρ 2026 | 09:32

Φορολογικές δηλώσεις: Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή - Προσοχή σε προσυμπληρωμένα στοιχεία και ακίνητα

Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1 - Η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης λήγει στις 15 Ιουλίου

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 13 Μαρ 2026 | 16:39

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα για νομικά πρόσωπα - Αυτόματα η έκδοση προστίμων - Πώς θα ενημερώνονται οι υπόχρεοι

Για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 12 Μαρ 2026 | 08:20

Εισοδήματα από ακίνητα: Τα κρίσιμα "κλειδιά" του έντυπου Ε2 -Οι νέοι κωδικοί που φέρνουν φοροαπαλλαγές

Τα εισοδήματα από το Ε2 μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1 για να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ

ΤΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ 11 Μαρ 2026 | 19:05

ΑΑΔΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης λαθρεμπορίας καυσίμων - Στα 2,7 εκατ. ευρώ οι διαφυγόντες φόροι

Το κύκλωμα κατάφερε, μέσω των εικονικών συναλλαγών, να διαθέσει στην εγχώρια αγορά καύσιμα αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ

ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Μαρ 2026 | 07:53

Στεγαστική Κρίση: Το 1/3 του εισοδήματος των πολιτών καταλήγει στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών

Το 47% νοικιάζει, το 27% δηλώνει ότι κατοικεί σε ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ ένα πρόσθετο 19% μένει με την οικογένειά του, ποσοστό που αυξάνεται σε 36% μεταξύ των φοιτητών.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ 10 Μαρ 2026 | 07:22

Στην τελική ευθεία η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα, ποιοι λιγότερα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ, για περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΧΑΜΕΝΕΙ 08 Μαρ 2026 | 16:52

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Τα πολυτελή διαμερίσματα με θέα την ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο και η κατασκοπεία

Τα διαμερίσματα του έκτου και του έβδομου ορόφου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Παλάτι του Κένσινγκτον

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ 06 Μαρ 2026 | 07:23
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΑΔΕ 05 Μαρ 2026 | 08:25

Υποχώρησαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2025 - Κέρδισαν έδαφος δωρεές και γονικές παροχές

Το ράλι των τιμών στην αγορά ακινήτων φαίνεται να έχει φρενάρει τις αγοραπωλησίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Μαρ 2026 | 07:07

Διπλάσιος ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers – Πότε γλιτώνουν το "καπέλο"

Με διπλάσιο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν φέτος (και μέχρι το 2028) τα κλειστά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες, funds και διαχειριστές δανείων (servicers).

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 28 Φεβ 2026 | 10:14

ΕΝΦΙΑ 2026: Στην τελική ευθεία τα εκκαθαριστικά του - Βήμα-βήμα τι θα ελέγξετε

Η αντίστροφη μέτρηση για ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 26 Φεβ 2026 | 07:54

"Στα αζήτητα" τα εξοχικά ακίνητα μεγάλης επιφάνειας και ηλικίας - Γιατί συμβαίνει

Παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των αγοραπωλησιών στα νεότερα ακίνητα (έως 10 ετών), τα οποία το 2025 αποτέλεσαν το 35,3% του συνόλου, από μόλις 6,7% το 2023.

ΑΑΔΕ 25 Φεβ 2026 | 15:11

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση του Φεβρουαρίου - Δείτε αν κερδίσατε

Η κλήρωση εφαρμόζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της φορολοταρίας, σύμφωνα με το οποίο κάθε μήνα αναδεικνύονται συνολικά 556 τυχεροί λαχνοί.

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ 25 Φεβ 2026 | 07:42

Airbnb: Πώς θα αποφύγουν πρόστιμα για απόκρυψη εσόδων οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές

Τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb ξεκινούν από 5.000 ευρώ.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 24 Φεβ 2026 | 19:18

ΑΑΔΕ: Ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα, αδήλωτο συνάλλαγμα σε ρούβλια - Τι εντόπισαν οι σκύλοι-ανιχνευτές

Μ μηχανήματα ακτινοσκόπησης X-Ray τελευταίας γενιάς, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους - ανιχνευτές, οι σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Φεβ 2026 | 07:54

Προς κούρεμα προστίμων για εκπρόθεσμες μηδενικές και πιστωτικές δηλώσεις

Το υπ. Οικονομικών φέρεται να επανεξετάζει το υφιστάμενο καθεστώς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει διορθωτική παρέμβαση με εξορθολογισμό των προστίμων.

ΤΑ ΝΕΑ "ΟΠΛΑ" 21 Φεβ 2026 | 09:33

ΑΑΔΕ: Πώς το ειδικό λογισμικό ξετρυπώνει εικονικές εταιρείες και "αχυρανθρώπους" που αλλάζουν ΑΦΜ

Στην καρδιά του νέου συστήματος της ΑΑΔΕ "κρύβεται" ένας μαθηματικός αλγόριθμος, ο δείκτης ομοιότητας Jaccard

ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 20 Φεβ 2026 | 06:47

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε αγορές ακινήτων, δωρεές και μεταβιβάσες - Στο στόχαστρο το real estate

Ακίνητα, επιστροφές φόρων, ξέπλυμα και επιτόπιες έφοδοι στον κατάλογο των προτεραιοτήτων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BANCAPP 19 Φεβ 2026 | 07:21

ΑΑΔΕ: Διευρύνεται ο φορολογικός έλεγχος σε ηλεκτρονικά "πορτοφόλια" και ξένες τράπεζες

Για κάθε αίτημα ελέγχου που υποβάλλεται μέσω του BANCAPP, η ΑΑΔΕ λαμβάνει απάντηση από όλα τα Υπόχρεα Πρόσωπα.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ 17 Φεβ 2026 | 07:30

Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σε 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

17 Φεβ 2026 | 06:42

Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές αγοράς σπιτιών χαμηλής ενεργειακής κλάσης - Τι συμβαίνει με τα ενοίκια

Πώς η ενεργειακή κλάση επηρεάζει τις τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 24 ΕΚΑΤ. 15 Φεβ 2026 | 19:49

Επιχείρηση "Αχυράνθρωποι": Πώς δρούσαν τα τρία επί μέρους "κυκλώματα" - Πώς είχε "στηθεί" η απάτη

Πώς κατέληξε στον εντοπισμό τριών μεγάλων κυκλωμάτων, με συνολικές οφειλές άνω των 24 εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους και εισφορές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Φεβ 2026 | 09:17

Τι σημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια που υπάγονται στον ν. Κατσέλη - Οι 5 βασικές επιπτώσεις

Πολλαπλές σημαντικές επιπτώσεις τόσο στους πολίτες όσο και στην ελληνική οικονομία, δύναται να προκληθούν από την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον "νόμο Κατσέλη".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Φεβ 2026 | 08:52

"Κούρεμα" ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα ακίνητα - Εως τη Δευτέρα η προθεσμία για υποβολή αίτησης

Οι φορολογούμενοι αναμένεται να δουν μειωμένο τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το 2026, σε σχέση με πέρυσι.

ΑΑΔΕ 14 Φεβ 2026 | 08:56

Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις - Τι πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι στα προσυμπληρωμένα στοιχεία

Στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η σχετική προθεσμία προκειμένου να ξεκινήσει η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ενόψει της έναρξης της υποβολής τους από τους φορολογούμενους.

ΦΑΚΕΛΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ 13 Φεβ 2026 | 20:45

ΑΑΔΕ: Βίντεο από τις έρευνες για το δίκτυο απάτης με "αχυρανθρώπους" που υπεξαίρεσαν 43 εκατ. ευρώ από το Δημόσιo

Το βίντεο καταγράφει την έρευνα και τον εντοπισμό φακέλων και άλλων συσκευασιών με μετρητά σε ειδική κρύπτη

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 13 Φεβ 2026 | 18:07

ΑΑΔΕ: Κακουργηματικές διώξεις στους 11 συλληφθέντες για το κύκλωμα των "αχυράνθρωπων"

Σωρεία κακουργημάτων απήγγειλε ο εισαγγελέας για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του Δημοσίου μέσω διαδοχικών ΑΦΜ

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΑΦΜ 13 Φεβ 2026 | 15:17

ΑΑΔΕ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τους "αχυρανθρώπους" - Στο μικροσκόπιο και γνωστή αλυσίδα γρήγορου φαγητού

Μόλις δρομολογούνταν φορολογικός έλεγχος σε εταιρεία που χρωστούσε στην ΑΑΔΕ, εμφανιζόταν νέα, με διαφορετικό ΑΦΜ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 13 Φεβ 2026 | 13:16

Μητσοτάκης για την εξάρθρωση κυκλωμάτων από ΑΑΔΕ και ΕΛΑΣ: Η "Νομιμότητα Παντού" είναι για εμάς διαρκής δέσμευση

Ο Πρωθυπουργός εξήρε τη δουλειά της ΕΛ.ΑΣ., λέγοντας ότι "οι επιτυχίες αυτές δεν είναι μεμονωμένες".

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 13 Φεβ 2026 | 07:41

"ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ": Σε πλήρη εφαρμογή από τη Δευτέρα 16/2 – Μείωση γραφειοκρατίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Η μετάβαση στο νέο σύστημα φιλοδοξεί να περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία και να μειώσει το διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις.

XΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ 205 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ 12 Φεβ 2026 | 19:30
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 12 Φεβ 2026 | 16:00

FT: Έφοδος της βελγικής αστυνομίας στην Κομισιόν για πώληση 23 ακινήτων ύψους 900 εκατ. ευρώ

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε διάφορα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και το τμήμα προϋπολογισμού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΤΕ 12 Φεβ 2026 | 11:20

Αγορά πολυτελούς κατοικίας: Η 5ετία που άλλαξε τα δεδομένα -Το προφίλ των αγοραστών σε Αθηναϊκή Ριβιέρα και Βόρεια Προάστια

Η Αττική διαθέτει δύο ξεκάθαρες, διεθνώς κατανοητές εκδοχές πολυτελούς διαβίωσης, τη μεσογειακή εξωστρέφεια της Ριβιέρας και τη διακριτική ποιότητα της Βόρειας Αττικής.

ΑΑΔΕ 12 Φεβ 2026 | 08:00

Νέοι πλειστηριασμοί της ΑΑΔΕ λόγω οφειλών – Στο "σφυρί" 40 ακίνητα μέχρι 3 Ιουνίου

"Έκρηξη" των ληξιπρόθεσμων οφειλών - Δεκάδες ακίνητα στο "σφυρί".

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 11 Φεβ 2026 | 11:27

Reuters: Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων απειλεί την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Παρά την οικονομική ανάκαμψη, πολλοί Έλληνες μένουν πίσω καθώς τα ενοίκια εκτοξεύονται και οι μισθοί δεν ακολουθούν, αναφέρει το Reuters.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 11 Φεβ 2026 | 07:52

Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν άδικους φόρους

Πώς το έντυπο Ε411 γλιτώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από άδικους φόρους – Αναλυτικά η διαδικασία

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Φεβ 2026 | 17:59

Η εκτόξευση των τιμών πώλησης και ενοικίασης στην Αθήνα, σπρώχνουν τον κόσμο στον Πειραιά και το Περιστέρι

Ολο και περισσότεροι είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τις άλλοτε "σίγουρες" επιλογές και στρέφονται σε περιοχές όπως ο Πειραιάς και τα Δυτικά Προάστια.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ 10 Φεβ 2026 | 07:17

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φοροδιαφυγή από αναισθησιολόγο - Πώς τον "έκαψαν" η κλινική και οι ασφαλιστικές εταιρείες

Μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής με αναισθησιολόγο στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις που έκανε η ΥΕΔΔΕ της ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που έλαβε από κλινική.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Φεβ 2026 | 06:18

Εφορία: Πώς θα εντοπιστούν τα αδήλωτα ενοίκια

Mπλόκο στα κρυφά ενοίκια και στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 09 Φεβ 2026 | 16:36

Ακίνητα: Πώς θα δηλωθούν στην ΑΑΔΕ, η χρήση τους και το ενοίκιο από τους 1,7 εκατ. ιδιοκτήτες

Η ΑΑΔΕ θέλει να ζητήσει από 1,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες -και άλλους τόσους ενοικιαστές- να πληρώνουν αποκλειστικά μέσω τράπεζας το ενοίκιο.

ΑΑΔΕ 09 Φεβ 2026 | 06:55

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για έκπτωση έως 20% – Βήμα βήμα η αίτηση

Η αίτηση εμφανίζεται προσυμπληρωμένη για όσους είχαν υποβάλει το προηγούμενο έτος, με τη δυνατότητα τροποποίησης πριν από την οριστικοποίησή της.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ» 08 Φεβ 2026 | 10:54

ΕΝΦΙΑ 2026: Χρονιά ρεκόρ για τις εκπτώσεις φόρου - Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εισοδηματικών κριτηρίων

Το 2026 θα είναι η χρονιά όπου θα κορυφωθεί η πολιτική των "ειδικών εκπτώσεων" (βάσει περιουσίας, πληθυσμού και ασφάλισης)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Φεβ 2026 | 08:25

Αγορά Κατοικίας: Εως 200.000 ευρώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των αγοραστών

Είναι πλέον λίγα τα ακίνητα που ανταποκρίνονται στις οικονομικές αντοχές των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 05 Φεβ 2026 | 06:59

Ακίνητα: Οι 4 παρεμβάσεις που αλλάζουν τον "χάρτη" στις μεταβιβάσεις – Εφικτή η πώληση κατασχεμένων

Τέσσερις παρεμβάσεις οι οποίες αλλάζουν το "χάρτη" στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς περιορίζουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις συναλλαγές με τους πολίτες.

04 Φεβ 2026 | 12:45

ΑΑΔΕ: Εντόπισε εικονικά τιμολόγια 720 εκατ. ευρώ από 147 επιχειρήσεις

147 επιχειρήσεις με συμμετοχή σε κυκλώματα εικονικών συναλλαγών εντοπίστηκαν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ 04 Φεβ 2026 | 08:01

Στο "μικροσκόπιο" της ΑΑΔΕ οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα – Πώς θα ενημερώνεται η Αρχή

Με την κύρωση της συμφωνίας για το Crypto-Asset Reporting Framework, τα κρυπτονομίσματα παύουν πλέον να αποτελούν "άγνωστο πεδίο" για τη φορολογική διοίκηση.

VALUE PARTNER 04 Φεβ 2026 | 07:53

Αγορά ακινήτων: Τι ζητούν οι επενδυτές από τις κατασκευαστικές εταιρίες - Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο στην αγορά

Ένας νέος όρος έχει μπει δυναμικά στον χώρο της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τον όρο value partner.

ΜΙΔΑ 03 Φεβ 2026 | 08:10

Ερχεται η μεγάλη απογραφή για επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποια στοιχεία θα κληθούν να δηλώσουν

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, η ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΑΔΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 02 Φεβ 2026 | 11:24

Απάτη με μαζικά παραπλανητικά SMS και πρόσχημα τα τέλη κυκλοφορίας - Μηνύματα από "MYaade" ή "GOV"

Η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει πως "ΔΕΝ αποστέλλει SMS και link σε πολίτες" - Τα εν λόγω μηνύματα ζητούν από τους παραλήπτες να πατήσουν σε σύνδεσμο για πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ 02 Φεβ 2026 | 08:01

Ακίνητα: Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην άνοδο τιμών οι κατοικίες στην Ελλάδα- Ρεκόρ για την Αθήνα

Σε μία από τις πιο "καυτές" αγορές κατοικίες παγκοσμίως έχει εξελιχθεί η ελληνική, καθώς κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων θέσεων με βάση την αύξηση των τιμών πώλησης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο "ΜΙΔΑΣ" 02 Φεβ 2026 | 07:35
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Φεβ 2026 | 08:38

Τα τρία αγκάθια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2026: ΜΙΔΑΣ, υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές και ασανσέρ

Το γεμάτο υποχρεώσεις 2026, οι νέες πρωτοβουλίες μείωση της φοροδιαφυγής και τα κίνητρα για άνοιγμα κλειστών ακινήτων

ΥΠΟΙΚ 31 Ιαν 2026 | 15:01

Πιερρακάκης: Το στεγαστικό αποτελεί εθνική πρόκληση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τους ιδιοκτήτες ακινήτων

"Στην Ελλάδα το ακίνητο δεν ήταν ποτέ απλώς μία επένδυση. Είναι ρίζες, καταγωγή, οικογένεια, είναι στοιχείο κοινωνικής ασφάλειας", είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Ιαν 2026 | 09:36

Στεγαστική κρίση: Δύο νέα προγράμματα για προσιτή στέγη προ των πυλών - Τι είναι, ποιους αφορούν

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος έρχονται εντός των επόμενων μηνών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Ιαν 2026 | 08:49

Αγορά ακινήτων: Πώς η κατάσταση της πολυκατοικίας μπορεί να μειώσει έως και 20% την αξία ενός διαμερίσματος

Η συνολική εικόνα των πολυκατοικιών στην Αθήνα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προβληματική, ανεξαρτήτως ηλικίας κτιρίου ή περιοχής.

ΠΟΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ 31 Ιαν 2026 | 08:43

Τέλος χρόνου για μικρότερο ΕΝΦΙΑ: Ποιες διορθώσεις πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι - Τα πιο συχνά λάθη

Ό,τι αποτυπώνεται στο Ε9 θα αποτελέσει τη βάση για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα "χτυπήσει την πόρτα" των φορολογουμένων στις αρχές Μαρτίου.

ΑΑΔΕ 30 Ιαν 2026 | 07:16

Νέα δυνατότητα για μικρές επιχειρήσεις: Πωλήσεις χωρίς ΦΠΑ έως 100.000€ στην ευρωπαϊκή αγορά

Σε λειτουργία βρίσκεται η ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις - Τα οφέλη και η διαδικασία των αιτήσεων.

ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 29 Ιαν 2026 | 18:22

Κίνδυνος για 18.000 επιχειρήσεις από τις 12 Φεβρουαρίου να μην εκδίδουν νόμιμα τιμολόγια

Δύο εβδομάδες απέμειναν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (12/02), για 38.000 επιχειρήσεις

ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ 29 Ιαν 2026 | 16:35

Bloomberg: Ο "σκληρός" γιος και διάδοχος του Χαμενεΐ με τα πολυτελή ακινήτα σε Λονδίνο, Μαγιόρκα, Ντουμπάι

Δίκτυο πολυτελών ακινήτων με αφανή ιδιοκτήτη τον γιο και πιθανότερο διάδοχο του Χαμενεΐ αποκαλύπτει το Bloomberg

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιαν 2026 | 09:43

Ποια μέτρα προωθούνται για τη στεγαστική κρίση: Τα νέα πρόγράμματα "Κατασκευάζω-Νοικιάζω" και "Ανακαινίζω-Νοικιάζω"

Νέα και ενισχυμένα στεγαστικά προγράμματα, φορολογικά κίνητρα και περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι στη "φαρέτρα" της κυβέρνησης, για τη στεγαστική κρίση.