Επίδομα στέγασης: Όσα πρέπει να ξέρετε μετά τις νέες αλλαγές

Με «κουτσουρεμένο» εισοδηματικό όριο σε σχέση με τα όσα είχε προγραμματίσει πριν από έναν χρόνο πέρασε τελικώς το επίδομα στέγασης.

epidoma-stegasis-osa-prepei-na-kserete-meta-tis-nees-allages
SHARE THIS
0
SHARES

Με «κουτσουρεμένο» εισοδηματικό όριο σε σχέση με τα όσα είχε προγραμματίσει πριν από έναν χρόνο πέρασε τελικώς το επίδομα στέγασης το οποίο θα ξεκινήσει να διατίθεται από την 1/1/2019 στο πλαίσιο του πακέτου με τα αντίμετρα. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής που πέρασε πέρυσι από τη Βουλή, προβλεπόταν ότι το εισοδηματικό όριο θα διαμορφωθεί στα 9.600 ευρώ. Η μείωση των εισοδημάτων αλλά και οι απαιτήσεις των δανειστών να ελεγχθεί ο προϋπολογισμός ώστε η δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα το εισοδηματικό όριο να κατέβει στα 8000 ευρώ για τον εργένη. Ποιο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη; Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, το εισόδημα του νοικοκυριού το οποίο θα περιλαμβάνει και τις αποδοχές των φιλοξενούμενων μελών.

Τα βασικά στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για το νέο επίδομα είναι τα εξής:

1. Το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 70 ευρώ μηνιαίως και θα προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Έτσι, το μονομελές νοικοκυριό θα εισπράττει 70 ευρώ, το ζευγάρι (ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί) θα εισπράττει 105 ευρώ, στα τρία μέλη (δύο ενήλικες και ένα παιδί ή δύο παιδιά και ένας ενήλικας) θα φτάνουμε στα 140 ευρώ ενώ το ποσό θα ανεβαίνει μέχρι και τα 240 ευρώ που είναι το ανώτατο πλαφόν. Ειδικότερα το ποσό θα κλιμακώνεται ως εξής:

· Εργένης 70

· Παντρεμένος 105

· Με ένα παιδί 140

· Με δύο παιδιά 175

· Με τρία παιδιά 210

2. Το εισοδηματικό όριο ξεκινάει από τα 800 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Έτσι, ισχύουν τα ακόλουθα ποσά:

·         8000 ευρώ για τον εργένη

·         12.000 ευρώ για τον παντρεμένο

·         16.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί

·         20.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

·         24.000 ευρώ για τον παντρεμένο με τρία παιδιά

3. Το πιο πιθανό είναι ότι το εισοδηματικό όριο θα κρίνεται με βάση το εισόδημα και τη σύνθεση του νοικοκυριού. Δηλαδή, εκτός από το εισόδημα των γονιών, θα λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα των φιλοξενούμενων.

4. Το επίδομα στέγασης καλύπτει και αυτούς που ενοικιάζουν και αυτούς που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και το ενοίκιο και το δάνειο να αφορούν στην πρώτη κατοικία. Δεν έχει αναφερθεί επίσημα μέχρι στιγμής αλλά αναμένεται να μπει και περιουσιακό κριτήριο το οποίο θα λειτουργεί ως «κόφτης» είτε με βάση την αξία της περιουσίας είτε και με βάση τον αριθμό των ακινήτων.

5. Το επίδομα στέγασης θα συμψηφίζεται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δηλαδή, για τους έχοντες πολύ χαμηλό εισόδημα το ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι αυτό του ΚΕΑ και οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να εισπράττουν και το ένα επίδομα και το άλλο.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook