Επικίνδυνο κραχ 1 δισ. στα φορολογικά έσοδα τον Μάιο

Απόκλιση ένα δις. Ευρώ στα έσοδα του Μαίου .Μετά τον «δεν πληρώνω» το υπουργείο Οικονομικών το ρίχνει και το «δεν επιστρέφω»

epikinduno-krax-1-dis-sta-forologika-esoda-ton-maio
|
SHARE THIS
0
SHARES

Απόκλιση ένα δις. Ευρώ στα έσοδα του Μαίου .Μετά τον «δεν πληρώνω» το υπουργείο Οικονομικών το ρίχνει και το «δεν επιστρέφω» Πλησιάζει στο 0,8% του ΑΕΠ η τρύπα των φορολογικών εσόδων στο 5μηνο

Μείον 1 δισ στο ταμείο μόνο το Μάιο 

Απογοητευτική ήταν η εικόνα των καθαρών εσόδων του δημοσίου κατά τον μήνα Μαίο καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διαμορφώθηκαν στα μόλις 2,722 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 3,728 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν ο στόχος.

Η απόκλιση, έφτασε χθες στη Βουλή καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την κακή πορεία της οικονομίας και του προϋπολογισμού με τον Αλέξη Τσίπρα να μην αρνείται την κατακόρυφη μείωση αλλά να την αποδίδει σε «συγκυριακούς λόγους».

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το theTOC.gr δείχνουν ότι υπάρχει δόση αλήθειας στα λεγόμενα και των δύο. Πρώτον, μεγάλη υστέρηση παρατηρήθηκε τον Μάιο στα έσοδα από τον ΦΠΑ που σημαίνει είτε ότι έχει πληγεί η κατανάλωση (που συμβαίνει) είτε ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση με τη φοροδιαφυγή.

Από την άλλη, τα έσοδα του Μαίου, ενισχύθηκαν με μια σειρά από «έκτακτα έσοδα» (ΕΕΤΗΔΕ του 2014 που εισπράχθηκε μέσα στον Μαίο) αλλά και με τα χρήματα της ρύθμισης των 100 δόσεων. Χωρίς αυτά, η εικόνα θα ήταν ακόμη χειρότερη ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Μάιο, άρχισε να φαίνεται υπερσυγκράκτηση και των επιστροφών φόρου. Το υπουργείο Οικονομικών εκτός από το «δεν πληρώνω» έχει επεκταθεί τώρα και στο «δεν επιστρέφω».

Γιατί έχει εν μέρει δίκιο και ο πρωθυπουργός όταν μιλάει για συγκυριακή πτώση;

Ο κ. Τσίπρας, είχε στο μυαλό του ότι τον Μαίο δεν εισπράχθηκαν –ενώ ήταν προγραμματισμένο- τα χρήματα από το φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή εξακολουθεί να παραμένει ερμητικά κλειστή ενώ τα πρώτα έσοδα θα φανούν πλέον μέσα στον Ιούνιο (σ.σ οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο με την υποβολή της δήλωσης).

Η απόκλιση μόνο από τα νομικά πρόσωπα είναι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ δηλαδή το μισό «κενό» του Μαίου. Από την άλλη, δεν εισπράχθηκαν και τα ANFAs (η επιστροφή κερδών από τα ομόλογα) λόγω του ότι δεν έχει κλείσει ακόμη συμφωνία με τους εταίρους).

Βέβαια, αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας είναι ότι ο συγκυριακή είναι η μη είσπραξη των εσόδων από τις επιχειρήσεις, άλλο τόσο συγκυριακή ήταν και η υπερ-είσπραξη εσόδων στο τετράμηνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτά τα έσοδα δεν θα συνεχίσουν να έρχονται με τον ίδιο ρυθμό καθώς για να εισπράξεις από το ΠΔΕ πρέπει πρώτα να ξοδέψεις κάνοντας έργα.

Ο δείκτης που προκαλεί τη μεγάλη ανησυχία, είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων. Εκεί, μετά την καθίζηση του Μαϊου, η υστέρηση στο 5μηνο φτάνει πλέον στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ.

Τα έσοδα στο 5μηνο

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 15,815 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 15,444 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφανίζοντας υπέρβαση κατά 371 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ωστόσο, μετά την καθίζηση του Μαϊου, η εικόνα άλλαξε δραματικά. Στο 5μηνο, τα καθαρά έσοδα περιορίστηκαν σε 18,53 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 19,17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, ήδη στο 5μηνο, εμφανίζεται υστέρηση στα έσοδα κατά 640 εκατομμύρια ευρώ και αυτό παρά:

1.      Το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου. Τον Μάιο, οι επιστροφές περιορίστηκαν στα 167 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 337 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο 5μηνο, οι επιστροφές έχουν φτάσει στα 1,11 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 1,181 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2.      Τη βεβαίωση σειράς έκτακτων φόρων που έπρεπε να πληρωθούν μέσα στον Μαίο (απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, ΕΕΤΗΔΕ) αλλά και τα έσοδα από την ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook