Follow us

Επικουρική ασφάλιση: Τι ισχύει από σήμερα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας - Ο "κουμπαράς" και το νέο ΤΕΚΑ

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εργαζομενοι γραφειο

Σε εφαρμογή τίθεται το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η δημιουργία ατομικού λογαριασμού ("κουμπαρά") για κάθε νέο ασφαλισμένο και η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική ασφάλιση με την ίδρυση του δημόσιου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος που απορρέει από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενισχύεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που επιτυγχάνεται με τη διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου, διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας, προστατεύονται οι υφιστάμενες συντάξεις - κύριες και επικουρικές - δίνεται ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της οικονομίας, μέσω της επένδυσης τμήματος των εισφορών των ασφαλισμένων του νέου συστήματος στην ελληνική οικονομία, προωθείται η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων, διασφαλίζονται υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη τους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα για "μαύρη"-αδήλωτη εργασία.

Διαβάστε Επίσης

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, δηλώνει ότι η σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική αποτελεί μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

"Μειώνει την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης στον δημογραφικό κίνδυνο και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, βελτιώνει τη σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία. Παρέχει ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στην κοινωνική ασφάλιση" εξηγεί ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ τονίζει ότι, με βάση την εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα, οι συντάξεις του νέου συστήματος αναμένεται να είναι αισθητά υψηλότερες από τις επικουρικές συντάξεις του τωρινού συστήματος. Τέλος, όπως υπογραμμίζει, "οι κρατικές εγγυήσεις περί μη αρνητικών αποδόσεων των επενδύσεων για τους συνταξιούχους του νέου συστήματος και περί υπολογισμού των συντάξεων του υφισταμένου συστήματος χωρίς καμία αλλαγή και, συνεπώς, χωρίς καμία περικοπή, αποτελούν έμπρακτη εφαρμογή της διαγενεακής αλληλεγγύης".

Συγκεκριμένα, για κάθε νέο ασφαλισμένο δημιουργείται ατομικός λογαριασμός ("κουμπαράς") στον οποίο θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του. Έτσι, λοιπόν, αντί οι εισφορές των νέων εργαζομένων να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων.

Επίσης, ανά πάσα στιγμή, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό του ατομικού του "κουμπαρά" μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου, όπως, για παράδειγμα, μπορεί σήμερα να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού του. Ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στον ατομικό λογαριασμό του, μέσω site και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, καθώς και μέσω άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, εντός του 2022. Η ιστοσελίδα του νέου Ταμείου, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, θα λειτουργήσει στη διαδικτυακή διεύθυνση teka.gov.gr, ενώ θα ενεργοποιηθεί και η εφαρμογή myteka.gov.gr, μέσω της οποίας θα γίνεται η πρόσβαση των ασφαλισμένων στους ατομικούς λογαριασμούς τους.

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης συστήνεται και το νέο δημόσιο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων.

Όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα υπάγονται στο ΤΕΚΑ για την επικουρική ασφάλισή τους, εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης. Αφορά, δηλαδή, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους και, από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ:

- Ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν από τον προαναφερόμενο κλάδο στο ΤΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ, μέχρι τις 31/12/2023.

- Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ, μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης θα συλλέγονται από τον e-ΕΦΚΑ και θα πιστώνονται στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων. Το ύψος των εισφορών δεν διαφοροποιείται από εκείνο του ισχύοντος συστήματος, διαμορφώνεται δηλαδή σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο, μέχρι και τον Μάιο του 2022 και σε 3% για τον καθένα εφεξής.

Δεν θίγονται οι συντάξεις των υφιστάμενων συνταξιούχων

Παράλληλα, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το νέο σύστημα παρέχει τέσσερις κρατικές εγγυήσεις, που είναι οι εξής:

"Πρώτον, δεν θίγονται οι συντάξεις των υφιστάμενων συνταξιούχων.

Δεύτερον, το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, η οποία υπολογίζεται στη βάση του ύψους της πραγματικής αξίας των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι. Κατά συνέπεια, απονέμεται στους ασφαλισμένους επικουρική σύνταξη τουλάχιστον ίση με αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές τις οποίες κατέβαλαν, λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κράτος εγγυάται μη αρνητικές αποδόσεις και ότι οι ασφαλισμένοι του ΤΕΚΑ θα είναι προστατευμένοι απέναντι στον επενδυτικό κίνδυνο, καθώς στις διακυμάνσεις της αγοράς υπόκεινται μόνο οι αποδόσεις και όχι το καταβληθέν κεφάλαιό τους.

Τρίτον, στο ΤΕΚΑ προβλέπεται κατώτατη επικουρική σύνταξη σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου ενεργού ασφαλισμένου, κάτι που δεν ισχύει στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης νοητής κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, εάν το υπόλοιπο του ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου υπολείπεται του ποσού των εισφορών ασφαλισμένου με 15 έτη ασφάλισης και αποδοχές ίσες με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό υπαλλήλου για πλήρη απασχόληση, ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει τη διαφορά και, στη συνέχεια, υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης του ασφαλισμένου ή των λοιπών δικαιοδόχων προσώπων.

Τέταρτον, στις περιπτώσεις που δεν θεμελιώνεται δικαίωμα μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, δηλαδή εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν απονεμηθεί κύρια σύνταξη ή δεν συμπληρώνονται 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, οι καταβληθείσες εισφορές επιστρέφονται σε πραγματική αξία στον ασφαλισμένο κατά τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Σε περίπτωση μετάβασης ασφαλισμένου από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ, (δηλαδή στις περιπτώσεις προαιρετικής υπαγωγής), η επικουρική σύνταξη απαρτίζεται από δύο μέρη: ένα μέρος από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και ένα μέρος από το ΤΕΚΑ για τις εισφορές που αντιστοιχούν σε καθένα από τα Ταμεία. Η 15ετία υπολογίζεται αθροιστικά για την ασφάλιση στα δύο Ταμεία".

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα αναφέρει ότι η επενδυτική λειτουργία του Ταμείου θα αναπτυχθεί σταδιακά σε τρεις φάσεις (περιόδους) και επισημαίνει ότι θα ισχύουν τα εξής: "το επίπεδο, η δομή και η διαβάθμιση του ρίσκου των τοποθετήσεων των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων, είναι στην απόλυτη ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΚΑ.

Κατά την πρώτη - μεταβατική - περίοδο, οι επενδύσεις των εισφορών των ασφαλισμένων θα επενδυθούν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα πολύ χαμηλού κινδύνου (υψηλότοκες καταθέσεις του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος). Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως και ένα εξάμηνο, μετά την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου, ώστε αυτό να έχει τον απαραίτητο χρόνο, για να διαμορφώσει και να παραμετροποιήσει την επενδυτική στρατηγική του Ταμείου.

Κατά τη δεύτερη περίοδο, θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους μόνο το default χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιογράφων, το οποίο θα έχει δομή κύκλου ζωής. Στην πράξη, σε αυτήν τη φάση, όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τον ίδιο τύπο χαρτοφυλακίου, λόγω του ομοιόμορφου/παραπλήσιου της ηλικίας τους. Η επενδυτική επιτροπή της ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ θα υποστηρίζει το διοικητικό συμβούλιο στη διαμόρφωση της επενδυτικής στρατηγικής του Ταμείου, ενώ η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ θα λειτουργεί ως εξωτερικός διαχειριστής και θα υποστηρίζει την υλοποίηση της επενδυτικής στρατηγικής του Ταμείου. Η δεύτερη φάση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2024. Κατά το διάστημα αυτό, η Διεύθυνση Επενδύσεων του Ταμείου θα στελεχωθεί και θα αποκτήσει επιχειρησιακή επάρκεια.

Κατά την τρίτη περίοδο (από τις αρχές 2025 και πέρα), μετά και την προσθήκη των προαιρετικά ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ (γεννηθέντων, μετά την 1η/1/1987), η δομή κύκλου ζωής στο default χαρτοφυλάκιο θα αποκτήσει και λειτουργική διάσταση. Δηλαδή, τα χαρτοφυλάκια των ασφαλισμένων θα διαφοροποιούνται στο επίπεδο ρίσκου ανάλογα με την ηλικία τους. Ταυτόχρονα, θα προσφερθούν στους ασφαλισμένους και άλλα κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά/επενδυτικά προϊόντα διαβαθμισμένου ρίσκου για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους.

Παράλληλα, το Ταμείο θα συστήσει τη δική του Επενδυτική Επιτροπή, η Διεύθυνση Επενδύσεων θα αναλάβει πιο ενεργητικό ρόλο, ενώ η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ ως εξωτερικός διαχειριστής.

Εντός διετίας από την έναρξη της τρίτης περιόδου, το ΤΕΚΑ θα δημιουργήσει μητρώο πιστοποιημένων εξωτερικών διαχειριστών, διευρύνοντας τη γκάμα των επενδυτικών επιλογών του".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Φαγητό μιας άλλης εποχής στο Κουκάκι: Η νεο-ταβέρνα που αξίζει της προσοχής σου

Με νοσταλγική διάθεση και σε ένα θεατρικό σκηνικό, δοκιμάζεις πιάτα με μνήμη και οικειότητα.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 26 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 29 Μαρ 2025 | 22:01

Περισσότεροι από 1.300 οι ενδιαφερόμενοι στην εκδήλωση Rebrain Greece στο Λονδίνο

"Η ελληνική αγορά εργασίας είναι πλέον ευθέως ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως

ΚΟΣΜΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ 25 Ιαν 2025 | 08:42

Λείπουν τουλάχιστον 300.000 εργαζόμενοι από την αγορά εργασίας - Γιατί οι νέοι φαίνονται απρόθυμοι να δουλέψουν

Οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας - Οι διαφορές νοοτροπίας μεταξύ της "παλιάς" και της "νέας" φρουράς εργαζομένων.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΤΕ 23 Δεκ 2024 | 09:29

Στουρνάρας: Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα επιλύσει την ακρίβεια - Λείπουν 200.000 χέρια από την αγορά εργασίας

Όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, η μετανάστευση από προορισμούς τους οποίους επιθυμούμε είναι μια λύση στο πρόβλημα της αγοράς εργασίας.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 900.000 ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 28 Νοε 2025 | 17:01

Επιστροφή ενοικίου: Τι ισχύει με όσους δεν έχουν δει χρήματα στους λογαριασμούς τους

Η διαδικασία καταβολής της επιστροφής ενοικίου ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 28ης Νοεμβρίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 28 Νοε 2025 | 16:55

Επιδοτήσεις: Πόσα χρήματα θα καταβληθούν στους αγρότες μέχρι τέλος του χρόνου - Τι αλλάζει από το 2026

Οι 11 ερωτήσεις- απαντήσεις για τα 3,7 δισ. που καταβάλλονται στους αγρότες το 2025

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Νοε 2025 | 16:43

Κατώτατος μισθός 2026: Πότε και πόσο αναμένεται να αυξηθεί από 1η Απριλίου 2026

Πόσο αναμένεται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και τι θα ισχύσει για το Δημόσιο

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 28 Νοε 2025 | 16:33

Ανελκυστήρες: Παράταση για την απογραφή στο Ψηφιακό Μητρώο έως τον Ιούνιο του 2026

Αντί για την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2025, που ήταν η καταληκτική προθεσμία για τη δήλωση των ανελκυστήρων στην ειδική πλατφόρμα ορίστηκε η 30 Ιουνίου 2026.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ 28 Νοε 2025 | 14:15

Bloomberg: Ο Πιερρακάκης ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup

Η ανακοίνωση πρόκειται να γίνει τις επόμενες ώρες, καθώς στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) εκπνέει η προθεσμία της υποβολής υποψηφιοτήτων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 28 Νοε 2025 | 12:53

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά 1,7% τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος μειώθηκε στα μεγάλα καταστήματα, καύσιμα οχημάτων, σε τρόφιμα και ποτά και στην ένδυση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 28 Νοε 2025 | 12:21

ΠΑΣΟΚ: Επίσημη ομολογία επιβράδυνσης της οικονομίας πίσω από το κυβερνητικό success story

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και αυτό οφείλεται στην δραματική υποχώρηση των επενδύσεων.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Νοε 2025 | 12:05

Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ελλάδα δεν χάνει χρήματα και οι ειλικρινείς αγρότες θα πάρουν περισσότερες επιδοτήσεις

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι οι πληρωμές προς τους αγρότες συνολικά το 2025 θα φτάσουν στα 3,7 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΙΚ 28 Νοε 2025 | 11:50

Ξεκίνησε η καταβολή της επιστροφής ενοικίου σε 900.000 δικαιούχους - Εφάπαξ η πληρωμή

Η διαδικασία καταβολής ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής (28/11), με τα ποσά να εμφανίζονται σταδιακά στους λογαριασμούς των πολιτών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Νοε 2025 | 11:30

Γιατί κάθε χρόνο θα πληρώνουμε επιπλέον φόρους 2 - 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2029

Κάθε χρόνο από το 2026 μέχρι το 2029, τα ποσά που θα καλούμαστε να πληρώσουμε σε φόρους θα αυξάνουν κατά 2 με 3 δισ. ευρώ ετησίως.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 28 Νοε 2025 | 07:39

"Black Friday": Κορυφώνονται οι προσφορές - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Αν και καταγράφεται πλέον Black Week, τη σημερινή μέρα παραδοσιακά κορυφώνονται οι προσφορές.

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ 28 Νοε 2025 | 07:05

Σήμερα η επιστροφή ενοικίου στους δικαιούχους – Ανάσα για ένα εκατ. ενοικιαστές

Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί αυτόματα, έπειτα από την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων ανάμεσα στις φορολογικές δηλώσεις και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια της ΑΑΔΕ.

ΣΤΟ PREPAID.MINSCFA.GOV.GR 27 Νοε 2025 | 19:51

Προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων: Έγινε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ

Οι νικητές θα λάβουν την Τρίτη προσωποποιημένο e-mail, με το οποίο θα ενημερώνονται για την αριθμοσειρά του νικητήριου λαχνού τους.

27 Νοε 2025 | 19:43

Στα 3,7 δισ. οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2025 - Την Παρασκευή η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης

"Η χώρα δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ από τους πόρους που θα περισσέψουν", όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ 27 Νοε 2025 | 17:27

Θέρμανση: Ποια τεχνολογία συμφέρει περισσότερο - Σύγκριση κόστους για αέριο, πετρέλαιο, αντλίες θερμότητας

Οι τιμές των καυσίμων εμφανίζουν μικρές αλλά ουσιαστικές αποκλίσεις, ενώ η αγορά αντλιών θερμότητας επιχειρεί να εδραιωθεί ως η εναλλακτική "πράσινη" επιλογή

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 27 Νοε 2025 | 11:57

Lidl: Ανοίγουν πέντε νέα καταστήματα στην Αττική το 2026 - Επενδύσεις 200 εκατ. € την επόμενη διετία

Επενδύσεις για ανακαίνιση, νέα καταστήματα, κέντρα διανομής και το νέο project Lidl House θα πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία σούπερ μάρκετ.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 27 Νοε 2025 | 11:03

Συλλογικές συμβάσεις: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι - 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμφωνία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και των εθνικών κοινωνικών εταίρων για τις συλλογικές συμβάσεις.

27 Νοε 2025 | 10:47

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η ενσωμάτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής στον Όμιλο Πειραιώς αναμένεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων του Ομίλου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2025 | 09:00

Τι σημαίνει πρακτικά η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων - Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

To βασικό ζητούμενο με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο διενέργειας των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ένα: να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

27 Νοε 2025 | 09:00

Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Ένας ζωντανός Οργανισμός μάθησης

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός φορέας στην Ελλάδα που καλύπτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 27 Νοε 2025 | 07:48

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2025 - Νωρίτερα από ότι συνήθως

Νωρίτερα από τα τέλη Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου.

27 Νοε 2025 | 06:41

Πώς οι ΗΠΑ είχαν δείξει ενδιαφέρον για λιμάνια, logistics, ενέργεια, φυσικό αέριο πριν από την έλευση της Γκίλφοϊλ

Πολύ πριν από την έλευση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ οι ΗΠΑ είχαν δείξει ενδιαφέρον για στρατηγικές υποδομές στην Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ 26 Νοε 2025 | 20:59

e-ΕΦΚΑ: Παράταση μέχρι τις 12/12 στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων οικοδομοτεχνικών έργων

Η παράταση δίνεται κατόπιν των αλλαγών που πρόσφατα επήλθαν για την αναβάθμιση της ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ οικοδομοτεχνικών έργων

ΥΨΟΥΣ 56 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 26 Νοε 2025 | 17:41

Νέα έκτακτη στήριξη σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ευλογιά και πανώλη

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα καταβολής των έκτακτων ενισχύσεων, τα υπουργεία συνεργάζονται ώστε να καταβληθούν στα τέλη του έτους

ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ 26 Νοε 2025 | 13:40

Κλήρωσε η φορολοταρία της ΑΑΔΕ - Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2025 | 11:24

Eurostat: Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ - Μειώθηκε κατά 5% από το 2004

Είναι προφανές ότι η μεγάλη ζημιά έγινε κατά την περίοδο των μνημονίων. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος σε σχέση με το 2010.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ 26 Νοε 2025 | 08:51
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2025 | 08:19

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί από το νέο έτος λόγω μείωσης φόρου εισοδήματος

Όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη η ελάφρυνση ενώ το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο για όσους έχουν προστατευόμενα τέκνα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Νοε 2025 | 08:00

Πόσες χρυσές λίρες έχουν αποταμιεύσει οι Ελληνες - Βγαίνουν στην ελληνική αγορά οι νέες με τον Κάρολο

Τις χρυσές λίρες διατηρούν για επενδυτικούς και αποταμιευτικούς σκοπούς ή ως ενθύμια Έλληνες ιδιώτες.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Νοε 2025 | 07:44

Γιατί παίρνουν λιγότερα οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με του δημοσίου

Μεγάλες και αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στις συντάξεις του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2025 | 07:00

Χριστούγεννα 2025: Περισσότερα λεφτά θα ξοδέψουν οι Ελληνες, αλλά χωρίς ταξίδια - Τι δώρα θα αγοράσουν

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τις τάσεις του καταναλωτικού κοινού την εορταστική περίοδο.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2026 Η ΕΓΚΡΙΣΗ 25 Νοε 2025 | 22:32

"Πράσινο φως" της Κομισιόν για το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2026, κρίνοντας ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις δημοσιονομικές συστάσεις

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Νοε 2025 | 19:12

Μετάβαση ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Οι τρεις μεγάλες αλλαγές - Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τον ρόλο του Οργανισμού Πληρωμών για όλες τις ενισχύσεις που εμπίπτουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 25 Νοε 2025 | 17:34

Αγροτικές επιδοτήσεις: Άμεση πληρωμή του 70% της ενίσχυσης για το 2025 - Τι αλλάζει το 2026

Με την έγκριση του νέου Σχεδίου Δράσης από την Κομισιόν, η χώρα μας και οι Έλληνες αγρότες ωφελούνται σημαντικά σε 3 επίπεδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ 25 Νοε 2025 | 17:18

Eurostat: Αύξηση 22,3% στο πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων μέσα σε έξι χρόνια

Η μέτρηση ενσωματώνει την επίδραση του πληθωρισμού, τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 25 Νοε 2025 | 13:16

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,2% του τζίρου στον κλάδο καταλυμάτων το γ' τρίμηνο του 2025

Η Σαντορίνη είχε το μικρότερο ποσοστό κερδών τόσο σε καταλύματα όσο και στην εστίαση σε σχέση με την Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα αντίστοιχα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 25 Νοε 2025 | 13:13

Επιστροφή ενοικίου: Την Παρασκευή στους τραπεζικούς λογαριασμούς - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Όσοι δεν δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους με την επιστροφή ενοικίου και πιστεύουν ότι αδικήθηκαν θα πρέπει να στείλουν μήνυμα μέχρι το τέλος του έτους.

ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2025 | 13:04

Προϋπολογισμός: Στα 10,248 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο - Νέα υπέρβαση εσόδων

Συνολικά για ολόκληρη την περίοδο του Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2025, καταγράφεται πλεόνασμα ύψους 3,037 δισ. ευρώ.

ΕΒΕΠ 25 Νοε 2025 | 11:16

Ο Κορκίδης υπέρ της επενδυτικής αξιοποίησης του κόλπου της Ελευσίνιας

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, η Ελευσίνα βρίσκεται σε στρατηγική θέση σε σχέση με τον Πειραιά και αποτελεί σύνδεση με την διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ 25 Νοε 2025 | 08:13

Αγορά ακινήτων: Πώς μεταπωλείται σωστά ένα πολυτελές ακίνητο στην Ελλάδα - Τα 5 σωστά βήματα

Η μεταπώληση μιας πολυτελούς κατοικίας δεν είναι απλή συναλλαγή, αλλά ένα στοχευμένο εγχείρημα που απαιτεί ακρίβεια, οργάνωση και πρόσβαση στο κατάλληλο αγοραστικό κοινό.

ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΣΤΑ 25 Νοε 2025 | 08:06

Η Ερμού αποτελεί τον 15ο ακριβότερο εμπορικό δρόμο παγκοσμίως - Ποιοι άλλοι φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις

Εδραιώνει τη θέση της ως ένας από τους εμπορικότερους δρόμους στον κόσμο η οδός Ερμού.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 25 Νοε 2025 | 06:57

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Μπαίνει στα αναψυκτικά (mixers) κόντρα σε Coca–Cola, Carlsberg και Βίκο

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με μια κίνηση – έκπληξη διευρύνει το portfolio στα μη αλκοολούχα ποτά, μπαίνοντας δυναμικά στην παραγωγή αναψυκτικών για κοκτέιλ, τα λεγόμενα mixers.

ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ 24 Νοε 2025 | 13:59
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 24 Νοε 2025 | 13:37

Εξοικονομώ 2025: 1,1 δισ. ευρώ για προγράμματα τις τελευταίες 15 μέρες - Δικαιούχοι πάνω από 135.000 νοικοκυριά

Από την τρέχουσα εβδομάδα οι δικαιούχοι θα μπορούν να προχωρήσουν στην επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 24 Νοε 2025 | 12:25

ΕΟΤ: Επιτυχής η προβολή της Νάξου και της Κεντρικής Μακεδονίας σε γαλλικά ΜΜΕ

Ο ΕΟΤ διοργάνωσε στο Παρίσι εκδήλωση προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και Κ. Μακεδονία όπου παραβρέθηκαν συντάκτες από κορυφαία μέσα ενημέρωσης.

BLACK FRIDAY 24 Νοε 2025 | 11:52

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Το λεγόμενο "Black Friday" έχει γίνει "Black Month" - Δεν ενισχύει τον τζίρο

"Το λεγόμενο "Black Month" δεν ενισχύει τον συνολικό τζίρο, απλώς τον μετακινεί", λέει ο πρόεδρος του συλλόγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2025 | 11:40

Η ώρα των δημοσίων υπαλλήλων: Οι αυξήσεις στους μισθούς και οι μειώσεις στην παρακράτηση φόρου - Παραδείγματα

Αρχίζει η επιχείρηση "ενίσχυσης" των δημοσίων υπαλλήλων η οποία θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 10:45

Στο Βερολίνο ο Πιερρακάκης- Θα συναντηθεί με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης

Στο επίκεντρο θα βρεθούν η κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης

ΔΥΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 24 Νοε 2025 | 07:57

Καταβάλλεται σήμερα η ενίσχυση των 250 ευρώ στους συνταξιούχους – Την Παρασκευή η επιστροφή ενοικίου

Δύο οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ, για περισσότερους από 2,5 εκατ. δικαιούχους, υλοποιούνται αυτή την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2025 | 07:31

Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά - Τι θα γίνει μετά το 2027

Πραγματικές αυξήσεις, έστω και μικρές, θα έχουν από τον επόμενο μήνα 671.586 συνταξιούχοι που λαμβάνουν θετική προσωπική διαφορά.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 07:12

Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν

Προσδοκίες για σημαντική αύξηση της ανταπόκρισης των ιδιοκτητών κατοικιών απέναντι στο μέτρο της χορήγησης τριετούς φοροαπαλλαγής στα εισοδήματα από ενοίκια.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 23 Νοε 2025 | 11:49

Από τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης για την ενίσχυση των 250 ευρώ

Αυτό αναφέρει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτησή της

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ 23 Νοε 2025 | 10:50
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 23 Νοε 2025 | 09:29

Γιατί έρχονται νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις στα σούπερ μάρκετ - Η ώθηση στην αγορά από τους τουρίστες

Η πίεση στα περιθώρια κέρδους και τα αυξημένα κόστη φέρνουν νέες εξαγορές στα σούπερ μάρκετ

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Νοε 2025 | 09:12

Προϋπολογισμός 2026: 3,2 δισ. ευρώ για 5 εκατ. νοικοκυριά - Τα μέτρα για στέγη, νέα γενιά και οικογένειες

Οι αλλαγές στη φορολογία και οι αυξήσεις μισθών στον προϋπολογισμό του 2026

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Νοε 2025 | 08:26

"Ζητείται" αύξηση πάνω από 4% στον μέσο μισθό του 2026: Η προϋπόθεση για να γίνει το σενάριο πραγματικότητα

Οι συνολικές μεικτές απολαβές από εξαρτημένη εργασία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2026 στα 93,6 δισ. ευρώ, έναντι 89,7 δισ. για το 2025

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ 22 Νοε 2025 | 20:22

Διευθύνων σύμβουλος Euronext για εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών: Έγιναν εκπληκτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

"Ζητούμενο είναι η διασύνδεση των οικονομιών με τις παγκόσμιες αγορές" τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext με αφορμή την εξαγορά του ΧΑΑ.

ΣΕ ΕΠΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 22 Νοε 2025 | 10:13

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο Zara σχεδιάζουν κινητοποιήσεις την Black Friday έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας

Η ισπανική συνδικαλιστική ένωση CCOO συντονίζει τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις

ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ 22 Νοε 2025 | 10:12

Προϋπολογισμός: Στις 20.000 οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις το 2026 - Οι περιορισμοί και οι κανόνες

Η κατανομή των προσλήψεων στους επιμέρους φορείς θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Νοε 2025 | 09:55

Το ανταποδοτικό τέλος ανέβασε τα κέρδη της ΕΡΤ στα 48,7 εκατ. ευρώ - Πόσα πληρώνουμε κάθε μήνα

Πιο συγκεκριμένα ο συνολικός κύκλος εργασιών της ΕΡΤ πέρυσι έκλεισε στα 243,55 εκατ. ευρώ από 218,29 εκατ. ευρώ το 2023

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 22 Νοε 2025 | 09:37

Πειραιάς- Ελευσίνα: Τα λιμάνια που μπορούν να εκτοξέυσουν τη χώρα μας ως κομβικό εμπορικό και γεωπολιτικό πέρασμα

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας — πάνω στον κρίσιμο άξονα Σουέζ-Ανατολική Μεσόγειος-Ευρώπη — δημιουργεί δυναμικό περιβάλλον όπου εμπορικές ροές, ενέργεια και ναυτιλία συναντώνται

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 21 Νοε 2025 | 21:05

Στις 28 Νοεμβρίου η ενίσχυση των 250 ευρώ στους συνταξιούχους

Νωρίτερα από τα τέλη Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου

ΕΡΕΥΝΑ CENSUS ΤΗΣ NIELSENIQ 21 Νοε 2025 | 14:59

Ο θάνατος του παραδοσιακού λιανεμπορίου: Έκλεισαν 4.930 περίπτερα και πάνω από 8.000 παντοπωλεία

Για τα οργανωμένα δίκτυα λιανικής είναι μια χρυσή εποχή, καθώς προσθέτουν νέα σημεία και επεκτείνονται σε νέες περιοχές.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 21 Νοε 2025 | 12:50

ΦΙΞ: Από τις ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης στην παρακμή και την αναγέννηση από τη DIMAND

Η ιστορία του βιομηχανικού συμβόλου της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται. Τι θα κατασκευάσει η Dimand.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ 150 ΗΜΕΡΕΣ 21 Νοε 2025 | 10:32

Το "ταμείο" των μέτρων στήριξης: Σε ποιους τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπουν 580 εκατ. ευρώ ανήμερα της… Black Friday

Τα… εφαρμοσμένα οικονομικά στη μάχη των δημοσκοπήσεων – Ώρα εφαρμογής των μέτρων στήριξης

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ 21 Νοε 2025 | 08:46

Αύξηση δανεισμού και νέα πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων το 2026 - Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά αφενός τις υψηλότερες ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες υπολογίζεται να φθάσουν τα 30,1 δισ. ευρώ

ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ 20 Νοε 2025 | 18:38

Πέθανε ο επιχειρηματίας Πάνος Μαρινόπουλος σε ηλικία 74 ετών - Aπό ανοξαιμική εγκεφαλοπάθεια

Ο γνωστός επιχειρηματίας άφησε την τελευταία του πνοή από ανοξαιμική εγκεφαλοπάθεια

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 20 Νοε 2025 | 12:59

Προϋπολογισμός 2026: Ανάπτυξη 2,4% και ανεργία 8,6% - Μόνιμα μέτρα στήριξης 1,75 δισ. ευρώ

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2026 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,4%, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και στο ποσοστό της ανεργίας και στον πληθωρισμό.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Νοε 2025 | 10:12

Χατζηδάκης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Σε 10 ημέρες οι καταβολές

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε, ότι "επειδή εφαρμόζουμε το νέο σύστημα, θα περισσέψουν χρήματα και αυτά δεν θα γυρίσουν στις Βρυξέλλες".

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 20 Νοε 2025 | 09:04

Πάνω από 1 στα 4 σπίτια του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστά - Τι συμβαίνει σε βόρεια και νότια προάστια

Ο βασικός "ένοχος" για το μεγάλο έλλειμμα κατοικιών διαθέσιμων είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση, φαίνεται να είναι ο τεράστιος όγκος των κλειστών κατοικιών.

ΑΠΟΔΟΧΕΣ 20 Νοε 2025 | 08:47

Στο συρτάρι και το 2026 οι αυξήσεις εισφορών βάσει δείκτη μισθών - Τι σημαίνει για τις νέες συντάξεις

Ο δείκτης μεταβολής μισθών καταγράφει την αύξηση που σημείωσαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι μισθοί όλων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11:00 20 Νοε 2025 | 08:12

Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2026: Μείωση φόρων για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και φοροελαφρύνσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Νοε 2025 | 08:03

Στις 28 Νοεμβρίου η επιστροφή ενός ενοικίου: Ποιους αφορά - Πώς υποβάλλονται τα δικαιολογητικά

Πρόκειται για μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, που θα επαναλαμβάνεται κάθε Νοέμβριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Νοε 2025 | 07:51

Αυτές είναι οι νέες εισφορές για 1,4 εκατ. αυταπασχολούμενους – Αναλυτικά τα ποσά [πίνακας]

Ο πληθωρισμός του 2025 θα κλείσει στο 2,6% οπότε αυτό θα είναι και το ποσοστό αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 20 Νοε 2025 | 07:31

POS - IRIS: Πρόστιμα έως 300.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις

Εντείνεται η πίεση προς επιχειρήσεις, παρόχους ηλεκτρονικών υπηρεσιών τιμολόγησης και παρόχους πληρωμών που δεν συμμορφώνονται με το νέο πλαίσιο διασύνδεσης των συστημάτων πληρωμών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Νοε 2025 | 17:35

Γιατί το ΣτΕ επέβαλε πρόστιμα από 5.000 έως 12.000 ευρώ σε τέσσερα υπουργεία

Τα ποσά των προστίμων θα καταβληθούν από τα υπουργεία στους πολίτες, οι οποίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 19 Νοε 2025 | 17:02

Τι θέλουν οι Αμερικανοί στην Ελευσίνα - Η κόντρα με τους Κινέζους της Cosco

Το σχέδιο προβλέπει ένα λιμάνι πολλαπλών χρήσεων που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο πολεμικά όσο και εμπορικά πλοία μεταφοράς

HELLENIC ESTATES - LAMDA DEVELOPMENT 19 Νοε 2025 | 15:55

Ελληνικό: Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η κατασκευή του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών Skyline Havens

Οι νέες κατοικίες αναπτύσσονται από την Hellenic Estates σε συνεργασία με τη Lamda Development

ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΟΥ 19 Νοε 2025 | 15:22

Metlen: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ

H Metlen σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για την αποπληρωμή υφιστάμενων χρεών, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για τα έξοδα της έκδοσης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 14:19

Αναζητούνται ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων με "ζεστό χρήμα" - Οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος και ο κόφτης

Ουσιαστικά, αναζητούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν αφήσει αναξιοποίητη την περιουσία τους για οικονομικούς λόγους.

19 Νοε 2025 | 10:24

ΔΕΗ: Στρατηγικές επενδύσεις €10,1 δισ. την τριετία 2026-28 με στόχο EBITDA €2,9 δισ

Το ισχυρά αναπτυξιακό, επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ για την τριετία 2026-2028.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 08:54

Ποιοι θα πάρουν σπίτι με επιδότηση - Ολα τα νέα κριτήρια

Το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" διευκολύνει την απόκτηση στέγης από άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 50 ετών.

ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ 19 Νοε 2025 | 08:45

Οι τέσσερις Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι το τέλος της χρονιάς

Για τέσσερεις συνεχόμενες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 19 Νοε 2025 | 07:47

Διαδικτυακή απάτη: Πόσα χρήματα χάνουν οι Ελληνες καταναλωτές και γιατί συνεχίζουν να ψωνίζουν online

Απ' όσους έπεσαν θύματα, οι δύο στους δέκα υπέστησαν χρηματική απώλεια, με το 33% να χάνει έως 50 ευρώ, το 30% 50–199 ευρώ, το 12% 200-499 ευρώ και το 16% πάνω από 500 ευρώ.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΡΟΣΗΜΟ 18 Νοε 2025 | 22:34

e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση περισσότερων από 10 εκατομμύρια καρτέλες ενσήμων

Υπάρχουν συνολικά 53 εκατομμύρια καρτέλες ενσήμων που ψηφιοποιούνται από τον e-ΕΦΚΑ - Μεγαλύτερη επιτάχυνση στην έκδοση συντάξεων

ΜΑΓΑΖΙΑ 18 Νοε 2025 | 18:01

Χριστούγεννα 2025: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα - Αναλυτικά οι ώρες

Όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το ωράριο είναι ενδεικτικό και προαιρετικό

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Νοε 2025 | 17:34

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να μειώσετε σημαντικά το κόστος - 23 προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Οι οδηγίες του Υπ. Ενέργειας αφορούν απλές καθημερινές συνήθειες αλλά και παρεμβάσεις στον εξοπλισμό του σπιτιού, που μπορούν να ρίξουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος

Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ 18 Νοε 2025 | 16:32

Τέλη κυκλοφορίας: Απαλλάσσονται τα οχήματα οργανώσεων εθελοντών πυροσβεστών

Γ. Κεφαλογιάννης: Ικανοποιούμε ένα πάγιο και απολύτως δίκαιο αίτημα των εθελοντών

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 18 Νοε 2025 | 13:22

Στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου του YΠOIK για σχολάζουσες κληρονομιές, παρεμβάσεις σε φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2025 και μπορεί να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος.

18 Νοε 2025 | 08:00

Rebranding και στο "Σπίτι μου 2": Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια - Περισσότεροι οι δικαιούχοι

Ποιοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να διεκδικήσουν επιδοτούμενο δάνειο – Πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να απορροφηθούν μέσα στους επόμενους 10 μήνες

ΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΦΟΡΑ 18 Νοε 2025 | 07:16

Γιατί η Κομισιόν εξετάζει φόρο στη ζάχαρη και στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με λιπαρά και αλάτι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής φόρου στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι τον επόμενο χρόνο.

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ 2029 17 Νοε 2025 | 22:51

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ: Εντός του 2027 αναμένονται οι πρώτες συναλλαγές

Οι καταναλωτές, οι έμποροι και οι τράπεζες "θα επωφεληθούν όλοι" από το ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ 17 Νοε 2025 | 22:14

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα δάνειο 1 δισ. στη Γαλλία - "Η οικονομία της πάει καλύτερα", γράφει η Parisien

Οι Γάλλοι δηλώνουν ενυπωσιασμένοι από το γεγονός πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει 1,1 δισ. ευρώ προκαταβολικά στη Γαλλία